Соціально-психологічний факультет

Про факультет Деканат Кафедри факультету Студентське братство Наукова діяльність Проекти факультету Новини
 

Лист Деканові з Великої Британії

"Гарної доби, як Ви? Як пройшов семінар з італійцями? Як факультет?

Олександре Леонідовичу, рада повідомити Вам, що після двох перельотів я, нарешті, маю можливість насолоджуватися місцевістю Ньюкасла, яка дуже схожа до наших Карпат:)

Свою роботу в центрі я вже розпочала. Мене дуже гарно тут приймають. Працюю в команді британців "Activity team" та ще з одним іспанцем-волонтером та живу в дерев’яному будиночку в ста метрах від центру.

Тут є все для роботи з дітьми та дорослими з інвалідністю. Вражена оснащенням та цілковитою організованістю команди. Всі працюють дуже злагоджено. Робота в основному полягає в організації терапії та відпочинку людей з інвалідністю в центрі та поза його межами. Працюю за графіком з 7.45 до 12.30, перерва на обід, а потім з 13.30 до 17.30 (перша зміна) або з 13.30 до 23.00 з перервою на вечерю (друга зміна) та матиму 2 дні вихідних щотижня.

Згодом виставлю фото. Години для інтернету тут обмежені, тому не часто буду в онлайні.

Маю для Вас ще одну приємну новину. Я стала фіналістом програми Фулбрайт! І пишаюся тим, що не осоромила факультет на інтерв'ю і показала все, чого Ви та усі викладачі мене навчили. Дай Бог, то вже наступного року буду представляти факультет в Штатах.

Передавайте усім вітання! Бережіть себе та до зв'язку!"

Інна Андріївна Степанюк
асистент кафедри соціальної та практичної психології

З 18 червня по 21 червня 2013 р. соціально-психологічний факультет Житомирського державного університету імені Івана Франка спільно з Болонським університетом (Італія) провів міжнародний семінар «ПРОФЕСІЙНИЙ СУПРОВІД ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УМОВАХ НАВЧАННЯ У ДЕРЖАВНИХ ТА ПРИВАТНИХ ШКОЛАХ».

У семінарі взяли участь:

  • управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації
  • управління освіти Житомирської міської ради
  • Центр соціально-психологічних досліджень ЖДУ імені Івана Франка
  • міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді
  • ЗОШ №30
  • СНВК №59
  • приватна україно-італійська школа «Всесвіт»
  • ЖОБФ «Арка»

Проблеми, що обговорювалися, є надзвичайно актуальними. Шляхи впровадження інклюзивного навчання визначено Концепцією розвитку інклюзивної освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 01.10.2010 р. № 912.

З урахуванням основних тенденцій щодо змін у системі освіти дітей з інвалідністю окреслено напрями діяльності, які потребують підвищеної уваги, одним з яких є психологічний і соціальний супровід інклюзивного навчання в Україні.

Інклюзивна освіта (дитина з вадами психофізичного розвитку навчається у звичайній школі за місцем проживання) дає найбільше можливостей для розвитку у порівнянні з іншими формами навчання (у спеціалізованих ЗОШ, у школах-інтернатах, при домашньому навчанні). Які фахівці мають працювати в системі інклюзивної освіти? Які їх функції та посадові обов’язки? Як має бути і які реалії сьогодення? Семінар об’єднав зусилля науковців, працівників освіти, громадських організацій та органів місцевого самоврядування для обговорення цієї проблеми, обміну досвідом та вироблення програми практичних дій щодо поліпшення якості інклюзивної освіти у Житомирі та Житомирській області.

7 червня команда Enactus ЖДУ ім. І. Франка вперше брали участь у Національних змаганнях серед команд Enactus. На змагання, що проходили у м. Києві, з’їхались 16 команд з усієї України. Наша команда здобула 2 місце у спеціальному конкурсі від компанії PZU. Вітаємо менеджера проекту студентку 21 групи Олю Алексейчук та усю команду тренерів з перемогою!

1 червня до Дня захисту дітей команда Enactus Житомирського державного університету імені Івана Франка організувала дитяче свято «Зелені розваги». У рамках заходу було встановлено Національний рекорд України «Найбільша екосумка». Сумку-рекордсменку, площею 30 кв. м пошили у соціальному підприємстві при притулку для жертв домашнього насильства. Усі малюки мали можливість залишити відбиток своє долоні на сумці разом з батьками.

31 травня команда Enactus Житомирського державного університету імені Івана Франка захищала проект «Безпечна дорога до школи» перед топ-менеджерами страхової компанії PZU. Проект презентували студентки 2-го курсу спеціальності «Менеджмент» Алексейчук Ольга та Коробейник Вікторія. У ході проекту 7 груп тренерів зі студентів 1 та 2 курсів спеціальності «Менеджмент» та «Маркетинг» проводили інтерактивні заняття для учнів 3-4 класів з правил безпеки на дорозі. Проект охопив 11 шкіл міста Житомира та 1987 учнів. На результати оцінки проекту чекаємо 7 червня.

30 травня у рамках проекту команди Enactus Житомирського державного університету імені Івана Франка відбувся тренінг комунікативних здібностей. Представники компанії Філіп Морріс навчали студентів як правильно поводити себе на співбесіді, показали на основі рольових ігор що таке співбесіда за компетенціями. Розказали про можливості проходження літніх оплачуваних стажувань у компанії та працевлаштування. Нагадаємо, що у рамках спецконкурсу, студенти команди Enactus ЖДУ ім. І. Франка під керівництвом студента 2-го курсу філологічного факультету Антіпенко Олексія розробили проект залучення студентів на літні стажування і представили його у головному офісі компанії. На результати спецконкурсу чекаємо 7 червня.

28 травня команда Enactus Житомирського державного університету імені Франка захистила проект у рамках спецконкурсу «Територія підприємництва» від компанії Метінвест. Захист відбувався у конференц-залі на території Донбас-арени у м. Донецьку. Для представників команд було проведено екскурсію музеєм футбольного клубу «Шахтар», стадіоном Донбас-арена. Журі спецконкурсу складалось з топ-менеджерів групи компаній Метінвест. Презентували проект розвитку виробництва екосумок у соціальному підприємстві «Барвиста» студенти спеціальності «Менеджмент» Кушніренко Дмитро та Грибенюк Яна. Команда Enactus Житомирського державного університету імені Франка у рамках проекту відновила функціонування притулку для жертв домашнього насильства та забезпечила його джерелом фінансування.

27 травня відбувся фінал 2-го всеукраїнського студентського конкурсу з корпоративної соціальної відповідальності у м. Києві. Студенти 3-го курсу спеціальності «Менеджмент» Гончаренко Наталія, Козюн Альона та Кухарець Віталій розробили та представили на розсуд журі, з представників компанії Ernst&Young, власну методику оцінки впливу соціальної відповідальності на корпоративну репутацію. Журі відмітило креативний підхід студентів нагородивши нашу команду дипломом «За нестандартний підхід».

Семінар з практичної психології

16-17 травня викладачі та студенти соціально-психологічного факультету, а також студенти природничого факультету взяли участь у практичному семінарі з психології міжособистісних відносин, який проводив кандидат психологічних наук, доцент Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ», офіційний викладач і супервізор практики міжнародного класу Професійної Психотерапевтичної Ліги (Росія) Жидко Максим Євгенович. Організатором такого семінару виступила асистент кафедри соціальної та практичної психології, практикуючий психолог, член ради Житомирської асоціації практикуючих психологів і психотерапевтів Олена Журавська. На семінарі давалися конкретні, прості та ефективні психодіагностичні та корекційні вправи, що стосуються формування «першого враження», вербальної та невербальної комунікації, розвитку емпатії, мотивації, технік психологічної маніпуляції і способів самозахисту від них і т.д.

З 15 по 17 травня 2013 року на кафедрі менеджменту і адміністрування соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулася експертна перевірка з метою акредитації напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» та спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)» освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр» та «спеціаліст».

    Склад експертної комісії:
  • Мостенська Тетяна Леонідівна - доктор економічних наук, професор, проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків, з авідувач кафедри менеджменту Національного університету харчових технологій,
  • Чорна Людмила Олександрівна - доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту і адміністрування Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національно-економічного університету.

Студентами напряму підготовки «Менеджмент» та спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування» були написані комплексні контрольні роботи з 16 навчальних дисциплін, абсолютна успішність з яких складає 100 %, як і при самоаналізі.

Після ґрунтовного розгляду матеріалів експертна комісія проаналізувала якісну характеристику професорсько-викладацького складу, ознайомилася з матеріально-технічною базою, навчально-методичним та інформаційним забезпеченням навчального процесу заявленого напряму підготовки і спеціальності. По закінченню третього дня перевірки комісією були складені та підписані експертні висновки: документи, надані для проведення акредитаційної експертизи, за переліком і змістом відповідають вимогам положення ДАК про акредитацію напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» та спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)».

Наразі співробітниками кафедри менеджменту та адміністрування готується справа для ліцензування спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)» освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

 

15 травня в Озерненській гімназії відбувся шостий міжрегіональний семінар з впровадження програми ціннісної підтримки розвитку здібностей та обдарованості «Три кроки», що її розробив декан соціально-психологічного факультету професор Олександр Музика. Семінар цілком можна було б вважати міжнародним, бо в його роботі взяли участь не тільки представники обласного педагогічного ліцею, Житомирського міського центру науково-технічної творчості, Житомирського районного відділу освіти, а й представники Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України з Києва та волонтер Корпусу Миру Нікі Оманідзе із США.

На соціально-психологічному факультеті традиційно до наукових форумів, на яких розглядаються проблеми певних категорій людей залучається адресна аудиторія. І цього разу разом з учителями та вченими працювали призер Кубку Світу з карате-до Євген Торянік, переможці обласних і національних конкурсів Олександра Барабаш, Юлія Лозицька, Марина Ткачук, Дар'я Рудніцька, Марина Калінчук, Катерина Олішевська та президент Озерненської гімназії Іван Івахов.

Психоаксіологічне інтерв'ю і взаємне поцінування досягнень, яке провів професор Олександр Музика було цікавим і корисним як дітям, так і вчителям. Директор Озерненської гімназії Анатолій Петрович Власюк, його заступниця Олена Євгенівна Силко, заступник директора пед. ліцею Людмила Ростиславівна Рассохіна, директор Житомирського міського центру науково-технічної творчості Володимир Анатолійович Васьківський зійшлися на думці, що програма «Три кроки» є ефективною. Останніми роками число дітей, що мають визначні досягнення значно зросло. Була підтримана й думка професора Олександра Музики про те, що першочергове завдання педагогів – це розвиток здібностей дитини. Саме це формує розвивальне середовище, у якому підвищується ймовірність того, що хтось з дітей стане на шлях розвитку обдарованості.

То в чому ж суть програми «Три кроки»?
 Крок перший. Створюються умови для досягнення успіху кожною дитиною в класі. Для цього діти розвивають здібності не лише в учбовій діяльності, а в цілому ряді: у гуртках, спортивних секціях тощо.
Крок другий. Вчителі, учні й батьки взаємно поціновують досягнення одне одного.
Крок третій. Перш ніж розпочати спеціалізацію, діти мають кілька разів пройти шлях до успіху, до поцінування з самого початку. За таких умов здібності дітей розвиваються автоматично. Вчителі і психологи тільки допомагають дітям у цьому.

На семінарі не могли обійти тему з можливого закриття обласного пед. ліцею. Це навчальний заклад, згуртований колектив якого дуже ефективно працює з дітьми, переважна більшість з яких із сіл, де є тільки середні школи. І ці літи, десятки їх, останніми роками посідають чільні місця у обласних і національних конкурсах та олімпіадах. Перспективи пробитися у житті без улюбленого ліцею у них мізерні. Учасники висловили сподівання, що можновладці дослухаються до вчительства, інтелігенції, дітей та їх батьків і знайдуть спосіб зберегти цей унікальний навчальний заклад. А після семінару – знову за роботу. А дехто ще й встиг зробити фото біля ТУ-22, який застиг у саду, що його посадили школярі Озерненської гімназії.

Хоча і так для усіх студентів та викладачів заздалегідь вже було відомо, хто є найкращим куратором на соціально-психологічному факультеті. Це завжди видно, як то кажуть, неозброєним оком. Оскільки, лише вона так дбає про своїх студентів: її часто можна бачити в гуртожитку, де проживають майже всі її студенти, до неї вони біжать за допомогою та поділитися наболілим, а про них вона відгукується завжди:
«Так, це мої діти, вони в мене найкращі!». Тому ні для кого і не стало несподіванкою, що саме асистентку кафедри соціальної та практичної психології Ольгу Дем’янчук обрали найкращою серед найкращих кураторів університету.

Своє Серце подарували Ользі Григорівні студенти 24 групи спеціальності «Практична психологія» і їхнє дружнє, сповнене любові Серце вона старанно оберігає та захищає. Ольга Григорівна отримала його ще з першої їхньої зустрічі в приймальній комісії два роки тому, коли її студенти, будучи тоді ще абітурієнтами, подавали документи на вступ. Пригадую, як ще тоді Ольга Григорівна сказала, що саме ці студенти мають бути в її групі, а вона для них має стати куратором. Так і сталося. І сьогодні, маємо на факультеті міцне, пульсуюче Серце студентів 24 групи та їх куратора, яке живить нас усіх та є взірцем.

Від імені усіх викладачів та студентів щиро вітаємо Ольгу Григорівну Дем’янчук з перемогою у конкурсі «Найкращий куратор університету»

Інформація про фестиваль інтерактивних театрів

Здійснилося! 24 квітня в Житомирській обласній філармонії ім.С.Ріхтера відбувся Перший обласний фестиваль інтерактивних театрів "Об.єктивНА реальність"! Ми дякуємо нашому глядачеві за підтримку та розуміння, а також учасникам-конкурсантам та театрам-гостям, які засобами театрального мистецтва доторкнулися до гострих соціальних проблем, про які, в принципі, не прийнято говорити зі сцени, які проте є і які є болючими для суспільства! Всі учасники були відзначені дипломами у відповідних номінаціх, солодкими подарунками та власне подарунками від організаторів Фестивалю та друзів Фестивалю, крім того приємним сюрпризом стали подарункові сертифікати на фотосесію для переможців у номінаціях "Найкраща жіноча / чоловіча роль" та театру переможця! І найголовніше - першим переможцем Першого обласного фестивалю інтерактивних театрів "Об.єктивНА реальність" став інтерактивний театр "Персона" Житомирського інституту медсестринства з виставою "Пастка". Ми вітаємо переможця! Неймовірна подяка оргкомітету та студентам-волонтерам соціально-психологічного за підтримку та допомогу в проведенні Фестивалю.

Соціально-психологічний знайшов свого автора!

18 квітня на соціально-психологічному факультеті відбулася зустріч студентів із українським письменником, поетом та есеїстом Степаном Процюком. Студенти мали змогу послухати уривки з творів автора, поставити йому питання, а то й подискутувати на психологічні чи літературні теми. Найбільше пожвавлення аудиторії викликала психологічна проза автора, яка піднімає ряд важливих психологічних та соціальних проблем. Степан Процюк із задоволенням відповів на усі запитання і зізнався, що його чорний перстень не знайшов у цій аудиторії жодної лихої думки чи негативної енергетики. Після цього він ще довгенько підписував книги, фотографувався та спілкувався зі студентами. Сьогодні з упевненістю можемо сказати, що соціально-психологічний факультет знайшов свого автора!

18 квітня 2013 року. Декан соціально-психологічного факультету професор Олександр Музика у складі експертної групи проводив перевірку рівня готовності навчального закладу до підготовки практичних психологів у Переяслав-Хмельницькому університеті. Було визначено, що психологи в наших університетах схожі: студенти – творчі, викладачі – талановиті.

Приємно було відзначити, що на конкурсі наукових робіт, який традиційно проводився у Переяславі-Хмельницькому, студенти соціально-психологічного ось уже п'ятий рік поспіль виборюють призові місця.

Студенти соціально-психологічного факультету провели акцію «Український сад» у с. Горецьке Коростишівський район. Разом з учнями й вчителями місцевої школи висадили більше двох десятків дичок груші, яблуні, аличі. Прибрали біля музичної Поліської хати Інни Величко. Декан Олександр Леонідович Музика провів майстер-клас із прищеплення культурних сортів на посаджені дички. Планується, що до наступної весни учні разом із учителями назбирають по старих садках живців старовинних українських сортів і всі разом прищепимо їх на висаджені цього річ дички.

Зі своїми саджанцями до свята долучився заслужений художник України Юрій Камишний. Удвох із Олександром Леонідовичем вони посадили і прищепили їх.

Інна Величко виявилася чудовою господинею і нагодувала всіх смачним обідом, зготовленим у старовинній українській печі.

17 квітня відбулися захисти курсових робіт у студентів ІІ курсу напрямів «Психологія» та «Практична психологія». Це перші наукові роботи для наших другокурсників! Вітаємо усіх студентів, хто успішно пройшов цей іспит, та бажаємо натхнення тим, у кого захист робіт ще попереду!

12 квітня студенти та викладачі соціально-психологічного факультету влаштували суботник і врятували крокуси від пожовклого листя і сміття.

Студенти 1-го та 2-го курсів напрямів підготовки «Маркетинг» та «Менеджмент» Житомирського державного університету імені Івана Франка відвідали ПАТ «Житомирський маслозавод».

Під час візиту була проведена зустріч із завідувачем відділу маркетингу, к.е.н., доцентом Людмилою Йосипівною Юрківською. Студенти прослухали лекцію з питань маркетингової діяльності та якості продукції підприємства. Ознайомилися з процесом виробництва морозива. Студентам випала нагода продегустувати морозиво на будь-який смак.Студенти та викладачі соціально-психологічного факультету висловлюють подяку адміністрації ПАТ «Житомирський маслозавод» за змістовну та цікаву екскурсію.

100% випускників-державників сьогодні розподілено!

Як завжди. Традицію не порушено. Студенти та куратори дбають і про своє майбутнє і про майбутнє тих студентів, хто їм прийде на зміну. Підстав для зменшення держзамовлення на СПФ немає!

9 квітня на соціально-психологічному факультеті відбувся круглий стіл "Методика організації інтерактивного театру у ВНЗ" у рамках підготовки до проведення Першого обласного фестивалю інтерактивних театрів "Об’єктивНА реальність", що запланований на 24 квітня та проводитися за сприяння Управління культури Житомирської облдержадміністрації, Управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації, Департаменту сім’ї, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації, Житомирського державного університету імені Івана Франка, Житомирського обласного осередку “Асоціації трудових об′єднань молоді України”. До участі у засіданні були запрошені представники внз Житомирщини. Ідея не стала байдужою для більшості (Житомирський військовий інститут імені С.П.Корольова, Житомирське вище професійне училище-інтернат, ННІ педагогіки, соціально-психологічний факультет, Інститут медсестринства, Житомирський державний технологiчний університет, Житомирське музичне училище ім. В.С. Косенка, Коростишівський педагогічний коледж ім. І.Я.Франка, Бердичівський педагогічний коледж, Житомирский базовий фармацевтичний коледж iм. Г.С.Протасевича, Бердичівський коледж промисловості, економіки та права), тому активна підготовка до Фестивалю стрімко стартувала, а отже, захід обіцяє бути експериментальним, цікавим та інтерактивним проектом.

8 квітня о 14:30 відбулося урочисте відкриття ІІІ Спартакіади серед викладачів ЖДУ ім. І.Франка.

Бажаємо натхнення, сил та успіху нашій команді! Для підтримки запрошуються викладачі та студенти!

9 квітня 15:30 – змагання із шахів (ауд. 207 спорткомплексу)
9 квітня 15:30 – змагання з волейболу (спортзал на І поверсі)
10 квітня 15:30 – змагання з тенісу (спортзал на ІІ поверсі)
11-12 квітня – змагання з мініфутболу (спортивний майданчик)

Ознайомитися з основними нормативно-правовими документами про діяльність психологічної служби в школі, зануритися в роботу психолога та побачити все «із середини» та поспостерігати за учнями на уроках мали можливість студенти 16 групи спеціальності «Практична психолога» в рамках проходження своєї першої психологічної ознайомлювальної практики в ліцеї №25 м.Житомира.

З ностальгією студенти згадували про своє навчання в школі та гордо і як справжні психологи почувалися серед учнів. Враженнями діляться від практики студенти:

«Цікаво було знову повернутися у школу та подивитися на все очима студента. Я багато дізналася нового, ще більше загорілася бажанням працювати психологом. А ще, завдяки практиці ми більше згуртувалися та більше дізналися нового один про одного».Ірина Кос

«Побути на практиці у школі - надзвичайна можливість для студентів отримати для себе відповідь на питання «Чи це те, чим я хочу займатися після завершення навчання в університеті?» Я з гордістю можу сказати, що обрала саме той напрям роботи, про який мріяла».Катерина Карпенко

«Будь-який досвід є скарбом! Тому перша практика в школі є важливою в моєму житті. Я отримала цінний досвід, який знадобиться мені в роботі практичного психолога. Найбільше, що сподобалося - спілкування з учнями». Анжела Гусева

«Мене переповнювали емоції та враження. Сподобалося перебувати у колективі професіоналів своєї справи. От тоді і розумієш ту величезну відповідальність, яка чекає на тебе після закінчення ВУЗу, коли про згадане в книжках почнеш «читати» в людях». Дарина Яценюк

5 квітня 2013 року волонтери Студентської Соціальної Служби для Молоді Житомирського державного університету імені Івана Франка завітали на звітний концерт Міського культурно-спортивного центру Житомирської міської ради. Метою зустрічі стало урочисте вручення канцелярського приладдя (альбоми, фарби, пензлі, папір для малювання, олівці, фломастери та ін.) для розвитку гуртків та секцій художнього спрямування. Канцелярські приладдя були зібрані у рамках загальноуніверситетського Доброчинного марафону «Подаруй дитині радість», проведення якого уже багато років ініціює СССМ.

Дякуємо усім дирекціям навчально-наукових інститутів та факультетів, студентам і студенткам, викладацькому складу університету за активну громадську позицію, за небайдуже ставлення. Відтепер результатом нашої спільної допомоги вихованцям МКСЦ будуть їхні нові шедеври та творчі роботи!

З повагою, дирекція СССМ

5 квітня у рамках університетського конкурсу на кращого наставника академгрупи відбулась відкрита виховна година 24 групи соціально-психологічного факультету. Студенти разом із куратором Ольгою Григорівною Дем'янчук запропонували гостям поринути у «світ своїх захоплень». Вишивка, бісероплетіння, квілінг, орігамі, мозаїка, фотомистецтво, йога, бокс та навіть участь у лицарських турнірах – і це ще далеко не всі хобі, які мають студенти! Виховна година відкрила і нові перспективи: Марина Петрученко і Таня Залужна, які представили свої малюнки, одразу отримали пропозицію від директорки бібліотеки Броніслави Мирославівни Ренькас щодо виставки своїх робіт у приміщенні читального залу!

Дякуємо нашим гостям за активність, а учасникам за талант та харизму! До нових зустрічей!

28 березня соціально-психологічний факультет спільно з ННІ філології та журналістики приймав у теплих стінах 101 аудиторії дорогу гостю – співачку, народну артистку України, лауреатку національної премії імені Тараса Шевченка, Героя України Ніну Матвієнко!

Несприятливі погодні умови та сюрпризи українських доріг не завадили зустрічі Ніни Митрофанівни з житомирськими прихильниками. Співачка вразила глядачів глибиною та силою свого голосу, неповторною жіночою харизмою.

Крім власної пісенної творчості Ніна Матвієнко представила раніше не відому для житомирян пам’ятку української культури часів Київської Русі – скрижалі (срібні пластини), на яких староболгарською мовою виписана історія давньої України. Разом зі співачкою середньовічну пам’ятку презентував Сергій Соколов – хранитель роду києворуської княгині Ольги.

Ніна Матвієнко поділилася власним досвідом збереження пам’яті роду і закликала усіх присутніх задуматись над важливістю питань, пов’язаних із походженням роду та його історією.

Презентації книг Степана Процюка на соціально-психологічному факультеті стали хорошою традицією.

Шановні студенти!

Ви маєте унікальну читацьку можливість спочатку познайомитись із книгами відомого українського письменника, а вже потім їх купити і отримати автограф від автора!

У квітні до нас на факультет із презентацією нових книг завітає український письменник, автор багатьох книг прози, есеїстки, поезії – Степан Процюк. Із 25 березня у 702 ауд. можна буде придбати його книги: «Серафими і Мізантропи» (ціна – 25 грн.), «Руйнування ляльки» (ціна – 50 грн.), «Чорне яблуко» (ціна – 45 грн.), «Маски опадають повільно» (ціна – 55 грн.), «Троянда ритуального болю» (ціна – 45 грн.), «Аналіз крові» (ціна – 35 грн.), «Тіні з’являються на світанку» (ціна – 45 грн.), «Бийся головою до стіни» (ціна – 45 грн.).

Це психологізована проза про життя і для життя, яка дає відповіді на питання: «Чи можливо збагнути природу людських комплексів?», «Де шукати справжні причини наших найпарадоксальніших учинків, слів, думок?», «Чому в кожному іноді проступають риси, які нерідко вражають нас самих?», «Чи психоаналіз – панацея, чи лише перша і не завжди безпечна спроба проникнути в найбільшу таємницю людини – таємницю її психіки?».

Олександр Музика: «Я завжди намагався використовувати художні твори як ілюстрації до лекцій. Скажу по правді: чи то погано знаюся на українській літературі, чи то й справді вона стала недостатньо психологічною після Миколи Хвильового, - але матеріалу бракувало завжди.

Степан Процюк із його психологічними романами – відкриття для мене. Хотілося б, щоб і студенти, і викладачі відкрили для себе цього автора. Те, як глибоко він розуміється на тонких психологічних нюансах заслуговує на повагу, а те, з яким щедрим літературним талантом він це робить – викликає захват.

Усі, хто збирається пов’язати свою долю з психологічним консультуванням, та й із психологією загалом, мають знайти місце для книг С. Процюка у своїх професійних бібліотеках. Тоді нам може й вдасться подолати одвічну проблему психології – її нездатність говорити зрозумілою мовою. Не спрощувати, не нарікати на слухацьку неграмотність, а доступно, легко і точно доносити до них всю складність та загадковість людської душі».

Степан Процюк – «автор для мужніх, для тих, хто не боїться зазирати у притемнені куточки підсвідомого, знати справжню етимологію людських вчинків, досліджувати тілесність, гріх і форми покути». Він відкритий і відвертий…іноді занадто відвертий…втім, хіба можна писати інакше?

Олександр Музика – професор,
декан соціально-психологічного факультету
Катерина Марчук – поетеса, літературознавець



21-22 березня у м. Переяславі-Хмельницькому відбувся Всеукраїнський конкурс наукових студентських робіт. Молоді науковці соціально-психологічного факультету вкотре повернулися на 7 небо з перемогою!

Вітаємо:

Романа Безуглого - ІІ місце у галузі «Вікова та педагогічна психологія» (науковий керівник Наталя Федорівна Портницька)

Анастасію Лисенко - ІІІ місце у галузі «Вікова та педагогічна психологія» (науковий керівник Ольга Михайлівна Савиченко)

Юлію Покотило – ІІІ місце у галузі «Корекційна та соціальна педагогіка» (науковий керівник Надія Павлівна Павлик)

Своїми враженнями студенти поділилися з нами.

Роман Безуглий, студент 33 групи
«Протягом навчання на І, ІІ та ІІІ курсі при вивченні особливостей сімейних стосунків, головним чином наголошувалось на важливості ролі матері, роль батька при цьому згадувалась лише поверхнево. Цей факт і зумовив власне тему дослідження – «Порівняльний аналіз ролі батька у чоловіків з різним сімейним статусом». В уявленнях сучасних чоловіків батько перш за все має бути – сильним, відповідальним, розумним, годувальником. Але виховання дітей при цьому не пов’язується з образом батька. Хочу подякувати за власний рівень підготовки та знань науковим керівникам, – кандидатам психологічних наук, доцентам Наталії Федорівні Портницькій, Ользі Михайлівні Савиченко та усім викладачам соціально-психологічного факультету!»

 

Юлія Покотило, студентка 52 групи
«Тема моєї конкурсної роботи «Соціально-педагогічний зміст неформальної освіти підлітків з обмеженими функціональними можливостями (на прикладі професійно-технічних закладів освіти)». Відразу зауважу, що з дітьми-інвалідами працюю не перший рік, тому на конкурсі презентувала всі проекти та попередні напрацювання по досліджуваній темі. Проте, як виявилося, для комісії та інших учасників конкурсу моя тема була досить інноваційною, тому прийшлося довго відстоювати власну точку зору щодо актуальності та реалістичності запропонованих нами проектів. Так як я працюю в ЖОУНБ ім. О.Ольжича в інклюзивному читальному залі, ми хочемо на його базі реалізувати проект «Літературне кафе» для дітей-інвалідів», суть якого полягає у виявленні літературної обдарованості неповносправних дітей та їх включення в активне життя громади. Сподіваюся, що в нас все вийде!) Окремо хочу висловити подяку моєму науковому керівнику – кандидату педагогічних наук, доценту кафедри соціальної педагогіки і педагогічної майстерності Надії Павлівні Павлик, яка з самого початку курує мою наукову діяльність. А ще – любому соціально-психологічному факультету, адже СПФ – це простір для самореалізації та особистісного зростання!!!»

У рамках курсу «Клінічна психологія» студенти 34 групи зустрілися з психологом обласного онкологічного диспансеру – Тетяною Вікторівною Черноус. Психолог розповіла про особливості роботи з онкохворими та відповідала на питання студентів.

21 березня у рамках Українського тижня проти расизму відбулася відкрита виховна година з Віталіною Севрук – головою Житомирської обласної громадської молодіжної організації «Жінка». Студенти 2 курсу соціально-психологічного факультету переглянули фільм «Весільна пісня», який викликав інтерес та продовжився обговоренням у групі.

Студенти спеціальності «Менеджмент» запропонують компанії «Ernst and Young» як оцінювати вплив корпоративної соціальної відповідальності на її репутацію

Студенти 3-го курсу спеціальності «Менеджмент» - Гончаренко Наталія, Козюн Альона та Кухарець Віталій візьмуть участь у 2-му Всеукраїнському студентському конкурсі з розробки КСВ-політики для компанії партнера. Цього року партнером конкурсу виступила аудиторська компанія «Великої четвірки» - «Ernst and Young».

21 березня усі учасники (а на конкурс зареєструвалось 38 команд з усієї України!) отримали завдання безпосередньо від представників компанії та познайомились з членами журі.

Команда Enactus ЖДУ ім. І. Франка захищала проект із залучення студентів на літні стажування до компанії «Філіп Морріс Україна»

14 березня представники команди Enactus ЖДУ ім. І. Франка Олексій Антіпенко та Олександра Котенко захищали у центральному офісі компанії «Філіп Морріс Україна» проект із залучення та відбору студентів на літні стажування. Презентація відбувалась англійською мовою. Провідні менеджери компанії, які входили до журі, зацікавились ідеєю та задавали багато питань щодо її практичної реалізації. Результати захисту стануть відомі 7 червня.

14 березня в актовій залі ЖДУ відбувся Відкритий фестиваль студентської творчості Вільний мікрофон-2013, учасниками якого стали 13 креативних і відчайдушних учасників. Чому? Бо підготовка розпочалася ще місяць тому, впродовж цього часу учасники пройшли впробування відбором, де їх кількість зменшилася до 13, фотосесією та відеозйомками для роликів, Показать полностью.. репетиціяти, і звичайно, зародженням дружби, взаємопідтримки, драйву та вибуху емоцій, тому відповідно першим яскравим акцентом Фестивалю стала перша спільна пісня всіх учаників "Its my life". Після якої ведучі занурили глядача в атмосферу буремних 20-х, часу процвітання та гарної музики. А далі почалася запекла боротьба за гран-прі Фестивалю... в яку включилися Ірина Козленко, Тетяна Маковицька, Ірина Грасимчук та Наталя Березовська, «Somerset House», «Don't give up», Євген Коваленко, Ганна Сусловець, Артем Міліневський, Володимир Загоровський та Роман Безуглий, Олексій Андріюк та Катерина Бабенко, Ніна Рясенчук, Олег Грабар, Тетяна Ярощук та Юля Кінцал. Всі учасники стали лауреатами Фестивалю. Долю подальших номінацій визначили компетентні члени журі (Юлія Золотуха, Надія Нестерчук, Андрій Сочинський, Ірина Каращук Юлія Покотило, Вероніка Салійчук) : «Епатаж» - «Somerset House», «Найкраща акторська робота» - Ірина Козленко, «Найкраща режисура номеру» - Ніна Рясенчук, «Креатив» - «Don't give up», «Відкриття» - Юлія Кінцал, а також ведучі свята (Микола Омелянчук, Катерина Корзун, Яна Кащук), «Приз глядацьких симпатій» завоювали веселі та кмітливі Артем Міліневський, Володимир Загоровський та Роман Безуглий, а Гран-прі вибороли студентка першого курсу соціально-психологічного Катерина Бабенко та четвертокурсник ННІ філології і журналістики Олексій Андріюк. Подяка профкому студентів ЖДУ в особі Олега Антонова за приємне доповнення до призу глядацьких симпатій та гран-прі (грошова відзнака).
Але свято не відбулося б без роботи великої і дружньої команди практикуму "Організація масових заходів": Анни Цимбалюк, Ніни Рясенчук, Ганни Сусловець, Ірини Долінчук, Ірини Роїк, Ірини Александрович, Марини Грицанчук, Людмили Степанчук, Марії Коритко, Сергія Кравчука, Віталія Бєлоцького, Юлії Золотухи і т.д.
Вільний мікрофон лише тоді вільний, коли в нього є що сказати і коли про нього говорить глядач, а отже, наші старання були варті того!

До наступного Вільного мікрофону-2014!!!

Зустріч студентів з представниками інвестиційного ФОНДУ ПОЛІССЯ

Усіх жінок та дівчат, панянок та панночок вітаємо з Міжнародним жіночим днем!

А от хлопці соціально-психологічного факультету влаштували справжній сюрприз для жінок – Концерт на сходах, на який попередньо були запрошені студентки та викладачки факультету.

Сергій Михнюк та Ігор Рубченко порадували віршами. Із вітаннями та чудовою піснею на факультет завітав Сергій Мисько (студент ННІ Педагогіки). Особливий сюрприз для жінок підготували Віталій Гребенюк та Юрій Манілов. Ведучі та організатори концерту: Артем Міліневський, Сергій Кравчук та Олександр Ковальчук. Звук - Микола Омеленчук. Фото та відео – Олександр Крижанівський та Володимир Загоровський.

Від усіх жінок факультету дякуємо Вам за чудове свято! За вашу креативність, патологічно гарний настрій та «полуничку» ;)

Команда Enactus Соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. І. Франка розпочала реалізацію нового проекту «Безпечна дорога до школи»

Команда Enactus Соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. І. Франка, за підтримки страхової компанії PZU Україна, розпочала реалізацію проекту в області безпеки на дорогах для учнів початкової школи. Проект триватиме з 4 лютого по 26 квітня 2013 року і передбачає проведення інтерактивних уроків для учнів 3-4 класів міста Житомира. Аудиторія, яку планується охопити проектом, - понад 3000 осіб.

Уроки проводять сім груп тренерів, сформовані зі студентів першого та другого курсів соціального-психологічного факультету спеціальностей «Менеджмент» та «Маркетинг». Страхова компанія PZU Україна надала для реалізації проекту грант, роздаткові інформаційні матеріали та браслети-флікери, які отримують усі учасники. До проекту долучилась Державна автоінспекція.

Протягом лютого 2013 року уроки уже проведені у загальноосвітніх школах № 1, 5, 6, 25. Майже всі школи міста Житомира пішли назустріч пропозиції проводити заняття і з великим задоволенням запрошують приходити частіше. Діти з ентузіазмом беруть участь в іграх та роботі в групах під час уроків.

Доброго дня! Раді Вам повідомити, що запущено проект «Froid. Робот-психолог» http://froid.su/

Це унікальна у своєму роді програма, яка моделює процес психологічної консультації і таким чином дозволяє інтернет-користувачу в режимі реального часу проходити консультацію*. *Під консультацією мається на увазі алгоритм послідовних кроків, що передбачають різні види взаємодії з клієнтом. Програма використовує внутрішні ресурси особистості таким чином, щоб клієнт сам прийняв правильні для себе рішення. Наразі програма є повністю безкоштовною і кожен може спробувати використати цей новий продукт. Запрошуємо Вас бути не просто першими користувачами, а й поділитися враженнями, дати зворотній зв'язок. Ви зможете залишити свій відгук за адресою info@froid.su або заповнивши форму в кінці консультації. Також форму можна заповнити тут: https://docs.google.com/forms/d/1JMCGw-klTIYICjXjuoD7

Дякуємо за співпрацю! Ми бажаємо стати краще!
З повагою, автор проекту
Наталія Стародубова.




Керівник команди Enactus ЖДУ ім. І. Франка Кушніренко Дмитро взяв участь у тренінгу «Кухня соціального підприємництва», що відбувся 27-28 лютого у м. Києві. Організатор тренінгу - Всеукраїнський ресурсний центр розвитку соціального підприємництва «Соціальні ініціативи». Соціальне підприємництво, від основних понять до усіх тонкощів керівництва, було якнайповніше представлено Василем Назаруком - харизматичним та неординарним тренером. А завдяки командній роботі та дружній атмосфері усі учасники познайомились один з одним та домовились про співпрацю. Проект розвитку соціального підприємства «Барвиста», який реалізує команда Enactus ЖДУ ім. І. Франка, був представлений до уваги усіх учасників тренінгу та викликав неабияку зацікавленість у кожного - обговорення проекту тривало довше, ніж обговорення інших, до того ж до проекту протягом тренінгу часто звертались як до прикладу. Завдяки тренінгу було отримано знання, які суттєво допоможуть у реалізації проекту, знайдені нові колеги, друзі, партнери.

Старший викладач кафедри менеджменту та адміністрування Янковська Ольга Іванівна взяла участь у тренінгу «Викладання соціального підприємництва у вищих навчальних закладах», що відбувся 25-26 лютого 2013 року. Організаторами заходу виступили Британська Рада в Україні, Школа соціальної роботи НаУКМА, Всеукраїнський ресурсний центр розвитку соціального підприємництва «Соціальні ініціативи». Під час тренінгу будуть розглядатися такі теми:

  • Історія виникнення та розвитку соціального підприємництва в Європі
  • Функціонування сучасних соціальних підприємств та їх вплив на вирішення соціальних проблем громади
  • Викладання курсів з соціального підприємництва у Великобританії (тривалість, зміст, формат викладання, методичне забезпечення курсу, оцінювання студентів тощо)
  • Розгляд навчальних програм курсів з соціального підприємництва
  • Розгляд діяльності соціальних підприємств Європи

Тренером виступив Freer Spreckley – засновник концепції соціального бізнесу у Великій Британії, розробник програми навчання соціального бізнесу у Beechwood College, Велика Британія. З 1970 року він бере активну участь у розвитку та зростанні соціального підприємництва у всьому світі.

Нещодавно я відвідала дивовижне місце, в якому панує доброта, порядок, взаємопорозуміння, любов до ближнього. Це місце можна назвати казковою країною. Це міжнародний благодійний фонд «Місія в Україну». Щомісяця тут обслуговується до 150 дітей інвалідів, або як ми, волонтери, їх називаємо - друзі. Дітям та молоді з інвалідностями Реабілітаційний центр Фонду надає послуги медико-соціальної реабілітації, а саме: фізична реабілітація; сенсорна терапія; ерготерапія; розвиваючі заняття (поробки, бісероплетіння, художня праця); арт-терапія; альтернативне спілкування; заняття з логопедом та психологом; дошкільна освіта; програма «Перехід»; уроки англійської мови, інформатики, християнської етики; творчі гуртки (співу, танцю) ; РЕСПО-спорт; проекти соціальної інтеграції; літні оздоровчі табори; підтримка для батьків. І це все безкоштовно. Дивлячись на цих людей, розумієш, що добрі люди на світі є.

Відвідувала я дану організацію тричі, в якості волонтера. І цьому я завдячую Інні Андріївні Степанюк, адже саме вона мені розповіла про «Місію в Україні». Це для мене є дуже близьким. Я не можу повноцінно існувати в світі, я постійно комплексую через свій недолік. Через халатність лікарів у мене порушення опорно-рухового апарату. Я намагаюсь жити так як всі, навчатись в одному з найкращих університетів України, ходити на роботу, займатись волонтерською діяльністю... Але без моральної підтримки ти ніколи не зможеш почувати себе «нормальною» в соціумі, в якому знаходишся. Дана організація допомагає дітям та дорослим повноцінно існувати в цьому світі. Деякі батьки після народження дитини з відхиленнями в здоров`ї не знають, що з цим робити. Саме «Місія в Україну» дає їм зрозуміти, що цих дітей потрібно більше любити, ці діти здатні на більше і у своїх прагненнях та бажаннях вони нічим не відрізняються від здорових дітей.

Ми знаємо, що підґрунтям для формування особистості в майбутньому є ігрова діяльність в молодшому шкільному віці. Для того, щоб ігрова діяльність пройшла всі стадії розвитку, потрібно, щоб дитина розвивалась серед однолітків. Фонд надає таку можливість. Діти спілкуються один з одним, діляться спільними враженнями. Уроки проходять дуже цікаво: спочатку ми вітаємось. У нас є спеціальна дошка на якій діти вивішують свої фото та, окремо, фото дітей, які не прийшли на заняття. На другій дошці діти визначають дату в календарі, пору року та погоду, яка зараз за вікном. Після цього ми молимося Богу, за те, що дав нам новий день, дякуємо йому за те, що ми живемо, харчуємося, маємо одяг, за те, що ми маємо батьків. Потім ми розглядаємо тему уроку. На минулому занятті тема була «Одяг». Керівник групи, Лариса Пилипівна, показує частини одягу, а діти розказують, що це і для чого воно призначено. Діти навчались застібати блискавки, ґудзики, липучки, зав`язувати шнурівки. Це було спрямовано не тільки на розвиток умінь, а й на розвиток дрібної моторики. На кожному уроці є перерва, на якій діти граються різноманітними іграшками. Після перерви ми повторюємо домашнє завдання (віршики та пісеньки), малюємо малюнки, ліпимо з пластиліну.

Як я вже наголошувала, я займаюсь волонтерською роботою в цій організації. Коли я вперше відвідала фонд, емоції просто зашкалювали! Я займаюсь з двома хлопчиками дошкільного віку Тимофієм та Сергієм. Коли дивишся в ці сповнені добра і надії очі, ти не можеш просто так взяти і покинути цю організацію, цих дітей, ти просто не маєш на це права. Хочеться ходити туди кожен день. Діти дуже розумні і, коли вони чогось досягають на новому уроці, ти розумієш, що в цьому і твоя заслуга.

Я постійно в пошуках себе, я ще не визначилась в цьому світі, я ще не знаю чого хочу, але після відвідування уроків до мене приходить думка, можливо, саме це – моє призначення!

Смирнова Ольга, студентка 24 групи

Скільки мов ти знаєш стільки разів ти людина — цього принципу вже не перший рік дотримуються соціально-психологічний. Сьоме небо завжди йде в ногу із сучасністю. Сьогодні усім бажаючим випала можливість побувати на відкритій парі з психології англійською мовою разом з Нікі Оманідзе. У присутні була можливість переглянути відео американських психологів та відчути себе справжнім студентом американського вузу. На майбутнє планується відзняти відеофільм, в якому будуть показані усі переваги інноваційної освіти.

Олександра Атаманська, студентка 18 групи

22 лютого 2013 року Студентська Соціальна Служба для Молоді спільно з Intellect Room організували та провели майстер-клас серед студентів соціально-психологічного факультету із виготовлення подарункового коробка у вигляді будиночка. Майстер-клас носить соціальний характер, оскільки потім навчені волонтери проведуть подібний захід із дітьми Житомирської обласної дитячої лікарні. Протягом півтори години студенти трудилися над своїми будиночками, але це було того варте. Залишилося лише наповнити їх цукерками)))

Дирекція СССМ

14 лютого на соціально-психологічному перевіряли дієвість легенди про закоханих, поєднаних червоною ниткою долі, тому на факультеті працювала пошта кохання, де пошуками адресата валентинок займалися янголи на роликах, панувала святкова атмосфера, можна було відшукати передбачення у коханні на наступний рік та, найголовніше, - була відроджена традиція "коцертів на сходах".

Учасниками стали по 5 юнаків та дівчат, об′єднаних у пари, якими вони і проходили випробування Амура (Юрій Манілов) та Психеї ( Марія Косянчук): найромантичніше знайомство, перший танець та освідчення в коханні. Найкращі, на думку глядачів, пари були нагороджені подарунками від профкому студентів ЖДУ, крім того як учасники, так і активні глядачі отримали флайєри до піцерії "Челінтано" (з подальшим розігрування подарунків від закладу 15 лютого).

Але, звичайно ж, свято та святкова атмосфера на факультеті просто не були б можливими без помічників святого Валентина, а саме: О.Атаманської, Ю.Манілова, М.Косянчук, В.Гончаренко, С.Дубової, Н.Рясенчук, А.Сусловець, І.Долінчук, І.Роїк, Ю.Золотухи, К.Марчук, Ю.Ярмолки, Ю.Дергачової, М.Мороз, О.Ковтунович, І.Герман, В.Загоровського та В.Фещука, а також учасників свята та, звичайно, активних глядачів.

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ ІІІ ТУРУ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ (ОБЛАСНОЇ) ОЛІМПІАДИ З ЕКОНОМІКИ ДЛЯ УЧНІВ 9-11-Х КЛАСІВ:

Серед учнів 11-го класу:

І місце – Бодашевський Сергій Станіславович – ЗОШ №30, м. Житомир

ІІ місце – Горбатюк Ірина Олександрівна – Ємільчинська гімназія

ІІІ місце – Волкова Віта Михайлівна – ЗОШ №14, м. Бердичів

Серед учнів 10-го класу:

І місце – Стасюк Максим Дмитрович – Житомирський ліцей при ЖДТУ

ІІ місце – Цілик Мирослав Ігорович – Житомирський обласний педагогічний ліцей

ІІІ місце – Козакова Марина Владиславівна – Коростенський НВК №12

Кузьомко Ірина Вікторівна – Малинська школа-ліцей ім. Ніни Сосніної

Серед учнів 9-го класу:

І місце – Король Іван Ігорович – Житомирський обласний педагогічний ліцей

ІІ місце – Михайленко Ірина Юріївна – Житомирський обласний педагогічний ліцей

ІІІ місце – Іващенко Іванна Ігорівна – Житомирський обласний педагогічний ліцей

Волинець Ігор Анатолійович – Коростишівський НВК

7 лютого відбулося засідання кафедри соціальної та практичної психології. Колектив викладачів обговорював питання про результати зимової екзаменаційно-залікової сесії, роботу кураторів у академічних групах і, традиційно, про перспективи наукової роботи кафедри.

Одним із важливих питань, яке викликало активне обговорення, було питання про динаміку розвитку бібліотеки. На сьоме небо завітала Броніслава Мирославівна Ренькас - директорка бібліотеки університету. Вона презентувала актуальні нововведення та взяла до уваги пропозиції викладачів кафедри.

Такі зустрічі із керівниками підрозділів університету варто включати до плану засідань, адже соціально-психологічний факультет відкритий до плідної співпраці та інновацій.

31 січня відбулося засідання методологічного семінару кафедри соціальної та практичної психології. На засіданні розглядалися питання підготовки колективної монографії «Здібності. Творчість. Обдарованість», а також редагування інструктивно-методичних рекомендацій.

ВИБОРИ РЕКТОРА - 2013

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України № 1\11-474 від 21.01.13 р. до участі в конкурсі на заміщення вакантної посади ректора Житомирського державного університету імені Івана Франка допущено:

Музика Олександр Леонідович

Декан соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка, завідувач кафедри соціальної та практичної психології, кандидат психологічних наук, професор


біографія | перспективна програма розвитку університету

Саух Петро Юрійович

В.о. ректора Житомирського державного університету імені Івана Франка, професор, доктор філософських наук, заслужений працівник освіти, академік АН ВШУ


біографія | перспективна програма розвитку університету

Як повідомляє прес-центр університету: "29 січня у Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбулися вибори ректора. Згідно результатів голосування трудовий колектив вузу підтримав кандидатуру Петра Сауха."

Талант не буває заочним, але він точно є у заочників!

24 січня відбувся другий в історії соціально-психологічного факультету «Заочний концерт»! Не зважаючи на досить напружений період, пов'язаний із складанням екзаменів та заліків, студенти знайшли час та бажання поділитися своїм талантом із глядачами. На одну сцену вийшли артисти різного віку, різних спеціальностей, різних професій.

Гучними оплесками зал зустрічав Юлію Кінцал (13 гр.), Дар’ю Гуменюк (34 гр.), Анастасію Чирко (34 гр.),Тетяну Гончаренко (34 гр.), Юлію Блащук (46 гр.), Ігоря Ангеловського (25 гр.), Іванну Конончук (І курс ННІ педагогіки), Тетяну Ярощук (14 гр.), Максима Косса (34 гр.). Ведучими вечора були Софія Міняйлюк (34 гр.) та Володимир Личагін (14 гр.).

«Заочний концерт» на соціально-психологічному уже став хорошою традицією, сподіваємося, вона буде підтримана наступними поколіннями студентів. Отож, до нових «Заочних концертів»!

24 січня 2013 року відбулася зустріч трудового колективу та студентства ЖДУ ім. І.Франка із претендентом на посаду ректора, професором Олександром Музикою.

Як студенти соціально-психологічного факультету здають зимову сесію :)

Я хочу подякувати усім хто створив сайт Універсум, і особисто Юрію Олеговичу. Справа в тому, що програма Універсум мені дуже допомагає у навчанні, і ще - це дуже зручно, так як будучи вдома чи знаходячись навіть в дорозі за допомогу інтернету можна завжди перевірити будь-яку інформацію, яка стосується навчання: розкладу занять, оплати за навчання, чи спілкуватися з викладачами за допомогою нової створеної функції "повідомлення". А саме цінне, що є в Універсумі, це тестування. Воно мені дуже допомогло у здачі державних іспитів.

Сніжана Іщук, студентка 54 групи заочної форми навчання

Катерина Бондарчук, магістрантка

Сесія проходить гарно. Здаю іспити, дуже допомагає можливість пробного тестування у СУНП «УНІВЕРСУМ». Так легше готуватись : коли питання попадались на очі в тестах декілька разів, то відповідь автоматично з'являється у пам'яті під час іспиту. Сесію здаю успішно. Вдячна нашим викладачам - вони завжди допоможуть і підкажуть, як краще готуватись до іспиту, до них завжди можна звернутись з питаннями. Вони у нас класні! :)
На даний момент сесія для мене проходить більш-менш вдало, так як три екзамени зараховані автоматично. Зараз готуюся до четвертого іспиту і вірю, що й тут все буде добре:) Ще хочу сказати, що «Універсум» - дуже зручна система, яка завжди допомагає мені у навчанні, так як у ній є все необхідне для студента: методичні матеріали, розклад занять, важливі повідомлення від викладачів, рейтинг, динаміка успішності та багато інших корисних речей. Мені важко уявити своє студентське життя без СУНП "Універсум", так як більшість новин факультету я дізнаюсь саме з нього:)

Ольга Ткачук, студентка 19 групи

Ярослава Голуб, магістрантка, молода мама

Важкувато навчатися на денній формі магістратури з маленькою дитиною :) але викладачі з розумінням до цього відносяться і морально підтримують, що дуже важливо для мене. Всі звіти і модулі я намагалася здавати вчасно і навіть більшість з них отримувала автоматом. Взагалі я вважаю, що людина, яка здобуває вищу освіту, повинна викладатися на 100% у будь-якій життєвій ситуації. Оцінки отримала досить непогані тому на сесію не довелось йти. І взагалі від навчання я отримую задоволення, а маленьким "моторчиком" для досягнення успіху є моя малеча. Можливо б замість "4" могли б бути "5", якщо б було більше часу, але ніяка "5" не дасть стільки позитивних емоцій, як сміх дитини. Чесно кажучи, я дуже люблю соціально-психологічний факультет і наших викладачів. Вони у нас найкращі (знаю, бо маю змогу порівняти, адже навчалася в іншому виші). Я дуже вдячна усім-усім за розуміння,підтримку та компромісність! Особливо хочу відмітити свою наукову керівницю дипломної - Ольгу Михайлівну Савиченко, та керівницю асистентської практики - Наталю Федорівну Портницьку. Дякую!

P.S. А ще протягом усього періоду навчання найбільше мене підтримував наш куратор – Віктор Васильович Кириченко. І звичайно, найбільша подяка нашому декану Олександру Леонідовичу Музиці – за його демократичне ставлення до студентів, відкритість та розуміння. Дякую!
Сесія проходить класно і "заплановано". Мені у проходженні сесії допомагає система Універсум, тому що можна не телефонувати до старости з питаннями про оцінки, а будь-коли зайти в Універсум і дізнатись всю інформацію; не потрібно турбувати лаборантів кафедри, щоб знайти інструктивно-методичні матеріали або завдання до заліку… Я так звикла, що є Універсум, що не знаю, як інакше :) Як кажуть:"До хорошого швидко звикають!"

Марина Листопадська, студентка 24 групи

Ірина Долінчук, студентка 26 групи

Сесія, як то кажуть, проходить "мимо" :) Дякувати тому, що екзамени і заліки можна отримувати автоматом! З’являється багато вільного часу, частину якого можна присвятити написанню курсової роботи. Дуже допомагає Універсум. Не тільки під час сесії, а й взагалі в період навчання. Студент будь-коли може зайти в на свою сторінку і дізнатись інформацію про оцінки, розклад занять та переглянути потрібні інструктивно-методичні матеріали.
Люблю сесію! Найкраща пора для того щоб прокинутись від зимової сплячки. І ще одне: Універсум - дякую тобі, за те що ти, завжди зі мною ;)

Олег Грабар, студент 43 групи, виконавець пісні «Мій Житомир»

Ірина Цимбалюк, студентка 55 групи заочної форми навчання

Зимова сесія тільки розпочалась, і поки що все проходить вдало. З впевненістю можу сказати, що Універсум дуже допомагає мені у навчанні. Адже вся потрібна інформація міститься на цьому сайті, тому немає необхідності зайвий раз йти до університету та відволікати викладачів безглуздими запитаннями J Це дуже зручно, враховуючи те, що деякий період я жила і працювала у іншому місті, при цьому не втрачаючи зв'язку з факультетом. Універсум дозволяє підтримувати зв'язок з науковим керівником, замовляти довідки дистанційно та постійно є доступ до інструктивно-методичних матеріалів.

До уваги учасників українсько-французьких програм обміну

Отримано підтвердження про запрошення делегації соціально-психологічного факультету до ДВНЗ м. Вік-ан-Бігор. Попередній термін візиту 24.03-07.04 2013 р. Кількість учасників 25 осіб. Викладачі і студенти, які бажають взяти участь у програмі, повинні звернутись до лаборанта кафедри менеджменту і адміністрування Белли Антонян-Шевчук, каб. 706. Тема проекту української делегації: «Організація роботи служби управління персоналом». Учасники проекту ознайомляться із особливостями організації роботи служби управління персоналом на середніх і великих підприємствах у Франції, системою матеріального і морального стимулювання праці, оцінки працівників, формування моделі компетенцій, підвищення кваліфікації працівників. Українська делегація буде розміщена у сім’ях або у готелі навчального закладу. Підчас програми планується відвідання таких французьких міст: Тулуза, Бордо, Лурд, а також Піренейського заповідника. Крім того, заплановано відвідання європейських міст: Будапешт, Мілан, Монако, Венеція та ін. Поїздка до ДВНЗ м. Шартр переноситься на осінь 2013 р.

Олена Харчишина

10 січня 2012 року викладач кафедри соціальної та практичної психології Тетяна Майстренко провела семінар для викладачів агроколеджу м. Житомира на тему «Організаційно-методичне забезпечення навчального процесу в умовах кредитно-модульної системи навчання».

11 січня 2012 року викладач кафедри соціальної та практичної психології Тетяна Майстренко взяла участь у роботі журі міського конкурсу наукових робіт МАН (секція «Психологія»).

Новорічна зустріч молоді у Римі. Заступники декана Алла Весельська та Ірина Міщук стали учасницями 35-ї Європейської зустрічі молоді. З 28 грудня по 2 січня у Вічному місті зібралось 40 тисяч молодих людей, щоб обмінятись духовним та життєвим досвідом, відкрити для себе Рим та відчути солідарність з усією людською сім'єю.

На численні прохання викладачів та студентів заслужений художник України Юрій Камишний погодився продовжити виставку картин «QUINTA ESSENTIA» до першого дня весни!

Запрошуємо усіх відвідати виставку у 702 аудиторії соціально-психологічного факультету!

Нас вітають...
(натисніть на зображення для масштабування)

Соціально-психологічний «під враженням»!

25.12.2012 на соціально-психологічному відбулося відкриття унікальної виставки заслуженого художника України Юрія Камишного «QUINTA ESSENTIA». Автор представив 7 яскравих полотен, кожне з яких «розповідає» свою власну історію, промовляє художньо та емоційно. Серед інших, до експозиції увійшли картини, безпосередньо пов’язані з діячами літературної житомирщини - Юрком Ґудзем та Євгеном Концевичем, тому не дивно, що під час відкриття звучало поетичне слово Юрка Ґудзя у творчій інтерпретації Катерини Марчук. Музична імпреза лилася з-поміж струн вишуканої гітари Лариси Бойко і без перешкод знайшла відгук у серці кожного слухача.

Виставка триватиме від Різдва до Різдва

Книга відгуків чекає Ваших теплих слів у 702 ауд.

Новий Рік на соціально-психологічному настав раніше, ніж кінець світу!

20 грудня у студентів соціально-психологічного факультету іще довго асоціюватиметься із веселим, яскравим святом – святом подарунків, позитивних вражень та кольорових емоцій. Давно уже сцена актової зали ЖДУ не бачила такої кількості учасників – студентів та викладачів, які не тільки «запалили» глядацький зал, а й занурили всіх у теплу атмосферу новорічного дива. Найменші глядачі отримали святкові подарунки, водили хороводи з Дідом Морозом, Снігуронькою, та їхніми помічниками, а дорослі написали листи з побажаннями на Новий 2013 рік. Найкращі листи були нагороджені призами та схвальними оплесками глядачів.

Свято закінчилося, та залишилося солодке передчуття здійснення найзаповітніших мрій та бажань, адже у кожному з нас живе маленький мрійник, який чекає-не-дочекається, поки його знайдуть і розбудять.

Подарунками від св. Миколая порадували дітлахів студенти соціально-психологічного факультету, відвідавши Денишівський дитячий дошкільний будинок (14 група) та Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської обласної ради (32 група) відповідно, 19 та 20 грудня 2012 р. Здійснена мрія малюків, їх посмішки та щастя переповнили студентські серця, а розпочату справу захотілося зробити традицією.

14 грудня 2012 р. на базі СССМ відбувся майстер-клас із виготовлення різдвяної листівки для дітей викладачів та студентів університету. Організаторами виступила Студентська Соціальна Служба для Молоді, кафедра соціальної педагогіки і педагогічної майстерності та «IntellectRoom». Протягом заняття високо кваліфіковані спеціалісти «IntellectRoom» поділился із дітками секретами створення різдвяного дива власноруч. Через 1 год. після початку майстер-класу усі із задоволенням представили свої результати праці. Проте, найцікавіше, залишилося на потім, – це привітання та адресація листівки окремим близьким людям!

Ось уже кілька століть поспіль листівки користуються попитом у людей: їх існують мільйони і кожна з них маю свого адресата та призначення. Новий Рік та Різдво – казковий час для багатьох людей. Це період, коли можна сказати багато чого недоказаного і привітати тих, з ким рідко спілкуєшся. Листівка у цьому контексті відіграє дуже важливу роль, вона є інструментом або певним атрибутом, завдяки якому це досягається, особливо, якщо вона виконана своїми руками) Тож обов'язково використайте свій шанс і потіште своїх близьких та рідних теплими привітаннями)))

З найкращими побажаннями, Наталія Тарасенко

12.12.2012 р. відбулася Першість соціально-психологічного факультету з силового двоборства (піднімання гирі 16 кг та жим лежачи). І хоч захід відбувався вперше, проте зібрала не тільки бажаючих позмагатися за перемогу, але і тих, хто активно вболівав, співав і витанцьовував у підтримку (Н.Рясенчук, В.Решетнюк, О.Житник та команда чарлідерів ННІ іноземної філології, а також встуденти та викладачі). Нагородження відбувалося у двох категоріях: у вазі до 75 кг (І місце - Віталій Гребенюк, ІІ місце - Олександр Крижанівський) та у вазі більше 75 кг (І місце - Сергій Кравчук, ІІ місце - Сергій Михнюк, ІІІ місце - Віталій Білоцький). Вітаємо переможців та учасників Першості.

Доброчинність як вияв соціальної активності.

Протягом 11 – 14 грудня 2012 року Студентською соціальною службою для молоді Житомирського державного університету імені Івана Франка (далі СССМ) було проведено доброчинний марафон «Подаруй дитині радість» з метою збору канцелярських товарів для художніх гуртків та секцій Міського культурно-спортивного центру м. Житомира. Подібні громадські ініціативи мають позитивні результати. Перемогу та І місце отримав соціально-психологічний факультет, ІІ місце – факультет фізичного виховання та спорту, ІІІ місце – ННІ педагогіки. Найактивніші групи та кафедри будуть відзначені дипломами та подяками від оргкомітету СССМ. Висловлюємо подяку проректору із наукової роботи Сейко Н. А.; кафедрі соціальної педагогіки та педагогічної майстерності соціально-психологічного факультету; кафедрі менеджменту та адміністрування; студентам 10, 11, 13, 21,22, 23, 24, 25, 31, 42, 43, 52 груп соціально-психологічного факультету; студентам 41 гр. заочного відділення ННІ педагогіки ; студентам факультету фізичного виховання та спорту за активну участь у Доброчинному марафоні та Ваше небайдуже ставлення і добре серце! Особлива подяка виноситься студентам: Якименко Віті, Андрію Юрченку, Інні Степанчук, Ірині Плітко, Галині Симончук, Тетяні Назарчук, Анастасії Єфімович, Ганні Ланчук, Ользі Литвиненко, Валерії Катеринич, Олені Мельничук, Катерині Лазарчук та ін. студентам за безпосередню участь в організації та проведенні Марафону! Дякуємо усім студентам, викладачам, співробітникам університету, волонтерам СССМ за соціальну активність, за небайдуже ставлення до оточуючих. Саме завдяки Вам з’явиться посмішка на обличчях дітей напередодні Нового року, адже зібрані речі будуть передані волонтерами СССМ в художні гуртки та секції м. Житомир.

З найкращими побажаннями у наступаючому Новому році, адміністрація СССМ.

11 грудня команда Enactus Житомирського державного університету імені Івана Франка брала участь у виставці соціальних та екологічних проектів CSR MarketPlace 2012. Проект команди щодо забезпечення ефективного функціонування соціального підприємства «Барвиста», заснованого жінками, що постраждали від торгівлі людьми та домашнього насильства, та відновлення функціонування громадського притулку «Євгенія» отримав багато позитивних відгуків від учасників та гостей виставки. Участь у заході дозволила налагодити нові контакти з потенційними замовниками та парнерами.

Команда Enactus Житомирського державного університету імені Івана Франка виграла грант спецконкурсу від компанії Метінвест. Експертна комісія компанії Метінвест уважно розглянула всі проектні ідеї, подані в рамках спеціального конкурсу «Територія підприємництва». Основою для відбору служили завдання, поставлені командам в умовах спецконкурсу: залучення молоді та активного населення в підприємницьку діяльність; створення нових форм розвитку бізнес середовища;с прияння відкриттю нових робочих місць. За командою буде закріплено бізнес-консультанта з числа співробітників компанії Метінвест.

11 грудня 2012 року Соціально-інтерактивний "Театр життя" став учасником творчого вечора проф., Заслуженого діяча мистецтв України В.Шинкарука, в рамках відзначення тижня ННІ педагогіки. Студенти дарували глядачам свою власну інтерпритацію творів поета та прозаїка, з вдячністю говорили про Володимира Федоровича як про свого незмінного автора та наставника, вчителя.

3 5 по 11 грудня 2012 року асистентка кафедри соціальної та практичної психології Інна Степанюк в рамках вивчення проблеми інклюзії дітей та дорослих в суспільство перебувала у Львові. На запитання про те, як з’їздили та як працювалося вам у Львові, почули неймовірну історію.

«Ідея моєї поїздки бере свій початок із міжнародного семінару «Підготовка та діяльність фахівців у системі інклюзивної освіти», який проходив на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету ім. Ів. Франка. Тоді, у жовтні, до нас завітали фахівці ГО «Спільнота «Лярш-Ковчег» Володимир Станчишин та Олег Чихарівський (м. Львів), які і розповіли про унікальний досвід роботи з дорослими, які мають розумову неповносправність. На запрошення приїхати до Львова та познайомитися ближче з їх організацією я погодилася відразу (це є мої наукові розвідки та проблема, яку я вивчаю) і почала готуватися до поїздки. Слід зазначити, що Лярш – це Міжнародна Федерація 140 християнських спільнот, які творять особи розумово неповносправні та їхні асистенти, проживаючи разом в невеликих домівках у 37 країнах світу (з сайту http://www.larche-kovcheh.org.ua/). ГО «Спільнота «Лярш-Ковчег» (м. Львів) є єдиною в Україні, яка входить до Міжнародної Федерації спільнот Лярш.

Впродовж тижня я проживала в Будинку підтриманого проживання для людей з розумовою неповносправністю Спільноти «Ковчег» разом ще з трьома асистентами та трьома друзями (так називає молодь Ляршу осіб з розумовою неповносправністю). Спочатку важко було уявити, як чином функціонує такий Будинок, але потім секрет успішного життя всіх разом виявився надзвичайно простим: асистенти-молодь разом з друзями створюють там справжню сім’ю, де кожен почувається як удома. Не дарма кажуть, що все геніальне є простим. Ось ця простота криється в тих людях, які працюють з дорослими з інвалідностями, та проявляється в їх любові, повазі, рівності та терпінні до них.

 

Окрім роботи в будинку, я ще мала чудову можливість кожного дня відвідувати різні творчі майстерні. Спільнота Лярш-Ковчег об’єднує людей з розумовою неповносправністю, асистентів та волонтерів на п’ятьох денних програмах-майстернях (з сайту http://www.larche-kovcheh.org.ua/pro-nas). Зокрема, це такі майстерні: «Усмішка», «Знесіння», «Мрійники», «Бджілки» та «Назарет», де асистенти разом з друзями виготовляють свічки, мило, вітальні листівки, вироби з бісеру та вовни, а також займаються ткацтвом, вишивають стрічковою ниткою та працюють в столярному цеху. Основна ідея майстерень – працювати Разом пліч-о-пліч з друзями, ділити Разом з ними їхні радості та переживання та бути Разом справжньою родиною. Мабуть, ще довго я пам’ятатиму як разом з Ганнусею ми нанизували бісер та робили намисто; як з Андрієм виготовляли мило та як він мені намагався детально пояснити весь процес виготовлення мила та ще дивувався чому я про це нічого не знаю та ще багато моментів, які дозволили мені по іншому подивитися на світ.

Останній день перебування у Львові виявився для мене приємною несподіванкою, оскільки мені випала унікальна можливість познайомитися із співзасновницею Ляршу в Україні Зенею Кушпетою, а також побувати у Львівському міському центрі реабілітації «Джерело» http://www.dzherelocentre.org.ua/. Центр реабілітації тісно співпрацює із ГО «Спільнота «Лярш-Ковчег» та складається із кількох відділень: «Відділення розвитку дитини», «Школа-садок» та «Клуб активної молоді». Спеціалісти центру «Джерело» надають можливість дітям з особливими потребами розвинути їх здібності, побутові і соціальні вміння для найбільш повної інтеграції в життя суспільства за допомогою прогресивних методів навчання, фізичної, психологічної та соціальної реабілітації.

Очікування, які я мала до поїздки не лише виправдалися, але я побачила те, що не очікувала побачити - країну Любові, Надії, Терпіння та Віри. Я їхала з метою допомогти та бути потрібною друзям, а виявилося навпаки. Друзі змінили мене. Важко описати ті зміни, оскільки криються вони десь в глибині моєї душі. Сподіваюсь ще не раз повернутися в цю країну Любові, Надії, Терпіння та Віри, яку називають «Спільнота «Лярш-Ковчег».

8 грудня 2012 року в Житомирському державному університеті імені Івана Франка проходило пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Студентки соціально-психологічного факультету, Анна Татаріна, Ірина Білоусова та Інна Білоусова взяли участь у організації заходу. Учасники пробного ЗНО цікавились умовами проведення пробного незалежного оцінювання та особливостями вступу на СПФ.

День Збройних Сил на СПФ!!!

6 грудня соціально-психологічний факультет відзначає традиційним флешмобом. Але цьогоріч захід вийшов «нетрадиційним» :) Зима прийшла за календарем і замела снігом все місто. Не виняток і двір навчального корпусу, який 6 грудня перетворюється на плац для флешмобу «Тризуб». Але справжніх чоловіків не злякає негода і снігові замети! Це вкотре довели студенти та викладачі СПФ! Дружньо попрацювавши лопатами та весело погравши у сніжки, наші захисники вишикувались у формі гербу України та привітали один одного голосними гаслами «Слава Україні». До акції долучилися і дівчата, щоб підтримати своїх друзів, одногрупників, викладачів.

Вітаємо Вас наші сильні, мужні, надійні, веселі та кохані чоловіки!

4 грудня 2012 р. о 18.00 в актовій залі Житомирського державного університету імені Івана Франка, з нагоди 5-річчя від дня заснування Соціально-інтерактивного «Театру життя» відбулася вистава «Не боятись життя» (автори – проф., заслужений діяч мистецтв України В. Шинкарук; І. Палько, М. Єнжиєвська, О. Куликівська).

Від самого початку в залі запанувала вражаюча тиша, лише актори та зоряне небо над глядацькою залою нагадували про хід вистави і здавалося, що глядачі дихають, живуть, переживають, плачуть в унісон з акторами, і лише наприкінці вистави зал вибухнув оплесками. Філософсько-реалістичне бачення життя не залишило байдужим жодного з присутніх, адже у глядачів був не тільки шанс зануритися в реалії сьогодення, але й задумати над найголовнішим – цінністю нашого життя.

А ще «Театр життя» вітали з 5-річчям: ректор ЖДУ ім. І.Франка П.Саух, який подарував акторам квіти та диплом «За вагомий внесок в культурну просвітницьку роботу, формування активної громадської позиції», а також преміював Театр на честь п’ятиріччя їх роботи; грамотою «За активну життєву позицію, підняття та утвердження моральних цінностей у суспільстві» привітала Театр директорка Житомирського міського центру соціальних служб для сім′ї, дітей та молоді О.Юрченко; приємним акцентом стали щирі вітання Г. Артеменка, викладача Житомирського музичного училища ім. В.Косенка, який разом зі своїми студентами відвідав виставу, а одним з найкращих подарунків стали вітання випускників «Театру життя», які 5 років тому стали першими, хто подарував часточку свого таланту, душі, щоб сьогодні на сцені відбувалося диво, ім′я якому мистецтво.

Протягом 3 - 5 грудня 2012 року Студентською Соціальною Службою для Молоді (далі СССМ), Центром ґендерної освіти та Центром міжкультурної толерантності Житомирського державного університету імені Івана Франка була організована та проведена доброчинна акція «Подаруй дитині книгу». Щорічно вона має різні цільові аудиторії, зокрема, адресну допомогу у поповненні дитячою літературою бібліотечного фонду для дітей сільської місцевості або тих, хто її потребує. У цьому році до участі в акції долучилися соціально активні студенти/студентки та викладачі СПФ (кафедра соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, кафедра менеджменту та адміністрування, деканат), природничий факультет (кафедра зоології). Особливу подяку хочеться оголосити Анастасії Єфімович, літературний внесок якої складає 36 книг. Також подяка в рамках участі висловлюється студентам 13 групи (Якименко Віті), 12 групі, 14 групі (Кузьменко Анні), 11 групі СПФ. Дуже приємним був і той факт, що до участі в акції долучилися студентки військового інституту Солопчук Анна, Топольницька Лариса), а також продавець книжкового магазину «Читайка». За результатами акції було зібрано 135 книг програмових творів із української та зарубіжної літератури, а також навчальні посібники для школярів 5-11кл. м. Житомира. Зібрані підручники були передані Житомирській ЗОШ № 27 для поповнення книжкового фонду шкільної бібліотеки.

З повагою, Наталія Тарасенко

Навчально-терапевтичний проект з Інтермодальної арттерапії

1-2 грудня викладачі та студенти соціально-психологічного факультету взяли участь у семінарі з Інтермодальної арттерапії. Особливо цікавою виявилась творча робота з малюнками, що передбачала інтерпретацію символіки форми та кольору. Учасники семінару дізнались про інформаційні властивості кольорів, зміст яких часто є недоступним свідомості. Всі учасники групи переконались, що поєднання мистецтва, творчості та психології може супроводжуватись задоволенням. Проект тільки розпочався, і тому тренер – директорка київського психологічного центру «Радісний світ» Наталія Миколаївна Гладкова та координатор – заступник декана СПФ Алла Леонідівна Весельська готуються до наступної сесії 12-13 січня.

27 – 30 листопада 2012 року асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, аспірант Житомирського державного університету імені Івіана Франка С.А.Товщик брав у часть у роботі XXV ЮВІЛЕЙНІЙ МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «Інноваційний потенціал європейської вищої школи у глобалізаційних трансформаціях ХХІ століття», яка проводилася у Словацькій та Угорській республіках. Організаторами конференції є Національна академія педагогічних наук України, Закарпатський державний університет, Університет м. Мішкольц (Угорщина), Братиславський економічний університет (Словаччина), Кошицький технічний університет (Словаччина), Міжнародний інститут підприємництва та права, Академічне товариство імені М.Балудянського (Словаччина). У роботі конференції брали участь представники навчальних закладів України, Росії, Словаччини та Угорщини. Урамках роботи конференції проводилися: Міжнародна виставка-конкурс наукових і навчальних досягнень учасників, а також ХІІ Міжнародна науково-практична конференція студентів і аспірантів «Науковий доробок молодих науковців тв. Контексті розвитку європейського освітнього простору».

Виступ на студентсько-аспірантській сесії конференції посвідчена сертифікатом учасника.

Оголошення для майбутніх менеджерів та маркетологів

В листопаді на базі кафедри «Менеджменту та адміністрування» СПФ розпочала свою роботу «Бізнес-академія».
«Бізнес-академія» є масштабним освітнім проектом, метою якого є залучення до навчального процесу представників бізнес-кіл.

Робота проекту «Бізнес-академія» передбачає:

  • лекції менеджерів вищої та середньої ланки для студентів спеціальності «Менеджмент організацій»;
  • екскурсії на провідні підприємства України;
  • залучення студентів до дискусій та семінарів для обговорення "гарячих тем" з представниками бізнесу

Вартість та реєстрація:

Участь у семінарах безкоштовна.
Реєстрація на всі заходи здійснюється на кафедрі «Менеджменту та адміністрування» соціально-психологічного факультету ауд. 706.

30-го листопада 2012 року представники команди Enactus Житомирського державного університету імені Івана Франка стали учасниками національної конференції лідерів бізнесу та студентів під назвою «Top to Future Top». Метою конференції стало створення платформи для студентів з різних міст України, де вони могли б зустрітись з топ-менеджерами провідних компаній, а також повчитись у професіоналів бізнесу.

Конференція складалась з двох частин. Спікерами першої частини були члени Консультаційної бізнес-ради Enactus Україна: Олексій Кредісов - керуючий партнер Ernst & Young Україна, Хрістос Цолкас - генеральний директор Philip Morris Україна, Наталія Стрєлкова - директор з персоналу та соціальної політики Метінвест Холдинг.

У другій половині дня зі студентами працювали представники компаній Ernst & Young, Philip Morris Україна та Метінвест, проводячи міні-тренінги, майстер-класи та інші інтерактивні сесії. Протягом всього дня студенти також мали можливість поспілкуватись з HR-менеджерами компаній-учасниць конференції та отримати інформацію щодо кар’єрних можливостей.

25 листопада команда Enactus Житомирського державного університету імені Івана Франка, яку створили студенти спеціальності «Менеджмент» та «Маркетинг» соціально-психологічного факультету, провела у ТРЦ «Глобал UA» благодійний ярмарок до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

На ярмарку було представлено продукцію соціального підприємства Майстерня вишивки «Барвиста», що засноване жінками, які потерпіли від торгівлі людьми та домашнього насильства, - вишиті скатертини, наперони, рушники, серветки та подарункові мішечки. Усі виручені кошти передано Жіночому інформаційно-консультаційному центру, при якому функціонує притулок «Євгенія».

Благодійний ярмарок став першим кроком реалізації проекту команди Enactus з відновлення функціонування громадського притулку «Євгенія» та забезпечення його фінансування за рахунок функціонування соціального текстильного підприємства. Підвищити ефективність діяльності підприємства планується за рахунок включення до асортименту еко-сумок і налагодження каналів їх збуту – студентської мережі торгових представників та інтернет-магазину.

21 листопада 2012 року асистент кафедри соціальної та практичної психології Інна Степанюк разом зі студентами відвідали Міжнародний благодійний фонд «Місія в Україну» та приватну україно-італійську школу «Всесвіт». Враженнями діляться студенти:

«Навіть і не знаю з чого краще почати. Логічно, мабуть, з самого початку. Мій науковий керівник Інна Андріївна Степанюк запропонувала нам відвідати Міжнародний благодійний фонд «Місія в Україну» та приватну україно-італійську школу «Всесвіт» (заклади спеціалізуються на роботі з дітьми, які мають інвалідність). Чекала я цього дня як звичайного, але віднеслась до цього серйозно, оскільки тема моєї курсової роботи пов’язана з вивченнями проблеми впровадження інклюзивної освіти в школах нашого міста та в Україні загалом.

В «Місії в Україну» та в україно-італійській школі «Всесвіт» нас зустріли дуже тепло, привітно та з величезною повагою. На мить склалося враження, що ми наче відомі парламентарі та посадовці, які здатні поліпшити ситуацію з інклюзивною освітою в школах. Можливо, деякою мірою це і так. Мета наших курсових та дипломних досліджень стосується проблеми інтеграції дітей з інвалідністю в соціум. Відомо, що теорія без практики знецінюється, тому ми, як то кажуть, і «вийшли в поле».

Знайомство з МБФ «Місія в Україну» розпочалося з розмови про історію створення фонду із психологом організації. Ми побували на занятті підготовки дітей з інвалідністю до школи. З ними працює прекрасний педагог. Відвідали розвивальне заняття, яке проводилось для дошкільників, а також краєм ока поглянули на роботу реабілітолога та ерготерапевта; зазирнули в кабінети лікарів, класи підготовки дітей з інвалідністю до школи, кімнати, в яких проводиться сенсорна терапія; ознайомились з найсучаснішими методами роботи з такими дітками. Також було зауважено, що «Місія в Україну» шукає волонтерів. Після цього я задалась питанням: «А навіщо їм потрібні волонтери, адже тут є все необхідне? І обладнання, і спеціалісти». Відповідь отримали згодом, коли зрозуміли, що таким діткам потрібна не лише допомога кваліфікованих спеціалістів, але ще більше їм потрібне спілкування та друзі.

В україно-італійську школу «Всесвіт» нас запросили на захід «Різні можливості – рівні права», який проходив в рамках Всеукраїнської акції (як частина україно-канадського проекту «Інклюзивна освіта для дітей з особливими потребами»). Мета акції – привернути увагу суспільства до таких діток. Крім офіційної частини семінару, нас особливо вразив виступ учнів. Серед них були два хлопчики на візках. Вам не передати словами як щиро та тепло вони розповідали вірші про головне в житті – любов, дружбу, добро!!! До речі, один із хлопчиків майже відмінник.

Шкода, що ми так мало часу провели у вище згаданих закладах, однак вражень і думок вистачить надовго.

Взагалі, про інклюзію таких людей в суспільство можна говорити годинами: це і умови, в яких люди з інвалідністю не можуть нормально жити. Більшість з них не можуть скористатись громадським транспортом, зайти в магазин чи просто дістатись потрібного кабінету, аудиторії; купити білет на вокзалі чи сплати щось в касі банку, скористатись банкоматом чи іншими зручними та незамінними речами, а все через те, що не враховуються їхні можливості.

Після зустрічі з такими дітками я ще довго з моїми одногрупниками обговорювали те, що побачили. І прийшли до простого висновку – ми їм дійсно потрібні. І не для того, щоб допомагати чи жаліти. Ні, їм ми для цього не потрібні. Їм, як кожному із нас, потрібні однолітки та спілкування. Згадується назва заходу в україно-італійській школі «Всесвіт» «Різні можливості, рівні права». Головне, щоб кожен зрозумів, що люди з інвалідністю потребують всього того, що є і для нас необхідним, а не двері вдома, за якими їх замикає суспільство».

Інна Онищук

«Інколи нам здається, що ми маємо стільки проблем і що з кожним днем їх кількість зростає. Гадаємо, що вирішити життєві завдання надзвичайно складно, а іноді просто неможливо, але є ті, яким пощастило менше ніж нам. І це Особливі Люди. Це ті, які не здаються. Вони навчилися приймати та жити з тим, що мають. Я більше не буду жалітися на своє життя.

Приємно зустрічати людей, сповнених милосердям, любов'ю та турботою, які є небайдужими до чужих проблем. І вони живуть поряд з нами та працюють в «Місії в Україні», в україно-італійській школі «Всесвіт» і допомагають тим, хто найбільше цього потребує. І я їх знаю…»

Анна Прохорчук

"Місія в Україну" – місце, про яке не можна сказати просто щось. Сьогодні всі думки мої тут.

Спочатку були жалість та острах. Потім подивованість. Вражає старанність дітей та вчителів. Вривається думка: діти з інвалідністю прагнуть взяти від життя все! Навіть те, що на перший погляд для них видається неможливим.

Маленька організація, невеликий колектив, а скільки там доброти та щирості. Навколо так багато сумнівів, а люди там вірять у краще життя. Побачивши світ цих дітей, починаєш вірити і сам. Заглянувши в їх щирі серця, відкриваєш і для себе частиночку доброти та бажання якнайкраще жити з тим, що маєш... Діти вчать любити та ніколи не зупинятися....

Мені б дуже хотілося побувати там ще не один раз, поспілкуватися з батьками, дітьми та вихователями. Оскільки ще багато запитань та ще й досі вражає… Дякую».

Інна Руденко

29 листопада 2012 року на соціально-психологічний факультет завітала пані Наталія Пономарчук, регіональний менеджер волонтерки Корпусу Миру США в Україні Ніки Оманідзе.

Як зауважила пані Наталія, приїхала вона з перевіркою умов проживання та роботи добровольця на факультеті. І була приємно вражена: «Я не очікувала побачити те, що я побачила. Заняття «Загальна психологія англійською мовою» проходило на високому рівні та в чудово обладнаній тренінговій кімнаті в гуртожитку. Для роботи зі студентами волонтерка Ніка Оманідзе мала все необхідне: і проектор, і фліпчарт, і роздатковий матеріал. А студенти? Які вони молодці! Рівень володіння мовою їх настільки високий, що це дозволяє їм сприймати такий складний матеріал з психології та ще й англійською мовою». Зрозуміло, що і для викладачів, і для керівництва соціально-психологічного факультету такі слова є найвищою оцінкою.

І традиційно, зустріч з пані Наталією завершилась розмовою за кавою у декана. Де ще не раз гостя з Києва підкреслила, що соціально-психологічний факультет впевнено йде в ногу з часом та ще раз подякувала за те, що ми любимо своїх студентів та створюємо для них маленьку Європу на 7 небі.

 

19 та 20 листопада Центром міжкультурної толерантності були проведені майстер-класи в рамках відзначення Міжнародного дня толерантності, зокрема культурно-просвітницький захід "Жива бібліотека" (інтерактивний захід, що надає людський вимір ідеї полікультурності, оскільки сприяє початку спілкування між людьми, які походять з різних соціально-етнічних контекстів). "Живими книгами" стали студентки-іноземки з Туркменістану: Тиллагозел Османова, Айджахан Недірова, Олена Гарцула, які натхненно занулили аудиторію у загадкову культуру Сходу. А також майстер-клас «Форум-театр як методика інтерактивної роботи щодо формування міжкультурної толерантності» (методика інтерактивної роботи, спрямована на вирішення соціальних проблем; сутність якої полягає у пошуку в рамках запропонованої вистави – разом з учасниками – шляхів вирішення проблеми чи виходу зі складної життєвої ситуації).

20 листопада в актовій залі ЖДУ відбувся Листопад-FEST, зініційований студентами ННІ філології та журналістики. Вітаємо студентів соціально-психологічного, які стали яскравим акцентом свята: лауреатку конкурсу Анну Сусловець, володарку третьої премії Софію Дубову та володарів призу глядацьких симпатій Ніну Рясенчук, Віталію Бахур та Євгена Коваленка.

21 листопада студенти соціально-психологічного факультету долучилися до низки заходів, присвячених пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років. Разом із гостинними господарями «Поліської хати» вони слухали цікаві і моторошні водночас розповіді очевидиці про її «голодне дитинство», готували та пробували страви, які в страшні часи голодомору часто ставали єдиним засобом для виживання. Студенти щиро дивувалися, що коржики із тирси та насіння липи можуть бути їстівними, а юшка із товчених жолудів - поживною. Крім того, СПФівці разом із ковалями-професіоналами викували три залізні колосочки, які згодом доповнили знаменитий пам’ятник Городського Свято-Духівського чоловічого монастиря - «Via Dolorosa» - «Шлях Скорботи».

17.11.2012 День Студента на ПОЗИТИВі!

17 листопада у Житомирі відбувся довгоочікуваний «POSITUM-FEST» ! Учасників зібралося близько 100 і студенти соціально-психологічного знову проявили свою активність та готовність до пізнання нового. Фестиваль був поділений на 3 секції, кожна з яких мала 4 майстер-класи або ворк-шопи. Учасник самостійно обирав той напрям, який його найбільше зацікавив.

Організатори фестивалю - випускники двох Базових Курсів Позитивної психотерапії: Віталій Климчук та Вікторія Горбунова, Наталія Аврамчук, Аліна Іщенко та Ірина Музика, Олена Пантус та Олена Мачушник, Юлія Пучич, Наталія Грозь. Спеціально запрошений гість - Євгеній Зорін – сертифікований психотерапевт, організатор "Індіанського табору "Делавари".

А також! Пограти у ПЛЕЙБЕК-театрі можна було з Ярославом Мойсієнком, доторкнутись до СИМВОЛ-драми допомогла Алла Ликова, а з гештальт-терапією учасників познайомив Максим Парфенюк.

Вітаємо організаторів із гарним початком та бажаємо й надалі натхнення, нових звершень та ПОЗИТИВного настрою!

P.S. Кошти, зібрані на фестивалі, були перераховані для лікування Івана Цудака.

17 листопада на базі соціально-психологічного факультету пройшла олімпіада з психології та педагогіки, у якій взяли участь кращі випускники житомирських шкіл. На 7-му небі побували старшокласники із ліцею №2, Житомирської міської гімназії №3, ЗОШ №14, ЗОШ №21, гімназії №23, ліцею №25, ЗОШ №26 та міського ліцею при ЖДТУ.

Олімпіада проходила у 2 етапи: тестування та есе на психолого-педагогічну тематику, у якому учасники висловлювали власні думки, зокрема, щодо проблеми обдарованої особистості у суспільстві.

«У студентів є два свята – день студента й кожен день»

Саме ці відомі слова В. Шинкарука стали гаслом дня для наших студентів. Вони чекали цього свята довжеле-е-е-ний рік, і от, нарешті, жадана дата і запрошення на цілий ряд веселих студентських заходів.

Ще напередодні свята 50 найкращих студентів та студенток СПФ отримали «теплі» запрошення на «каву у декана». Такий захід уже встиг стати хорошою щорічною традицією нашого факультету, він проходить у «Кавоманії», де запах ароматного напою вдало поєднується з творчою атмосферою закладу та веселим студентським настроєм. Цьогоріч «кращих серед рівних» вітали декан нашого факультету, проф. О. Музика, заступниця декана А. Весельська. Справжнє музично-вітальне свято влаштував проф. В. Шинкарук, після чого передав слово самим студентам, які по-своєму, весело та від душі привітали один одного з «професійним святом».

Не встиг іще розвіятись пахучий кавовий шлейф, як студентів СПФ наче вітром здуло. Думаєте, побігли на пари? Де там, вони щосили поспішали до університету, перед яким розгорнулося цікаве і веселе дійство – студентський флешмоб, ще одна факультетська традиція - танець «Якова». Налаштував СПФівців на філософсько-танцювальний лад декан факультету, проф. О. Л. Музика: «Одне з головних правил соціально-психологічного факультету – увага до особистості. Щоб бути особистістю – треба мати особистісні ВЛАСТИВОСТІ. Складні властивості називаються ЯКОСТЯМИ. Коли вони у вас є – ви ЯКІСЬ, а коли ніяковієте – стаєте НІЯКИМИ. Нам потрібно, щоб ви були ЯКИМИСЬ, КИМОСЬ. Тому усі разом танцюємо «Якова»!»

Натанцювалися, віддихались, і рушили отримувати іще одну порцію духовної і моральної насолоди. О 13.00 в 101 аудиторії свою нову книгу презентувала письменниця, наша землячка Тетяна Вечірко. Вона привітала студентів із святом, поділилася з ними своєю творчістю і навіть заспівала під музичний супровід О. Крайнова.

Знаємо напевно, що наші студенти отримали потужний заряд енергії та позитивних емоцій на цілий день, і навіть те, що попереду непрості та тривалі заняття другої зміни, не розвіяло веселої студентської ейфорії.

Презентація міжнародних студентських програм

5 листопада відбулася зустріч студентів СПФ з представником компанії Studex, що займається організацією мієнародних студентських програм. Студенти ознайомились з можливостями стажування, навчання, вивчення іноземних мов та працевлаштуванням за кордоном.

Майстер-клас з інтермодальної арт-терапії

5 листопада Центр розвитку особистості та психологічної підтримки "Радісний світ" (м. Київ) презентував студентам-психологам навчальну програму з "Основ інтермодальної арт-терапії" та "Тілесно-орієнтованої психотерапії". Ко-терапевт центру Ольга Щербакова провела майстер-класи для студентів ІІ та ІV курсів. Сподіваємось на плідну співпрацю.

24 жовтня 2012 року відбулася дуже радісна, але й водночас сумна подія... П'ятикурсникам СПФ вручили їх останній студентський квиток. Як і завжди, студентів підтримав декан факультету Олександр Леонідович Музика. Він наголосив на тому, що, по суті, це може бути і не останній студентський. :) Адже можна після закінчення університету відразу піти здобувати другу вищу освіту. :) Однак, студенти ще рік зможуть користуватися офіційним документом студента у вигляді студентського квитка і гордо заявляти про свій соціальний статус "Я - СТУДЕНТ СПФ!!!"

Голова Студентського братства, Юлія Покотило

1 листопада в актовій залі Житомирського державного університету ім. І. Франка соціально-психологічний факультет презентував практикуми із соціальної педагогіки за вибором студентів, адже людина цікава з поміж інших людей, коли вона щось знає, вміє і може не тільки в рамках своєї спеціальності, а й поза її межами.

Перший практикум був започаткований у 2004 р. (Організація масових заходів під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України, професора Володимира Федоровича Шинкарука), а вже через рік студентам пропонувалося взяти участь у 8 практикумах. Цьогоріч було презентовано практикуми, в яких старшокурсники працюють вже кілька років та два нових. Залишилося тільки зробити вибір…

Знайомимось:
Мистецькі студії — Інна Величко (член професійної спілки художників, голова обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавства);
Медіа-підтримка освітніх проектів — Віктор Мельниченко (переможець Всеукраїнського фестивалю сатири та гумору «Вишневі усмішки», член Національної спілки журналістів України, володар відзнаки «Журналіст року» (м. Житомир);
Профілактика злочинності, бездоглядності дітей
— Вадим Жалюк (спеціаліст першої категорії сектору з профілактики злочинності, бездоглядності дітей Служби у справах дітей Житомирської міської ради);
Організація масових заходів — Інна Палько (асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, керівниця «Соціально-інтерактивного театру життя»);
Хоровий спів — Алла Весельська (заступник декана з організаційно-виховної роботи, асистент кафедри соціальної та практичної психології);
Основи іпотерапії — Олеся Марчук (директорка Житомирського обласного оздоровчого центру верхової їзди «Тріумф»);
ОБ’ЄКТИВно СПФ — В’ячеслав Майборода (мандрівник, кінорежисер, фотограф, викладач Житомирського училища культури і мистецтв ім. І. Огієнка).

Позитивна психотерапія у Житомирі: другий випуск!

14-16 жовтня 2012 року у Житомирі відбувся другий випуск психологів-консультантів у методі позитивної психотерапії – відтак, Житомирщина уже має 24 фахівці із міжнародними сертифікатами Всесвітньої Асоціації Позитивної Психотерапії і Вісбаденської академії післядипломної психотерапевтичної освіти. Серед них – 8 викладачів нашого факультету (Ольга Голентовська, Вікторія Горбунова, Юлія Демянчук, Віталій Климчук, Тетяна Майстренко, Олена Мачушник, Наталія Портницька, Ольга Савиченко) та 11 студентів і випускників (Анна Бойко, Жанна Василюк, Костянтин Волинкін, Наталія Грозь, Аліна Іщенко, Ольга Лещенко, Олена Пантус, Наталія Пірогова, Юлія Пучич, Інна Таран, Надія Усик).

Навчання фахівців проводили тренери-психотерапевти міжнародного реєстру – Юрій Кравченко та Світлана Підипська. Всього кожен з учасників пройшов 200 годин навчання. Це і теорія, і практика, і особистий досвід, і самостійна робота, і робота під супервізією. Кульмінацією навчання була супервізійна сесія, на якій учасники консультувати незнайомих їм до цього клієнтів, і отримували зворотній зв'язок від колег по навчанню та від тренера-супервізора. Сам клієнти також могли бути присутніми при цьому процесі, коментувати дії психолога, а також спостерігати за роботою інших консультантів. Загалом процес був максимально відкритий і відвертий, і для психологів, і для клієнтів це був новий досвід і потужний стимул для особистого розвитку.

Позитивній психотерапії у Житомирі вже більше року (свого часу потужний імпульс розвитку методу у Житомирі дали спільні зусилля керівництва та співробітників соціально-психологічного факультету ЖДУ та Українського інституту позитивної психотерапії в особі декана факультету професорів Олександра Музики та Володимира Карікаша, доцента Віталія Климчука, тренера Юрія Кравченка, регіонального менеджера Сніжани Фурсової) – за цей час, крім випуску 24 фахівців, створено сайт, який об’єднує житомирських психологів-консультантів та Житомирський осередок Всеукраїнської Асоціації позитивної психотерапії, заплановано проведення великої презентації роботи такого об’єднання – Перший Житомирський фестиваль позитивної психотерапії та третій набір навчальної групи.

Перший Всеукраїнський Фестиваль Психодрами відбувся!

І всеукраїнський фестиваль психодрами, який відбувся 19-21 жовтня 2012 року у м. Києві став справжньою подією і святом для усіх психодраматистів України – це й німецька школа PifE, й австрійська школа УСП, і психодраматисти МІГІПу. Свої майстер-класи представили житомирські психодраматисти - викладачі кафедри соціальної та практичної психології - Віталій Климчук та Ярослав Мойсієнко. Майстер-клас Віталія Климчука було присвячено тематиці життєвої енергії і методів пошуку шляхів її зникнення й відновлення. З технічної точки зору це була інтеграція методів психодрами і позитивної психотерапії – використання балансної моделі у синтезі з рольовим програванням і обміном ролями. Майстер-клас Ярослава Мойсієнка дозволив учасникам зануритися у атмосферу плейбек-театру і самим пожити у ролі акторів на репетиції виступі, навчитися імпровізувати у стилі «плейбек». Учасники обох майстер-класів високо оцінили майстерність ведучих, новизну і глибину їх роботи.

19 жовтня усі бажаючі, яких ледве вмістила 703 аудиторія, прослухали лекцію Жана Ронди «Управління стресами». Жан приїхав у складі французької делегації викладачів та студентів з міста Вік-ан-Бігор. Лекція проводилася англійською та французькою мовами та супроводжувалася українським перекладом.

Французька делегація з м. Вік-ан-Бігор та м. Шартр

19 жовтня 2012 року Житомирський державний університет імені Івана Франка відвідали представники навчального закладу з професійної підготовки фахівців з міста Вік-ан-Бігор (Франція). До складу французької делегації увійшли 23 студенти та 2 викладачі. Візит відбувся в рамках технічного обміну в галузі економіки та управління підприємствами харчової промисловості та був організований за ініціативи віце-президента Французької асоціації «KI-France» Юлії Іванівни Білоусенко (випускниця ІПО ЖДУ ім. І. Франка) та доктора економічних наук, доцента, завідувачки кафедри менеджменту та адміністрування Олени Володимирівни Харчишиної.

Метою прийому гостей був обмін досвідом підготовки фахівців напряму «Менеджмент» та обмін досвідом в галузі економіки та управління підприємствами харчової промисловості.

Під час візиту до університету відбулися презентації Житомирського державного університету імені Івана Франка та соціально-психологічного факультету, лекція та обговорення на тему «Корпоративна соціальна відповідальність» (доповідач кандидат економічних наук Ольга Іванівна Янковська), лекція «Управління стресами», яку прочитав викладач із Франції – Жан Ронди. Також гості відвідали музеї університету та природничого факультету. Зустріч завершилася дружнім футбольним матчем між французькою та українською командами.

Наступного дня, у суботу, французька делегація відвідала музей коштовного каміння у Володарськ-Волинську - один із відомих геологічних музеїв України та світу, де зібрані унікальні мінерали та гірські породи. У неділю гості побували у культурно-мистецькому центрі «Поліська хата» у селі Городське Коростишівського району, одиному із кращих центрів сільського етнотуризму на Житомирщині, а також відвідали музей української домашньої ікони у м. Радомишль, де крім унікальної колекції українських домашніх ікон, можна було побачити унікальні старовинні фотографії, колекцію старовинних карт в Трапезному залі, колекцію старовинних прасок і домашнього начиння, старовинні дерев'яні скульптури, антикварні люстри, картини і меблі.

Нагадаємо, що нещодавно соціально-психологічний факультет приймав ще одну французьку делегацію. 9 жовтня 2012 року в Житомирському державному університеті відбулася зустріч із представниками Державного навчального закладу з професійної підготовки фахівців з міста Шартр (Франція).

Також французька делегація разом із студентами ЖДУ спеціальності «Менеджмент» мали можливість побувати на екскурсії на виробництві Житомирської кондитерської фабрики «ЖЛ» та відвідати Поліський природний заповідник, де ознайомилися із вивченням слідів диких звірів та особливостями вирощування журавлини в поліській місцевості.

18 жовтня відбулася зустріч декана СПФ професора О.Л. Музики з менеджером програми SIFE Україна, Мариною Голошикіною. Обговорювалися деталі участі команди нашого факультету в міжнародних студентських змаганнях менеджерів і маркетологів
Очолить нашу команду кандидат економічних наук Ольга Янковська.

Це я мало каші з’їв????

Уже ніхто і ніколи не зможе сказати про першокурсника СПФ, що той «мало каші з’їв», адже на «Посвяті в студенти», яка відбулася 18.10.2012р. в актовій залі ЖДУ, каші було поглинуто багато, відбувалося це гучно, яскраво і емоційно. Покуштувавши смачної страви зі спільного казана, новоспечені студенти стали не тільки «однокашниками», але й справжніми СПФівцями, про що свідчать отримані значки з назвою спеціальності та студентські квитки. Бажаємо нашим першокурсникам не забути смак студентської каші – смак дружби, молодості , оптимізму!

Флешмоб-вітання від соціально-психологічного!

16 жовтня, у День народження нашого університету, перед корпусом №4 розгорнулося яскраве дійство – море студентів соціально-психологічного факультету захлеснуло подвір’я і утворило кольорові, знайомі всім літери – емблему факультету. Із висоти сьомого неба ми змогли прочитати почуття наших студентів: «Я ЛЮБЛЮ СПФ» і з великим задоволенням перенесли їх на фото, відео, до своїх сердець.

18 жовтня 2012 року викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Ситняківська Світлана Михайлівна та Літяга Інна Володимирівна відвідали інформаційно-профорієнтаційний захід «Ярмарка професій», що відбулася в смт. Черняхові Житомирської області з метою профорієнтаційної роботи серед випускників 11 класів загальноосвітніх шкіл Черняхівського району.

На заході були представлені усі ВУЗи м. Житомира. «Ярмарок професій» відвідали близько 500 учнів випускних класів, батьки та вчителі шкіл. Майбутнім абітурієнтам була надана повна інформація про специфіку навчально-виховного процесу в Житомирському державному університеті імені Івана Франка.

З 1 по 4 жовтня 2012 року в рамках проекту «Шляхи інтеграції та освітньої кооперації в Житомирі. Культурні та освітні підходи і перспективи інклюзії» проходив міжнародний семінар «Підготовка та діяльність фахівців у системі інклюзивної освіти».

Організатори семінару: регіональне управління Емілія Романья, ІSСОS (Італія), Болонський університет, Житомирська міська рада, соціально-психологічний факультет Житомирського державного університету імені Івана Франка, ЖОБФ «Арка», україно-італійська школа «Всесвіт».

Розпочав роботу семінар в стінах Житомирського державного університету імені Івана Франка, який має значний науковий потенціал і на сьогодні спроможний вести теоретичну підготовку фахівців з інклюзивної освіти. З вітальним словом на відкритті семінару до учасників звернулися ректор ЖДУ імені Івана Франка Петро Юрійович Саух, професор Болонського університету, референт та науковий координатор проекту Дімітріс Арджиропоулос, педагог-фахівець ГО АРКА-Спільнота «Веселка» (м. Болонья) Лука Еррані, педагоги-фахівці ГО АРКА-Спільнота «Ковчег» (м. Львів) Володимир Станчишин та Олег Чихарівський, депутат Житомирської міської ради Неля Дмитрівна Ковалюк, завідувачка обласної психолого-медико-педагогічної консультації Алла Миколаївна Шовтюк, директор Житомирського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ольга Іванівна Юрченко, директор приватної україно-італійської ЗОШ «Всесвіт» Марія Петрівна Левченко, член ЖОБФ «Арка», засновник школи «Всесвіт» Софія Йосипівна Окунєва.

Наукові доповіді зробили професори Болонського та Житомирського університетів Дімітріс Аргіропоулос «Інклюзивна освіта як світова тенденція у забезпеченні прав дитини» та Олександр Музика «Психолого-педагогічні підходи до організації системи інклюзивної освіти».

Впродовж чотирьох семінарських днів учасники обмінювалися досвідом роботи у сфері інклюзивного навчання і відвідали МБФ «Місія в Україну», школу «Всесвіт», СНВК №59, ЗОШ №30, міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді. Обговорювалися нагальні проблеми: як забезпечити взаємозбагачуюче спілкування дітей з обмеженими можливостями із однолітками; як підготувати педагогів до врахування індивідуальних особливостей цих дітей залежно від типу захворювання; як включити в інклюзивне навчання батьків (як дітей-інвалідів, так і здорових дітей), громадські організації та органи місцевого самоврядування.

Представники освітніх установ та громадських організацій, які брали участь у семінарі, дійшли висновку про необхідність узагальнення і поширення досвіду інклюзивного навчання, набутого у співпраці з іноземними партнерами.

18 жовтня на соціально-психологічному факультеті відбулася зустріч, в якій взяли участь проректор з наукової роботи ЖДУ ім. Івана Франка професор Наталя Сейко, представник Шльонського університету в м. Катовіце, професор Єва Огородска-Мазур, декан соціально-психологічного факультету, професор Олександр Музика, завідувачка кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, доцент Світлана Коляденко.

Обговорювалися такі питання:

 
  • Обмін студентами та викладачами.
  • Стажування та навчання у докторантурі Шльонського університету в м. Катовіце наших викладачів.
  • Проведення спільних наукових досліджень і конференцій.
  • Підготовка спільних публікацій у міжнародних виданнях.
  • Об'єднання зусиль для здобуття грантів Євросоюзу на впровадження міжнародних наукових і педагогічних проектів.

Досягнуті домовленості будуть закріплені в угодах між нашими університетами і факультетами.

Флешмоб «Любимо осінь. Чекаємо весну!»

11 жовтня 2012 року флешмоб «Любимо осінь. Чекаємо весну» влаштували першокурсники соціально-психологічного факультету. Під зворушливі пісні Володимира Шинкарука студенти висадили 512 цибулинок крокусів. Частину купили самі. Іншу частину – подарувала мама нашої студентки Юлі Шаховець, коли дізналася про акцію. Дякуємо!
Навесні, коли милуватимемось першоцвітами, згадаємо чудовий спів студенток СПФ Оксани Горай, Анни Сусловець та Ніни Рясенчук. Дякуємо! Чекаємо весну!

"ЗАВТРА.UA"

Белла Антонян-Шевчук: Стипендіальна програма «ЗавтраUA» - чудова можливість для покращення і розвитку особистісних якостей, умінь та навичок, знайомства з новими цікавими людьми та змістовного проведення вільного часу. Чим раніше Ви спробуєте стати стипендіатом, тим більше шансів матимете. З Вашого боку потрібні трохи зусиль, творчий підхід, наполегливість та вміння чекати. Зі свого боку стипендіальна програма «ЗавтраUA» не лише надає фінансову підтримку (стипендію), але й залучає студентів до різноманітних соціальних, екологічних, культурних та спортивних заходів. Отож, не витрачайте часу даремно!

Михайло Сидоренко: Це чудовий проект! Класно зустріти, якщо не однодумців, то, принаймні, людей з однаковим розумовим рівнем, інтересами. Таке спілкування заражає ентузіазмом та оптимізмом, почуттям успішності та перспективності. Дивлячись на учасників конкурсу, починаєш розуміти, що йдеш у правильному напрямку і, головне, тобі є до чого прагнути і куди рости!

Наталя Грозь: Завтра.UA - гарна можливість залучитися до світу традицій степендіантів та розширити власний досвід! Ключовою для мене була саме атмосфера трьох днів: інтерес, щирість. згуртованість, цілеспрямованість, нові ідеї, проекти і можливості усюди. Дні проходили у продуктивній інтелектуальній роботі, а вечори у релаксуючих дружніх компаніях з гітарою навколо багаття! Цікаві люди навколо, спілкування з якими підкреслювало унікальність і особисту цінність набутого досвіду на форумі! Хочеться побажати успіху і натхнення організаторам та сказати: "До зустрічі"!:)

15-17 вересня 2012 року викладачі кафедри соціальної та практичної психології Наталія Федорівна Портницька, Ольга Михайлівна Савиченко та Тетяна Миколаївна Майстренко пройшли третій навчальний модуль базового курсу з позитивної психотерапії у Львові.

З 10 по 17 вересня асистентка кафедри соціальної та практичної психології  Інна Степанюк взяла участь в роботі Предметної експертної комісії Всеукраїнського конкурсу рукописів шкільних підручників для учнів 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів.
Конкурс організований за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України і проводився з метою відбору якісного навчально-методичного забезпечення предметів інваріантної складової типових навчальних планів для основної школи.
Інна Андріївна разом з колегами із різних загальноосвітніх установ України оцінювали рукописи шкільних підручників, які були подані на конкурс. Вже наступного навчального року найкращі шкільні підручники за висновками експертів опиняться на шкільних партах у п’ятикласників.

Соціально-психологічний зазвучав по-новому!

17 вересня 2012 року дружня родина соціально-психологічного зустріла нових студентів. До нашого факультету приєдналися ще 16 хлопчиків та 111 дівчаток! Бажаємо першачкам заочної форми навчання цікавого навчання та пізнавального дозвілля!

10 вересня на соціально-психологічному факультеті відбулася зустріч декана О. Л. Музики з викладачами кафедри іноземних мов. Обговорювалося питання реалізації мовної стратегії університету та забезпечення студентів СПФ необхідними інструктивно-методичними матеріалами з відповідних дисциплін.

Найвідоміші українські близнюки відвідали ЖДУ!

5 вересня 2012 року студенти соціально-психологічного факультету та інституту філології та журналістики зустрілися з відомими українськими письменниками та видавцями – Віталієм та Дмитром Капрановими. Крім хвилі позитивних вражень та цікавих відповідей на питання, які їх хвилюють, молоді читачі отримали можливість придбати матеріалізовані думки авторів у вигляді їхньої нової книги «Щоденник моєї секретарки». Натхненні кавою «від декана», зігріті студентською увагою – брати Капранови продовжили подорож Україною, а на їхній творчій мапі яскравим світлом спалахнула назва нашого міста.

25 липня студенти СПФ прийняли військову присягу!

Конституція України. Стаття 17.Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

Студенти соціально-психологічного факультету: Олеся Слободяник, Надія Кушніренко та Загоровський Володимир прийняли присягу на вірність Українському народові. І закінчили етап навчального збору, а разом з ним і навчання на факультеті підготовки студентів за програмою офіцерів запасу навчально-наукового підрозділу ЖВІ НАУ. Згодом, за Наказом Міністра Оборони України, їм будуть присвоєнні звання молодшого лейтенанта запасу Збройних Сил України.

«Крок до лідерства»

Протягом 15.10.2011 – 31.07.2012 рр. Житомирською обласною Асоціацією фахівців соціальної сфери, Центром ґендерної освіти Житомирського державного університету імені Івана Франка реалізовувався проект «Крок до лідерства». Проект реалізувався за підтримки Українського Жіночого Фонду (далі - УЖФ) і складався з двох компонентів: перший – створення Житомирської обласної молодіжної громадської організації, яка має на меті впровадження соціальних програм та ініціатив задля успішної соціалізації молоді, розвитку лідерства, стимулювання соціальної активності, популяризації волонтерства. Особливий акцент у діяльності організації займатиме робота із жіночою молоддю, оскільки ініціаторками створення організації є чотири переможниці від Житомирської області Конкурсу «Перший крок до успіху» від УЖФ. Компонент другий – проведення тренінгових занять щодо розвитку лідерства, раціонального використання часу, впевненої поведінки серед жіночої студентської молоді. Актуальність другого компоненту проекту пояснюється тим, що на сьогоднішній день, в умовах трансформації суспільства, економічних умов, важливою є проблема поєднання студентками навчання із тимчасовою зайнятістю, у зв'язку з чим виникає ланцюжок непорозумінь та проблем, як-от: невміння вдало поєднувати навчання та роботу, низький рівень асертивної поведінки, проблеми із постановкою цілей та плануванням часу і т. ін. Важливо зазначити, що з кожним роком частка осіб, які починають працювати ще зі студентських років збільшується, і вік їх стає молодшим. Окрім цього – студентський вік, сенситивний період для створення сімей, з чим можуть бути пов’язані ґендерні аспекти щодо розподілу обов’язків між подружжям, побудови стосунків і т. д. Задля того, щоб забезпечити їм успішне поєднання кар’єри, навчання та особистого життя, вважаємо необхідними та доцільними проведення тренінгових занять із таких тем: «Ґендерні аспекти тайм-менеджменту» та «Асертивна поведінка як запорука розвитку лідерських навичок».

Тренінгові заняття на запропоновані теми проводилися серед студенток в ДПТНЗ «Житомирському вищому професійному училищі сервісу та дизайну», Новоград-Волинському медичному коледжі  Житомирської обласної ради, Житомирському агротехнічному коледжі, Житомирському технологічному коледжі, Центрі професійно-технічної освіти м. Житомира. Учасниці занять були забезпечені роздатковими матеріалами, кавою-брейк  у рамках проекту.

Результати вхідних та вихідних діагностувань підтвердили актуальність запропонованих тренінгових занять для відповідної цільової аудиторії, дівчата потребують знань із розвитку асертивної (впевненої в собі) поведінки,  а також обізнаності щодо можливостей та механізмів працевлаштування.

Координаторка проекту «Крок до лідерства» - Наталія Кривой, асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності ЖДУ ім. І. Франка, Голова Ради ЖОМГО «Паритет».

Інформація про програми українсько-французьких обмінів на осінь 2012 р. для викладачів і студентів соціально-психологічного факультету

Отримано підтвердження з ДВНЗ м. Вік-ан-Бігор про відкриття фінансування програми обміну. Склад французької делегації: 29 студентів, 3 викладачі. Тема проекту французької делегації: «Управління підприємствами лісового господарства та заповідниками в Україні. Збереження біорізноманіття». Учасники проекту будуть вивчати особливості управління українськими підприємствами, ознайомляться із Поліським заповідником (планується похід до заповідника на 2-3 дні). Дати проекту 18-22.10.2012 р. Учасники делегації проживатимуть у сім’ях викладачів і студентів. З української сторони до участі у програмі запрошується група з 10 викладачів та 16 студентів усіх спеціальностей факультету. Тема проекту української делегації: «Організація роботи служби управління персоналом». Учасники проекту ознайомляться із особливостями організації роботи служби управління персоналом на середніх і великих підприємствах у Франції, системою матеріального і морального стимулювання праці, підвищення кваліфікації працівників. Французька сторона готова прийняти нашу делегацію у листопаді 2012 р. Українська делегація буде розміщена у сім’ях або у готелі навчального закладу. Підчас програми планується відвідання таких французьких міст: Тулуза, Бордо, Лурд, а також Піренейського заповідника. Крім того, заплановано відвідання європейських міст: Будапешт, Мілан, Монако, Венеція та ін. Запрошуємо викладачів і студентів (в т. ч. 1 курсу) соціально-психологічного факультету подавати заявки на участь у зазначеній програмі. За попередньою домовленістю французька сторона забезпечує проживання та часткове харчування членів української делегації.

Отримано підтвердження з ДВНЗ м. Шартр про відкриття фінансування програми обміну. Склад французької делегації: 11 студентів, 8 викладачів. Тема проекту французької делегації: «Менеджменту в Україні: теорія і практика», французька делегація прослухає курс лекцій з менеджменту і буде вивчати особливості управління українськими підприємствами. Орієнтовні дати проекту 24-31.10.2012 р. Делегація проживатиме у готелі. З української сторони до участі у програмі запрошується група з 8 викладачів (економічних кафедр) і 18 студентів усіх спеціальностей факультету. Тема проекту української делегації: «Теорія і методика організації навчального процесу підготовки і підвищення кваліфікації менеджерів». Учасники проекту ознайомляться із особливостями складання навчальних програм, планування навчального процесу, організації роботи із студентами, а також проведення внутрішньо фірмових тренінгів для управлінців. Французька сторона готова прийняти нашу делегацію в період між березнем і червнем 2013 р., остаточна дата буде узгоджена пізніше. Українська делегація буде розміщена у сім’ях або у готелі навчального закладу. Підчас програми планується відвідання таких французьких міст: Париж, Версаль, Орлеан, а також європейських міст: Краків, Прага, Брюссель, Берлін, Варшава. Запрошуємо викладачів і студентів (в т. ч. 1 курсу) соціально-психологічного факультету подавати заявки на участь у зазначеній програмі. За попередньою домовленістю французька сторона забезпечує проживання та харчування членів української делегації.

Camp H.E.A.L. 2012

Один із пріоритетів соціально-психологічного факультету – це знання іноземних мов. У цьому році нам дуже допомогла волонтерка американського корпусу миру Нікі Оманідзе, яка проводила факультатив з англійської мови для всіх бажаючих студентів, магістрантів та аспірантів. Вона настільки жваво та весело проводить заняття, що в нас зник будь-який страх перед англійською. Та й не тільки у нас - на заняття стали ходити молоді викладачі. Іноземна мова зараз потрібна всім. Нікі встигає скрізь! То ж ми не здивувалися, а  скоріше  зраділи, коли вона запросила нас у літній табір Camp H.E.A.L. 2012. Це під Одесою, в санаторії, на березі моря! Там зібралися старшокласники та студенти з усієї України. «Молодь допомагає молоді боротися проти СНІДу.» - таким був девіз цього табірного збору. А ще говорилося про лідерство, запобігання торгівлі людьми і волонтерство. І все це – англійською!!! Бо заняття вели американські волонтери корпусу миру. Важко було лише перші 2 дні і то не від незнання англійської, а від кроскультурних  відмінностей: важко було звикнути до того, що американці повсякчас усміхнені, завжди позитивні, експресивні  та аж занадто відкриті. Але за декілька днів ми вже самі були на цій інтелектуально-емоційній хвилі. Якщо спочатку спілкуватися англійською було важкувато, то наприкінці ми вже досить вільно обмінювалися думками зі своїми ровесниками та нашими американськими друзями.

 «Лідер 21 століття»

Голову студентського братства Житомирського державного університету імені Івана Франка, студентку соціально-психологічного факультету Юлію Покотило було запрошено на Міжнародну школу студентського самоврядування країн СНД «Лідер 21 століття», яка проходитиме 5 - 11 серпня 2012 на території Росії (Ростовська область, узбережжя Азовського моря). До проведення школи будуть залучені активісти і керівники органів студентського самоврядування країн СНД. Метою школи є розвиток системи студентських організацій та обмін досвідом у сфері студентського самоврядування країн-учасниць СНД.   «Я з великим нетерпінням чекала результатів конкурсного відбору! Адже серед 118 заявок мали відібрати лише 25… Проте свято вірила, що діяльність нашого Студентського братства не залишать поза увагою)) Ми старанно описували діяльність органу студентського самоврядування нашого факультету, проекти та акції!)))) І, як результат, ми пройшли!!!!! Я з радості ледь до стелі не підпригнула!!!))))», - ділиться враженнями Юлія.  

Пріоритетні напрямки роботи Школи: 

  • організація діяльності органів студентського самоврядування;
  • студентські трудові загони;
  •  студентський спорт; міжнародне молодіжне співробітництво і громадська дипломатія;
  • культурно-масова робота;
  •  студентські ЗМІ.

Програма включатиме такі форми роботи:

  • тренінги на розвиток особистісних якостей і вміння працювати в команді;
  • інтерактивні заняття, круглі столи, ділові ігри з різних напрямів роботи органу студентського самоврядування;
  •  виставка-презентація роботи студентських організацій країн-учасниць СНД;
  • зустрічі з відомими експертами в області студентського самоврядування та міжнародного молодіжного співробітництва;
  • мистецькі заходи;
  •  розважально-масові заходи;
  • заходи з тематики СНД.

Відбулася міжнародна відеоконференція, в якій взяли участь з італійської сторони: Джан-Луїджі Ліо – представник муніципалітету регіону Емілія-Романья Агнес Тассінарі – координатор європейських проектів регіону Емілія-Романья з української сторони: Олександр Музика – декан соціально-психологічного факультету, професор Ірина Міщук – заступник декана соціально-психологічного факультету Ольга Вікарчук – завідувачка кафедри економіки та менеджменту Олена Харчишина – доцент кафедри економіки та менеджменту Обговорювався проект бізнес-тренінгів, які б спільно проводили італійські фахівці та молоді вчені з соціально-психологічного факультету. Проектом передбачається поїздка студентів та викладачів соціально-психологічного факультету до Італії з метою ознайомлення з методиками відкриття власної справи та впровадження інновацій на тамтешніх підприємствах.