• Міжнародні відносини
  • Соціально-психологічний факультет

    Про факультет Деканат Кафедри факультету Студентське братство КМС Проекти факультету Новини

    30 травня 2012 року Кривой Наталія Леонідівна, викладачка кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, взяла участь у міжнародній зустрічі жінок-лідерок з питань участі жінок у парламентських виборах 2012 року в Україні. У рамках цього заходу 31 травня у Верховній Раді України було проведено круглий стіл на тему «Участь жінок у парламентських виборах 2012 року в Україні», основною метою якого стало обговорення практики підвищення рівня участі жінок на виборах, включаючи роль жінок-кандидатів і жінок-виборців: підвищити поінформованість громадськості про важливість участі жінок у політиці напередодні виборів до Верховної Ради України 2012 року; поінформувати всіх учасників виборчого процесу про інтереси жінок та їхні очікування від виборів та обраних лідерів; продовжити дискусію з приводу запровадження добровільних внутрішньопартійних квот; познайомити політичних лідерів України, посадовців та представників НДО з відповідним міжнародним досвідом у підсиленні участі жінок в політиці шляхом їх участі у виборах. Запрошеними іноземними гостями та доповідачами зустрічі були: Русудан Кервалішвілі, віце-спікер парламенту Грузії; Марія Раух-Каллат, екс-міністр з питань охорони здоров’я та захисту прав жінок Австрії, віце-президент організації Європейської Народної партії; Мартін Валеркі, Голова офісу демократичного управління, Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, Айла Ван Хіл, радник з гендерних питань, Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ.

    31травня – 1 червня брала участь в якості гості та члена оргкомітету конкурсу для дівчат-лідерок «Перший крок до успіху» за підтримки Українського Жіночого Фонду, у ході якого відбулися: екскурсія до Верховної Ради України, зустріч із успішними жінками-лідерками України та закордону (Наталія Карбовська – Голова правління Міжнародного благодійного фонду «Український Жіночий Фонд», Олеся Бондар – директорка УЖФ, Марина Криса – Президент Благодійного фонду «Товариство «Приятелі дітей»народна депутатка України Олеся Горобець; Елеонора Валентайн – регіональний директор Програми сприяння парламенту України Університету Індіани, Лариса Кобелянська – керівниця Програми «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні – ЄС - ПРООН»). Переможницею Конкурсу цього року стала студентка 32 групи соціально-психологічного факультету спеціальності «Соціальна педагогіка» − Тетяна Котвіцька.

    Протягом двох днів дівчата мали змогу не лише поспілкуватися та почути мотиваційну промову від відомих жінок-лідерок України та закордону, але й розширити мережу соціальних контактів, знайти однодумців, презентувати свій міні-проект, а також відвідати навчальні тренінги із питань ведення успішного тайм-менеджменту, розвитку лідерських навичок та екскурсії у визначні культурні місця м. Києва.

     

    25 травня 2012 р. в Центрі міжкультурної толерантності СССМ Житомирського державного університету ім. І. Франка відбулася Панельна дискусія «До толерантного суспільства через неформальну освіту» в рамках проекту «До толерантного суспільства через інформаційно-освітні кампанії для студентської молоді», що реалізовується Житомирською обласною Асоціацією фахівців соціальної сфери спільно з кафедрою соціальної педагогіки та педагогічної майстерності ЖДУ ім. І.Франка за підтримки Американської Асоціації Юристів (Ініціатива з Верховенства Права (ABA/ROLI). Після показу вистави «Я не люблю, або…» «Соціально-інтерактивним театром життя», проектний менеджер Інна Палько звітувалася про завершення проекту, основні досягнення та окреслили перспективи на подальшу роботу, а також було оголошено переможців конкурсу есе «Я — у мультикультурному суспільстві»: Тетяна Котвіцька, Олена Ковтунович, Галина Близнюк. Захід відвідали учасники проекту, студенти, викладачі; гостро обговорювалися питання зазначеної теми наступними запрошеними фахівцями: Олександром Пивоварським (завідувач сектору у справах релігій та національностей управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Житомирської облдержадміністрації), Наталією Місяць (завідувачка кафедри слов'янських і германських мов, к.п.н., доцент, директорка Центру полоністики ЖДУ), Наталією Рудницькою (к.п.і., доцент, директорка Центру юдаїки ЖДУ), Оленою Родіоненко (старший юрист Американської асоціації юристів «Ініціатива з верховенства права», керівник Програми ABA / ROLI з протидії ксенофобії і расизму в Україні).

     

    НЕ ХОЧУ ЇХАТИ З ЖИТОМИРА

    «Не хочу їхати з Житомира, тому що тут є все для життя: цінності, доброта і краса!» – так прощався у день захисту дітей професор Болонського університету Дімітріс Аргіропоулос, завершуючи 5-денний семінар «Сім’ї та школи Житомира: досвід і перспективи інклюзивної освіти». Грек за походженням, він привіз до Житомира прапор своєї країни.

    Координатор проекту – декан соціально-психологічного факультету професор Олександр Музика – розповідає: «Ми маємо усвідомити і донести до громадськості всю складність проблеми інклюзивної освіти. На семінарі університет об’єднав фахівців з управлінь освіти Житомира та області, з СНВК №59, ЗОШ №30, Потіївської школи-інтернату, школи «Сяйво», україно-італійської школи «Всесвіт», громадської організації МБФ «Місія в Україну». І, що найголовніше, батьків дітей з обмеженими можливостями. Останнє особливо підкреслила Анналіза Дал Аста, яка сама пересувається на візку: «Все, що робиться для нас, не повинно робитися без нас!»

    Учасники семінару обмінялися цінним досвідом. Ректор Житомирського державного університету імені Івана Франка професор П.Ю.Саух і професор Болонського університету Дімітріс Аргіропоулос підписали угоду про співпрацю.

    Досягнуто домовленості, що наступний семінар відбудеться у кінці вересня 2012 року. Тоді ж спецкурс «Основи інклюзивної освіти» для студентів психологів і соціальних педагогів прочитає професор Аргіропоулос. То ж Болонський процес на соціально-психологічному факультеті – це не фікція, а повсякденна реальність. І це відчули всі студенти університету, коли в день випуску їх вітав професор з Болоньї.

     

    З 28 травня по 1 червня 2012 р. Житомирський державний університет імені Івана Франка спільно з Болонським університетом (Італія) проводить семінар «Сім’ї та школи Житомира: досвід і перспективи інклюзивної освіти».

    Що більше сприяє розвитку дитини з обмеженими можливостями: домашнє навчання, навчання у спеціалізованій школі-інтернаті чи навчання у звичайній школі? Семінар об’єднає зусилля науковців, працівників освіти, громадських організацій та органів місцевого самоврядування для вироблення програми практичних дій щодо поліпшення якості інклюзивної освіти у Житомирі та Житомирській області.

    У семінарі беруть участь:
    • управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації
    • управління освіти Житомирської міської ради
    • Житомирський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
    • ЗОШ №30
    • СНВК №59
    • Потіївська загальноосвітня школа-інтернат
    • приватна україно-італійська школа «Всесвіт»
    • ЖОБФ «Арка»
    • МБФ «Місія в Україну»

    Наукові доповіді зроблять:
    Дімітріс Аргіропоулос – професор Болонського університету
    Організація інклюзивної освіти в Італії
    Олександр Музика – професор ЖДУ імені Івана Франка
    Інклюзивна освіта в Житомирі (за результатами дослідження 12 сімей, що мають дітей-інвалідів)

    Запрошуємо на відкриття семінару 28 травня 2012 р. о 10.00 до конференц-зали ЖДУ імені Івана Франка.

     

    23 травня на соціально-психологічному відбувся Ярмарок вакансій.

     

    «Випускники допомагають працевлаштовуватись випускникам!» - з такими словами захід відкрив декан Олександр Музика. Проводили семінар Вадим Борисенко та Сергій Жигун – представники кондитерської корпорації РОШЕН. Вони презентували історію компанії та етапи кар'єрного росту в ній. Студентів зацікавила історія професійного становлення Сергія, адже він не так давно сам був випускником вишу. З такими ж сумнівами, надіями та, іноді, помилками. Тепер – це успішний і впевнений у собі територіальний менеджер великої компанії з дуже пристойним окладом.
    Головне вірити в себе і йти до своєї мети! Після обговорення питань усі бажаючі заповнили анкети і тепер мають реальний шанс працевлаштуватися. Бажаємо успіхів нашим випускникам!

     

    6 травня студенти та викладачі соціально-психологічного факультету відвідали Вінницю.

    Чудовий день, ранок, ніч… Важко декількома реченнями описати усю палітру почуттів, емоцій та вражень. Перше, що захопило нас – дорога. Проїхали зовсім небагато, але місцевість кардинально відрізняється від звичних нам рівнин, лісів і річок. Шлях до Вінниці вітіюватий і нагадує шпалери робочого столу: перша зелень, поля жовтого рапсу та дикі кущі бузку, а дорога - як карусель «веселі гірки». Їдемо, спілкуємось. Багато викладачів з дітками – це додає подорожі радості та безпосередності.
    Перша зупинка – зоопарк у Вінниці. Дуже гарна територія з куточками відпочинку. Приємно і дорослим, і малечі. Багато пташок, диких та домашніх тварин. Тут можна пригостити яблучком гірського козла, погладити ламу та побавитися із маленьким ведмежам. Ми пізнаємо, діти радіють.
    Їдемо далі. Музей-садиба Миколи Івановича Пирогова – великого лікаря, засновника оперативної хірургії. Гарний бузковий сад з лавками, галявинками і клумбами. Музей-аптека, де повністю відтворені події з часів діяльності лікаря. Нарешті, будинок . Екскурсовод знайомить нас з цікавими фактами біографії генія. Епізоди життя зображені на картинах у 10-ти кімнатах садиби. Цікаво і просто приємно доторкнутись до історії медицини, походити коридорами ХІХ століття. Це надихає.
    Але за час прогулянок всі встигли зголодніти, дітки закапризували, тому ми купуємо декілька сувенірів у крамничці, фотографуємось на фоні Південного Бугу та поспішаємо… у ліс. Так-так, обід у нас був, як годиться, на природі. З вогнищем та мангалом. Оперативно робимо бутерброди, нарізаємо овочі. Всі разом: дорослі і діти, студенти і викладачі – у таких умовах всі рівні. В лісі було добре і весело, і ми б точно пропустили найголовнішу частину поїздки, якби нас не вигнали. Хто посмів, запитаєте? ДОЩ! Справжній травневий дощ! Накрилися покривалами, на яких щойно сиділи, і сміючись, побігли до автобуса. Вирушаємо.
    Вінниця після дощу свіжа і тепла. Спускались до набережної уже на заході сонця. Краса… Сонячні промені зачаровують, і ми не одразу помічаємо фонтан. Але коли вже помітили... Це чудо. Принаймні, точно одне з чудес. Коли починається лазерне шоу, глядачі завмирають. Це такий хвилюючий момент: дивишся, насолоджуєшся і хочеш, щоб це тривало вічність. Голосна музика, промені прожекторів і лазера, картинки-голограми - це створює ілюзію участі та присутності . Ми у фонтані! Там весело і безтурботно. Купаємося у променях, потім починаємо підспівувати та підтанцьовувати. Музика змінюється: тут і романтичні балади, і диско 80-х, легендарні Queen та Elvis. Дивовижна атмосфера свята і насолоди! Організатори дійсно постаралися, адже шоу триває цілу годину.
    Задоволені, трохи стомлені, бредемо нічною Вінницею до нашого автобуса. Дорогою додому нас супроводжували зорі та місяць у повні. «Думали у казку потрапили?» Думаю, ТАК!

     

    8 травня соціально-психологічний факультет ЖДУ ім. Івана Франка зустрічав французьку делегацію у складі викладачів Державного навчального закладу з професійної підготовки фахівців міста Шартр. Присутні поділилися враженнями про участь в україно-французьких програмах обміну. Нагадаємо, що студенти та викладачі соціально-психологічного факультету вже двічі з робочою поїздкою відвідали Францію. А французи – двічі приїздили до Житомира.
    Зустріч розпочалася із вступного слова декана Олександра Музики та обміну сувенірами: французькі колеги презентували оригінальний фотоальбом зі свого останнього візиту до України, а навзаєм отримали подарункове видання книги про університет та календар «Житомир-2012».
    Лекцію «Людина в екосистемі» для гостей прочитав доцент кафедри екології Іван Хом'як. Особливе зацікавлення викликало відвідування музею на природничому факультеті.
    Отже, україно-французька співпраця продовжується, і ми чекаємо наступної поїздки до Франції. Студенти особливо надіються, що з обранням нового президента Франції нарешті запрацює анонсована програма обміну. Провести літо у Франції, удосконалити французьку, а згодом вибороти грант на навчання в магістратурі чи аспірантурі – ці перспективи для студентів соціально-психологічного стають реальністю.

     

    4 травня відбувся флешмоб «Барвінок»!

    Квіти везли звідусіль… Відгукнулися студенти та викладачі не тільки факультету, а й університету! І Петро Кухарчук, проректор з соціально-економічних питань, і Олександр Музика, наш декан, а також студенти 15 та 16 груп та інші невідомі доброчинці. Висаджували барвінок спільними зусиллями: студенти 14 групи, лаборант Володимир Загоровський, і навіть ліфтер корпусу №4 Тамара Анатоліївна.

     

    26 квітня декан Олександр Музика провів переговори з професором Болонського університету Дімітрісом Арджиропоулосом. Досягнуто попередніх домовленостей про проведення міжнародного семінару на базі ЖДУ ім. І. Франка та читання курсу лекцій «Інклюзивна педагогіка» для студентів соціально-психологічного факультету.

     

    Є ідея. Засадити цілу клумбу винятково барвінком. Переплететься вічнозелене барвінкове віття привезене викладачами й студентами з різних куточків Житомирщини. Раніше барвінок ріс в кожному українському саду. Зараз – майже винятково на кладовищах. Тому й життя таке. Відродимо традицію. Долучайтеся! Діліться цим повідомленням з друзями в соціальних мережах. Бажання вже є?
    Тепер – як це зробити. Накопайте барвінку. Ножицями обріжте зайве коріння і стебло. Залиште кілька листочків. І відразу – у змочену водою пілочку. Зверху можна у поліетилен (листочки, звісно, наверху), і – в холодне місце.
    У четвер 4 травня чекаємо Вас з барвінком. Вранці о 10:00 флешмоб: вічнозелене барвінкове диво!

     

     

    Вітаємо учасників студентської науково-практичної конференції
    «Актуальні проблеми менеджменту в ХХІ ст.»

    Дякуємо за участь у конференції. Організаційний комітет уважно ознайомився з усіма представленими тезами і рекомендує до публікації у фаховому електронному виданні «Економіка. Управління. Інновації.» дослідження таких студентів:

    • Писанюк Руслан, науковий керівник к.е.н., ст. викладач Недільська Л.В. Житомирський національний агроекологічний університет
    • Каленська О.О., науковий керівник Курачицька О.О. Житомирська філія Київського інституту бізнесу і технологій
    • Семенюк Ірини, науковий керівник к.е.н., доц. Вікарчук О.І. Житомирський державний університет імені Івана Франка

    Звертаємо вашу увагу, що авторам кращих тез необхідно до 10 травня доопрацювати тези відповідно вимогам до фахових публікацій.
    У випадку виникнення питань звертатися до Вікарчук Ольги Іванівни (тел. 0679410096) та Янковської Ольги Іванівни (тел. 0988364324).

     

    24 та 25 квітня асистентка кафедри соціальної та практичної психології Інна Степанюк разом із волонтеркою Корпусу Миру в Україні Нікою Оманідзе перебували на дводенному семінарі «Розвиток та управління проектами» («Project Design and Management»). Семінар був організований Корпусом Миру США в Україні, проходив на території готельного комплексу «Він-Жак» в м. Хмельницькому, робочою мовою семінару була англійська.
    Тренери Наталія Пономарчук та Том Росс ознайомили добровольців Корпусу Миру та українських партнерів з навчальних закладів та організацій Хмельницької та Житомирської обл. з основами планування та розробки проектів. Впродовж двох днів учасники розробляли власні проекти, які потім планують втілити у своїх громадах.
    У вільний час учасники мали можливість прогулятися містом, а також обговорювали проекти, аналізували кроскультурні відмінності із життя американців та українців, розв’язували логічні завдання та грали в ігри.

     

    Студентське життя, буває і спортивним!
    У цьому нас переконує студентка 37 групи Марія Гонохіна

    Нещодавно ми з групою відвідували незвичайний захід. Нам дуже сподобалась ця спортивна акція, адже спорт є невід’ємною частиною життя. Житомирський державний університет імені Івана Франка, багатий на людей з різноманітними інтересами, в тому числі і спортивними. Соціально-психологічний факультет також не виняток.
    Саме тут, у психологічній цитаделі, навчається студент Костянтин. Худий та невисокий хлопець. На перший погляд здавалось б, який тут спорт? Але ні, спорт є. Ще й не зовсім звичайний…
    «Насправді, це не той вид фехтування, який є офіційним видом спорту. Тому не можу похвалитися вагомими та престижними змаганнями і нагородами. Але фехтування - це важливий етап мого життя. Нещодавно, ми з групою були на тренуванні-презентації іншого клубу, який також спрямований на цей вид спорту. Було цікаво, весело та ностальгічно» - прокоментував Костянтин.
    Художньо-історичне фехтування. Саме так студент називає це своє захоплення. Хлопець розповів, що такі клуби є не тільки у Житомирі, але й у інших країнах СНД та світу. Вони займаються спортивним, а також рольовими направленням, влаштовуючи масові ігри та турніри.
    Відомо, що поблизу фортець міста Хотин, що в Чернівецькій області, проводяться міжнародні показові ігри, в яких є місце і художньо-історичному фехтуванню. Турніри, фаєр-шоу, змагання по стрільбі з лука, конкурси суконь та костюмів, танці, та багато іншого. Все це, просочене романтичним духом давніх віків, дозволяє гарно повеселитися та провести декілька днів на свіжому повітрі, а ще - чудово об'єднує людей, незалежно від нації та віросповідання.

     

    24.04.12 на соціально-психологічному факультеті відбулося щорічне звітне засідання студентського наукового товариства. На засіданні були присутні: декан соціально-психологічного факультету, професор Олександр Леонідович Музика; заступник декана з організаційно-виховної роботи Алла Леонідівна Весельська; кандидат філологічних наук, доцент Наталія Дмитрівна Борисенко; голова студентського наукового товариства соціально-психологічного факультету Юлія Дацюк та представники СНТ інших факультетів, а також переможці стипендіальної програми «Завтра UA» Юлія Покотило та Белла Антонян, які поділилися з учасниками секретами свого успіху.
    Олександр Леонідович представив одну із найефективніших інновацій факультету – СУНП «Універсум», яка є невід’ємною складовою організації навчального процесу як для студентів, так і для викладачів.
    Юлія Дацюк презентувала студентські досягнення в науково-дослідній діяльності. Зокрема було відзначено: Михайла Сидоренка, Олену Криворучко, Надію Нестерчук, Наталію Грозь, Тетяну Шилан.

     

    23 квітня – Міжнародний День психолога. Як це було на СПФ!

    Ранок розпочався сумною ноткою і вкотре довів, що не кожен може стати психологом.
    О 10-й годині відбулася зустріч декана Олександра Музики, його заступниць Ірини Тичини та Алли Весельської із студентами випускних курсів, які не пройшли передзахист дипломних робіт. Шановні випускники, у вас залишилось зовсім мало часу, щоб мобілізувати власні знання і виправити ситуацію. Але, у будь-якому випадку, на цьому життя не закінчується! Ви можете спробувати захиститися у наступному році, або знайти себе у іншій професії :)

     

    О 12-й годині студенти ІІІ курсу заочної форми навчання почали операцію із висаджування гортензій у дворі корпусу №4. Саджанцями поділилася Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олега Ольжича. Василь Марцельович Врублевський – директор бібліотеки - люб'язно дозволив нам похазяйнувати на клумбі і подарував більше десяти кущів гортензій. Висаджували уже разом із Олександром Леонідовичем. Працювали швидко і злагоджено, адже поспішали на затишне факультетське свято, яке влаштували для кафедри соціальної та практичної психології студенти-заочники.

    Ініціативні старости-заочники зуміли організувати групи спеціальності «Психологія» та «Практична психологія» 1-3 курсів та влаштували яскраве і водночас сімейне святкове дійство.
    Під мелодійну фортепіанну гру студента 35 групи Антона Редчиця викладачі кафедри соціальної та практичної психології пригадували найкращі моменти з університетського життя, милуючись презентацією пам’ятних фото.
    Яскравим моментом свята стало поєднання співу студенток 35 групи Юлії та Валентини Блащук та презентація дивовижних весняних фото, створених та підібраних професором М. М. Заброцьким.
    Від імені усіх студентів заочної форми навчання викладачів вітала Софія Міняйлюк (24 гр.), а також ведучі заходу Вєра Михайловська (34 гр.) та Анастасія Нишпал (15 гр.). Завершилось свято врученням подарунків – підручників із різних напрямків психології, які стануть в нагоді не лише викладачам, а й студентам факультету.
    Цього ж дня декан факультету Олександр Музика оголосив про відкриття презентації фоторобіт професора Михайла Михайловича Заброцького «Архетип води». Усі бажаючі можуть помилуватися чудовими фото нашого міста у 702 аудиторії.

    Сподіваємося, що святкування Всеукраїнського Дня психолога стане хорошою традицією соціально-психологічного факультету!

     

    Фестиваль «Людина року» зібрав найяскравіших зірок СПФ

    19 квітня на соціально-психологічному факультеті ЖДУ ім. І. Франка відбулося святкове нагородження кращих серед найкращих. Студенти, викладачі та гості взяли участь у фестивалі «Людина року». Це свято уже стало однією з добрих традицій факультету, який, завдяки своїм новаціям, визнаний кращим факультетом в області за підсумками активності абітурієнтів. Найбільше мешканців Житомирщини в навчальному році, що минає, забажали навчатись на соціально-психологічному. І це не дивно, адже тут кожен захід перетворюється на справжнє свято.
    Секретом популярності соціально-психологічного факультету ділиться його декан Олександр Музика.
    «Просто ми ставимося до студентів не лише як до певних посудин, в які наливаються, напихаються знання. Ми ставимось до них як до особистостей, які мають свої потреби, у яких є потреба найголовніша – потреба в належності, в єдності. І наше головне завдання – забезпечити їм форму, в якій вони можуть відчути себе єдиною дружною сім̕єю», - говорить Олександр Леонідович.
    Кожному студенту приємно, коли його працю помічають. Тим більше приємно під оплески глядачів підніматись на урочисту сцену для отримання нагород за свою працю. І надзвичайно приємно, коли нагороду вручають відомі, успішні люди, справжні зірки. Це ще більше стимулює до саморозвитку.
    Найкращих студентів та викладачів нагороджували відомі випускники факультету та почесні гості – начальник управління культури Житомирської міської ради Лариса Харчук, заслужений художник України Юрій Камишний, заступник начальника управління освіти та науки Житомирської ОДА Ольга Липовецька, директор Житомирського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ольга Юрченко.
    У відповідь на привітання та нагороди студенти і викладачі дарували гостям свої таланти. Декан факультету Олександр Музика презентував фільм, створений спільно з відомим режисером В̕ячеславом Майбородою, про перебування делегації факультету у Франції та Італії. Золоті голоси факультету Ніна Рясенчук, Віталія Бахур, Анна Сусловець, Надія Нестерчук та Ірина Козленко дарували присутнім у залі запальні пісні.
    Родзинкою свята мала стати пісня Майкла Джексона на вірші Володимира Шинкарука «Ми змінимо світ на краще». Глядачі, які таємно дізнались, що вона була запланована, вмирали від очікування. Однак технічні сили внесли власні корективи у сценарій. В університеті раптово зникло світло. Ведучі і організатори змушені були на ходу коригувати сценарій.
    Кажуть, що професіонали завжди вміють перетворити мінус у плюс. Це вкотре довів знаменитий співак і викладач соціально-психологічного Володимир Шинкарук. Він запропонував заспівати у фіналі гімн факультету акапельно учасникам концерту разом із глядацькою залою. А сам виступив у ролі диригента. За словами присутніх, це було найкраще виконання гімну за всі часи!

    Віктор Мельниченко

     

    12 квітня Юрій Камишний по-джентельменськи передав мистецьку естафету чарівній житомирянці, художниці Світлані Дімендштейн. Відтепер саме її 7 картин будуть милувати око гостей на «сьомому небі».
    Юрій передавав право царювати в мистецькій світлиці соціально-психологічного факультету як справжній господар. Адже саме картини Юрія Камишного були першими виставлені в 702-й аудиторії СПФ багато років тому. Відомий художник тоді розпочинав проект «Виставка двох картин», який пізніше трансформувався в «7 картин на 7 небі». Символічним є те, що новий проект розпочинали сім картин Костянтина Камишного, знаменитого житомирського художника, батька Юрія Камишного.
    Відтепер же на «сьомому небі» на усіх бажаючих чекають 7 картин Світлани Дімендштейн, яка представляє імениту житомирську художню школу, засновану Віктором Шкуринським. Світлана – випускниця, а нині й викладач цієї школи. Професійного фаху вона також набувала в Брянському художньому училищі а згодом в Одесі, де закінчила профільний факультет Південноукраїнського державного педагогічного університету. Зі свого доробку для виставки художниця обрала пейзажі і натюрморти – олійні та акварельні твори.
    Окрім художньої частини, родзинкою проекту «7 картин на 7 небі» завжди є імпреза. Цього разу пісенно-поетичну частину свята презентував відомий поет, композитор, співак і педагог Володимир Шинкарук. Володимир Федорович подарував усім присутнім пісню про те, що «Велике бачиться лише здалека». Ця пісня має безпосередній стосунок до художнього мистецтва. Адже знавцям добре відомо, що картини потрібно роздивлятись на відстані. Також Володимир Шинкарук заспівав пісню «Двоє і весна», де є такі рядки: «Йдуть до щастя троє – двоє і весна…».
    А на виставці до присутніх вийшли троє – Світлана Дімендштейн, Юрій Камишний і Володимир Шинкарук. А ще всі ті, хто організував це свято. Найперше, декан соціально-психологічного факультету Олександр Музика, якому й належить ідея художньої виставки на "сьомому небі". Їх усіх поєднала весна і художнє мистецтво. Їх поєднав соціально-психологічний факультет. І кожен з присутніх відчув, як то воно – побувати на «сьомому небі» від щастя.

     

    Студенти соціально-психологічного факультету провели операцію на серці

    Як повідомлялося раніше, студенти СПФ висадили кілька тисяч тюльпанів. На величезній клумбі з лососевих тюльпанів два червоних тюльпанових серця – викладацьке й студентське. Однак, за кілька років в червоних серцях з'явилися лососеві дефекти. За допомогою лопат студенти провели шунтування: червоні – до червоних, а лососеві – до лососевих. Тепер тюльпанові серця здорові і б'ються в унісон!
    Операцію проводили: Ірина Корнійчук та Світлана Шмиглюк (студентки-заочниці, що мають освіту медсестер). Їм асестували: Юлія Пучич, Олена Романовська, Сергій Михнюк, Олександр Завадський та Іван Невмержицький.

     

    28 та 29 березня на соціально-психологічному факультеті проходив передзахист бакалаврських та дипломних робіт студентів 4-5 курсів спеціальностей «Психологія» та «Практична психологія» денної форми навчання

    Вітаємо студентів, які успішно пройшли передзахист дипломних робіт та допущені до складання державних іспитів:

    4 курс 5 курс
    Бахур Віталія Анатоліївна
    Бондаренко Юлія Володимирівна
    Бондарчук Катерина Валентинівна
    Варенко Олена Володимирівна
    Гавриловський Тарас Михайлович
    Герасимчук Ганна Сергіївна
    Голуб Ярослава В`ячеславівна
    Грабчук Олена Леонідівна
    Гулак Ірина Вікторівна
    Даховник Людмила Олександрівна
    Дацюк Сніжана Олександрівна
    Дуванова Інна Володимирівна
    Ілінська Оксана Юріївна
    Когут Лілія Володимирівна
    Костриця Ірина Вікторівна
    Кот Юлія Петрівна
    Кравченко Ольга Анатоліївна
    Курта Юлія Сергіївна
    Міліневський Артем Анатолійович
    Оверчук Юлія Володимирівна
    Пухальський Роман Васильович
    Рапацька Олена Павлівна
    Романюк Віта Володимирівна
    Севрук Людмила Петрівна
    Слободенюк Лариса Володимирівна
    Соболевська Анна Володимирівна
    Степаненко Марина Анатоліївна
    Вдовиченко Ірина В`ячеславівна
    Суй Таїса Вікторівна
    Темченко Альона Володимирівна
    Трушківська Надія Євгеніївна
    Чвирук Наталія Михайлівна
    Шафранович Ольга Володимирівна
    Юзепчук Ксенія Миколаївна
    Яковенко Наталія Вікторівна
    Адамович Надія Петрівна
    Бахур Юлія Борисівна
    Вагіна Ірина Ігорівна
    Вознюк Любов Валеріївна
    Єрмілова Дарина Віталіївна
    Козлова Марина Валеріївна
    Криворучко Олена Сергіївна
    Мамай Наталія Олексіївна
    Мурин Оксана Сергіївна
    Наконечна Яна Сергіївна
    Нестерчук Надія Анатоліївна
    Омелянчук Леся Володимирівна
    Пастухова Людмила Миколаївна
    Петрук Інна Олександрівна
    Рожнова Оксана Юріївна
    Романенко Юлія Леонівна
    Русецька Дар`я Анатоліївна
    Скаківська Злата Володимирівна
    Сторожук Марія Миколаївна
    Суплік Юлія Олегівна
    Чаюн Вікторія Миколаївна
    Шовтюк Інна Анатоліївна

    На засіданні кафедри 5 квітня 2012 року обговорювалося питання "Про допуск до державних іспитів студентів денної форми навчання спеціальностей «Психологія», «Практична психологія». Було прийнято рішення (витяг з протоколу №10 від 5 квітня 2012) провести 18 квітня о 9.50 ПОЗАПЛАНОВИЙ ПЕРЕДЗАХИСТ ДИПЛОМНИХ РОБІТ для тих студентів, які не пройшли передзахист.

    Шановні студенти, які не пройшли передзахист!

    Умовою допуску Вас до державних іспитів є представлення завершеної дипломної роботи 18 квітня о 9.50 на позаплановому передзахисті дипломних робіт.

    Студенти, які не пройшли передзахист дипломних робіт:

    4 курс 5 курс
    Войтенко Альона Олегівна
    Добровольська Тетяна Василівна
    Кабанова Юлія Анатоліївна
    Кенда Дмитро Олександрович
    Козюн Юлія Леонідівна
    Костюченко Анна Олександрівна
    Кузміч Яна Андріївна
    Маринич Тетяна Василівна
    Міщенко Катерина Володимирівна
    Олефір Оксана Володимирівна
    Остапюк Оксана Леонідівна
    Паливода Ольга Григорівна
    Приходько Варвара Олександрівна
    Пундель Олександр Вікторович
    Слободяник Олеся Володимирівна
    Сподобаєва Анастасія Сергіївна
    Федорчук Катерина Олегівна
    Хоміч Лілія Олександрівна
    Цимбалюк Ірина Володимирівна
    Гульчевська Олеся Владиславівна
    Дереновська Тетяна Ігорівна
    Довженко Вікторія Віталіївна
    Дорош Інна Володимирівна
    Журавська Вікторія Юріївна
    Кравченко Марина Олександрівна
    Куванцова Марія Олександрівна
    Лялевич Жанна Вячеславівна
    Макарова Анастасія Вікторівна
    Мойсієнко Олена Петрівна
    Науменко Оксана Григорівна
    Омецінська Людмила Леонідівна
    Поліщук Вікторія Сергіївна
    Сидоренко Михайло Валерійович
    Симон Вікторія Вікторівна
    Тімошик Анна Михайлівна
    Федотюк Леся Василівна
    Хотінська Світлана Юріївна

    Успіхів та плідної співпраці з науковим керівником!

     

    Вивчаючи таку цікаву дисципліну як «Психологія спортивних здібностей», ми вирішили спробувати особисто, що значить займатись спортом та бути справжнім спортсменом. Отак зібрались і пішли маленькими кроками до мети.
    Наша 37 група з викладачем, Ольгою Михайлівною Савиченко, відвідали «Фітнес-Манію». Разом з тренером ми спробували базовий курс з аеробіки «BASIC STEP». Даний курс являє собою оволодіння базовими кроками степ-аеробіки та їх поєднання у різноманітні комбінації. У ході тренування ми використовували степ-платформи.  Тренування було інтенсивним. Дехто не встигав за рухами тренера, тому було ще й весело . Особисто мені дуже сподобалось виконувати танцювальні рухи під музику на степ-платформах. Також тренер показала нам один із видів силового класу, який спрямований на тренування усіх груп м’язів - «STRONG BODY». Даний вид занять унікальний тим, що тут використовуються різні види обладнання (гирі, м’ячі тощо). Стомленими та веселими ми пішли на пари.
    І на завершення хочеться сказати: «Шановні колеги, щоб урізноманітнити своє життя – займайтесь не лише розумовою діяльністю, а й фізичною. І все буде файно».

    Світлана Полякова, студентка 37 групи

     

    4 квітня відбулася зустріч випускників-бакалаврів з відповідальним секретарем приймальної комісії Володимиром Валентиновичем Чумаком. Обговорювалися особливості вступу на освітньо- кваліфікаційний рівень «Спеціаліст» та «Магістр».

     

    3 та 4 квітня відбувся захист курсових робіт студентів ІІ-ІІІ курсів. Вітаємо наших молодих науковців з успішним початком наукової діяльності! P.S. Всім іншим бажаємо натхнення та творчих успіхів під час доопрацювання.

     

    4 квітня 2012 року у Черняхові, Маєвська Людмила Михайлівська та Ілліна ольга Володимирівна, підписано договір про співпрацю між соціально-психологічним факультетом і районним відділом освіти. Та проведена профорієнтаційна робота в Черняхівській гімназії (три випускні класи).

     

    3 квітня відбулося урочисте відкриття Спартакіади, в якій взяли участь викладачі ЖДУ ім. І. Франка. В цей день у змаганні з волейболу команда соціально-психологічного факультету здобула почесне ІІ місце. Вітаємо учасників: Сергія Миколайовича Ніколаєнка, Олега Васильовича Мазяра, Сергія Андрійовича Товщика та Володимира Васильовича Фещука!

     

    Всі на суботник! Як це було: 14 та 15 групи СПФ.

     

    Вітаємо Наталю Грозь, студентку 37 групи, та її наукового керівника Наталю Федорівну Портницьку з перемогою у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у галузі педагогічна та вікова психологія.

     

    У першому міському конкурсі есе на соціально-економічну тематику «Житомир-2020: нова якість життя» перемогу здобули:




    І місце: Маргарита Дємідова (ЗОШ №30)


    ІІ місце:
    Валерія Гончаренко (Житомирський міський колегіум)

    та Ольга Ткачук (ЗОШ №30)


    ІІІ місце:
    Дарина Гавриловська (ЗОШ №30),

    Ольга Гонгало
    (Ліцей №25 ім. М.О. Щорса)

    та Генріх Ільницький (ЗОШ №8)

    Нагородження переможців відбудеться 19 квітня на традиційному святі соціально-психологічного факультету «Людина року – 2012» Вітаємо переможців та їх керівників!

    Соціально-психологічний факультет висловлює особливу подяку сайту учнів Житомира http://cool-school.zt.ua/ за інформаційну підтримку конкурсу.

     

    15 березня відбувся розподіл випускників, що навчалися за державним замовленням. З радістю повідомляємо, що на соціально-психологічному факультеті 100 % випускників працевлаштовані!
    Наші менеджери, соціальні педагоги, психологи та практичні психологи тепер працюватимуть у державних та приватних підприємствах, у районних відділах освіти, навчальних закладах, громадських організаціях, а також у банках і рекламних агентствах.

     

    Володимир Шинкарук та Юрій Камишний: мистецький дует на 7-му небі! 1 березня на соціально-психологічному факультеті зустрічали Перший день весни! Як це було.
    Огляд та враження студентів СПФ.


    Тетяна Таргонська, студентка 26 групи
    «Український Ганді на сьомому небі… Про кого це я? Та про Юрія Камишного, геніального художника-мандрівника. Саме йому Ігор Донченко передав естафету унікальної виставки «7 картин на 7 небі». Нещодавно Юрій Камишний повернувся з сонячної Індії, яка так припала йому до душі, і привіз звідти не тільки теплі спогади та незліченні сувеніри, а й весну на соціально-психологічний факультет. Саме тут хочеться згадати слова Олександра Музики: «У південній півкулі весна починається першого вересня. У північній – першого березня. А на соціально- психологічному факультеті – тоді, коли її запросить Володимир Шинкарук». Цього ж року весну на соціально-психологічний факультет принесли і сім перлин художньої творчості Юрія Костянтиновича. Чотири з них – ексклюзивні етюди з атмосферою індійської землі, які вперше були представлені в Україні. Яка енергія линула від них: тепло, шепіт вітру, спів птахів і океанський бриз наповнювали щастям душу. За словами Олександра Музики, саме з легкої руки Юрія Камишного почалася виставка «7 картин на 7 небі». А першого березня цього року вона була незвичною: з вуст талановитих студентів Олега Грабара та Оксани Горай злітали пісні Володимира Шинкарука і проникали щемом в серце, навертаючи на очі сльозу. Доповнила свято весни поезія Володимира Федоровича, яку до душі кожного донесла Катерина Марчук»

    Тетяна Семенюк, студентка 23 групи
    «Ще до початку презентації нової виставки Юрія Камишного «7 картин на 7 небі» в 702-й аудиторії ніде було яблуку впасти, а люди, котрі прийшли помилуватися роботами Юрія Костянтиновича, збуджено перешіптувались про те, чого саме чекають від виставки»

    Ольга Поліщук, студентка 26 групи
    «Ігор Донченко, скромний, але дуже талановитий художник, картини якого прикрашали "7 небо" ще буквально вчора, передав естафету Юрію Камишному. Не дивно, що виставка картин Юрія Костянтиновича розпочалася саме у перший день весни. 4 картини були написані в Індії, з якої зовсім нещодавно повернувся художник. Усі присутні відчули індійську атмосферу. Ці картини вперше вийшли в люди саме на соціально-психологічному. «Їх бачили індуси, таможня, і нарешті вони потрапили до Музики», - сказав Юрій Камишний»

     

    Протягом лютого 2012 року Наталією Кривой була проведена серія семінарів щодо рівня обізнаності із раком молочної залози серед студентів різних курсів спеціальності «Соціальна педагогіка» соціально психологічного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка. Семінари мали інформаційно-просвітницький характер та ініційовані Українським Жіночим Фондом та Фондом ім. Комен в Україні.
    Фонд ім. Комен – це найбільше всесвітнє масове співтовариство людей, що перенесли рак молочної залози, та активістів, які борються за спасіння життя хворих, підтримують і забезпечують належний догляд усім, хто страждає від хвороби й заохочують науковців до пошуку лікувальних препаратів На сьогодні, рак молочної залози – це не лише жіноча хвороба, оскільки станом на 2009 рік кількість чоловіків, які захворіли становила 130 осіб, а кількість померлих з них – 69. Крім того, вік осіб, які хворіють на рак молочної залози щороку молодшає. Так, наприклад, у м. Житомир були зафіксовані випадки захворювання дівчат у 18-річному віці. У зв’язку з цим надзвичайно важливим є просвітницький аспект задля формування відповідального ставлення у молоді до свого здоров’я. Під час занять студенти були поінформовані про фактори, що можуть спричиняти рак молочної залози та про шляхи зниження ризику захворювання. Також були обговорені найголовніші методи обстеження та обстеження молочної залози. Бажаючі відвідати подібні семінари можуть звертатися у 805 ауд. до Наталії Кривой або за тел.: 097-521-41-29 . Семінари є безкоштовними!

     

    В період з 29 січня по 5 лютого 2012 року голова Студентського братства Юлія Покотило мала можливість взяти участь в І Зимовому форумі органів студентського самоврядування «Україна – Росія – Польща: вектори розвитку і співпраці» (с. Ворохта, Івано-Франківська обл.). Метою форуму була активізація співпраці між органами студентського самоврядування вищих навчальних закладів вище вказаних країн, обговорення основних питань їх функціонування, визначення шляхів співпраці студентських самоврядних організацій. «Організатори форуму досить раціонально планували наш розпорядок дня. Адже зранку ми мали можливість покататися в Буковелі на лижах і насолодитися гірським повітрям, а після обіду – обговорювати поставлені питання. Щодо учасників форуму, то ми гарно здружилися, наразі продовжуємо спілкування в онлайн-режимі. Також хотілося б зазначити, що цього року я вперше стала на лижи і мого терпіння вистачило лише на два дні! Далі пішли в хід санчата!!! Ось так от…» – ділиться враженнями Юлія.

     

    17 лютого 2012 року у місті Києві відбулась конференція «Підприємство 2020: ідеї студентів», організатором якої виступив Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» у партнерстві з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Конференція об’єднала більше 100 студентів з усіх регіонів України, представників провідних українських компаній, міжнародних організацій та університетів. Учасники спільними зусиллями намагалися сформувати характеристики підприємства майбутнього та визначити основні шляхи розвитку бізнесу в Україні. Під час конференції була представлена «Абетка Підприємця 2020» – своєрідний лист до компаній сьогодення від студентів щодо основних якостей, притаманних Підприємству 2020. На конференції захищали своє стратегічне бачення підприємства майбутнього автори десяти найкращих ессе «Підприємство 2020: яким бачиш його ти», відібрані з понад 90 претендентів, серед них Шилан Тетяна – студентка 4 курсу спеціальності «Менеджмент» соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка. Саме вона і здобула заповітне 1 місце, вразивши журі, з представників компаній і міжнародних організацій, креативним підходом – порівнявши підприємство з автомобілем майбутнього. Також слід відмітити, що студенти проявили себе також у стратегічних секціях, які проходили в рамках конференції. Так Марія Іванова - студентка 4 курсу спеціальності «Менеджмент» соціально- психологічного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка була відзначена за активну роботу у секції присвяченій екологічним питанням. Серед багатьох подарунків від партнерів конференції, Шилан Тетяна, зокрема, отримала унікальну можливість протягом місяця пройти оплачуване стажування у компанії своєї мрії – Ernst & Young. Успіх Шилан Тетяни багато в чому зумовлений тим, що на соціально-психологічному факультеті ЖДУ ім. І. Франка кафедра економіки і менеджменту однією з перших в Україні включила до навчального плану дисципліну «Корпоративна соціальна відповідальність», викладач якої к.е.н. Янковська Ольга Іванівна і підготувала студентів до конкурсу. Цей успіх стане відправним пунктом для подальших звершень як студентів так і викладачів кафедри, які вже готуються до набору студентів спеціальності «Маркетинг» з поглибленим вивченням іноземної мови.

     

    Вільний мікрофон-2012 цьогоріч справді був наповнений коханням, трепетом, бурхливими емоціями і не лише тому, що проводився у День всіх закоханих, а тому, що кожен, і учасники, і організатори, внесли частинку себе, своєї любові, свого таланту, а ще, тішить, що не було випадкових людей, бажання працювати, творити, старанно готуватися до свята, справді відчувалося. Свої пісенні та танцювальні валентинки дарували учасники відкритого конкурсу Вільний мікрофон: Ірина Козленко, Наталія Лігацька та Олексій Ледвінко, Тетяна Заставна, тріо «Somerset House», Максим Косс та Ольга Житник, Олег Грабар з командою КВН «Штукатурка», Віталія Бахур та Євген Коваленко, Ніна Рясенчук, Анастасія Бацюн та Віталій Гребенюк, Вероніка Салійчук. Всі учасники стали лауреатами конкурсу, а також отримали невеличкі сюрпризи, проте, який День св. Валентина без особливих подарунків: у номінації «Найромантичніший номер» перемогли Анастасія Бацюн та Віталій Гребенюк, у номінації «Дебют» — «Somerset House», у номінації «Диплом з відзнакою від практикуму із соціальної педагогіки «Організація масових заходів» — Максим Косс та Ольга Житник, приз глядацьких симпатій вибороли Олег Грабар з командою КВН «Штукатурка», а володаркою гран-прі конкурсу та статуетки Вільного мікрофону, яку урочисто передала минулорічна переможниця Ірина Станішевська, стала студентка магістратури Вероніка Салійчук. Солодкі подарунки тримали 10 романтичних пар факультету, учасників конкурсу «Найкраща пара СПФ». Безмежна подяка всім і кожному за Вашу роботу, натхнення і талант, учасникам практикуму «Організація масових заходів» та особисто Андрію Сочинському; тішить, що до творчих пошуків студентів стаціонару долучилися і студенти заочної форми навчання; а ще… ще дякуємо за блиск у Ваших очах, який дарує бажання працювати, творити. Ви всі даруєте натхнення! З Днем всіх закоханих, соціально-психологічний!

     

    Яким буде світ через 20 років? У перші числа лютого у Мінську проходив Міжнародний форум «Майбутнє світу». Його особливість у тому, що експертами тут виступали саме студенти. Форум організований Білоруським Національним Технологічним Університетом, факультетом технологій та гуманітаризації. Від соціально-психологічного факультету разом із Петром Михайловичем Кухарчуком, проректором з соціально-економічних питань і міжнародної науково-педагогічної роботи, участь у форумі взяли викладачі кафедри економіки і менеджменту Сергій Миколайович Ніколаєнко та Ірина Станіславівна Яцик, а також студентки Олена Остапчук (33 група) та Катерина Козюк (37 група). Було представлено 50 проектів з усього світу. Протягом тижня обговорювалися проблеми, які зараз стоять перед молоддю, та шляхи їх вирішення. Напрямків було представлено близько 20. Зокрема, серед української команди перемогли проекти художнього та економічного напрямків. Ми показали власне бачення майбутнього світу.
    Враженнями від поїздки до Мінська ділиться учасниця форуму Катерина Козюк:
    Ця поїздка була надзвичайно цікавою, веселою, позитивною та науковою. Ми мали можливість познайомитися з багатьма креативними, творчими та цікавими людьми з різних країн. Побачили красу та особливості культури Білорусії. Познайомилися з Білоруським Національним Технологічним Університетом, відвідали музей БНТУ, а також зал виставки народної творчості «Жывыя крыніцы» в якому знаходиться багато гарних речей з глини, скла, плетіння з соломи, зроблені самими студентами БНТУ. На форумі «Майбутнє світу» було представлено багато креативний ідей, які могли би змінити світ. Вони стосувалися різних аспектів управління та інноваційних технологій. Учасники відвідали Мирський замок, більше дізналися про культуру та історію Білорусії. Екскурсія до Національної бібліотеки була дуже емоційно насиченою: такої великої бібліотеки у формі ромбокубооктаедру, наші студенти та викладачі ще не бачили. Вона має 24 поверхи, з яких останній знаходиться під відкритим небом. Ми мали можливість побачити столицю Білорусії з висоти пташиного польоту - це було вражаюче. Заради «Величезної бібліотеки» варто поїхати до Мінська і побачити це на власні очі. Одним маленьким недоліком поїздки була сніжна та морозна погода. Але тепло наших сердець та щирих посмішок надавало усім душевної теплоти, яка зігрівала нас весь час перебування у Мінську. Дякую усім учасникам форуму за прекрасний досвід спілкування, приємні спогади та теплу зустріч!

     

    2 лютого 2012 року було проведено І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Психологія». Вітаємо переможців І етапу олімпіади: перше місце – Олена Криворучко (54 група, науковий керівник І.С. Загурська); друге місце – Михайло Сидоренко (54 група, науковий керівник В.О. Климчук); третє місце – Юлія Дацюк (35 група, науковий керівник В.В. Горбунова). Студенти рекомендовані до участі у ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності «Психологія». Також вітаємо наших молодих науковців - переможців І етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з психології, який було проведено 21 грудня 2011 року.
    перше місце – О.С. Криворучко (54 група, науковий керівник – доцент І.С. Загурська);
    друге місце – Н.А. Нестречук (54 група, науковий керівник – доцент кафедри О.М. Савиченко);
    третє місце – Н.І. Грозь (37 група, науковий керівник – доцент Н.Ф. Портницька). Наукові роботи О.С. Криворучко, Н.А. Нестерчук та Н.І. Грозь рекомендовані до участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт.

     

    Першого лютого 2012 року на соціально - психологічному факультеті відбувся ІІІ тур обласної Всеукраїнської олімпіади з економіки, організований Обласним інститутом післядипломної підготовки спільно з кафедрою економіки та менеджменту. Учасників олімпіади привітав декан соціально-психологічного факультету професор О.Л Музика, та голова комісії - кандидат економічних наук, доцент А.У.Уразов. Свої знання з економіки змогли перевірити понад сто учнів та студентів ліцеїв і коледжів Житомира та області.

     

    1 лютого на соціально-психологічному факультеті розпочав свою роботу освітній проект англійською мовою «GENERAL THEORIES OF SOCIO-PSYCHOLOGY» («Загальні теорії соціальної психології») під керівництвом Ніки Оманідзе - випускниці Університету Джорджа Мейсона (штат Вірджинія, США), яка закінчила факультети «Соціології» та «Міжнародних відносин», а наразі працює волонтером Корпусу Миру США в Україні в нашому університеті. Представив Ніку аудиторії декан факультету Олександр Музика: «Може хтось ще не знайомий з Нікою Оманідзе, а я вже встиг її полюбити» Ну звичайно ж, більшість викладачів і студентів соціально-психологічного факультету вже знають і теж встигли полюбити Нікі – мегапозитивну людину з яскравою посмішкою. З таким настроєм і стартував проект – активно, весело та only English. Тепер викладачі та студенти з нетерпінням чекають розподілу на групи (відповідно до рівня володіння мовою) та подальшого навчання. Бажаємо успіху Нікі та всім учасникам проекту!

     

    21 січня 2012 року у міському центрі науково-технічної творчості відбувся конкурс наукових робіт з психології серед учнів житомирських шкіл. Участь у конкурсі взяли учні колегіуму №34, гуманітарної гімназії №23, шкіл №22, 20, 5 та 35. Я вже кілька років поспіль маю приємність бути у журі цього конкурсу і хочу поділитися деякими своїми враженнями. Зокрема, хотілось би відзначити різноманітність тематики наукових робіт. Кожен учасник проводив саме те дослідження, яке було цікаве особисто йому. У колі наукових інтересів учасників конкурсу опинилися сімейні стосунки (Анастасія Батирєва, колегіум №34 ), проблеми брехні (Юлія Башинська, гімназія №23), підліткова депресія (Дарина Вакуленко, гімназія №23) , мотивація досягнення (Ольга Остапенко, школа №22), стосунки у шкільному класі (Аліна Кулешик, школа №20), розвиток уваги (Василь Кузьмінський, школа №5). А Вікторія Казанська (гімназія №23) досліджувала таку серйозну тему як ставлення підлітків до суїциду та поділилася своїм прагненням створити сайт, до якого б могли звертатися за допомогоюпідлітки, що зіткнулися з цією проблемою. Жваве обговорення викликали роботи Діани Прищепи (гімназія №23), яка досліджувала с тосунки між вчителями та учнями, та Ольги Шевчук (школа №35), яка вивчала вплив комп’ютерних ігор на успішність навчання учнів. Приємне враження на членів журі справило уміння конкурсантів гідно представити результати власної роботи. У ході обговорення учасники конкурсу мали можливість поставити питання своїм конкурентам. Так, влучністю та неординарністю вирізнялися питання Василя Кузмінського (школа №5). Варто відзначити, що дехто з конкурсантів МАН у майбутньому обирає професію психолога. Я знаю принаймні трьох учасників конкурсу наукових робіт з психології, які потім стали студентами соціально-психологічного факультету, достойно його закінчили та на сьогодні є нашими колегами. А дехто з них, хто працюють шкільними психологами, вже навіть устигли підготувати собі достойну зміну – нових учасників МАН. Хочеться побажати і цим конкурсантам успіхів у їх наукових пошуках й у навчанні та висловити сподівання, що з часом ми побачимо їх серед студентів соціально-психологічного факультету.

    Тетяна Майстренко викладач соціально-психологічного факультету ЖДУ імені Івана Франка

     

    Усім небайдужим, хто взяв участь у доброчинному марафоні «Подаруй дитині казку», присвячується… Подорож до дітей дощу та сонця. 27 грудня 2011 року добровольці соціально-психологічного факультету, волонтери Студентської Соціальної Служби для молоді відвідали Дитячий реабілітаційний центр міста Бердичева. Із собою у подарунок привезли цілу дитячу бібліотечку, ще й Дідуся Мороза, і Снігуроньку, і подарунки, й ігри-хороводи, загадки та хороший настрій!!! Ось скільки всього було!!! Ви запитаєте: «Що отримали натомість?», - знайомство з новими друзями, цікаву міні-екскурсію службами Центру, посмішки та вдячність мамусь, татусів, бабусь і дідусів вихованців Центру, досвід спілкування з особливими дітьми, відчуття причетності до іншого світу. Дитячий реабілітаційний центр міста Бердичева – унікальний заклад в усьому: він «виріс» із діяльності громадської організації, фінансується коштом міста, у ньому працюють справжні фахівці (реабілітолог, масажист, логопед, психолог, психотерапевт, дефектолог, помічник дефектолога, адміністрація); відвідування закладу – абсолютно безкоштовне, курс реабілітації триває 6 місяців, усі заняття індивідуальні; клієнти – діти віком від 2 до 18 років з найрізноманітнішими діагнозами й історіями (і навіть без них) та їх батьки. Завдяки роботі професіоналів з дітьми та їх батьками відбуваються справжні дива (до одного з них стали причетними й ми) – у центрі панує атмосфера справжньої сім'ї, дорослі починають писати вірші , діти – долучатися до життя громади.  Від імені усіх учасників наших світлин хочеться подякувати Профспілці студентів Житомирського державного університету імені Івана Франка, які допомогли й організували транспорт для поїздки.

    Долучайтеся до нас! З повагою, щиро ваша Надія Павлик

    Соціально-психологічний зустрічає рік Чорного водяного Дракона!!!

     Хтось іще тільки готується до новорічних вогників, а ми уже святкуємо! Морозного зимового вечора актова зала ЖДУ прийняла у себе дружню соціально -психологічну родину. Паролем для участі у святі стала чарівна фраза: «Кажуть, що під Новий Рік мрії всі збуваються…». І в багатьох вони таки збулись, адже на сцену разом із зірочками-активістами факультету піднялися викладачі і такої заспівали-затанцювали! Енергія та запал учасників перейшли і на глядачів, тому від перших і до останніх секунд концерту весь соціально-психологічний купався у хвилях веселої новорічної ейфорії. Та найбільше насолоди та втіхи отримали маленькі гостенята, які крім пісень та танців отримали довгоочікувану зустріч із Дідом Морозом та його помічниками, цікаві подарунки та безліч позитивних емоцій. А ви ще й досі не вірите в Новорічну казку? Приходьте до нас, на соціально- психологічний, і ми поділимося з вами шматочком святкового дива.

     

    22 грудня 2011 р. в актовій залі ЖДУ відбувся традиційний новорічний концерт соціально-психологічного факультету «Кажуть, що під Новий рік…». І дійсно, крім святкової новорічної атмосфери, яка панувала у залі , на сцені відбувалися справжні дива, бо коли ще побачиш водночас стільки творчих викладацько-студентських тандемів! Дивували та радували глядачів: Катерина Марчук (методист заочної форми навчання) і Артем Міліневський (студент 45 групи); Давид Найфонов (асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності) і гурт «Флеш»; Сергій Товщик (асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності) і Ніна Рясянчук (студентка 15 групи); Алла Весельська (заступник декана з організаційно-виховної роботи) та Юлія Худякова (студентка 53 групи); Наталія Хоменко (секретар факультету), Ганна Сусловець (студентка 15 групи), Вікторія Решетнюк (студентка 11 групи); Інна Палько (асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності) й Олег Грабар (студент 33 групи); Олександр Музика (декан соціально-психологічного факультету, професор) й Оксана Горай (студентка 43 групи); приємний пісенний сюрприз підготувала волонтерка корпусу миру Нікі Оманідзе, а родзинкою свята став новорічний феєрверк під фінальну пісню всіх учасників свята. Мрії здійснювалися під вправну акторську гру ведучих свята Надії Павлик (доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, к.п.н.) та Артема Міліневського (студент 45 групи). Всі учасники новорічного свята та практикуму «Організація масових заходів» бажають всім: щоб доля посміхнулась; злагоди й миру; дружби і тепла; і щоб достаток та надію в дім кожен доля принесла!

     

    21 грудня відбувся семінар кураторів, на якому обговорювались питання підготовки студентів до складання зимової заліково-екзаменаційної сесії, проведення підсумкової виховної години, організації Новорічного свята «Кажуть, що під Новий рік…» з участю викладачів та студентів факультету.

     

    Доброчинність як вияв соціальної активності. Протягом 12 – 16 грудня 2011 року Студентською соціальною службою для молоді Житомирського державного університету імені Івана Франка (далі СССМ) було проведено серію благодійних акцій, спрямованих на допомогу соціально незахищеним верствам населення. Уже 4 роки поспіль реалізується проекти – доброчинний марафон «Подаруй дитині радість» та акція щодо збору книг, зокрема, цього року для дитячих реабілітаційних центрів Житомирської області. Подібні громадські ініціативи мають позитивні результати. Перемогу та І місце отримав соціально-психологічний факультет, ІІ місце – ННІ педагогіки, ІІІ місце – факультет фізичного виховання та спорту, ІV місце – історичний факультет. Найактивніші групи та кафедри будуть відзначені дипломами та подяками від оргкомітету СССМ. Ще однією щорічною волонтерською ініціативою є новорічне привітання дітей викладачів та співробітників університету від Діда Мороза та Снігуроньки. Цього року радість та посмішки від спілкування із ними сяяли на обличчях 12 дітей: 9 дівчаток та 3 хлопчиків. Висловлюємо подяку проректору із наукової роботи Сейко Н. А. та науковому відділу; проректору із соціально-економічних питань і міжнародної науково-педагогічної роботи, Кухарчуку П.М.; кафедрі соціальної педагогіки та педагогічної майстерності соціально-психологічного факультету; студентам 11, 12, 13, 14, 21,22, 23, 32, 33, 34, 35, 36, 41, 43, 52, 53, 55 груп соціально-психологічного факультету; студентам другого курсу, 33 гр. ННІ педагогіки; студентам 14 гр. історичного факультету; студентам 12, 32 груп факультету фізичного виховання та спорту за активну участь у Доброчинному марафоні та Ваше небайдуже ставлення і добре серце! Особлива подяка виноситься студентам: Вікторії Безсмертній, Арсенію Шелестюку, Інні Саустян, Андрію Юрченку, Інні Степанчук, Ірині Плітко, Галині Симончук, Юлії Дергачовій, Марині Мороз, Тетяні Назарчук, Ользі Кислій, Олені Мельничук, Світлані Щур, Тетяні Котвицькій, Вірі Назарівській, Катерині Лазарчук, Максиму Мазуру, Андрію Базилюку, Сергію Михнюку, Оксані Романюк, Наталії Ткачук, Олені Пузій, Інні Пально, Олені Онищук, Олені Ковтунович, Ірині Мілашевській, Анастасії Вісковатих, Вікторії Папченко та ін. студентам за безпосередню участь в організації та проведенні Марафону! Дякуємо усім студентам, викладачам, співробітникам університету, волонтерам СССМ за соціальну активність, за небайдуже ставлення до оточуючих. Саме завдяки Вам з’явиться посмішка на обличчях дітей напередодні Нового року, адже зібрані речі будуть передані волонтерами СССМ в інтернатні заклади м. Житомира та Житомирської області.

    З найкращими побажаннями у наступаючому Новому році, адміністрація СССМ.  Наталія Кривой

     

    13-15 грудня 2011 року Інна Степанюк, асистентка кафедри соціальної та практичної психології, брала участь у Партнерській конференції Корпусу Миру та в урочистій церемонії складання присяги групою добровольців Корпусу Миру США в Україні. Конференцію відкрили Дагласс Тешнер (директор Корпусу Миру США в Україні) та Том Росс (заступник директора Корпусу Миру США в Україні), які ознайомили всіх учасників з історію становлення Корпусу Миру США в Україні, особливостями роботи американських добровольців в українських навчальних закладах та грантовими програмами Корпусу Миру США. Наступним етапом конференції стала довгоочікувана зустріч українських партнерів з американськими добровольцями, яку з нетерпінням та величезним хвилюванням чекали всі учасники. Знайомство, радість зустрічі, теплі обійми, усмішки, розмови про особливості навчального закладу та міста, де американські добровольці працюватимуть протягом двох років продовжили серію тренінгів із міжкультурної взаємодії.

    Крім того, Корпусом Миру, за підтримки Невідкладного плану Президента США (PEPFAR), був проведений одноденний тренінг із планування та впровадження проектів, спрямованих на профілактику Віл/СНІДу. Кульмінаційним моментом для всіх учасників стала урочиста церемонія складання присяги добровольцями Корпусу Миру США за участю представників Міністерства освіти та науки, молоді та спорту України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Посольства США в Україні, Корпусу Миру в Україні та інших поважних гостей. Після закінчення конференції американські добровольці разом із українськими партнерами вирушили до українських навчальних закладів. Наш університет з радістю прийняв випускницю Університету Джорджа Мейсона (штат Вірджинія, США) Ніку Омандізе, яка працюватиме у нас протягом двох років за програмою Корпусу Миру США в Україні «Teaching English as a Foreign Language» («Викладання англійської мови як іноземної»).

    Танцювально-рухова і когнітивно-поведінкова терапії: союз, який гарно працює…

    Танцювально-рухова терапія і когнітивно-поведінкова терапія – два методи, які надзвичайно інтенсивно розвиваються в США та Європі. Обидва цих методи 15 грудня на соціально-психологічному факультеті презентував Олег Романчук, віце-президент Української асоціації танцювально-рухової терапії, співзасновник і голова правління Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії, лікар-психотерапевт, дитячий та підлітковий психіатр, керівник відділення розвитку дитини центру "Джерело" (м. Львів). Презентація ТРТ відбулася у форматі трьохгодинного майстер-класу, де учасники мали змогу не лише ознайомитися із теоретичним засадами терапевтичного танцю, але й змогли спробувати на собі його ефект, побувати у стані mindfulness і повчитися віддзеркаленню рухів іншої людини, і через нього – проникнути у її внутрішній світ. Когнітивно-поведінкові терапії була присвячена відкрита лекція, на якій учасники ознайомилися із можливостями методу, його обмеженнями, основними поняття та системою навчання. Зустріч стала можливою за злагодженої роботи ініціативної групи соціально-психологічного факультету ЖДУ (м. Житомир) , Української асоціації ТРТ (м. Київ), Українського інститут КПТ (м. Львів), реабілітаційного центру "Джерело" (м. Львів) та Студії танцювально-рухової терапії та творчого розвитку особистості "Ритми душі" (м. Львів)

     

    14 грудня 2011 року вперше на соціально-психологічному факультеті в актовій залі Житомирського державного університету імені Івана Франка було проведено залікове заняття з дисципліни «Основи сценарної роботи соціального педагога» у формі ПЕРШОГО ФЕСТИВАЛЮ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕАТРІВ «Обєктив’НА реальність». На розсуд високоповажного журі фестивалю, у складі якого працювали декан соціально-психологічного факультету , професор Олександр Музика, завідувачка кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, к.п.н., доцент Світлана Коляденко, випускниця соціально-психологічного факультету 2011 р. Анна Бовсуновська та заступник голови студентського братства факультету, магістрант Андрій Сочинський, було представлено 9 інтерактивних вистав. Студенти третіх-четвертих курсів у своїх виставах висвітлили широкий спектр актуальних проблем: тема самотності, наркоманії, насильства, торгівлі людьми, сектанства, соціальних масок та життя людини, її вибору при діагнозі «невиліковна хвороба» та ін.

    Доля номінацій Першого фестивалю інтерактивних театрів «Обєктив’НА реальність» була вирішена наступним чином: номінація «Глибина відчуття» — інтерактивний театр «Реалії життя» (42 група). Керівник: Надія Кушніренко, вистава: «Листи з минулого»; номінація «Соціальна значущість» — інтерактивний театр «На вірному шляху» (42 група). Керівник: Катерина Бублик, вистава «На «вірному» шляху»; номінація «Найкраща режисура» — інтерактивний театр «Під прицілом» (34 група). Керівник: Юлія Киричок, вистава: «Ілюзія життя»; номінація «Прогресивність втілення» — інтерактивний театр «Театр одного дня» (33 група). Керівник: Валерія Поздєєва, вистава: «Ілюзія щастя»; номінація «Найкраща сценарна робота» — інтерактивний театр «Театр імені ЇЇ» (32 група). Керівник: Світлана Щур, вистава: «Продане щастя»; номінація «Креативність» — інтерактивний театр «Ілюзія сну» (43 група). Керівник: Катерина Куранова, вистава : «Жахливий сон»; номінація «Майстерність виконання» — інтерактивний театр «Демотиватори життя» (33 група). Керівник: Вікторія Безсмертна, вистава: «Крізь призму»; номінація «Майстри взаємодії з глядачем» — інтерактивний театр «Джокер» (32 група). Керівник: Наталія Харькова, вистава: «Just belive me»; номінація «Оригінальність ідеї» — інтерактивний театр «15 хвилин життя». (34 група). Керівник: Ірина Мілашевська, вистава: «Хвилина на самотність». Грамотами «Найкраща акторська гра» були нагороджені: Ольга Лавник (34 група), Ольга Паключенко (32 група), Анастасія Бацюн (32 група), Сергій Ремезов (33 група), Олег Грабар (33 група).

     Іменними призами від студентського братства соціально-психологічного факультету нагороджений інтерактивний «Театр одного дня» (33 група); призом від завідувачки кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Світлани Коляденко — за акторську майстерність Анастасія Бацюн (32 група); директорка Центру ґендерної освіти Олена Остапчук за акторську майстерність відзначила Ольгу Паключенко (32 група), Анастасію Бацюн (32 група) та за висвітлення у виставі ґендерної тематики інтерактивний театр «Демотиватори життя» (33 група), а також за висвітлення тематики протидії насильству між близькими людьми нагороджений інтерактивний театр «Ілюзія сну» (43 група). Гран-прі фестивалю виборов інтерактивний театр «Джокер» (32 група). Керівник: Наталія Харькова, режисер: Марина Самойлюк, вистава: «Just belive me».

     

    3 грудня 2011 року відбувся семінар «Казка як інструмент особистісного зростання» за підтримки кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності та ЖОАФСС. Тренером виступив Бреусенко-Кузнєцов Олександр Анатолійович, канд. психол. наук, доцент, доц. каф. Психології і педагогіки НТУУ «КПІ», доц. каф. загальної та організаційної психології КНУ ім.. Т. Шевченко, викладач МІДП. У семінарі взяли участь у тому числі і викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності – Світлана Миколаївна Коляденко, Інна Миколаївна Палько. Основною метою семінару були: знайомство із символічною реальністю казкових текстів; особистісний ріст засобами спілкування з творчими силами несвідомого групи, що працює; рефлексія над індивідуальними патернами участі в груповому процесі символічної творчості, діагностика конфліктних проявів; набуття «досвіду казкотворення», навичок усвідомленої символічної творчості. Основу семінару складає техніка «Спільне творення казки», що дозволяє у груповому процесі спонтанно актуалізуватися символічному проективному матеріалу. Працююча група під час створення казки моделює міфічний священний час та простір, основною характеристикою якого є циклічність. Циклічна організація процесу дозволяє через казковий текст з його «невизначеністю» часу і простору звертатися до міфу, що створює група. Вважається, що індивідуальний внесок у цей груповий міф належить до суттєвого рівня особистісної проблематики. Етапи роботи: ознайомчий; процес спільного творення казки; рефлексія над створеним казковим текстом.

    Прес-конференція, присвячена завершенню І-ого етапу проекту  «Формування толерантності до представників етнічних та меншинних груп населення через просвіту студентської молоді».

    Реалізація спільного проекту кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності соціально-психологічного факультету  Житомирського державного університету ім. І.Франка та Житомирської обласної Асоціації фахівців соціальної сфери за підтримки Американської Асоціації Юристів Ініціатива з Верховенства Права (ABA/ROLI) «Формування толерантності до представників етнічних та меншинних груп населення через просвіту студентської молоді» передбачала вирішення водночас декількох актуальних проблем: просвіту молоді щодо міжкультурної толерантності, професійне становлення майбутніх соціальних педагогів, підвищення мотивації студентів до соціальної активності та захисту своїх прав тощо. Для нас було важливо, щоб представлена проблематика відображала потреби цільової аудиторії та якісно реалізовувалася у проекті, тому спочатку  було проведено опитування серед студентів/студенток з метою визначення рівня обізнаності щодо теми толерантності Проведення первинної діагностики дало можливість якісно розробити тренінгову сертифіковану програму проекту, підібрати матеріали для роботи дискусійного відеоклубу, створити електронну бібліотеку та відеотеку, а також підготувати інтерактивну виставу («Я не люблю, або…» стала переможцем IV Міського фестивалю «Ми обираємо майбутнє» 27-28 квітня 2011 р.) та зініціювати дискусію по її завершенню тощо. Створено сторінку міжкультурної толерантності та просвіти на сайті ЖДУ: http://sssm.zu.edu.ua/trening.html; розроблено положення Центру міжкультурної толерантності та просвіти. Досвід, отриманий у проекті, втілений у методичних рекомендаціях «Методика організації неформальної освіти студентів з питань міжкультурної толерантності». Наступним кроком у розвитку проекту є розробка та проведення інноваційних інформаційно-освітніх кампаній для студентської молоді інших ВНЗ м. Житомира.

     

    Кривой Наталія, Остапчук Олена, Антонян Белла, делегація Центру гендерної освіти, взяли участь у молодіжному кінофестивалі GenderFilmFest, організованого Програмою розвитку ООН спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні та за підтримки Міністерства соціальної політики України, що відбувся 12 листопада 2011 року в Києві. Під час Фестивалю організатори та члени журі нагородили авторів найкращих короткометражок, що висвітлюють існуючі в суспільстві ґендерні стереотипи. Фестиваль GenderFilmFest став кульмінацією конкурсу короткометражок «Ген Рівності», мета якого – привернути увагу молоді до ґендерних питань. Протягом чотирьох місяців молодь  знімала відеоролики, де мовою кіно висловлювалася щодо основних ґендерних проблем: нерівних прав і можливостей жінок і чоловіків та насильства в сім’ї. Відкриваючи Фестиваль Рікарда Рігер, директорка Представництва Програми розвитку ООН в Україні, зазначила, що ролики, які надійшли на конкурс, хоч і в більшості аматорські, втім надзвичайно красномовні. «Впевнена, що ці ролики вже сьогодні вплинули на когось і змусили замислитись, змінитись на краще», – сказала Рікарда Рігер. Директорка Представництва висловила сподівання, що учасники і надалі будуть приділяти увагу питанням рівності жінок і чоловіків, протидії домашньому насильству. Ендрю Расбаш, керівник Управління програм допомоги в Україні / координатор з питань співпраці Представництва Європейського Союзу в Україні повідомив, що він приєднався до українського представництва нещодавно. Фестиваль став першим його знайомством з роботою Представництва у сфері ґендерної рівності, тому він надзвичайно зацікавлений переглянути ролики, що були зняті українською молоддю. Фестиваль відбувався за класичним сценарієм проведення таких заходів – декілька номінацій, представлення кандидатів на нагородження та оголошення переможців. У першій номінації «5 хвилин для ґендерної рівності» у фіналі номінувалися 6 робіт. Пані Рікарда Рігер відкрила конверт і під звук фанфар назвала володаря 3-го місця. Ним став Антон Журавльов з роликом «Кухня». Автор продемонстрував, що чоловіки, які вміють готувати, здатні заробляти чималі гроші, тому закликав не соромитись і частіше готувати. Друге місце посів Роман Пріхода за роботу «неҐендер», яка показує, як іноді хибно трактують питання ґендерної рівності і закликає глядачів розібратись самим. Перше місце посіла Вікторія Дрожчана з Полтави за роботу «Рівні нерівності», в якій показано, що чоловік не завжди готовий брати відповідальність за долю дитини, в той час, коли жінка на цей рахунок, зазвичай, не має сумнівів. Ендрю Расбаш вручав нагороди у номінації «5 хвилин, щоб подолати насильство в сім’ї». Диплом за третє місце отримали автори відео «Стіни» – Павло Остріков, Герасименко Оксана,Євгенія Голованчук. та Тимошенко Юлія. Автори продемонстрували, що домашнє насильство існує, але його часто закривають від інших стіни домівок. Друге місце посіли автори ролику «Посмішка насильства»  – Юрій Суходолов, Анастасія Пивовар та Михайло Клюєв. Автори звернули увагу, що не варто приховувати сліди насильства, адже це усуває наслідки, а не саму проблему. Перше місце з роботою «Біль моєї скрипки», що була виконана оригінальною технологією малювання чорнилами та водою, зайняли Вікторія Величко та Павло Бондаренко з Луцьку. Приз глядацьких симпатій у номінації «5 хвилин, щоб вразити глядача» отримав відеоролик «Слово ранить», який зібрав найбільше голосів від інтернет-аудиторії. Координатор з питань інформування та зв’язків з громадськістю Представництва Європейського Союзу в Україні Бьянка Боймлер вручила диплом та приз авторам ролику серед яких Анастасія Пивовар, Юрій Суходолов, Михайло Клюєв, Юлія Гродікова, Галина Козлова та Катерина Кононюк. Сюрпризом для учасників стали додаткові номінації, про які організатори не попереджали. Так, Денис Іванов, президент кінопрокатної компанії «Артхаус трафік» вручив приз Анастасії Пивовар за кращу жіночу роль у відео «Слово ранить», а телеведуча Лідія Таран нагородила Владислава Робського, який став переможцем у номінації «Кращий актор» за відео "Колір не головне". Євгенія Ткаченко, президент телекомпанії Магнолія ТБ, вручила приз за кращу ідею авторам ролику «Майстерність не має статі» – Олександру Кучеренко, Роману Пріході, Анастасії Пильовій, Ларисі Бондарук, Юліані Романишин, Ігору Алексєєву та Анастасії Анейрос-Кінтеро. Євгенія Ткаченко зазначила, що вона особисто знає, як важливо мати ідею, адже існують десятки способів творчої реалізації задумів, однак якщо немає ідеї – реалізовувати нема чого. Телеведучий Андрій Куликов вручив диплом та приз за «Кращий слоган» авторам ролику «Б’є значить любить?» за гасло «Б’є – значить б’є. Любить – значить любить». Режисер Дмитро Тяжлов оголосив переможця у номінації «Кращий режисер» – ним став Євген Цимбалюк за ролик «Сильні почуття для сильних чоловіків». Всі переможці конкурсу отримали дипломи та подарунки. Музичну крапку поставили учасники літнього кіно табору «GenderCamp» –  Фархад Рабані, (MC Afgan), який виконав пісню у стилі хіп-хоп, а Лілія Ткаченко заспівала французьку пісню «Моя історія». Також під час урочистого вечора учасники мали нагоду переглянути виступи Ґендерного інтерактивного театру та Молодіжного театру мюзиклу «Comme il faut».

     25-26 листопада у м. Києві відбувся Всеукраїнський зліт молодіжних трудових загонів «Ми працею славимо тебе, Україно». Трудову молодь Житомирщини представляв керівник волонтерського загону СПФ «Волонтери Житомирщини», магістрант соціально-психологічного факультету Андрій Сочинський.

    Напружена дводнева програма включала в себе окрім урочистостей, семінари-практикуми, конференцію та зустріч молоді з «ветеранами» студзагонівського руху. Приємним результатом зльоту стали домовленості про співпрацю наших волонтерів із Асоціацією трудових об’єднань молоді України.

    25 листопада 2011 року на соціально-психологічному факультеті презентація навчального проекту Оксфордського центру когнітивно-поведінкової терапії. Уперше в Житомирі з’явилася унікальна можливість навчатися у викладачів Оксфордського університету та провідних європейських тренерів. Онлайн-програма навчання передбачає вивчення теоретичних основ і формування практичних умінь з найпопулярнішого і найпоширенішого сучасного методу в консультативній, психокорекційній і клінічній практиці. Детальніше про онлайн-програму навчання читайте: www.kpt.vn.ua

    Після презентації відбувся семінар-тренінг «Когнітивно-поведінкова корекція страхів особистості». Керівник семінару – відомий фахівець Сергій Томчук – кандидат психологічних наук, доцент, практикуючий психолог, автор програм з корекції страхів, фобій, панічних атак, депресій (м.Вінниця).

     У рамках святкування свого 10-річчя кафедра соціальної педагогіки та педагогічної майстерності 19 листопада 2011 року провела серію майстер-класів «Випускники-студентам». Основна мета заходу полягала в обміні досвідом між випускниками спеціальності «Соціальна педагогіка» попередніх років зі студентами соціально-психологічного факультету. Варто відзначити, що розгалуженість та багатоманіття майстер-класів пов’язане зі специфікою роботи випускників. Таким чином, програма була насичена наступною тематикою: Кереселідзе Тетяна «Участь молоді у прийнятті рішень», Огороднійчук Альона «Специфіка допомоги молоді у сучасному світі», Грицюк Надія «Аутизм та його різні обличчя», Кхеліл Леся «Приручити красу: мистецтво скрапбукінгу», Сейко Світлана «Щоденний макіяж за 15 хвилин», Сочинський Андрій та Фещук Володимир «Медіа-підтримка соціальних проектів», Поліщук Тамара «Увеличивая шансы на трудоустройство или как получить работу своей мечты!», Бовсуновська Анна «Мистецтво володіння своїм часом». Така форма організації роботи є дуже дієвою, оскільки дозволяє продемонструвати практичні моменти роботи соціального педагога, розширити та поглибити сфери уподобань особистості, мобілізувати знання, поспілкуватися із професіоналами, наснажитися задля пошуку нових знань тощо. Хочеться відмітити високу професійність у підготовці самих занять тренерами/тренерками та активність учасників/учасниць майстер-класів. Логічним завершенням події стало неформальне спілкування під смакування філіжанки кави, чаю випускників-тренерів спільно із викладачами кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності і декана соціально-психологічного факультету, Олександра Музики. Доповненням чайно-кавової церемонії став виступ Олега Грабара. Кафедра висловлює подяку усім випускникам/випускницям та соціально активним особистостям, які погодилися взяти участь у калейдоскопі майстер-класів.

    Методика М.Монтесорі як збалансована система фізичного, емоційного, розумового, психологічного і духовного розвитку дітей

    14 листопада 2011 року відбувся семінар «Методика М.Монтесорі як збалансована система фізичного, емоційного, розумового, психологічного і духовного розвитку дітей» за участі тренерів з університету Хогескул м. Лейден (Голландія): Елізабет С.Дж. Вустра-Матійссен та Едварда Вустра-Матійссен. Мета семінару: ознайомлення студентів та викладачів з психолого-педагогічними аспектами методики роботи з дітьми раннього та дошкільного віку (включаючи дітей з особливими проблемами) за системою М. Монтессорі. У семінарі взяли участь студенти та викладачі соціально-психологічного факультету та психологи м.Житомира.

    У рамках святкування свого 10-річчя, кафедра соціальної педагогіки та педагогічної майстерності 28 жовтня 2011 р. організувала майстер-клас «Професійна підготовка майбутніх фахівців соціальної сфери засобами інтерактивних технологій» для своїх колег, викладачів кафедр соціальної педагогіки та соціальної роботи усіх Вузів України. Загальна тема майстер-класу включала у себе відвідування 7 майстер-класів, підготовлених та проведених викладачками кафедри: «Студентська соціальна служба для молоді як форма студентського самоврядування», «Методика використання психотерапевтичних прийомів при роботі з клієнтами» – Павлик Надія Павлівна, «Організація зв’язків з громадськістю у соціальній сфері» – Остапчук Олена Леонідівна, «Технологія організації інтерактивного театру», «Методика організації та проведення груп самодопомоги для жінок у ситуації ґендерного насильства» – Мишківська Вероніка Михайлівна, «Методика написання проектних заявок на соціальну тематику» – Кривой Наталія Леонідівна. До проведення долучилася і колежанки із Ніжина, пані Світлана Підлипська, яка презентувала «Використання технік позитум-підходу у формуванні готовності майбутніх соціальних педагогів до реалізації професійних функцій». Привітати гостей та організаторів із початком роботи та побажати успіхів завітали проректор із наукової роботи, професор кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Сейко Наталія Андріївна та декан соціально-психологічного факультету Музика Олександр Леонідович, який до того ж дуже гостинно почастував філіжанкою кави гостей із Луцька, що приїхали завчасно. Загалом у майстер-класі взяли участь 14 осіб: колеги та колежанки із Києва, Ніжина, Луганська, Луцька, Черкас, а також соціальні партнери м. Житомир. Після закінчення навчання усі учасники та учасниці були нагороджені сертифікатами участі. Колежанки із Ніжина, на чолі із завідувачкою кафедри Конончук Антоніною Іванівною, подарували кафедрі Вітальний лист та цінна книга з нагоди свята. Це перший етап запланованої серії майстер-класів. Наступний буде організований для студентів/студенток спеціальності «Соціальна педагогіка». А тренерами/тренерками виступлять випускники/випуснкиці кафедри попередніх років. Отож, запрошуємо усіх бажаючих до участі та здобуття знань!

    Олена Остапчук та Наталія Кривой, викладачки кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, 25-26 жовтня 2011 року взяли участь у Міжнародній конференції «Сучасні тенденції розвитку національних механізмів забезпечення рівності жінок та чоловіків в європейських країнах», у рамках головування України у Комітеті міністрів Ради Європи. Конференція відбулася у Києві, у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім». Співорганізаторами конференції виступили Програма розвитку ООН та Представництво Європейського Союзу в Україні. Під час офіційного відкриття конференції учасників/учасниць привітали Віце-прем’єр-міністр України, Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко; Посол, Постійний представник Молдови у Комітеті міністрів Ради Європи, Координатор Комітету міністрів Ради Європи за напрямом ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми Тетяна Парву; Заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Марія Юрікова, в.о. Директора Представництва ПРООН в Україні Олена Панова, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, Секретар Оргкомітету підготовки та забезпечення здійснення заходів, пов’язаних із головуванням України у Комітеті Міністрів Ради Європи, Посол з особливих доручень Ігор Сагач; Голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін.

    Виступаючі наголосили на важливості та нагальній необхідності запровадження ефективних національних механізмів забезпечення рівності задля розвитку демократії, розширення участі жінок у прийнятті рішень, адже досвід європейських країн довів, що навіть за наявності відповідного законодавства, необхідною запорукою досягнення реальної рівності жінок і чоловіків може бути забезпечене лише відповідними державними інструментами. У своїх привітальних промовах організатори закликали експертів та учасників/учасниць конференції до активної роботи протягом двох днів з тим, щоб через обмін досвідом напрацювати рекомендації до застосування тих кращих практик, які дали позитивні результати у європейських країнах. У своїх промові Сергій Тігіпко зазначив, що, у зв’язку з з проголошеним Україною курсом на європейську інтеграцію, питання ґендерної рівності, які є пріоритетними для ЄС, набувають особливого значення для української держави. У ході секційних засідань були вироблені рекомендації конференції, які Уряд України пообіцяв врахувати під час написання Плану дій України до 2016 року.

    Продовжує робити світ кращим не лише словами, а й власними діями волонтерський загін соціально-психологічного факультету «Волонтери Житомирщини». Цього разу дружня рука допомоги наших студентів була направлена на допомогу одиноким літнім людям з Бердичівського району. Озброївшись усіма необхідними інструментами волонтери відправились до селища Кустин у пошуку застосування власної сили, яка, безумовно, була необхідною для ветеранів та дітей війни цього селища. На славу попрацювавши, окрім морального задоволення волонтери СПФ були винагороджені  смачною їжею з вогнища у приємній компанії на лоні чудової природи.

    22 жовтня 2011 року голова Студентського братства соціально-психологічного факультету Юлія Покотило представляла наш університет на круглому столі "Роль студентського самоврядування в адвокації здорового способу життя" організованому Всеукраїнською студентською радою у м. Харкові. Під час роботи круглого столу відбулось обговорення ролі органів студентського самоврядування в адвокаційних кампаніях та питань формування здорового способу життя. Значну підтримку отримала ініціатива Юлії Покотило щодо створення інформаційної бази соціальної реклами у рамках соціальної кампанії щодо формування здорового способу життя. Ще ряд цікавих ідей наших представників отримали всебічну підтримку українських студентських лідерів та стали передумовами успішної співпраці Студентського братства СПФ та Всеукраїнської студентської ради.

    Із робочим візитом 19 жовтня до Центру ґендерної освіти (далі - Центр) завітала делегація із Криму у складі 8 осіб. Основною метою зустрічі став обміном досвідом та напрямками діяльності Центру. У складі делегації були представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту АР Крим, експерт із ґендерних питань та просування державної політики в Криму проекту «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні», викладачі та студенти Таврійського національного університеті імені В. І. Вернадського. У процесі спілкування керівництвом Центру були надані експертні консультації щодо інституалізації ґендерних освітніх центрів, стратегій розвитку та ін. Результатом візиту стало налагодження співпраці між Центром ґендерної освіти та навчальними закладами Криму.


     

    Студенти соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка взяли участь у дводенному тренінгу в рамках проекту «Пізнай Польщу». Це освітньо-рекламний українсько-польський проект, організатором якого є Фундація Нові Медіа (Варшава) та МГО Інтерньюз-Україна (Київ) спільно із Міністерством Закордонних Справ Республіки Польща. Основною метою є поширення знань про Польщу за допомогою інформаційних повідомлень та презентація технології створення «мультим» (електронних газет) та мультимедійних проектів з використанням українських ЗМІ. Тренінги проводили професійні тренери з України та Польщі.

    Координатором Проекту у місті Житомир є Наталія Кривой, асистентка кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності ЖДУ ім. І. Франка, керівниця волонтерського загону «Паритет» Центру ґендерної освіти університету. Тренінги в рамках Проекту проводяться у п'яти українських містах: Львові, Івано-Франківську, Рівному, Житомирі та Києві. Результатом тренінгової роботи має стати публікація мультими (електронної газети), яка візьме участь в онлайн-конкурсі. Інтернет-конкурс полягає у виборі найкращої мультими і найкращої пропозиції щодо Мультими the Best. Він розпочнеться з 12:00 години 18 листопада 2011 року і закінчиться о 23:59 годині 27 листопада 2011 року. Команда редакції, яка набере найбільшу кількість голосів за створену газету виграє конкурс та отримає головний приз - подорож до ВАРШАВИ на 4 святкові, грудневі дні, де зможе познайомитись ближче з культурою, історією, звичаями та традиціями передріздвяної Польщі.

    Публічне оголошення результатів конкурсу відбудеться до 28.11.2011 року на веб-сайтах www.mammedia.com.ua та www.fundacjanowemedia.org. Індивідуальною премією для переможця за найкращу назву для Мультими є mp4-плеєр. Конкурсні роботи будуть опубліковані на сайті www.mammedia.com.ua

    Цього тижня на СПФ справжні французькі канікули! Ввечері 13 жовтня факультет на чолі з деканом Олександром Леонідовичем Музикою та завідувачкою кафедри економіки та менеджменту Ольгою Іванівною Вікарчук зустрічали шановних гостей – делегацію із Франції у складі 22 осіб. Це викладачі та студенти із Державного навчального закладу з професійної підготовки фахівців   (м. Вік-ан-Бігор). Вони приїхали за програмою технічного обміну в галузі економіки та управління підприємствами харчової промисловості, лісового господарства та екології, що здійснюється Французькою агро-індустріальною асоціацією «KI-France» за підтримки Посольства Франції в Україні.

    Вихідні дні гості провели подорожуючи Україною, а саме: відвідали Поліську хату у с. Горецьке, де мали можливість смакувати українську їжу та напої; автентичний музей ікони у м. Радомишль, який після реставрації виглядає як європейський осередок. Субота розпочалась із подорожі у Замок Меджибіж (Хмельницька область), в якому знаходиться музей голодомору, також в цей день відвідали Шоу фонтанів у м. Вінниця. Неділя відзначилась подорожжю у Поліський заповідник, що знаходиться у Олевському та Овруцькому районах. А у понеділок французів зустрічали уже в університеті! Вітальне слово сказав ректор Петро Юрійович Саух. За допомогою перекладача присутні ділились враженнями та пропозиціями подальшої співпраці. Французька делегація відвідала Музей історії університету та Музей природи (на природничому факультеті). Після обіду гості завітали на презентацію соціально-психологічного факультету, після якої відбувся відкритий урок французької мови. Приємно, що на урок прийшли наші добрі друзі – вчителі французької та учні, які вивчають французьку мову (і до речі, добре володіють нею) із гімназії №3, №23 та ЗОШ №20. Закінчився день дегустацією делікатесів із Франції в університетській їдальні «Берізка».

    Дякуємо нашим студентам та викладачам, яку гостинно приймали французьких колег у своїх домівках, а також усім гостям, що брали активну участь у заходах!

    6-9 жовтня 2011 р. асистентка кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Інна Палько стала учасницею Міжнародної науково-практичної конференції «Попередження насильницьких конфліктів і формування культури миру в мультикультурних суспільствах» (Автономна Республіка Крим). Варто відзначити європейський рівень організації заходу (курортний комплекс Аквамарин (м. Севастополь); участь у роботі конференції учасників не лише з України, а й з багатьох країн і навіть континентів, а саме: Ілзе Бранс-Керіс (Нідерланди, Гаага), директор програм Офісу Верховного комісара у справах національних меншин; Захід Мовлазаде  (Нідерланди, Гаага), Марчін Загата (Польща / Україна, м. Київ), Манон Де Куртен (Нідерланди, Гаага), Андрій Каменщиков (Росія, м. Москва), Гері Шоу (Австралія, м. Мельбурн), Дженніфер Баттон (США, м. Клівленд), Керолайн Овегі-Ндлову (Кенія, м. Неробі), Джон Левітт (Великобританія, м. Дондон), Ніна Багдасарова (Киргистан, м. Бішкек), Лорета Кастро (Філіпіни, м. Маніла), Асакава Кесуя (Японія, м. Сайтама), Бесик Капанадзе (Грузія, м. Тбілісі) та ін. (всього заявлено 98 чол.). Пленарне засідання продовжили 6 секційних засідань, а також 2 круглі столи. Приємним продовженням роботи конференції стали екскурсії (за вибором учасників): маршрут Ялта-Балаклава та маршрут Севастополь-Балаклава. Конференція організована з ініціативи Інформаційно-дослідницького центу «Інтеграція і розвиток» (Смирнов О.А.), Інформаційно-дослідницького центру міжкультурної просвіти і толерантності (Араджионі М.А.) та ін.

    13 жовтня 2011 року в актовій залі університету соціально-психологічний презентував свої практикуми за вибором студентів під професійним керівництвом ведучих свята - Ольги Столярової, Максима Осіпчука та … студентської інтуїції. Залишилося підключити свою - і обирати … А обирати є з чого, адже до уваги глядацького залу були представлені наступні практикуми: «Естрадний танець»: Давид Найфонов (хореограф, лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів) «Мистецькі студії»: Інна Величко (член професійної спілки художників, голова обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавства) «Медіа-підтримка освітніх проектів»: Віктор Мельниченко (телеведучий програм «Жарт-клуб «Побрехеньки» та «Кава без цукру», член Національної спілки журналістів України, заступник головного редактора газети «Возрождение Житомира») «Робота служби у справах дітей»: Вадим Жалюк (спеціаліст першої категорії сектору з профілактики злочинності, бездоглядності дітей Служби у справах дітей Житомирської міської ради) «Організація масових заходів»: Інна Палько (керівник Соціально-інтерактивного театру життя), Петро Грицевич (соліст хорової капели «Орея») «КВН»: Марина Поплавська (двічі Володарка Ківіна в темному міжнародного конкурсу КВН в Юрмалі,  редактор і капітан команди КВН «Девченки з Житомира», літературний редактор Асоціації КВН України) «Хоровий спів»: Алла Весельська (заступник декана  з організаційно-виховної роботи) Яскравими акцентами Презентації практикумів стали виступи Оксани Горай, Ніни Рясенчук, Ганни Сусловець та Дмитра Курінного (студента ННІ філології та журналістики).

     

    Студентське життя на соціально-психологічному факультеті насичене і різноманітне. В цьому вкотре переконалися першокурсники 14 групи. Адже саме їм у святковий день вручення студентських квитків доручили почесну місію - висадити флокси. «Це наша посвята у студенти?» – з усмішкою запитують дівчата, одягаючи гумові рукавички до святкового вбрання.  Сміються, фотографуються і  дружно стають до праці. Ось ділянка з чорнобривцями щезає на очах. Керує процесом Інна Руденко, студентка ІІІ курсу, яка вже другий рік є керівником агроекологічного сектору. Хлопці беруться за лопати, носять воду, дівчатка починають висаджувати рослинки. Ну що ж там приховувати – вийшло не з першого разу. Але вступивши на соціально-психологічний, студенти з першого курсу вчаться не боятися власних помилок, а виправляти їх. Тому шестеро студентів залишаються і приводять до ладу ділянку. Студентські квитки їм почесно вручили у деканаті. Вітаємо першокурсників СПФ !!!

    6 жовтня відбулось засідання Міської школи волонтерів, яких зустрічала ЗОШ №28 м. Житомира. Одним із найбільш яскравих моментів стала яскрава презентація студентом магістратури СПФ Андрієм Сочинським об’ємної роботи волонтерів соціально-психологічного факультету, які разом зі своїми колегами з шкіл області представляли молодіжний трудовий загін «Волонтери Житомирщини». Високо оцінив роботу наших волонтерів спеціальний гість зборів зі США – волонтер Корпусу миру, Кейсі Макгі.  Засідання пройшло у теплій атмосфері та дало змогу налагодити нові шляхи співпраці між колегами – волонтерами, нинішніми та майбутніми студентами соціально-психологічного факультету!

    «Молодь Житомирщини – ветеранам та дітям війни»

    Соціально-психологічний пам’ятає про тих, хто відважно захищав мирне небо над українською землею не тільки дев’ятого травня. 5 жовтня волонтерський загін нашого факультету здійснив ще одну волонтерську акцію у рамках проекту «Молодь Житомирщини – ветеранам та дітям війни». Теплої осінньої днини 25 наших студентів допомагали покращити життя героям військових часів села Городське та хутору Високий Камінь в Коростишівському районі. У теплій атмосфері та з веселим настроєм наші волонтери облаштовували обійстя, обновленим та підготовленим до зими став культурно-мистецький центр Поліська хата, у новому образі постала паркова зона на місці пам’ятки трипільської культури «Червона гірка». А додому  волонтерів супроводжували веселі пісні які, як завжди, розпочались з гімну факультету.

    З 4 по 10 жовтня весь світ відзначає Всесвітній тиждень космосу. Дати приурочені до конкретних подій: 4 жовтня 1957 року відбувся запуск першого штучного супутника Землі «Супутник I», а 10 жовтня 1967 року вступив в силу Договір про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору. Першокурсники соціально-психологічного відзначили цю дату відвідуванням Житомирського музею космонавтики імені С.П. Корольова. Експонати вражають своєю «нереальністю» і більше нагадують реквізит до фантастичного фільму, тому цими вихідними студенти порадують батьків новими враженнями та фото. Екскурсовод, приємна молода дівчина, познайомила з історіями першого польоту, запуску супутників, цікавими фактами із біографії космонавтів та запросила відвідати меморіальний будинок-музей засновника практичної космонавтики Сергія Павловича Корольова. Ось так наші першокурсники зробили впевнений крок із 7 неба до самих зірок!

    «НОВІ МЕДІА ЯК ІНСТРУМЕНТ ГРОМАДСЬКОЇ АКТИВНОСТІ У ВИРІШЕННІ ЕКОЛОГІЧНИХ ПИТАНЬ» - саме під такою назвою пройшла друга осіння молодіжна Школа у Криму на базі табору «Мандарин» (26 вересня-1 жовтня).  Дане дійство стало можливим за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, організатором проекту виступила Запорізька обласна громадська організація «ОПП «Взаємодія».

    Магістрантка  соціально-психологічного факультету Белла Антонян єдина з Житомирської області пройшла конкурс  та була відібрана для участі у Школі. Загалом же  було 40 учасників із різних куточків України. Програма Школи була цікавою та дуже насиченою. З ранку і до вечора учасники мали лекційні та практичні заняття з наступних тем: «Брендінг, некомерційний PR, репутаційний менеджмент», «Особливості української зони Інтернет. Краудсорсинг», «Інструменти для проведення онлайн-кампанії», «Вірусний маркетинг», «Громадські кампанії від А до Я. Від організації роботи команди до фандрейзингу», «Методи адвокації громадських ініціатив» та багато інших.

    Вечірнє дозвілля було не менш цікавим: психологічна гра «Мафія», екологічний квест, КВК, вечірка UKRAINIAN DAY. Також учасниками Школи був розроблений та проведений флеш-моб «Сміття» у  Севастополі. Для проведення занять організаторами були запрошені провідні спеціалісти з даних питань - Віталій Мороз, Сергій Аніськов, Надія Колесникова, Антон Білецький. Кінцевим результатом діяльності кожного загону стали розроблені та готові до використання екологічні проекти, які учасники Школи будуть надалі самостійно впроваджувати.

    Як і минулими роками, цьогоріч викладачі та студенти соціально-психологічного факультету радо відгукнулися на запрошення керівника практикуму «Мистецькі студії» Інни Величко та поїхали на виставку картин під стріхою.

    На жаль, з автором, великим другом факультету, заслуженим художником України Юрієм Камишним, зустрітися не вдалося. Зате як з давніми знайомими приязно спілкувалися з наші студенти-волонтери: Андрій Сочинський, Олена Гарцула, Юлія Дацюк, Інна Руденко, Роман Пухальський, Оксана Падун, Руслан Колосов, Вадим Кравчук, Віталій Кіслий, Олександр Ліщук та Сергій Ремезов із завідувачем клубу Віктором Петровичем Сирбу та харизматичною заспівувачкою Оленою Степанівною. А під кінець нагодився перший заступник голови обласної ради та здавна викладач СПФ Володимир Юрійович Арішонков та голова сільради Оксана Михайлівна Валаш.

    Смачні бутерброди з льоном (краще, ніж кунжут) запивали водою з джерела, що било прямо з-під дерева на садибі Камишного, що біля Красної гори. А коли вже вечоріло, Олександр Леонідович скомандував: на курган! Трипільська енергетика додала чарівності цій чудовій вилазці.

     

    У рамках святкування свого 10-річчя, кафедра соціальної педагогіки та педагогічної майстерності відвідала Музей коштовного та декоративного каміння, одного із відомих геологічних музеїв України та світу на сьогоднішній день. Він розташований у м. Володарськ-Волинський Житомирської області. Історія його створення розпочалася із 1867 року. Спочатку це були колекції мінералів, що перебували у приватній власності, а згодом це стало поштовхом для створення музею. Викладачі кафедри були приємно вражені зібраною колекцією унікальних мінералів і гірських порід з камерних пегматитів Волині. Щороку колекція музею оновлюється та поповнюється експонатами унікальних мінералів та каменів, видобутих у різних частинах та країнах світу (Урал, Сибір, Памір, Мексика, Китай, Іран, Туреччина, Молдова, Польща, Бразилія тощо). Пропонуємо кожному та кожній відвідати цей осередок історії та багатства України, який залишить незабутні враження. Також Ви матимете змогу дізнатися про свій камінь-талісман, притаманний лише Вам (за знаком зодіаку) і побачити його на власні очі, а також підвищити рівень обізнаності з питань геології та географії. До того ж Музей занесено у перелік найкращих пам’яток та видатних місць України, запропонованих для відвідування туристам «Євро-2012».

    Адреса Музею коштовного і декоративного каміння: вул. К. Маркса, 58, м. Володарськ-Волинський, Житомирська обл., 12101. Тел.: 8 (04145) 3-22-76, 3-22-12. e-mail: muzey_vv@mail.ru.   Невід’ємною частиною свята став квест «Я люблю нашу кафедру» за участю викладачів кафедри та жителів міста.

    Така форма проведення дала змогу згадати найголовніші події, що відбулися за 10 років існування кафедри: витоки створення, науковий потенціал кафедри, що з кожним роком зростає, а також намітити перспективи розвитку.

     

    Велика група викладачів та студентів соціально-психологічного факультету (4 викладачі і 10 студентів) разом зі своїми колегами з технологічного університету здійснили робочу поїздку до Франції. Завдяки насиченій програмі вдалося ознайомитися з організацією навчального процесу в ліцеї La Sausseve та факультету економіки та менеджменту Орлеанського університету, вивчити досвід менеджменту й адміністрування на провідних французьких підприємствах з виготовлення безалкогольних напоїв та телекомунікації. Делегація соціально-психологічного факультету побувала на сільськогосподарських фермах, де ознайомилася з процесами виробництва сиру, вина, пива та особливостями соціально-психологічної реабілітації дітей з використанням домашніх тварин. Серед найближчих планів подальшої співпраці: налагодження регулярних поїздок наших студентів з метою праці на підприємствах в період літніх канікул і вивчення французької мови та культури. За оцінками студентів ця програма вигідніша за популярну американську Work and Travel. Наступний крок: виборення грантів на стажування і написання бакалаврських чи магістерських праць у французьких університетах.

    Окрім робочої частини, програма передбачила ознайомлення з визначними місцями Праги, Парижа, Шартра, Орлеана, Версаля та Дрездена. Ведеться робота над організацією подібних поїздок в інші країни Європи. Українські викладачі і студенти спочатку приймали у власних стінах французьких колег, що, власне, й стало основним критерієм відбору учасників делегації. У Франції проживали вже у своїх знайомих.

    Склад  делегації:  декан соціально-психологічного факультету, професор Олександр Леонідович Музика; завідувачка кафедри економіки та менеджменту , доцент Ольга Іванівна Вікарчук, ініціатор та організатор поїздки, доцент Олена Володимирівна Харчишина, асистент кафедри економіки та менеджменту Сергій Миколайович Ніколаєнко та студенти: Олена Кравчук, Каріна Купіна, Олена Білінська, Катерина Радченко, Катерина Воронцова, Марина Ткачук, Олеся Гульчевська, Ірина Ткачук, Олексій Полак, Ірина Чайківська, Оксана Кушніренко.

    Фестиваль першокурсників

    20 вересня 2011 року в актовій залі Житомирського державного університету імені Івана Франка відбувся Фестиваль першокурсників соціально-психологічного факультету. Незважаючи на хвилювання першого виходу на сцену, свято було яскравим феєрверком емоцій та оплесків, а знайомство факультету з першокурсниками та першокурсників з традиціями факультету, безперечно, стало яскравим початком нового навчального року. На небосхилі соціально-психологічного запалені нові зірки: Вікторія Решетнюк (11 гр.), Ольга Смирнова (14 гр.), Андрій Юрченко (12 гр.), команда КВН, Євген Коваленко (15 гр.), Ганна Сусловець (15 гр.), Ніна Рясенчук, Філіп Дончев (14 гр.), Ольга Житник (12 гр.). Рівень свята та виступи були достойно оцінені поважним журі Фестивалю, адже всі учасники запрошені для участі у загальноуніверситетських заходах. У створенні свята допомагали студенти-старшокурсники, учасники практикуму з «Організації масових заходів» Ольга Столярова, Олександра Перчук, Анна Цимбалюк, Оксана Радул, Павло Климчук, Юлія Ференз, Альона Войтенко,  Наталія Лігацька, Олег Ляшенко, Злата Скаківська, Надія Нестерчук; керівник практикуму – Інна Палько.

     

    14 вересня на соціально-психологічному факультеті відбулася презентація стипендіальної програми Фонду Віктора Пінчука, в якій взяли участь близько 40 студентів ІІІ-V курсів. Варто відмітити, що з кожним роком кількість ентузіастів, бажаючих взяти участь в Конкурсі, збільшується. Зустріч проходила у формі активної дискусії, під час якої Юлія Покотило, що підготувала презентацію, ділилася своїм досвідом участі в Програмі. Отримавши вичерпні відповіді на поставлені запитання, студенти залишили аудиторію з безліччю творчих ідей.

    Свято першого дзвоника на соціально-психологічному факультеті продовжилось аж до 12 вересня!

    12 вересня в стінах соціально-психологічного факультету приймали першокурсників заочної форми навчання.  Не зважаючи на осінню пору року, зустріч видалася напрочуд теплою та сонячною. Окрім того, що новоспечені студенти мали змогу познайомитись із одногрупниками та однокурсниками, вони дізналися чимало корисної та змістовної інформації. Так, надзвичайно цінною у плані організації навчальної діяльності студента-заочника виявилась медіа-презентація, підготовлена  студентом третього курсу Загоровським Володимиром. Презентація мала на меті розкрити специфіку та переваги роботи з СУНП «Універсум», ознайомити першокурсників із особливостями навчального процесу нашого факультету. Усі шість груп були прийняті до великої факультетської  родини і отримали від заступника декана І.М.Тичини твердий девіз на все студентське життя: «Ви – найкращі, саме тому ви на соціально-психологічному!».