Новини соціально-психологічного факультету

Про факультет Деканат Кафедри факультету Студентське братство Наукова діяльність Проекти факультету Новини

СОНЦЕ УСМІШОК НА «ОСТАННЬОМУ ДЗВОНИКУ»

25 травня цього року лякало нас не аби-як. Зранку хмари затягнули небо і в жодному разі не хотіли покидати свій пост. Але це не завадило нам зібратися у внутрішньому дворику університету, аби почути останній дзвінок цього навчального року.

Танці, пісні та переливи фонтану, як акомпанемент лунаючій музиці. Це було, безперечно, свято і, безумовно, важлива подія у житті випускників 4-х та 5-х курсів. Організувавши це свято уже дійсні бакалаври та спеціалісти пригадали усі свої попередні роки навчання: успіхи та невдачі, радісні здивування та «зальоти», розмови з куратором та бесіди з деканом. Але все це вже позаду, залишилося за спиною під тінню крил, шо розправляють колишні студенти. Настав час прощального вальсу.

Дрібні дівочі кроки, міцні плечі парубків та сонячні, золоті, найщиріші посмішки, що нарешті розігнали хмари на небі. Й стали символом нових звершень, нових починань.

«Science-Society-Personality»

19 травня 20016 року науковий проект викладача кафедри соціальної та практичної психології Кириченко Віктор Васильович «На шляху до інклюзивного суспільства: соціально-рольові аспекти інтеграції осіб з особливими потребами у соціальне середовище» став фіналістом конкурсу наукових проектів, який був проведений Державним фондом фундаментальних досліджень у рамках міжнародного дискусійного заходу «Science-Society-Personality». Це був єдиний гуманітарний проект, який пройшов конкурсний відбір та один з небагатьох, який був представлений академічними науковими установами. У заході брали участь представники багатьох науково-дослідних установ НАН України, Європейська організація ядерних досліджень, представництво Польської Академії Наук в Києві, Рада молодих вчених Національної академії наук України.

 

Дружба та співпраця

Соціально-психологічний факультет давно співпрацює з іноземними інститутами та університетами й активно розвивається у цьому напрямку. Лише за останній місяць до нас з лекціями завітали два професори – з Польщі та Канади.

В середині квітня в рамках участі у ІІ Всеукраїнській (з міжнародною участю) конференції «Особистісне зростання: теорія і практика» на СПФ перебувала доктор психологічних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Ганна Ліберська (Інститут психології Університету Казимира Великого м. Бидгощ, Польща). Вона прочитала студентам, співробітникам та викладачам факультету 2 лекції: «Ідентичність сучасних молодих людей: безліч можливостей та обмеження» та «Життя самому чи життя удвох; спільності і відмінності». На круглому столі, організованому з керівництвом та викладачами СПФ обговорювалися особливості функціонування вищої освіти в Польщі та Україні та перспективи співпраці між Інститутом психології (м. Бидгощ, Польща) та соціально-психологічним факультетом (м.Житомир, Україна).

Уже в травні до нас із привітаннями та цікавою лекцією «Interpersonal pollution in organizational context» приїхав доктор психологічних наук, професор Богдан Петрулевич (Університет Казимира Великого, Польща; Університет Лаваль, Канада). А організований круглий стіл з викладачами та співробітниками факультету дав можливість для обговорення перспектив співпраці Університету Лаваль (Канада) та соціально-психологічним факультетом (м. Житомир, Україна).

Нещодавні лекції іноземних професорів мали різну тематику, підходи та методику проведення. Пані Ліберька виявилася більш схильною до практичних досліджень, а пан Петрулевич скоріше є науковцем теоретиком. Та все ж ці заняття були однаково важливими та цікавими для наукової спільноти факультету.

«З Україною в серці»

Не далі як у минулий четвер, 5 травня 2016 року, в Житомирському Державному Університеті імені Івана Франка пройшов неперевершений концерт патріотичної пісні «З Україною в серці». Це була подія для всього університету. І всі приймали у ній участь, і це не дивлячись на близькість «гарячої» у багатьох значеннях пори – літньої сесії.

Все, починаючи від урочистого виконання гімну держави університетським хором акапела, впродовж неймовірно талановитих виступів студентської молоді, і до охоплюючої душі й серця пісні про великодні дзвони, все говорило – співало! – про любов до своєї справи та Батьківщини.

Звичайно ж Сьоме Небо також приєдналося до компанії ентузіастів, що втілили у життя цю думку-мрію. Прекрасний дует Наталі Свінтілової та Влада Дранківського – голос і гітара – чесно заслужили свої овації. Певно, що всі вже давно знають, що Влад подарував свою душу психології, а серце віддав музиці, тому його участь у гурті «My Generation» й неперевершена гра не здивували, проте доставили радість.

Цей концерт, що почався плавно і спокійно, по завершенню розірвав зал енергією та силою, як і все, що стосується нашого університету.

 

Програма перебування професора Університету Казимира Великого (м. Бидгощ, Польща) та Університету Лаваль (Канада) Богдана Петрулевича на соціально-психологічному факультеті

День1 (четвер, 12 травня) 11.10 – 12.20 – відкрита лекція для студентів, аспірантів, співробітників факультету на тему: «Interpersonal pollution in organizational context».

День 2 (п’ятниця, 13 травня). 10.00 –11.00 – кава-брейк з керівництвом соціально-психологічного факультету та кафедр: обговорення перспектив співпраці Університету Лаваль (Канада) Університету, Казимира Великого (м. Бидгощ, Польща) та соціально-психологічним факультетом (м. Житомир, Україна) 11.10 –12.15 – круглий стіл з викладачами факультету: обговорення особливостей функціонування вищої освіти в Канаді, Польщі та Україні.

VI Спартакіади Франківців

5 квітня у ЖДУ імені Івана Франка відбулася відкриття VI Спартакіади Франківців – викладачів та співробітників Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Соціально-психологічний факультет прийняв активну участь та отримав перемогу - ІІ місце у змаганнях з волейболу. Збірну команду від факультету очолювали: С.М. Ніколаєнко, С.А. Товщик, О.В. Мазяр. Вітаємо нашу збірну команду з перемогою та бажаємо і надалі бити спортивні рекорди!

Презентація бібліотеки М.М. Заброцького

8 квітня відбулася презентація бібліотеки, подарованої професором Михайлом Михайловичем Заброцьким кафедрі соціальної та практичної психології. Таким чином відбулося продовження давньої традиції факультету: раніше бібліотеки подарували доцент Леонід Іванович Кобзар (2002) та академік Валентин Олексійович Моляко (2004). На урочистому відкритті були присутні учні, друзі та колеги Михайла Михайловича. Ректор університету П.Ю. Саух урочисто вручив «Нагрудний знак почесного доктора Житомирського державного університету», званням якого Михайло Михайлович Заброцький був удостоєний рішенням вченої ради університету.

     
     

 

КВН В ЖДУ ІМ. ФРАНКА, НА ПІДТРИМКУ СТУДЕНТКИ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ МАР’ЯНИ МАСЛОВСЬКОЇ

31 березня в ЖДУ імені Івана Франка відбувся благодійний КВН, на підтримку студентки соціально-психологічного факультету Мар’яни Масловської, у якої діагностовано Дифузну мезотеліому плеври. Благодійну акцію організували профком студентів та команди історичного, фізико- математичного факультетів, навчально-наукового інституту педагогіки та збірна команда Житомирського національного агроекологічного університету.

Усі кошти виручені за продаж квитків (2363 грн.) будуть перераховані на лікування Мар’яни.

Хочемо висловити подяку всім небайдужим студентам та викладачам вузу!

 

 

Фестиваль практичної психології

РЕЄСТРАЦІЯ

 

Фулбрайтівський стипендіат доктор Лайл Кауфман на СПФ

16 березня 2016 року на соціально-психологічний факультет завітав фахівець зі спеціальної освіти, стипендіат U.S. Fulbright Scholar Program 2010-2011 рр., 2014-16 рр. в Україні доктор Лайл КАУФМАН з відкритою лекцією “Навчання студентів з особливими потребами навичкам мислення вищого порядку: метапізнання та таксономія Блума” / “Teaching Higher Order Thinking Skills to Students with Disabilities: Metacognition and Blooms Taxonomy”.

Доктор Лайл Кауфман розпочав свій перший візит до нашого університету зі знайомства із керівництвом ЖДУ ім. Івана Франка. Після відкритої лекції також відбувся круглий стіл-дискусія «Вища освіта: запитання-відповіді» з викладачами кафедри соціальної та практичної психології та колегами з Інституту педагогіки ЖДУ ім. Івана Франка.

Візит американського професора проходив в рамках викладання курсу «Психологія інклюзивної освіти» для студентів СПФ, і став можливим завдяки ініціативі Інни Степанюк, викладача кафедри соціальної та практичної психології.

 

8 березня!

Міжнародний жіночий день — щорічне свято, що відзначається 8 березня. В Україні цей день є офіційним вихідним. Тим більш приємно і неочікувано було отримати привітання від чоловічої половини СПФ напередодні чотирьох вихідних.

Святкова програма, що була розроблена сильною статтю студентського братства, неабияк здивувала та потішила прекрасну «половину» усього факультету: хлопці запропонували дівчатам аукціон, лотами у якому були… самі хлопці!

О, хіба ж можна словами описати ті відчуття та хвилювання, що переповнювали учасниць під час розіграшу? Певно, що ніжки у декого ще довго будуть гарно зігріті, навіть без ковдри, чаю та тістечок, що випали разом із лотом №1. А солодку винагороду отримали одразу дві щасливиці – ті, кому дісталися лоти №2 та №6. У хмарах й досі літає власниця лоту №3: на сильних чоловічих руках так приємно! А у молодої особи, котрій випав лот №4, надовго в пам’яті залишилися слова романтичної пісні. Під лотом №5 напевно маскувався прекрасний принц, бо ж дівчина після танцю з ним відчула себе справжньою принцесою.

І нехай лотів було не так багато. В ті короткі півгодини кожна дівчинка, дівчина, жінка з СПФ відчула у собі ейфорію свята. Загалом, вся ця вистава з аукціоном стала єдиним великим подарунком для жительок Сьомого Неба.

Одним з найприємніших фактів свята була спільна робота студентів та… викладачів. Усе було сплановано та відтворено загальними силами. Осторонь не залишився жоден чоловік з СПФ. Просто чарівно! А заступник декана, особа вагома та серйозна, зайняв одну з найважливіших ролей – поруч з барабаном лотів.

Якщо весна починається ТАК, хотілося скоріше вже й продовження!

Жителька Сьомого Неба

 

МАСЛЯНА НА СПФ

Ось і наблизилась масляна неділя. За традиціями масляна середа була ласункою. У цей день усі господині смажать млинці та готують різні смаколики. Студенти та викладачі соціально-психологічного факультету вирішили підтримати столітні традиції та 2 березня влаштували Ярмарок «Масляна на СПФ».

Наші молоді господині одягнули своє саме найкраще вбрання: білосніжні вишиванки, яскраві хустинки. Столи прикрасили рушниками та кольоровими скатертинами. З відкриттям Ярмарку почалося і саме частування. Гості свята могли придбати млинці на всі смаки. Окрім т ого, був оголошений конкурс на найкращу страву із млинців, тому «найтяжча» робота дісталася почесному журі, оскільки до критеріїв оцінювання крім презентації та зовнішньої привабливості, входили і скакові якості млинців, а поданих на конкурс страв було 28. Тож «накуштувалися» на цілий день!

Однак, основною метою цього заходу було не тільки насолодитися смаком Масляної та зустріти Весну всім факультетом, а зібрати кошти на лікування нашої студентки Мар’яни Масловської, яка нещодавно дізналася про свою страшну хворобу. Вся сума зібрана на Благодійному ярмарку в розмірі 2426,25 грн. була передана батькам Мар’яни.

Весна-красна прийшла!

І принесла з собою

Щасливий час

І віру у життя!

 

"Справжня "реальність": СПФ про "життя без ярликів..."

Друзі,

напередодні відзначення Дня безпечного Інтернету в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.О.Ольжича 2 лютого 2016 р. відбулася презентація соціального фотопроекту «Справжня «реальність»: життя без ярликів», авторами та реалізаторами якої стали студенти та викладачі соціально-психологічного факультету!

Ідея фотопроекту: Інна Палько, Вероніка Свінціцька, Надія Павлик.

Фотохудожник: Леонід Шевчук

Образи втілювали: актори Соціально-інтерактивного «Театр Життя», волонтери Центру міжкультурної толерантності Житомирського державного університету імені Івана Франка: Вероніка Свінціцька, Юлія Хмілевська, Інна Слободенюк, Олександр Рубан, Анастасія Рашко, Арсеній Шелестюк, Дар'я Рудніцька, Віталій Гребенюк, Юлія Рибачук, Іван Карплюк, Катерина Марчук з синочком Тимофієм, Сергій Товщик. Фотовиставка створена за ініціативи @ici_kreativ. Метою фотопроекту є актуалізувати проблеми Інтернет-насильства, кібер-булінгу та сприяти протидії поширенню дискримінаційного контенту у ЗМІ. Виставка триватиме 1-14 лютого 2016 р. в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О.Ольжича.

Проте віртуальну фотовиставку можна побачити вже зараз, перейшовши за посиланням :

https://vk.com/album-21111103_227863391

 

Отримання диплома доктора психологічних наук!

Вітаємо Віталія Олександровича Климчука з отриманням диплома доктора психологічних наук!!! Пишаємося тим, що на нашій кафедрі працює наймолодший в Україні доктор психологічних наук і наймолодша пара докторів психологічних наук.

 

11-12 січня 2016 рік міжнародний семінар "Спеціальна освіта та інклюзія" у м.Полонному, Хмельницька обл.

11-12 січня 2016 року викладач кафедри соціальної та практичної психології Інна Степанюк разом з американськими колегами фулбрайтівським стипендіатом доктором Лайлом Коуфманом/ Lisle Kauffman та координатором волонтерів Фонду підтримки дітей з особливими потребами в Україні (USNOF) Робом ЛеСуером за підтримки Полонської міської ради Хмельницької обл. організували та провели міжнародний науково-практичний семінар "Спеціальна освіта та інклюзія" на прохання батьків дітей з особливими потребами у місті Полонному Хмельницької обл.

До роботи семінару долучилось 66(!) учасників: логопеди (8), психологи (17), вчителі шкіл (26), батьки (4), вихователі (3), спеціалісти психолого-медико-педагогічної комісії (3) та соціальні педагоги (5).

Презентації фахівців торкались проблем включення дітей з особливими потребами в освітній простір загальноосвітніх шкіл та налагодження співпраці між батьками, вчителями та громадою міста.

Інна Степанюк разом з учасниками щиро вдячні Rob LeSueur та Lisle Kauffman за чудову командну роботу та готовність ділитись досвідом з українцями, а також Полонській міській раді, меру міста Полонного пану Францу Скримському; Відділу освіти, культури, молоді та спорту Полонської районної державної адміністрації за допомогу в організації та проведенні семінару та за неймовірно теплий прийом. Також доповідачі щиро дякують усім учасникам освітніх закладів м. Полонного, Полонського району, м. Хмельницького та області за їхню участь. Особлива подяка пані Світлані - мамі дитини з особливими потребами, яка разом з іншими батьками та вчителями відстоюють право дітей з особливими потребами на якісну справедливу освіту.

Більше про семінар на сайті Відділу освіти, культури, молоді та спорту Полонської районної державної адміністрації osvita.pl.km.ua

 

ЗВІТ

Звіт декана про роботу соціально-психологічного факультету у 2015 році

 

Шановні першокурсники!

Центр "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" спільно з компаніями Райффайзен банк Аваль, Кредобанк, Метлайф, Альфа-Страхування, EY та Amway розробляють інтерактивний курс для студентів неекономічних спеціальностей з фінансової грамотності і просить Вашої допомоги у визначенні основних проблем, що цікавлять студентів. Заповніть, будь ласка, онлайн-анкету

АНКЕТА ДЛЯ СТУДЕНТІВ 1 КУРСУ

Завчасно дякуємо за допомогу!

З повагою, Ольга Янковська,

координатор освітніх програм

Центру "Розвиток КСВ"

 

«НОВОРІЧНА ПОДОРОЖ ДО КАЗКИ» НА СПФ

15 грудня на передодні Дня святого Миколая соціально-психологічний вирушив у "Новорічну подорож до казки". Студенти довгоочікуваного заходу залучались підтримкою своїх кураторів, викладачів, працівників деканату та разом створювали концертні номери, які ми на факультеті називаємо "новорічним дивом"! Особливістю цьогорічного концерту стала велика кількість учасників (понад 70), які вже з першої хвилини стали улюбленцями публіки. Відкриттям вечора були виступи викладачів О.В. Горай, І.В. Рудої, І.А. Гречухи, які проявили надзвичайний артистизм та вокальні здібності. За акторську майстерність та вміння взаємодіяти з публікою О.В. Мазяра, В.В. Кириченка, Т.Ю. Кулаковського глядачі довго не відпускали зі сцени. Особливими гостями та учасниками Новорічного шоу стала Житомирська збірна команди з КВН під керівництвом Євгена Ковзуна. Професійні коміки не лише поділилися порцією ексцентричних жартів , але й зарядили неабияким драйвом кожного із глядачів залу. «Новорічна подорож» традиційно супроводжувалася привітанням декана соціально-психологічного факультету та врученням подарунків дітям Святим Миколаєм.

Напередодні новорічних свят, від щирого серця вітаємо колектив соціально-психологічного факультету з дебютом, який щороку доводить ? дива трапляються і їх авторами є ми! З наступаючим Новим Роком та Різдвом Христовим !!!

 

Спілкуймося без конфліктів!

10 грудня 2015 року у рамках проекту «Майстерня успіху» для учнів 8 класу ЗОШ № 14 було проведено тренінгове заняття «Спілкуймося без конфліктів». Ведучими тренінгу були студентки 64 групи Осіпчук Лілія, Дідківська Віра, Ковальчук Віта на чолі із доцентом кафедри соціальної та практичної психології Котловою Людмилою Олександрівною. Учні були активними під час тренінгу, адже з ними обговорювалися ситуації, які виникають щодня як у шкільному так і в повсякденному житті.

Хочемо висловити вдячність за сприяння та організацію зустрічі із учнями практичному психологу школи Дразі Ірині Степанівні.

 

Зустріч з учнями 10-х класів ЗОШ № 5

7 грудня 2015 року викладачі кафедри соціальної та практичної психології доцент Ірина Миколаївна Тичина та асистент Оксана Генадіївна Шмиглюк разом зі студентами-психологами Лілією Осіпчук, Вірою Дідківською, Вітою Ковальчук, Мариною Листопадською та Юлією Закусило провели профорієнтаційні зустрічі з учнями 10-х класів ЗОШ № 5. В ході зустрічей піднімалися важливі для майбутніх абітурієнтів питання. Учні переглядали фільм про соціально-психологічний факультет, брали участь у тренінгах «Спілкуємося без конфліктів», «Хто знає навіщо, здолає будь-які як»

За сприяння та організацію зустрічей, щира подяка заступнику директора ЗОШ № 5 Піонтківській Вікторії Георгіївні та шкільному психологу Гайовій Тетяні Анатолієвні.

 

Тренінг на тему: «Як подолати ситуативну тривожність та впоратися із завданням»

9 грудня 2015 року в рамках профорієнтаційної роботи зі старшокласниками на базі ЗОШ № 27 м. Житомира відбувалася зустріч із учнями 11 класу. Доцент кафедри соціальної та практичної психології ЖДУ імені Івана Франка Загурська І.С. провела для майбутніх випускників тренінг на тему: «Як подолати ситуативну тривожність та впоратися із завданням». Приємно вразила зацікавленість та активне включення в роботу учнів, що вказує на їх поміркованість та дорослість.

Соціально-психологічний факультет дякує керівництву школи та особливо психологу Наталії Войцехівській за допомогу в організації зустрічі з випускниками.

 

«ОЛІМПІАДА З ПСИХОЛОГІЇ»

3 грудня кафедра соціальної та практичної психології проводила обласну олімпіаду з психології серед школярів. Участь в олімпіаді взяли школярі з Житомира, Малина, Ружина, Любара, Нової Борової, Бердичіва, Чижівки Новоград-Волинського району. Усього 41 учасник.

Учасники плідно працювали кілька годин: вирішували тестові завдання, давали психологічний аналіз життєвих ситуацій (за клієнтськими запитами та матеріалами мультфільмів). Доки журі оцінювало роботи і визначало переможців, учні зустрілися з деканом СПФ Ларисою Петрівною Журавльовою; відвідали майстер-класи «ЗНО: міфи та реальність», «Професійні інтереси», «Прийоми релаксації та саморегуляції», проведені викладачами кафедри О.Г. Шмиглюк, О.В. Мазяром та А.Л. Весельською.

Судячи з відгуків конкурсантів, нам вдалося відтворити психологічну атмосферу нашого соціально-психологічного факультету!

 

Крулий стіл з практичними психологами ПТНЗ та коледжів Житомирської області

2 грудня 2015 року на кафедрі соціальної та практичної психології відбувся круглий стіл з практичними психологами ПТНЗ та коледжів Житомирської області. Під час круглого столу були обговорені актуальні проблеми практичної психології в галузі освіти, визначені шляхи співпраці практичних психологів з викладачами кафедри. Зокрема, були обговорені механізми залучення практичних психологів до практичної підготовки студентів-психологів, відвідування лекційних занять з метою підвищення кваліфікації практичних психологів. Окремою формою співпраці є регулярне проведення семінарів з проблем психотерапії та психодіагностики на базі соціально-психологічного факультету.

 

Викладачі кафедри менеджменту і адміністрування взяли участь тренінгу компанії Shell

Викладачі кафедри менеджменту і адміністрування к.е.н. Кащук К.М. та к.е.н. Янковська О.І. взяли участь у новому проекті для викладачів Teach and Shine, який організовано Центром «Розвиток КСВ». Проект включає серію міні-тренінгів з розвитку практичних навичок та зустрічей з фахівцями-практиками у різних галузях. Перший тренінг з «Самоменеджменту» провела радник зі зав’язків з громадськістю компанії Shell Юлія Піхновська.

 

Кафедра менеджменту і адміністрування приймає участь у проекті розвитку ООН, що фінансується Європейським Союзом

Проект «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» - це надзвичайна можливість підвищити спроможність місцевих громад та представників влади у впровадженні місцевого розвитку, орієнтованого на громаду, запровадженні місцевого планування за участі громад, наданні громадських послуг, відновленні базової соціальної та комунальної інфраструктур, а також розвитку малого фермерського бізнесу.

Побувавши на зустрічі координаторів обласного ресурсного центру громад з місцевим населенням села Старочуднівська Гута, Житомирської області, студенти спеціальності Менеджмент мали змогу побачити як приймається рішення щодо того, чи буде село взагалі брати участь в проекті, яку ціль обирає громада для подальшого розвитку і порядок оформлення документів про згоду співробітництва.

Депутати на чолі з головою сільської ради спочатку мали змогу ознайомитись з умовами проекту, його досягненнями та успіхами, а потім за допомогою голосування, після довгих дебатів, було прийнято позитивне рішення щодо участі в проекті, який фінансується Європейським Союзом.

Метою першої зустрічі з місцевою громадою було саме отримання згоди на участь в проекті. Було підписано договір про співробітництво, який був завірений печаткою та підписами посадових осіб. В подальшому мають відбутися збори, на яких збереться найактивніше населення цього села (приблизно 60 чоловік), які утворять офіційну громадську організацію. Також на цій зустрічі мають бути обрані голова і бухгалтер цієї громадської організації.

Очікуваним результатом впровадження Проекту є те, що на базі університету плінується створення Ресурсного центру, в якому студенти будуть навчатися покращувати здібності до місцевого планування за участі громад, спільного прийняття рішень та запровадження сталих місцевих ініціатив, в т.ч. зі створення ОСББ.

 

«Проживи один день життям студента»

19 листопада, соціально-психологічний об’єднав випускників всіх Житомирських шкіл у веселому студентському квесті «Проживи один день життям студента». Кожнакоманда під керівництвом досвідчених старшокурсників пройшла власний маршрут, долаючи сотні сходинок та віражи університетських коридорів. Сьогоднішні школярі-завтрашні студенти відвідали лекції, практичні, лабораторні заняття з базових дисциплін, дізналися про власні психологічні особливості, стали учасниками міні-тренінгів, познайомилися з викладачами кафедр факультету, студентським братством.

За 2 години учасники квесту встигли навіть отримати перші оцінки у «залікові книжки» та скласти першу університетську сесію.

Учасники ділилися своїми враженнями від заходу: «Дякуємо за чудовий квест!», «А у Вас завжди так цікаво та весело», «Такі складні завдання на модульній роботі … І їх студенти пишуть?», «Тепер я точно знаю, який вуз виберу!»

Своїми враженнями ділилися і організатори проекту: «Всі учасники були в піднесеному настрої, але виглядали достатньо змученими від активного квесту. Нашим завданням було показати розмаїття студентського життя, саме тому квест і був таким насиченим».

З привітаннями до майбутніх студентів звернулися декан соціально-психологічного факультету, професор Лариса Петрівна Журавльова та проректор з навчально-методичної та виховної роботи, доцент Андрій Володимирович Шевчук.

Кожен учасник, крім буклетів та фірмових наклейок СПФ, отримав приз від Квеструму«60 minutes» на проходження квесту.

Вдячні всім організаторам проекту, а саме: викладачам факультету (Н.М. Шикиравій, С.М. Коляденко, Н.Ф. Портницькій, О.І. Вікарчук, О.А. Карпюк, К.А. Кащук, Т.Ю. Кулаковському, О.М.Савиченко, І.В. Мосійчук, С.А.Товщику, Л.М.Фальковській, І.О. Пойті, А.І. Литвинчук, І.В. Кирильчук, І.А.Гречусі) та активу студентів (Ксенії Хохловій, Богдані Зарицькій, Лущик Анні, Ірині Достав, Наталії Лойко, Альоні Казанцевій, Ірині Ковальчук, Інні Осіпчук, Ользі Хуторянець, Анастасії Гуменюк, Оксані Обертович).

 

Зустріч з Василем Ґабором

17 листопада 2015 року відбулася зустріч студентської молоді та викладачів соціально-психологічного факультету з Василем Ґабором.

Ґабор Василь – письменник та літературознавець, кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник відділу наукових досліджень української періодики Науково-дослідного інституту пресознавства Львівської національної наукової бібліотеки України ім. Василя Стефаника. Член Асоціації українських письменників.

Окрім наукової та літературної діяльності Василь Ґабор відомий тим, що вже понад десять років спільно з літературною аґенцією «Піраміда» реалізовує власним коштом видавничий проект сучасної літератури «Приватна колекція», який неодноразово визнавався за Всеукраїнським рейтинґом «Книжка року» кращою серією на Україні, а на Всеукраїнських Форумах видавців у Львові чимало книг було відзначено найвищими нагородами.

Гості мали можливість прочитати історію діяльності письменника, як живу книгу, поставити цікаві запитання та отримати книгу з автографом автора.

Зустріч було організовано кафедрою соціальної педагогіки та педагогічної майстерності за сприяння Житомирської обласної молодіжної громадської організації «Паритет».

 

тренінг «Моя майбутня професія»

12 листопада доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Інна Володимирівна Літяга разом із студенткою 52 групи Інною Степанчук провели профорієнтаційну зустріч з учнями 9-11 класів Новогуйвинської гімназії.

В рамках заходу було проведено тренінг «Моя майбутня професія», де учні розширювали знання про світ професій; вчились співвідносити зовнішні характеристики людей з їх професійним вибором; виділяли фактори, які впливають на вибір професії.

 

Участь у «Тренінгу для мультиплікаторів з освіти в сфері прав людини в Інтернеті»

11-13 листопада 2015 р. асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Вікторія Безсмертна взяла участь у «Тренінгу для мультиплікаторів з освіти в сфері прав людини в Інтернеті». Захід було організовано Всеукраїнською громадською організацією «Українська асоціація міжнародного права», ЛОМО «Старт» та Інтернет Асоціацією України за підтримки Офісу Ради Європи в Україні. Тренінг є частиною проекту «Освіта та захист прав людини в Інтернеті», що здійснюється в рамках спільної Програми між Європейським Союзом та Радою Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні».

 

Кубок ректора серед команд КВН, на підтримку студентки соціально-психологічного факультету Валентини Шевчук

12 листопада в ЖДУ імені Івана Франка відбувся Кубок ректора серед команд КВН, на підтримку студентки соціально-психологічного факультету Валентини Шевчук, у якої діагностовано Лімфіому Ходжкіна (варіант нодулярного склерозу). За кубок змагалися команди історичного, фізичного виховання та спорту, соціально-психологічного факультетів, навчально-наукового інституту педагогіки та збірна організаторів заходу.

Усі кошти виручені за продаж квитків (23 000 грн.) були перераховані на лікування Валентини. Хочемо висловити подяку всім небайдужим студентам та викладачам вузу.

Найбільші внески зробили Л.В. Цимбалюк (5 000 грн.) та С.І. Сухомлин (15 000 грн.).

Щиро дякуємо Любове Володимирівно та Сергію Івановичу за Вашу небайдужість та чуйність.

 

Стартує Бізнес-академія 2015-2016 рр.!!!!

В рамках проекту «Бізнес академія» кафедри менеджменту і адміністрування, буде проведено серію зустрічей з представниками ТОВ «КОН БРІО», що включає мережу ресторанів SALAD (піцерія «Маріо», суші-бар «Черепаха», BBQ pub «Pleasantville», лаунж ресторан «Барбарис»).

18 листопада в 703 ауд. о 12-30 представники TOP-менеджменту ТОВ «КОН БРІО» проведуть лекцію для студентів спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування». Теми 1-ї ознайомчої презентації:

- Управління персоналом, Маркетинг, Фінанси (мета, основні функції, задачі);

- Менеджмент (практичні навички управління, основні функції);

- Стратегія (побудова бізнес-процесів, стратегія компанії, місія, візія, формування організаційної культури).

Основна мета ознайомчої презентації – донести студентам значення кожного напряму, його значимість, різноплановість тем, які розглядаються в рамках кожного напряму. Спеціалісти презентуватимуть матеріал без прив’язки до ресторанного бізнесу – приклади, що розглядатимуться будуть стосуватися різних сфер управлінської діяльності.

Тривалість проведення презентації – 1 год. 20 хв. (доповідь кожного зі спеціалістів по 15 хв. з кожної теми).

По завершенню вступної презентації буде проведено анкетування студентів для виявлення тем подальших зустрічей. За результатами анкетування із врахуванням побажань студентів буде складено розклад занять та спосіб їх проведення (тренінги, воркшопи, майстер-класи, тощо).

Варто відзначити, що в рамках виконання договору про співробітництво між кафедрою менеджменту і адміністрування і підприємством ТОВ «Кон Бріо» студентка 41 групи Анна Сингаєвська пише випускну роботу на тему «Event-менеджмент як складова маркетингової системи підприємства», а наша випускниця Наталія Гончаренко працює на посаді event-менеджера. 

 

Зустріч з учнями 9-11 класів

У п’ятницю 06.11.2015 року викладач кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Житомирського державного університету імені Івана Франка (доц. З.В. Залібовська-Ільніцька) у співпраці із педагогічним колективом та директором Гришковецької гімназії Бердичівської районної ради Житомирської області (В.І. Вержибоком) провели профорієнтаційну роботу з учнями 9-11 класів.

 

Фотовиставка «РАНИ»

З 2 листопада студенти соціально-психологічного факультету мають можливість відвідати фотовиставку «РАНИ» американського фотографа українського походження Йосифа Сивенького, що представлена на 2 поверсі центрального корпусу ЖДУ імені Івана Франка. На світлинах зображені поранені солдати та активісти Майдану у госпіталях та вдома. В рамках кураторських годин відвідали виставку студенти 12, 14, 27 та 35 груп.

Студентів та кураторів груп дуже вразили фотографії. Так студенти 12 групи спільно із куратором (Котловим Сергієм Анатолійовичем) обговорили проблеми таких людей, їх підтримку, реабілітацію та волонтерську допомогу, а також розглянули актуальне питання сьогодення – ставленні суспільства та держави в цілому до людей із обмеженими можливостями.

 

Семінар «Перспективи реалізації програми з надання психосоціальної підтримки в Житомирській області»

5 листопада викладачі кафедри соціальної та практичної психології Наталія Портницька, Тетяна Майстренко, Наталія Шикирава, студентка 4 курсу СПФ Анна Байдюк взяли участь у роботі семінару «Перспективи реалізації програми з надання психосоціальної підтримки в Житомирській області», організованому обласною організацією Товариства Червоного Хреста України у рамках програми «Психосоціальна підтримка вразливих верств населення».

Модератором зустрічі та одним із основних доповідачів семінару була координатор програми, магістрантка спеціальності «Психологія» СПФ Юлія Білошицька. З проблемами психосоціальної підтримки учасників АТО ознайомила учасників спеціаліст Центру соціальної допомоги учасникам АТО та їх сім’ям, випускниця СПФ Юлія Оверчук. Учасники семінару обговорили напрями майбутньої співпраці, зокрема Голова обласної організації Олександр Богдан окреслив перспективи залучення студентів до здійснення психологічної підтримки дітей з тимчасово переміщених осіб та учасників АТО.

 

Кафедра менеджменту і адміністрування разом зі студентами відзначає своє професійне свято!

Щороку 1 листопада відзначається Міжнародний День менеджера. HR- менеджери, event-менеджери, менеджери з продажу, менеджери з реклами – їх так багато, проте всі вони МЕНЕДЖЕРИ! Викладачі і студенти кафедри менеджменту і адміністрування не залишилися осторонь цієї події.

Протягом тижня 02.11-06.11.2015 р. було заплановано ряд заходів щодо відзначення Дня менеджера. Зокрема:

1) конкурсу найкращої стінгазети із привітаннями;

2) квесту із менеджменту;

3) та дебатів із менеджменту, переможці яких поїдуть в Одесу в 2016 р. в рамках участі в програмі ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

ЗА ЦЕ ВАРТО ПОБОРОТИСЬ!

3 листопада визначено переможців серед студентів-менеджерів, які прийняли участь в квесті. Окремо висловлюємо подяку спонсору проведення Дня менеджера – рекламному агентству "Пропозиція" за можливість безкоштовної участі в "Quest-Room" команді, що посіла 1 місце, та отриманих сертифікатів на знижку для команд 2, 3 та 4 місця !!!!

4 листопада відбувся конкурс на кращу стінгазету з привітаннями. У конкурсі приймали участь сім груп спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування». За результатами голосування студентів перемогла 71 група, а саме Левчук Емілія, Недірова Айджахан, Османова Бахара. Переможці отримали щирі привітання студентів та викладачів та солодкий подарунок.

5 листопада пройшла ознайомча гра «Дебати», серед команд 41 та 11 групи, метою якої було знайомство із правила проведення гри за форматом Карла Поппера, що являє собою поєднання дебатів Лінкольна-Дугласа і Політичних. Темою дебатів була «Жінкам легше в світі, ніж чоловікам». Гаряча дискусія, море запитань та обговорень, а також хороший настрій був забезпечений!

Хочемо ще раз привітати всіх менеджерів з їх професійним святом!

 

"Житомирська дебатська школа"

9-10 жовтня студенти спеціальності "Маркетинг" (Аліна Сахненко, Юлія Богорадова, Вікторія Дударчик, Олександр Бондарчук, Алла Грицик, Анастасія Гайкевич, Ніна Корженко, Дмитро Безсмертний, Анна Цимбалюк, Юлія Ількова, Дар'я Скрипник) прийняли участь в новому соціально-молодіжному освітньому проекті "Житомирська дебатська школа", організована Віталієм Ковальчуком. Учасники мали можливість протягом двох днів здобути досвід ведення дебатів та спрбувати свої сили. Вони побороли відразу два страхи: виступ перед публікою і виступ перед камерою.

Більше всього тішить той факт, що перемогу здобули наші студенти - команда "Банальність" (Аліна Сахненко і Юлія Богорадова). а в номінації "Toп-спікер" - Юля Богорадова!!

Вітаємо переможців!

 

Зустріч із учнями 10 -11 класів Тетерівської загально-освітньої школи

3 листопада 2015 року доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Світлана Михайлівна Ситняківська та студенти 52 групи зустрілися із учнями 10 -11 класів Тетерівської загально-освітньої школи. Студенти розказали про пріоритети навчання на соціально- психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка. Зазначили, що на факультеті є широкі можливості для розвитку особистості.

Учні виявили зацікавленість та бажання навчатися в ЖДУ імені І.Франка.

 

Нагороджено переможців менеджерського квесту!

2 листопада студенти кафедри менеджменту і адміністрування взяли участь у менеджерському квесті, який було приурочено до Дня менеджера. Координатори проекту – к.е.н. доцент кафедри менеджменту і адміністрування Карпюк О. А., асистент кафедри Горик-Чубатюк М.О.

У заході взяли участь студенти 1-4 курсів спеціальності «Менеджмент і адміністрування», які розділилися між собою на 5 команд. Стартував квест від 4 корпусу університету, де першими розпочали змагання капітани команд. Далі учасники вирушили за вказаним їм маршрутом, де на них чекали інструктори квесту. На кожній із зупинок – пам’ятник І. Франку, бібліотека, кабінет декана соціально-психологічного факультету, приймальна ректора університету тощо – команди-учасниці отримували різні тематичні завдання з менеджменту і, після їх успішного виконання, рухалися за маршрутом. Фініш квесту – кафедра Менеджменту і адміністрування.

Першою до фінішу дісталася збірна команда 2 та 4 курсу у складі Сингаєвської Анни, Янішевської Анастасії, Маленької Оксани та Мельник Альони. Команди-учасниці нагороджені сертифікатами. Викладачі кафедри менеджменту і адміністрування висловлють подяку спонсору проведення Дня менеджера – Рекламному агентству «Пропозиція» за надану можливість безкоштовної участі в "Quest-Room" команді, що посіла 1 місце, та отримання сертифікатів на знижку для команд, які зайняли 2, 3 та 4 місця.

 

фотовиставка «Жінки і конфлікт в Україні»

3 листопада 2015 року студенти соціально-психологічного факультету та викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності С.М. Коляденко та С.А. Товщик прийняли участь у відкритті фотовиставки «Жінки і конфлікт в Україні».

Ініціатором проведення фотовиставки у Житомирі виступили Житомирська обласна молодіжна організація «Парітет», Центр гендерної освіти Житомирського державного університету імені Івана Франка спільно з управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради.

 

кастинг до конкурсу «Вільний мікрофон»

На соціально-психологічному факультеті і досі триває кастинг до конкурсу «Вільний мікрофон». Тому творчих студентів, які вміють: співати, танцювати, декламувати вірші та мають інші таланти запрошуємо на наші репетиції, які відбуваються щодня о 14.00 в 702 аудиторії.

З питаннями та пропозиціями, щодо організації свята звертатися до організатора проекту Оксани Горай.

 

зустріч із тренером Магдаленою Зилік Фонду "Sempre a Frente" (Люблін, Польща)

На основі підписаного договору про співпрацю із Обласною громадською організацією «Польський студентський клуб» 02.11.2015 на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка була проведена зустріч із тренером Магдаленою Зилік Фонду "Sempre a Frente" (Люблін, Польща). Мета зустрічі налагодження громадських зв’язків із зарубіжними організаціями та проведення тренінгу на тему «Соціодрама» для студентів 3-4 курсів.

Потрібно відзначити ефективність проведеної роботи, що виражається у готовності факультету та студентів до участі в міжнародних проектах.

 

Залікові форум-вистави

Друзі,

впродовж 22-30 жовтня 2015 р. студенти 32 групи спеціальності "Соціальна педагогіка" соціально-психологічного презентували свої залікові форум-вистави! До уваги глядачів у форум-виставах був представлений спектр проблем, що був зреалізований у наступних чотирьох форум-виставах

"Дякую", мамо" (вистава про долю літньої людини та вічну проблему батьків та дітей), "Над прірвою між Ні і Так" (тема, що зачіпає проблему ранньої вагітності), "На все свій час!" (вистава про долю дівчинки з прийомної сім.ї), "А я так бачу..." (вистава про долю творчої особистості та про складнощі, які щодня їй необхідно долати).

Ми дякуємо всім тим, хто долучився до нашої роботи!

Сподіваємося, що наступні наші заняття будуть ще більш творчими і натхненними!

Фото з форум-вистав -https://vk.com/album-58649801_223074877

 

"Кардмейкінг та скрапбукінг як інструмент розвитку особистості майбутнього соціального педагога"

Друзі,

31 жовтня 2015 року продовжив своє чергове заняття практикум із соціальної педагогіки! і це не театр... а цьогоріч ми презентуємо такий практикум із соціальної педагогіки як "Кардмейкінг та скрапбукінг як інструмент розвитку особистості майбутнього соціального педагога" (керівники - асистенти кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Інна Палько та Вікторія Безсмертна).

Друзі, це було чудове заняття з чудовими дівчатами, що надихало та подарувало безліч позитивних емоцій! За п.ять суботніх годин кожна з дівчат створила свій унікальний солодкий букет (квіти з цукерок та гофрованого паперу)!

Ми дякуємо всім тим, хто долучився до нашої роботи!

Сподіваємося, що наступні наші заняття будуть ще більш творчими і натхненними!

Більше фото - https://vk.com/album-83045796_223116358

 

Міжнародний вебінар

30 жовтня на соціально-психологічному факультеті відбувся міжнародний вебінар, у якому взяли участь Славомир Лодзінський, професор Інституту соціології Варшавського університету, Сергій Рудницький, доктор політичних наук, доцент кафедри філософії, Ольга Савиченко, кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної та практичної психології та студенти соціально-психологічного факультету Юрій Манілов, Софія Дубова, Анна Лущик, Ірина Ковальчук, Інна Осіпчук, Тетяна Ільніцька, Олексій Огійчук, Тамара Левченко, Андрій Мілевський, Анастасія Пеньківська.

Обговорювалося створення Міжнародної дослідницької групи «Політична репрезентація національних меншин на локальному рівні: українці в Польщі і поляки в Україні». У перспективі – крос-культурні емпіричні дослідження, наукові конференції, дослідницькі експедиції, публікації, обмін досвідом українців та поляків.

 

Тренінг «Мотивація старшокласників у структурі вміння вчитися» для учасників регіонального експерименту «Формування у старшокласників уміння вчитися як ключової компетентності засобами гуманітарних предметів»

27 жовтня в рамках співпраці соціально-психологічного факультету з Житомирським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти на базі Житомирської гуманітарної гімназії №1 доцент кафедри соціальної та практичної психології Ольга Савиченко провела тренінг «Мотивація старшокласників у структурі вміння вчитися» для учасників регіонального експерименту «Формування у старшокласників уміння вчитися як ключової компетентності засобами гуманітарних предметів». Кращі вчителі області говорили, думали, танцювали та навіть казкарювали про мотивацію, адже вчилися розвивати мотиваційну сферу старшокласників ресурсами когнітивно-поведінкової, танцювально-рухової, казкотерапії. У тренінгу використано результати емпіричних досліджень студентки соціально-психологічного факультету в рамках згаданого експерименту Софії Дубової. Результатом спільної роботи стали не тільки вміння використовувати психологічні техніки для розвитку мотивації школярів, але й більша вмотивованість вчителів, викладачів та студентів СПФ.

 

Тренінговий курс «Впровадження корекційних програм для осіб, які вчинили насильство в сім’ї»

Викладачі кафедри соціальної та практичної психології Наталія Портницька, Ольга Савиченко, Ксенія Гавриловська та Оксана Шмиглюк пройшли тренінговий курс «Впровадження корекційних програм для осіб, які вчинили насильство в сім’ї». Тренінг було проведено в рамках реалізації прооекту «Посилення комплексного ґендерного підходу в контексті конфлікту в Україні» 21-23 жовтня 2015 року в м. Київ за сприяння ОБСЄ та Міністерства соціальної політики в Україні. Заняття вели Геннадій Мустафаєв і Лідія Козуб. Учасники тренінгу навчилися класифікувати прояви насильства за видами, формувати корекційну програму для роботи з особами, що вчинили насильство, набули практичних навичок у реалізації отриманих знань. У наступному навчальному році для студентів СПФ планується введення нової навчальної дисципліни, в рамках якої викладачі зможуть поділитися своїми знаннями та навичками роботи з особами, які чинять насильство в родині.

 

Студенти-першокурсники на виховній годині отримали студентські квитки

28.10.2015 студенти-першокурсники на виховній годині отримали студентські квитки. З цією подією їх привітали деканат, завідувачі кафедр, куратори груп та студентське братство факультету.

Шановні першокурсники, бажаємо успіхів у навчанні та не менш успішної здачі першої сесії!

 

Зустріч із тренером Матеушом Малискою Фонду "Sempre a Frente" (Люблін, Польща)

На основі підписаного договору про співпрацю із Обласною громадською організацією «Польський студентський клуб» 23.10.2015 на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка була проведена зустріч із тренером Матеушом Малискою Фонду "Sempre a Frente" (Люблін, Польща). Мета зустрічі налагодження громадських зв’язків із зарубіжними організаціями та проведення тренінг-семінару на тему «Лідерство. Розвиток лідерських якостей» для студентів 3-4 курсів.

 

Відкриті лекції у сфері інклюзивної освіти прочитав фахівець з США

«Своєрідний подарунок до дня народження університету (16 жовтня 2015 року) отримали студенти, викладачі та гості соціально-психологічного факультету» - саме так означив візит американського фахівця у сфері інклюзивної освіти Р. Лесуера до ЖДУ ім. І.Франка ректор університету П.Ю Саух.

Роб ЛеСуер, аспірант та спеціаліст з питань інтеграції програми “Mason LIFE” Університету Джорджа Мейсона; директор та координатор волонтерів Українського фонду допомоги дітям-сиротам з особливими потребами (USNOF), штат Вірджинія, США, відзначив, що вперше мав нагоду читати лекції для студентів та викладачів нашого факультету: «Я сам був студентом і знаю як це прийти на лекцію, коли вона є необов’язковою, тому спробую бути не нудним для вас» - так розпочав лектор розмову з аудиторією. Американська система освіти, інклюзія, освітній континуум, особливості навчання та підтримки студентів з особливими потребами – були ключовими питаннями в презентації американського фахівця. Студенти, викладачі та психологи міста цікавились у лектора відмінностями у впровадженні інклюзивної освіти в США та Україні. У відповідь на це питання, Роб ЛеСуер сказав: «Україна має величезний потенціал – це люди, які вже змінюють країну, і я це бачу з кожним моїм візитом до вашої чудової країни».

Варто зауважити, що відкриті лекції стали можливими завдяки ініціативі асистента кафедри соціальної та практичної психології Інни Степанюк. «В такий спосіб я впроваджую результати свого перебування за програмою академічних обмінів імені Фулбрайта, за якою проходила стажування в США, вивчаючи досвід американців по впровадженню інклюзивної освіти. Вкрай важливим є залучення студентів до дискусії із закордонними фахівцями» - зауважила Інна Степанюк після лекції.

Окремо соціально-психологічний факультет дякує магістрантам Інституту іноземної філології за допомогу в перекладі лекцій, а також усім студентам, викладачам та психологам міста за зацікавленість тематикою заходу.

Запрошувати іноземних професіоналів – давня традиція на СПФ, тому хто буде нашим наступним гостем – поки потримаємо в секреті.

 

Міжнародна наукова конференція “Волинські Атени: трансформації між Історією і сучасністю»

15-17 жовтня 2015 року делегація викладачів кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності на чолі із завідувачем кафедри Світланою Миколаївною Коляденко приймали участь у Міжнародній науковій конференції “Волинські Атени: трансформації між Історією і сучасністю» ( з нагоди відзначення 250-річчя від дня народження Т.Чацького і 210-ліття заснування Волинської гімназії Тадеушем Чацьким і Гуго Коллонтаєм у м. Кременець). Наша делегація приймала участь в урочистій ході викладачів та студентів академії, відкритті пам’ятника Тадеушу Чацькому та пленарному засіданні наукової конференції.

 

«Ярмарок вакансій»

16 жовтня 2015 року викладачі та студенти соціально-психологічного факультету взяли участь у «Ярмарку вакансій», що відбувався за сприяння Міського центру зайнятості міста Житомира.

Випускники мали змогу ознайомитися із різноманіттям представлених спеціальностей та отримати відповіді на свої питання, які пов’язані із вибором майбутньої професії.

 

семінар «Схема-терапія подружніх пар»

Викладачі кафедри В.В. Горбунова, В.О. Климчук, І.М. Тичина, О. Г. Шмиглюк взяли участь у навчальному семінарі «Схема-терапія подружніх пар» (15-17 жовтня 2015 року у м. Львові). Викладач: Екхарт Родігер (Німеччина), акредитований викладач методу схеми-терапії та спеціалізації у схема-терапії подружніх пар, діючий президент Міжнародної асоціації схема-терапії (ISST), керівник навчального центру схема-терапії у Франкфурті.

Схема-терапія як підвид напрямків «третьої хвилі» КПТ є сучасним доказовим інтегративним підходом подання психологічної допомоги подружнім парам.

 

"Що? Де? Коли?"

13 жовтня 2015 р. в 703 ауд. відбувся 1-й турнір СПФ "Що? Де? Коли?", що був організований за ініціативою Студентського Наукового Товариства факультету та за підтримки Ради Студентського Братства СПФ. В гості на СПФ завітали куратор Студентського Наукового Товариства ЖДУ ім. Івана Франка - Борисенко Наталія Дмитрівна та Голова Студентського Наукового Товариства ЖДУ ім. Івана Франка - Тетяна Рогоза, студентка ННІ іноземної філології.

Так як, такий захід проводився вперше, в ньому взяли участь три команди: команда "Ерудити", учасниками якої були студенти спеціальностей "Маркетинг" та "Менеджмент" (капітан - Балицька Наталя Юріївна); команда "Мудреці", учасниками якої були студенти спеціальності "Соціальна педагогіка" (капітан - Безсмертна Вікторія Ігорівна) та команда "Фенікс", учасниками якої були студенти спеціальності "Психологія" (капітан - Мазяр Олег Васильович).

1-й турнір «Що? Де? Коли?» розпочався з промови декана соціально-психологічного факультету – Лариси Петрівни Журавльової, яка побажала всім командам успіху та хороших результатів. Потім були представлені ведуча – Мельник Альона та склад журі: голова РСБ СПФ – Манілов Юрій, голова СНТ СПФ – Ткачук Ольга.

Інтелектуальна гра складалася з 3 турів, кожен з яких містив 10 запитань. Всі команди отримали майже однакову кількість балів, тому жюрі було прийнято рішення про введення двох додаткових запитань, які й стали вирішальними в цьому турнірі. Результати: І місце - команда "Фенікс" (11 балів), ІІ місце - команда "Мудреці" (10 балів), ІІІ місце - команда "Ерудити" (9 балів).

Висловлюємо подяку декану СПФ – Ларисі Петрівні Журавльовій, голові РСБ СПФ – Манілову Юрію, всім учасникам, вболівальникам та гостям, а також організаторам заходу: Ткачук Ользі, Слюсар Тетяні, Синиці Анні, Мельник Альоні та Вонсович Юлії.

Вітаємо переможців!!!

 

Круглий стіл з проблем практичної психології

15 жовтня кафедрою соціальної та практичної психології був організований круглий стіл з проблем практичної психології, присвячений питанням налагодження співпраці зі школами міста. Декан соціально-психологічного факультету професор Журавльова Лариса Петрівна відмітила, що майже п’ятдесят відсотків першокурсників – житомиряни.

Особлива умова приділялася проблемам профорієнтації.

Було розроблено спільний проект заходів, до яких увійшли:

- організація практик студентів-психологів;

- обмін досвідом з проблем профорієнтаційної діяльності;

- відвідування лекцій та практичних занять шкільними психологами в рамках обміну досвідом чи в якості експерта;

- проведення заходів для випускників шкіл «Проживи один день життям студента».

 

Усіх зі святом - ВСЕСВІТНІМ ДНЕМ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я!!!

9 жовтня 2015 р. особливий день для усіх психологів СПФ, адже ми обрали професію, яка допомагає людям ставати щасливішими, успішнішими, здоровішими. Сьогодні ми робили це не тільки для інших, але й для себе. Усе, що відбувалося, було дуже символічним: ми слухали чудове виконання пісня «Час для добра» та йшли творити добро для інших – роздавати інформаційні буклети житомирянам, ми танцювали, співаючи, що психологи - вільні, розумні, красиві та щасливі люди, ми фотографувалися, даруючи собі та світу посмішки й гарний настрій.

Мабуть, вперше за багато часу так багато психологів одночасно ставали трішки щасливішими, усміхненішими і більш психічно здоровими:)

 

Практикуми із соціальної педагогіки для студентів 2, 3 та 4 курсів спеціальності Соціальна педагогіка

6 жовтня о 14.00 у 107 аудиторії відбулася презентація практикумів із соціальної педагогіки для студентів 2, 3 та 4 курсів спеціальності Соціальна педагогіка.

Даний курс є обов'язковим для всіх студентів, участь у презентації дала можливість студентам ознайомитися із запропонованими напрямками діяльності та обрати цікавий саме для себе практикум.

Практикум: Молодь за права людини онлайн

Керівник: Надія Павлівна Павлик

Практикум: Організаційно-педагогічні умови розвитку творчого потенціалу учасників навчально-виховного процесу

Керівник: Людмила Віталіївна Корінна

Практикум: Подарунки та сувеніри: творча майстерність

Керівник: Зоя Володимирівна Залібовсьбка-Ільніцька

Практикум: Організаційно-мистецька діяльність

Керівник: Анна Михайлівна Івченко

Практикум: Волонтерство у сфері інклюзії

Керівник: Юлія Ігорівна Покотило

Практикум: Кардмейкінг та скрапбукінг як інструмент розвитку особистості майбутнього соціального педагога

Керівники: Інна Миколаївна Палько, Вікторія Ігорівна Безсмертна

 

Відроджувати традиції - це круто....

7 жовтня викладачі та студенти соціально-психологічного факультету дружно і весело трудилися, щоб навесні біля університету розцвіло вражаючо-красиве півторатисячне тюльпанове серце! Тепер у кожного з нас є не тільки свій тюльпан, а й чудове відчуття того, що ми долучилися до прекрасної справи! Ми дякуємо всім студентам та викладачам факультету за небайдужість, активність та працю! І сподіваємося, що зовсім скоро нас радуватиме нове неймовірної краси студентсько-викладацьке серце, що з трепетом заб'ється у грудях факультету новими потужними проектами, новими успіхами та креативом! Такі події справді надихають. .. Дякуємо!

 

Вистава "Сім"

7 жовтня 2015 р. колектив кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності ЖДУ та студенти і студентки соціально-психологічного факультету долучилися до непересічної події в Житомирі, відвідавши більш, ніж актуальну сьогодні, виставу "Сім". Ця п'єса заснована на реальних життєвих історіях семи жінок - активісток з прав людини з Нігерії, Афганістану, Гватемали, Росії, Пакистану, Північної Ірландії та Камбоджі. За форматом - це сценічні читання, які виконуються сімома, щоразу новими, людьми, які представляють різні сфери суспільства. В Житомирі образи героїнь п'єси втілювали: Олена Слободенюк, Людмила Зубко, Петро Авраменко, Людмила Крикливець, Ірина Шинкарук, Олександр Малафійчук, Максим Морозько. Здається, організаторам вдалося якісно цікаво внести питання захисту прав жінок у політичний і медійний порядок денний, підвищуючи обізнаність про свої права, а також стимулюючи обговорення ролі жінок у суспільстві, адже неможливо було залишатися байдужити до цих численних прикладів мужності в різноманітті її проявів!

Крім того, хочеться відзначити студентів соціально-психологічного, що стали волонтерами проекту та допомогли події відбутися на найвищому рівні!

 

науково-методичний семінар «Геноцид євреїв Європи: історична перспектива та підходи до вивчення» (Берлін, Німеччина)

Доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності нашого університету Надія Павлик з 20 по 25 вересня 2015 року взяла участь у науково-методичному семінарі «Геноцид євреїв Європи: історична перспектива та підходи до вивчення» (Берлін, Німеччина).

Семінар відбувався у Будинку Ванзейської конференції та був присвячений різним підходам до викладання проблематики ІІ світової війни, її соціальних передумов та наслідків. Зокрема, були розглянуті психологічні, інформаційні, документальний та наративний підходи до вивчення різних груп населення під час війни, як-от: жертв, злочинців, байстендерів.

Цікавим був досвід організації навчання на базі музеїв та меморіалів Берліну, що спонукає до наукового, публічного та особистісного дискурсу i дозволяє розвивати критичне мислення учасників.

 

«День здоров’я»

6 жовтня, в рамках Тижня соціально-психологічного факультету, викладачі та студенти кафедри «Менеджменту і адміністрування» організували свято «День здоров’я». Учасники мали можливість взяти участь у спортивно - масових іграх, розважальних та активних заходах. Під час проведення конкурсів було визначено переможців серед учасників та вболівальників. Особливою активністю відзначився 2 курс. Вітаємо кращих з кращих!

 

Участь у роботі Конгресу ініціатив Східної Європи (Польща, м. Люблін)

1-3 жовтня 2015 року викладач кафедри соціальної та практичної психології брала участь у роботі Конгресу ініціатив Східної Європи (Польща, м. Люблін). У Конгресі взяли участь представники багатьох європейських країн, зокрема, була і численна делегація з України. Конгрес, організований за підтримки МЗС Польщі та під патронатом Президента Польщі, мав на меті спонукання до транснаціонального співробітництва та співпрацю з метою розвитку. Серед заявлених на Конгресі напрямів обговорювалися також питання науки та освіти. Зокрема, акцент робився на програмі «Горизонт-2020» - конкурсі наукових міжнародних проектів, який здійснюється за підтримки Євросоюзу. Також обговорювалися питання міграції студентів та неформальної освіти і її місця у сучасному суспільстві.

 

Квест студентів-маркетологів

5 жовтня 2015 року студентами спеціальності «маркетинг» був проведений квест «Люди М» до тижня соціально-психологічного факультету. Організатори квесту:

  • Сахненко Аліна – студентка 20 групи спеціальності «Маркетинг»;
  • Свінціцький Віталій – студент 40 групи спеціальності «Маркетинг»;
  • Клімова Інна – к.е.н., ст. викл. кафедри економіки та маркетингу.

В квесті прийняли участь три команди («Бузкова паличка», «Мантія невидимості» та «Воскрешаючий камінь») зі студентів 1-4 курсів спеціальності «Маркетинг».

Програма квесту складалася із шести надзвичайно цікавих завдань. Наші студенти, як завжди, були кмітливими та енергійними. Дуже швидко та вправно вони пройшли всі локації, стрімко рухаючись до фінішу. Завдання квесту були спрямовані на розвиток логічного та асоціативного мислення. Учасники мали можливість проявити свої комунікативні, організаторські та професійні здібності.

Переможцями стали команда «Мантія невидимості».

Всі команди були нагороджені подяками та солодкими призами.

Дякуємо всім за активну участь у заході!

Особливу подяку за фінансову підтримку виносимо студентському братству СПФ.

 

Фестиваль короткометражного кіно для дітей та підлітків "Єдність і толерантність"

1 жовтня 2015 року студентки та студенти 32 групи СПФ разом з куратором, викладачем кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Інною Палько, відвідали Фестиваль короткометражного кіно для дітей та підлітків "Єдність і толерантність", що проходив в кінотеатрі "Україна". Програму третього дня кінофестивалю склали сім анімаційних та художніх фільмів про пошуки взаєморозуміння. Нерівно розрізаний торт стає причиною справжнього божевілля, шматочок тканини здатний змінити долю юної дівчини, а спроба приховати невелику брехню тягне за собою шквал непередбачених наслідків. Більш детальну інформацію відносно запропонованої програми можна знайти за посиланням - tolerancefilmfest.org.ua

Ми дякуємо координаторові Фестивалю в Житомирі, пану Ігореві Шурпану за гарну можливість долучитися до такої непересічної події!

 

Конфереція "Толерантність як соціогуманітарна проблема сучасності"

1-2 жовтня 2015 р. викладач кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Інна Палько долучилася до роботи IV Міжнародної науково-теоретичної конфереції "Толерантність як соціогуманітарна проблема сучасності" (Житомир, Житомирський державний університет ім. І.Франка). Цьогоріч конфереція радувала широкою географією учасників (Україна, Польща, Німеччина, Росія, Білорусь, Азербайжан та ін.), цікавими та змістовними доповідями учасників, потужністю та актуальністю тематики та щирою гостинністю.

Величезна подяка організаторам! Сподіваємося на подальшу співпрацю в майбутньому!

 

Професійне стажування у м. Варшава (Польща)

З 31 серпня по 29 вересня в рамках міжнародної співпраці соціально-психологічного факультету ЖДУ імені І.Франка та Громадської організації «Польський студентський клуб» студент 54 групи Євген Коваленко проходив професійне стажування у м. Варшава (Польща). Стажування студент проходив на базі психолого-педагогічної порадні «Edukacja», спеціалізованої психолого-педагогічної порадні «Університет для батьків» та денного відділення неврології та психіатрії.

За цей період Євген познайомився з особливостями роботи приватних пораднь, веденням документації, діагностичним матеріалом. Також мав можливість відвідати тренінги для батьків дітей із ADHD (дефіцитом уваги та гіперактивністю), спостерігати за роботою психотерапевтів з психічно хворими людьми.

Звісно був час і на відпочинок: прогулянки по Варшаві, відвідування виставок, музеїв, театру та опери.

Дуже приємний є той факт, що дане стажування буде зараховане студенту як виробнича практика пройдена закордоном, а налагоджена співпраця надасть можливість проходити подібне стажування для наших студентів-психологів у майбутньому.

 

Семінар "Я обираю незалежність"

24 та 25 вересня 2015 р. студенти та студентки соціально-психологічного факультету ЖДУ (Дар?я Рудніцька, Вероніка Свінціцька, Віталій Гребенюк, Катерина Бабенко, Вікторія Кобилинська, Інна Кухарчук, Олександр Рубан, Костянтин Кас?ян, Дмитро Горбик, Інна Слободенюк, Валентина Ковтун, Тамара Левченко, Інна Грабовська, Дар?я Денисюк, Наталія Кужель, Марина Кудлюк, Анастасія Шлапак, Анастасія Дуняшенко та інші активні студенти) разом зі студентською та учнівською молоддю Житомира долучилися до участі у семінарі "Я обираю незалежність" (м.Житомир, Hotel Ukraine), проведеного ГО "Перспектива". На заняттях учасники ознайомилися з сутністю таких проблем як "алкоголізм", "наркоманія", дізналися про міфи, що мають місце у сучасному суспільстві, ознайомилися з правовою базою, що регулює дані питання, відпрацювали різні варіанти відмови від вжиття наркотиків та вчилися ділитись отриманою інформацією серед своїх однолітків тощо. Семінар був організований ГО "Перспектива" завдяки італійським друзям – Dimitris Argiropoulos і Federica Gruppioni в рамках проекту "Інклюзія неповнолітніх та молоді в Україні та Молдові"

 

Круглий стол «Романівщина на мапі України»

Викладі соціально-психологічного факультету взяли участь у роботі круглого столу «Романівщина на мапі України», який був присвячений 90-річчю Романівського району. Викладач кафедри соціальної та практичної психології, Віктор Васильович Кириченко виступив з доповіддю на тему «Можливості використання мережевих комунікацій для формування громадського ставлення та організації колективних дій». Викладачка кафедри економіки та маркетингу Ірина Олександрівна Пойта окреслила перспективи економічного та культурного розвитку регіону.

 

Наукові стипендії в рамках проекту «Координація і підтримка вищої полонійної освіти в Україні»

21 вересня в рамках проекту «Координація і підтримка вищої полонійної освіти в Україні» було вручено наукові стипендії 10 молодим науковцям з різних областей Україні (Рівненської, Хмельницької, Житомирської, Львівської, Запорізької, Київської). Серед молодих науковців, 3 стипендіати з Житомирської області: Валентина Юсупова (голова Громадської організації «Польський студентський клуб»), Ірина Гречуха (заступник декана з організаційно-виховної роботи соціально-психологічного факультету, асистент кафедри соціальної та практичної психології ЖДУ імені І. Франка) і Олена Денисевич (Союз Польської шляхти).

Кожен з учасників під час Форуму мав можливість подати свої наукові інтереси та дослідження. Подані проекти стосувалися переважно мовних досліджень (польські діалекти), польської культури (історії місць, людей, архітектури і т.д.) та суспільства (соціологія, психологія). Єдиною роботою з психології був стипендіальний проект Ірини Гречухи та Валентини Юсупової на тему «Ціннісна підтримка літературно обдарованих старшокласників: порівняльний аналіз (на прикладі роботи українських та польських літературних осередків)».

Окрім презентації своїх наукових досліджень, отримання стипендії, усі учасники конкурсу (ті, хто отримав стипендію, а також і ті, хто не отримав в цьому році стипендії) були запрошені до участі у Міжнародній міждисциплінарній науковій конференції з нагоди 15-ї річниці Київської Полоністики: «Традиції – Сучасність: література, освіта, історія», що проходила з 21-24 вересня.

Вітаємо усіх, хто отримав наукову стипендію. Бажаємо плідної роботи в подальшому.

Проект реалізовано Фондом «Свобода та Демократія» в рамках конкурсу «Співпраця з Полонією і Поляками за кордоном в 2015 році».

 

Зустріч Ради студентського братства з першокурсниками

16 вересня на соціально-психологічному факультеті відбулася зустріч Ради студентського братства з першокурсниками.

Розпочала зустріч декан факультету доктор психологічних наук, професор Журавльова Лариса Петрівна яка й рекомендувала студентам голову ради студентського братства Манілова Юрія. В свою чергу Юрій розповів, що таке "РСБ СПФ" та з чим його їдять, і представив голів комітетів: науковий - Оля Ткачук, інформаційний - Атаманська Олександра, культ-масовий - Пастушенко Дар'я, міжнародний - Юлія Рижик, фінансовий - Інна Сидорук, організаційний - Байдюк Анна, соціально-побутовий - Вікторія Кобилинська, професійно-орієнтаційний - Вікторія Черняєва.

Кожен з представників презентував першокурсникам очолювані комітети, розповів про завдання та цілі, а також запросив всіх бажаючих, відповідальних і талановитих долучатися до цієї дружньої команди. На завершення РСБ СПФ разом із першокурсниками заспівали гімн нашого факультету. Враження від зустрічі залишилися приємними та позитивними.

Ми сподіваємося, що бажання приєднатися до команди РСБ з'явилося у багатьох студентів.

 

Новий проект на СПФ

Вчора, 17 вересня, на СПФ пройшло перше заняття на курсах з вивчення польської мови в рамках співпраці з громадською організацією "Польський студентський клуб". Головою клубу є випускниця СПФ Валентина Юсупова. Низка викладачів та студентів факультету виявили бажання оволодіти ще однією іноземною мовою, а тому було створено дві навчальні групи.

На першому занятті учасники ознайомилися з польським алфавітом та особливостями вимови літер та звуків, а також отримали домашнє завдання. Навчання на курсах заплановано впродовж усього навчального року.

 

Стажування в Польщі

Нещодавно сталася ще одна приємна подія в історії Соціально-психологічного факультету: повернулися студентки 2 курсу СПФ, які успішно пройшли стажування в Польщі – це Зарицька Богдана і Валентина Шишук.

Студентки успішно пройшли стажування в одній з позаурядових організацій «Herstory» розташованої в місті Люблін. У рамках проекту «Школа полонійних локальних лідерів» учасниці отримали професійну підготовку та безцінний досвід, що необхідний в реалізації власних проектів.

Наші дівчата приїхали переповнені позитивними емоціями тому що вони отримали не тільки професійні знання, а й відвідали різноманітні історичні місця. Студентки взяли участь у квесті «Любленський шлях історичний» присвяченому вшануванню пам'яті жінок-учасниць громадської та політичної реформації XIX – XX ст. в Польщі. Своїми враженнями ділиться студентка Богдана Зарицька: "Надзвичайно цікаво було опинитися в місцях світового значення, де вперше зародився феміністичних рух на теренах Польщі, а особливо відчути атмосферу культурної та історичноі спадщини жінок, які створювали тогочасну державу".

Подорож принесла позитивні враження, нові професійні знання та, маємо надію, стала добрим стимулом для гарного навчання іншим студентам.

 

Зустріч студентів з народним депутатом України Дзюбликом Павлом Володимировичем

У вівторок 8 вересня на соціально-психологічному факультеті відбулася зустріч студентів з випускником Житомирського державного університету імені Івана Франка, народним депутатом України Дзюбликом Павлом Володимировичем.

За круглим столом з деканом факультету професором Журавльовою Ларисою Петрівною та Радою студентського братства СПФ, були обговорені можливі шляхи оптимізації навчального процесу студентів факультету. Серед актуальних питань Павло Володимирович поділився зі студентами таємницями досягнення життєвого успіху, висловив їм найщиріші побажання у навчанні, а також свої сподівання на подальшу співпрацю.

 

"В очікуванні невідомого"

Друзі,

4 вересня викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності та студенти і студентки соціально-психологічного ЖДУ відвідали благодійний танцювальний перфоманс "В очікуванні невідомого", що відбувся в Житомирському академічному музично-драматичному театрі ім.Івана Кочерги.

Це проект про життя дітей з поселень для біженців у Цероваті та Базелеті (Грузія), що грунтується на їх мріях, спогадах та взаємодії з внутрішнів світом. Проект поєднує танець, фізичний театр та образотворче мистецтво Контекст вистави "В очікуванні невідомого визначають 7 дітей із поселень для біженців; це результа року майстер-класів та 4 тижнів інтенсивних репетицій. Визначні спогади, мрії та реальні історії збирали серед дітей, ці історії визначили контектс вистави, музику, костюми. Вистава є проекцією того, що таке - бути біженцем, проекцією взаємодії між людьми, впливу дорослих на дітей і життя та маргінесах суспільства. Важливою частиною вистави є переплетіння образотворчого мистацтва і театру танцю на сцені. Художник Абдала Омарі, сам біженець, є протагоністом вистави.

Браво режисеру та хореоргафу вистави "В очікуванні невідомого" - Бенно Воорхаму (Швеція), тим більше, що два роки тому ми були захоплені його попередньою роботою "Дім". Ми з радістю і цікавістю чекатимо нове Ваше диво!

Друзі, власне вистава "В очікуванні невідомого", безперечно, складна емоційно, вона наповнена глибоким символічним сенсом, що спонукає глядача до роздумів, вона не залишає байдужим від першої до останньої хвилини, бентежить актуальністю, а ще... ще сльози на очах дітей-акторів, що пережили війну, їх обірване дитинство, проте за словами Бенно (режисера вистави), після "найтемнішої ночі, приходить світанок...". Миру і спокою в наших країнах і побільше дитячих усмішок!

Більше про проект можна дізнатись:

Сайт проекту: waitinginthemargins.org

Більше фото з вистави - згодом!

 

1 ВЕРЕСНЯ НА СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОМУ!

1-го вересня 2015 року о 9.00 в ЖДУ імені Івана Франка на соціально-психологічному факультеті було проведено свято першого дзвоника.

На урочистій лінійні відбулася перша зустріч ректорату та почесних гостей університету зі студентами. Знайомство першокурсників з факультетом продовжилося в актовій залі університету. У святковій атмосфері з привітальним словом та побажаннями до студентів звернулася декан факультету Журавльова Л.П.

Також студенти познайомилися зі своїми кураторами, а студентські куратори провели екскурсію по університету.

І на завершення, новоспечені студенти з цікавістю та захватом прослухали свою першу лекцію зі вступу до спеціальності, яку провела доктор психологічних наук, професор Журавльова Л.П. Таким насиченим та емоційним був перший день у студентів-першокурсників на СПФ.

Зі святом, дорогі першокурсники!