Новини соціально-психологічного факультету

Про факультет Деканат Кафедри факультету Студентське братство Наукова діяльність Проекти факультету Новини

 

Польський дім м.Житомир висловлює щиру подяку студентці ІV курсу соціально-психологічного факультету Анастасії Мусевич

 

ВИПУСК НА СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОМУ!

Світ широкий настільки, наскільки ми готові його пізнавати. Тепер це зрозуміли і наші випускники – бакалаври, спеціалісти та магістри соціально-психологічного факультету 2015 року!

Урочиста церемонія вручення дипломів цьогоріч відбулася на оновленій літній естраді Старого бульвару, що надало їй особливої енергетики – свободи, окриленості, віри у завтрашній день.

Особливо пам’ятним цей день став для випускників, які отримали дипломи з відзнакою з рук першого заступника міського голови Житомира – Сергія Івановича Сухомлина. Символічним видається той факт, що дипломи магістрам соціально-психологічного факультету вручив Дімітріс Аргіропоулос – професор одного з найпрестижніших вишів Європи – Болонського університету.

Випускники щойно отримали путівку в життя, їхні очі світяться щастям, серця сповнені вірою у майбутнє. Увесь соціально-психологічний бажає вам, дорогі наші випускники, знайти власну дорогу в житті, впевнено крокувати до підкорення нових і нових вершин!

 

Презентація досвіду перебування в США

17 червня на соціально-психологічному факультеті відбулась презентація досвіду перебування в США за програмою академічних обмінів імені Фулбрайта асистента кафедри соціальної та практичної психології Інни Степанюк. Фулбрайтівська стипендіатка розповіла про особливості програми Фулбрайт, про життя та систему освіти в США, а також більша частина часу була присвячена питанням від студентів та викладачів.

 

Викладачі СПФ продовжують набувати нові професійні навички для роботи з учасниками АТО

В межах проекту підготовки спеціалістів для роботи з воїнами АТО та їх сім’ями, викладачі кафедри соціальної та практичної психології продовжують поглиблювати свої знання та набувати нові практичні навички.

Так, 20-21 червня 2015 року викладачі кафедри соціальної та практичної психології (Л.П. Журавльова, Л.М. Фальковська, Т.Ю. Кулаковський, Н.Ф. Портницька, О.М. Савиченко, О.В. Журавська, А.Л. Весельська, А.І. Литвинчук, Т.В. Можаровська, А.В. Пирог, Т.М. Майстренко, Ю.Ю. Дем’янчук, І.А. Гречуха, Т.М. Шапран, К.П. Гавриловська) завершили науково-практичний семінар на тему: «Групові методи психотерапії і психологічного консультування в програмах реабілітації учасників АТО та їх сімей». Семінар відбувся під егідою Житомирської обласної професійної асоціації практикуючих психологів і психотерапевтів.

Ведучий семінару – офіційний викладач і супервізор практики міжнародного класу ППЛ, кандидат психологічних наук, доцент Максим Євгенович Жидко.

Здобуті знання, практичні навички та отримані сертифікати дають можливість викладачам надавати групову підтримку і допомогу учасникам АТО, а також їх сім’ям.

 

СПФ готовий надавати професійну психологічну допомогу учасникам АТО

У травні-липні 2015 року викладачі кафедри соціальної та практичної психології соціально-психологічного факультету (Л.П. Журавльова, Л.М. Фальковська, Т.Ю. Кулаковський, Н.Ф. Портницька, О.М. Савиченко, О.В. Журавська, А.Л. Весельська, А.І. Литвинчук, Т.В. Можаровська, А.В. Пирог, Т.М. Майстренко, І.М. Тичина, Ю.Ю. Дем’янчук, О.Г. Шмиглюк, І.А. Гречуха, Т.М. Шапран, І.В. Кирильчук, К.П. Гавриловська) за підтримки політичної партії «Народний фронт» в особі Руслана Миколайовича Годованого брали участь у чотирьохденному навчальному семінарі «Основи травмофокусованої когнітивно-поведінкової психотерапії», що відбувся у м. Житомирі.

Семінар відбувся під егідою Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та Інституту психічного здоров’я Українського католицького університету. Тренери Вікторія Горбунова та Віталій Климчук.

Тепер у Житомирі є сертифіковані спеціалісти, які можуть працювати з людьми, які пережили травмуючі події, у тому числі і з учасниками АТО, вимушеними переселенцями та ін.

 

Ласкаво просимо в студенти СПФ!

17 червня студенти першого та другого курсу СПФ вкотре долучилися до роботи з абітурієнтами: вони розповсюдили буклети та розповіли про соціально-психологічний факультет випускникам шкіл, які сьогодні складали ЗНО з біології у навчальних закладах Житомира.

Дякуємо студентам 16 групи: Загарі Олександру, Мілевському Андрію, Радевич Мирославі, Слюсар Тетяні; 17 групи: Білоконь Тетяні, Кирийчук Вікторії, Ільніцькій Тетяні; 27 групи: Бурківській Марії, Гуменюк Анастасії, Попович Діані.

 

СПФ – ЦЕ УКРАЇНА!

Соціально-психологічний факультет вкотре довів, що наші студенти та викладачі дбають про свою Батьківщину!

15 червня у рамках мистецького проекту «СПФ – це Україна» юна художниця декоративно-орнаментального фольклорного стилю, студентка Олександра Борисова доповнила яскраву карту України, розміщену на нашому «7 небі» патріотичним петриківським розписом із глибоким символічним смислом. Так, яскраві квіти та завитки, які віднині радують серце усім, хто завітає на соціально-психологічний факультет, перегукуються з українською національною символікою, а також є символом пам’яті. Нині це пам'ять про всіх героїв, котрих забрали назавжди жорстокі дні сьогодення. Декан факультету професор Лариса Журавльова вкотре відзначила наших викладачів та студентів, які зараз відстоюють інтереси нашої батьківщини в зоні АТО, а студенти втішили та порадували гарними мистецькими подарунками.

Крім того, усі бажаючі мали змогу залишити символічний відеолист, звернений до бійців АТО у формі вірша або пісні, котрий обов’язково знайде своїх адресатів.

 

Студенти кафедри менеджменту і адміністрування відвідали ПАТ «Житомирський маслозавод Рудь»

10 червня 2015 р. студенти та викладачі кафедри Менеджменту і адміністрування відвідали ПАТ “Житомирський маслозавод Рудь”. Житомирський маслозавод є лідером ринку морозива по всій території України та за її межами, саме тому кафедра менеджменту і адміністрування тісно співпрацює з підприємством. В межах екскурсії студенти мали можливість ознайомитись з процесом виробництва, організацією праці на підприємстві, а також скоштувати смачне морозиво.

 

"За крок до тюльпанових серцець... "

Друзі, перший крок зроблено... 3 червня 2015 р. викладачі та студенти соціально-психологічного факультету розпочали відродження гарної традиції та спільної праці над впорядкуванням тюльпанової клумби.

Ми вдячні за допомогу всім, хто витратив свій час та доєднався до нас, проте потрібен буде ще не один крок, щоб весною біля нашого факультету знову розквітло справжнє диво: студентсько-викладацьке тюльпанове серце!

 

Система тестування знань «ZDU PROJECT»

Цього року вперше в Житомирському державному університеті ім. І. Франка студенти отримали можливість частину державного іспиту складати з допомогою електронної системи тестування знань «ZDU PROJECT».

Першими випробували на собі всі переваги електронного тестування випускники спеціальностей «Психологія», «Практична психологія» соціально-психологічного факультету. Вони працювали з тестовими завданнями чотирьох рівнів складності:

- завдання з вибором однієї правильної відповіді

- завдання на встановлення відповідності

- завдання на встановлення послідовності

- відкриті запитання

Суттєвою перевагою електронного тестування студенти називають зручність та доступність тестового матеріалу, можливість пробного тестування та миттєве отримання результатів – сумарного та за кожним із рівнів складності.

Соціально-психологічний факультет випробував на собі електронну форму тестування знань студентів у межах державних іспитів і готовий ділитися досвідом.

 

Останній дзвінок на соціально-психологічному

27 травня 2015 р. випускники соціально-психологічного факультету почули свій останній студентський дзвінок. Разом із привітаннями декана факультету Лариси Журавльової, музичними подарунками першокурсників випускники отримали хороший посил на майбутнє, адже рідний факультет вірить у них, значить усе задумане обов’язково здійсниться. Попереду випускні іспити, однак четвертокурсники та п’ятикурсники впевнено пообіцяли подолати і цей рубіж, а поки насолоджувалися традиційним танцем «Яків» разом із викладачами, зворушливим випускним вальсом.

Студенти та викладачі вітають наших випускників із закінченням навчання та бажають вдалого складання державних іспитів, успішного професійного зростання у майбутньому.

Хай щастить!

 

ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Маркетинг»

13-15 травня 2015 року на базі державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» проходив ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Маркетинг». Студентам були запропоновані конкурсні завдання з наступних тем: «Маркетингова товарна політика», «Маркетингові комунікації», «Маркетингове ціноутворення», «Маркетинг промислових підприємств», «Управління продажем», «Рекламний менеджмент», «Стратегічний маркетинг», «Маркетинговий менеджмент».

На конкурсі, вперше наш університет представляла переможниця I туру олімпіади - студентка 30 групи Людмила Ольшевська.

Олімпіада проходила у 2 етапи. Перший етап — комп’ютерне тестування, другий — письмове завдання, що включало теоретичні питання творчого характеру, аналітичні, ситуаційні та розрахункові завдання, де кожен студент міг проявити свої знання та нестандартність мислення.

Для учасників також було організовано тематичні екскурсії по місту та на Київський завод шампанських вин.

Людмила була нагороджена сертифікатом за активну участь в олімпіаді.

 

Соціально-психологічний пройшов «Стежками Індії» разом із Юрієм Камишним!

Обласна мистецько-культурна спілка народних майстрів «Мистецьке Полісся» запрошує на виставку картин заслуженого художника України Юрія Камишного.

Виставка експонується з 19.05 по 19.06. 2015 р. в галереї «Мистецьке Полісся» за адресою: м. Житомир, вул. Мала Бердичівська, буд. 9, 2 поверх.

Милуватися художніми полотнами можна з 11.00 до 19.00 в усі дні, крім понеділка.

Викладачі соціально-психологічного факультету Людмила Фальковська, Катерина Марчук та Володимир Фещук побували на відкритті виставки, зустрілися із Юрієм Камишним, із задоволенням поспілкувалися з ним про творчі плани та враження від свіжої мандрівки Індією.

Запрошуємо усіх бажаючих приєднатися до творчого проекту нашого міста!

 

«Куратор року – 2015»

21 травня 2015 року студенти та викладачі соціально-психологічного факультету вболівали та підтримували свого учасника університетського конкурсу «Куратор року – 2015» - Тетяну Миколаївну Майстренко та 34 групу нашого факультету. Попри те, що перемога «пройшла повз нас», глядачі вийшли з актової зали з твердим переконанням, що факультет був представлений достойно, а наші учасники в рідних стінах уже є справжніми переможцями.

Ще раз вітаємо Тетяну Майстренко та 34 групу!

Ви – переможці! Так тримати!

 

«Людина року» на СПФ!

14 травня соціально-психологічний факультет вкотре відзначив найактивніших студентів та викладачів 2015 року. Нагороди переможцям вручали декан соціально-психологічного факультету Л. П. Журавльова, ректор університету П. Ю. Саух та запрошені гості – віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г. Г. Зубко та перший заступник Житомирського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради С. І. Сухомлин.

 

Соціально-педагогічні читання

Викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Житомирського державного університету імені Івана Франка взяли участь в Перших соціально-педагогічних читаннях імені Ірини Дмитрівни Звєрєвої, що відбулися 20 травня 2015 року на базі Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка. Під час заходу учасники обговорили актуальні на сьогодні проблеми соціальної педагогіки та взяли участь у майстер-класах за такими напрямами: "Організація профілактичної роботи з підлітками, які перебувають у конфлікті із законом", "Комплексна програма виховної роботи у загальноосвітніх навчальних закладах з протидії торгівлі людьми", "Моделювання волонтерських програм" та "Міжнародні стандарти освітньої діяльності в період військових конфліктів."

 

Навчально-методичний семінар з проблем дискримінації, антисемітизму та ксенофобії

12 травня 2015 р. викладачки кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності ЖДУ ім. І. Франка - Надія Павлик та Інна Палько, а також студентки соціально-психологічного факультету - Ярослава Кондратенко та Вікторія Рацієвська, отримали чудову можливість долучитися до роботи навчально-методичного семінару з проблем дискримінації, антисемітизму та ксенофобії, що був організований Українським центром вивчення історії Голокосту та ЖОІППО (м. Житомир). Учасникам семінару були презентовані навчальні матеріали (робочі зошити для учнів середніх шкіл), що присвячені вивченню проблем ксенофобії, антисемітизму, дискримінації та расизму в сучасному світі (www.holocaust.kiev.ua) та методичні особливості роботи з ними тощо. Дякуємо тренерам семінару, що підготували змістовний та насичений захід: директору Українського центру вивчення історії Голокосту, к.п.і. Анатолію Подольському та науковому співробітнику Центру Віталію Боброву, а також дякуємо організаторам навчально-методичного семінару - Житомирському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти, в особі ректора - д.п.н., проф. Смагіна Ігоря Івановича та к.п.н. Смагіній Таїсії Миколаївні, завідувачці кафедри методики викладання навчальних предметів. Сподіваємося на продовження подальшої співпраці!

 

Клуб дебатів кафедри менеджменту і адміністрування взяв участь у IV Всеукраїнському турнірі «Дебати зі сталого місцевого розвитку»

Студентська команда ВНЗ-партнерів Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» від Житомирського державного університету імені Івана Франка була запрошена виступити у IV Всеукраїнському турнірі «Дебати зі сталого місцевого розвитку», який відбувся 14-16 квітня 2015 року на базі Ужгородського національного університету.

В складі команди прийняли участь студенти напряму підготовки «Менеджмент» (Ковальчук Олександр, Самчик Валерія та Сингаївська Анна) разом із супроводжуючим завідувачем кафедри менеджменту і адміністрування к.е.н., доц. Карпюк Ольгою Анатоліївною.

Організаторами турніру була Національна мережа партнерських університетів, Ужгородський національний університет за підтримки спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

В 2015 році в дебатах прийняли участь 14 команд з різних університетів України – Запорізький національний університет, Вінницький торгово- економічний інститут при КНТЕУ, Українська академія банківської справи НБУ (м. Суми), Національний університет «Одеська юридична академія», Миколаїв, Чернігівський державний технологічний університет, Черкаський державний технологічний університет, Острозька національна академія та інші. Переможцями обрано команду із Одеси, яка отримала цінні подарунки, досвід, нові знайомства, а також можливість запросити на наступні дебати в 2016 році в м. Одесу!

Не зважаючи на те, що студенти не стали переможцями турніру з дебатів, їх участь гарантувала здобуття цінного досвіду із проведення гри, а також натхнення щодо впровадження таких ігор в нашому університеті. Студенти знайшли нових знайомих з різних куточків України та обмінялись контактами.

 

«Актуальні проблеми менеджменту та маркетингу в ХХІ ст.»

МАТЕРІАЛИ

VІ Міжвузівської студентської науково-практичної інтернет-конференції

 

"Bookmarks: протидія мові ворожнечі через освіту в сфері прав людини"

6-11 квітня 2015 р. к.п.н. доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності ЖДУ Надія Павлик та асистент кафедри соціальної педогогіки та педагогічної майстерності ЖДУ Інна Палько стали учасницями міжнародного тренінг-курсу "Bookmarks: протидія мові ворожнечі через освіту в сфері прав людини", що пройшов у Казані і був організований Молодіжним Департаментом Ради Європи при підтримці Федерального агенства зі справ молоді та Міністерства молоді і спорту Республіки Татарстан. Учасниками тренінг-курсу стали фахівці в сфері формальної і неформальної освіти, молодіжні працівники та активісти з Азербайджану, Албанії, Вірменії, Росії, Білорусії, Молдови, Словакії і України. Тренінг проводився з метою розвитку компентанцій у спеціалістів сфери формальної і неформальної освіти в сфері прав людини з метою зниження проявів hate speech, крім того, на учасників чекали ефективні майстер-класи, вечірні факультативи від активістів кампанії #NoHateSpeechMovementта цікаве знайомство з Казанню. Сподіваємося, що навчальний посібник "Bookmarks" стане ефективним інструментом освіти в сфері прав людини і сприятиме протидії мови ворожнечі, а тренінг-курс допоможе онлайн взаємодії між учасниками в сфері протидії hate speech #NoHate#БезВражды!

 

Нам під силу все!

Щиро вітаємо студентку 5-го курсу Наталію Рожкову та її наукового керівника Людмилу Котлову із блискучою перемогою (І місце) у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт із юридичних наук (м. Харків, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого).

Нехай ця перемога буде не останньою на вашому науковому шляху!

 

Захід кафедри менеджменту і адміністрування в рамках проекту „Бізнес-Академія”

31 березня відбулася друга відкрита лекція менеджера зі збуту ФОП „Мартиненко” Люлько Андрія для студентів спец. Менеджмент і адміністрування та Маркетинг. Тема лекції: „Практичні аспекти діяльності менеджера зі збуту”. Студенти ознайомилися з питаннями щодо координації менеджером збутової діяльності відповідно до замовлень і укладених договорів, правилами складання заявки мерчендайзером, зведення відомостей замовлень та асортиментних планів постачання, а також особливостями формування і розширення господарських зв’язків зі споживачами та проведення аналізу попиту покупців.

 

Спеціалісти та магістри спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування» зараховані до кадрового резерву ПАТ КБ „ПриватБанк”

Студенти кафедри менеджменту та адміністрування успішно пройшли он-лайн практику в ПАТ КБ „ПриватБанк” та здобули досвід, реальні знання і шанс одержати роботу у найбільш інноваційному банку України. По завершенні он-лайн практики студенти спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування» (Левчук Е., Власюк І., Шмідт А., Шапіренко В.) склали тести й отримали сертифікат про проходження практики з оцінками „Відмінно”. Середній бал результатів проходження он-лайн практики серед студентів – 97 балів. За умовами участі в он-лайн практиці та успішного складання тестових випробувань, студентів, які отримали більше 92 балів зараховують до кадрового резерву Приват Банку, що дає гарантію працевлаштування після закінчення вишу.

 

Кафедра менеджменту і адміністрування організовує зустрічі з представниками провідних підприємств області

12 березня відбулася зустріч з директором з маркетингу аутсорсингового центру „Облік+контроль+податки” Павловським Д. В. Темою зустрічі була „Мерчендайзинг та мерчендайзинговий стандарт промислового підприємства”.

Захід організовано для студентів 3-го курсу спеціальності „Маркетинг”, які вивчають дисципліну „Маркетинг промислового підприємства” та студентів 4-го курсу спеціальності „Менеджмент”, які вивчають дисципліну „Маркетинг”.

 

Поспішаємо з вітаннями!

2 квітня 2015 року магістрантка соціальної педагогіки Вікторія Папченко виборола перемогу у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2014/2015 навчальному році у галузі «Корекційна та соціальна педагогіка»! Вітаємо Вікторію та всіх, хто допомагав у підготовці до Конкурсу!

Бажаємо, Вікторіє, подальших успіхів у науковому, професійному та особистому житті!

 

"Перший крок до успіху"

31 березня 2015 р. в Студентській Соціальній Службі відбулася презентація 10-ї ювілейної конкурсної програми для молодих дівчат-лідерок "Перший крок до успіху" від Українського жіночого фонду. У теплій атмосфері за філіжанкою кави переможниці минулих років, випускниці / студентки соціально-психологічного факультету Юлія Покотило, Вікторія Безсмертна, Анна Горяча поділилися досвідом участі у Конкурсі, розповіли про зміни в особистісному та професійному житті, про можливості, які відкриваються після перемоги, надихнули дівчат на роботу та обговорили ідеї можливих ініціатив тощо.

Переможниця «Першого кроку до успіху-2011» Юлія Покотило розповідає, що перемогла у Програмі будучи третьокурсницею, що дозволило їй реалізувати власний проект щодо впровадження та розповсюдження ідей з ґендерної політики серед студентської молоді, створивши команду однодумців. «Після реалізації проекту «Ґендерний геокешинг», – говорить Юлія, – «моє життя перевернулося з ніг на голову. Після отриманого арсеналу знань, умінь, навичок, корисних соціальних контактів вдалося досягнути ефективного результату і в студентському житті, зокрема, на четвертому курсі була обрана головою Студентського братства факультету, на п’ятому – головою Ради Студентського братства університету. До того ж, напрацьовані організаторські уміння та комунікаційні навички допомогли досягти успіхів і в навчальній діяльності – двічі перемогла у Стипендіальній програмі Фонду Віктора Пінчука «Завтра.ua», стала стипендіаткою «Кабінету міністрів України». А в подальшому соціальна активність допомогла працевлаштуватися на бажану роботу». Юля Покотило побажала майбутнім переможницям доводити розпочату справу до завершення, креативити з методами роботи, в актуальності завжди опиратися на авторитетні джерела та не боятися брати на себе відповідальність.

Переможниця Програми-2014, студентка 4 курсу соціально-психологічного, Анна Горяча розповідає, що довгий час була волонтеркою для діток з особливими потребами, що допомогло виявити гостру потребу в об?єднанні зусиль закладів, що надають підтримку даній категорії, та волонтерів. А саме участь у Програмі «Перший крок до успіху» допомогла Анні реалізувати свої задумки та ідеї щодо створення «Школи волонтерів для роботи з дітьми з синдромом Дауна». «Участь у Конкурсі стала переломним моментом у моєму житті, – говорить Анна, – адже мої задуми, мрії отримали можливість стати реальністю; це дало можливість підвищити самооцінку, стати більш впевненою, а головне – я тепер точно знаю, чого хочу досягти в житті. Програма «Перший крок до успіху» і справді для мене стала першим кроком, але для того, щоб бути успішною, необхідно безупинно працювати над собою!».

Вікторія Безсмертна, переможниця 2013 р. про програму дізналася будучи студенткою другого курсу та все не наважувалася взяти участь, готувалася i тільки на четвертому курсі вирішила, що має шанси на перемогу. Вікторія розповідає: «Перша спроба закінчилася, на той час, як я вважала невдачею, адже я не звикла програвати, але згодом зрозуміла, що цей досвід став безцінним для мене. До участі в наступному конкурсі я підійшла більш серйозно все продумала, «виносила» власну ідею яка була моя від першої літери i до останньої i не лише перемогла в програмі, a й отримала грант на реалізацію проекту. До цього я приймала участь в різних навчальних програмах, соціальних акціях як учасниця, так i співорганізаторка – цей досвід став у нагоді при реалізації власної ініціативи. Це були неймовірні відчуття – суміш адреналіну, втоми, задоволення та усвідомлення того, що ти можеш змінювати світ навколо себе на краще. Цей досвід став дійсно моїм першим серйозним кроком до подальшої професійної діяльності, я усвідомила, що це саме те чим я хочу займатись i далі. 5 років старанної роботи, соціальної активності та саморозвитку дали свої результати – на сьогоднішній день я працюю в університеті та займаюся улюбленою справою. I коли мене хтось запитує чи можу я назвати себе щасливою людиною, я не задумуючись говорю : ТАК, Я ЩАСЛИВА, бо я маю те, що хочу.

Не бійтесь мріяти i ставити цілі, нехай Вам здається, що ця задача нереальна – бажайте її i у Вас все вийде. Не бійтесь зізнатися собі у своїх бажаннях i йдіть вперед, завжди в житті знайдуться ті, хто дивиться з Вами на цей світ в одному напрямку».

Ми дякуємо всім, хто кавував з нами! Будемо раді всім тим, хто ще завітає до нас цікавими ідеями та бажанням зробити перший крок!

Ми бажаємо, щоб Ваш «Перший крок до успіху» став гарним стартом!

 

Знай наших!

Вітаємо Юрія Манілова та його наукового керівника Ольгу Савиченко з перемогою в конкурсі студентських наукових робіт (ІІІ місце) за напрямом «Політичні науки» (м. Івано-Франківськ ). Приємно, що студенти соціально-психологічного факультету здатні дати фору не лише майбутнім психологам із інших вузів, а й політологам, соціологам та ін..))))

 

Інна Степанюк про досвід перебування в США за програмою Фулбрайт

ПЕРЕДІСТОРІЯ АБО ЯК ЗМІЦНИТИ БАЖАННЯ «APPLY NOW»

«Здійснилась моя мрія» або «Історія одного успіху», або «Про мій досвід перебування в США за програмою академічних обмінів Фулбрайта». Мабуть, якось так я мала б почати свою історію, однак мені б хотілося максимально наблизити читача, який ще думає та сумнівається в своїх силах, до кроку «Apply now». Тому для початку трішки передісторії.

Вперше я почула про програму Фулбрайт, будучи студенткою другого курсу Житомирського державного університету імені І.Франка, коли прийшла на презентацію програми в рідний альма матер. Тоді я навіть і уявити не могла, що через кілька років я буду писати «свою історію» в стінах орендованої американської квартири в м. Плетвіль, штат Вісконсін, США.

Сумніви щодо рівня володіння англійською та невпевненість в собі досить тривалий час заважали мені натиснути кнопку «Apply now» на сайті програми Фулбрайт. Однак кожного разу, коли я поверталась із закордонної поїздки чи то спілкувалась з друзями з інших країн, мій страх податися на програму затуманювався величезним бажанням спробувати. І тут, мабуть, буде моя порада №1: як тільки ви вирішили, що готові спробувати податися на програму академічних обмінів, то відразу ж починайте вибудовувати коло таких же однодумців, як ви. Для початку, дізнайтеся чи є випускник програми Фулбрайт у вашому навчальному закладі. Запросіть на каву та розпитайте про досвід. В моєму випадку саме так і було. Це допоможе зміцнити віру у власні сили та переконатися, що це таки реально. Паралельно, розшукаючи випускників програми Фулбрайт, також було б непогано дізнатися чи є у вашому місті ті, для кого англійська мова є рідною. І тут моя порада №2: долучитися до клубу англійської мови чи то мовної школи та починати готуватися до TOEFL. Це допоможе вам значно підтягнути англійську мову та почуватися впевненіше під час іспиту.

Як відомо, програма Фулбрайт надає аплікантам можливість участі в різних категоріях та відкрита для студентів, які планують навчатися в американському вузі на рівні «магістр»; осіб, віком до 40 років з дворічним професійним досвідом; для кандидатів та докторів наук, дослідників та аспірантів напередодні захисту www.fulbright.org.ua. Мій випадок – категорія «особи, віком до 40 років з дворічним професійним досвідом» (Fulbright Faculty Development Program www.fulbright.org.ua/uk/pages/35/faculty.html). За умовами FFDP, термін перебування стипендіата коливається від шести до дев’яти місяців та основне завдання учасника – проведення дослідження в університетах США. Я працюю над дослідженням включеності людей з особливими освітніми потребами в освітній простір (на прикладі американських освітніх закладів).

До поїздки в США, я мала нагоду зустріти американського професора, який перебував за цією ж програмою в Україні. Якоюсь мірою зустріч з американським фулбрайтівським стипендіатом стала для мене вирішальною. Професор Деніел Літч запропонував мені розглянути програму Фулбрайт як можливість здобуття нового досвіду в сфері спеціальної освіти. Пам’ятаю уривок нашої з ним розмови (грудень 2011):

Професор Д. Літч: «Інно, ти задаєш стільки цікавих питань про освіту для людей з особливими потребами. А чому б тобі не приїхати та подивитися як у нас все це працює в Америці?»

Я: «Я? Приїхати? Як?»

Професор Д. Літч: «Через програму Фулбрайт».

І вже через два місяці я все таки натиснула кнопку «Apply now» на сайті програми академічних обмінів Фулбрайта в Україні.

Дозволю собі пропустити процес опису відбору учасників (момент подачі заявки онлайн, проходження інтерв’ю та складання TOEFL), оскільки ви легко зможете про це прочитати на сайті програми Фулбрайт www.fulbright.org.ua . І перейду безпосередньо до опису, як може змінитися життя з програмою Фулбрайт. Так, бо для мене, дійсно, все змінилося: відбулось наче моє нове народження у дорослому свідомому житті.

Яка вона, та Америка?

Питання, яке мені часто задають друзі, студенти, колеги. Я їм відповідаю: «Вона є дуже різною та різниться від штату до штату». Моє перше враження про країну було пов’язане з її різноманіттям абсолютно в усьому: різні культури, різні традиції, різні люди, які майже звідусіль, різні погляди і Одна Країна – ось це, на мій погляд, і робить Сполучені Штати Америки дійсно Сполученими Штатами та унікальною країною.

ПРО ПРОГРАМУ ПРЕАКАДЕМІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

Це моя перша поїздка до Америки. Моє знайомство з країною розпочалось з міста Філадельфії, штат Пенсільванія, де я проходила програму преакадемічної підготовки до навчання в американському вузі. Разом з 28 іншими фулбрайтівськими стипендіатами майже з усього світу впродовж серпня ми вивчали американську історію, пізнавали культуру та знайомились з американською системою освіти, відвідуючи класи та різноманітні заходи в університеті Дрексель та місті Філадельфія. Проживали в гуртожитку університету, харчувалися в студентській їдальні. Місяць преакадемічної підготовки був дуже насиченим та випробним періодом для кожного з нас, однак це була дуже хороша школа для майбутнього життя в США. На сьогодні, ми не лише є друзями на Фейсбуці, але з деякими і «колегами по цеху» та підтримка один для одного. І до того ж, гарна можливість для подорожей, оскільки вже не треба думати в кого можна зупинитися, коли подорожуєш країною (докладаю декілька фото з подорожей).

Бути завжди відритим до зустрічей та нового досвіду – це, мабуть, буде одна із головних моїх порад для майбутніх стипендіатів. Вміння налагоджувати сітку контактів та шукати однодумців, друзів серед студентів та викладачів, є дуже важливим для життя в іншій країні. Адже кожна зустріч є можливістю для вас пізнати нове та здобути досвід.

ПРО ДОСВІД ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ В UNIVERSITY OF WISCONSINPLATTEVILLE, WI, USA

Після завершення преакадемічної програми, у вересні розпочалась моя основна програма в приймаючому Університеті Вісконсіна-Плетвіл, штат Вісконсін, США. Так як FFDP є відмінною від магістерських програм для студентів, то і кожна історія перебування стипендіата за цією програмою для молодих викладачів та дослідників буде різнитися, оскільки навчання та досвід тісно пов'язаний зі сферою дослідження.

Основний акцент мого дослідницького проекту ставиться на розгляді стратегій, методів та ресурсів для створення ефективного освітнього інклюзивного середовища для осіб, які мають спеціальні освітні потреби, а також для тих, хто живе та навчається поряд з ними (батьки, ровесники, вчителі, громада міста). Окремий аспект дослідження приділяється вивченню технологій розробки, втілення індивідуального навчального плану для учнів/студентів з інвалідністю та розвитку їх соціальних навичок. Реалізація цілей та завдань проекту є можливим завдяки тісній співпраці з професором Деніелом Літчем, який в свій час був стипендіатом U.S. Fulbright Scholar Program у 2010-2013 рр. в Українському Католицькому Університеті (м. Львів), а наразі є моїм науковим консультантом в американському університеті. Хочу зазначити, що мені дуже пощастило познайомитися та працювати з професором Д. Літчем, який разом зі своїми колегами створили для мене теплий прийом та відкрили можливість долучитися до університетської спільноти на правах колеги.

В університеті я маю окремий офіс, який розділяю разом з іншим викладачем з Китаю, який теж перебуває за схожою програмою обміну. В електронній системі університету я маю статус «студента» і це дозволяє мені користуватися усілякими ресурсами, якими користуються американські студенти (бібліотека, участь в університетських заходах, тренажерний зал, студентська їдальня, студентські знижки на заходи і т.п.). Я проживаю off campus, орендуючи однокімнатну квартиру, яка в семи хвилинах ходьби до кампусу.

Я щаслива з того, що у моєму випадку я маю можливість бути як у ролі студента, так і у ролі викладача, перебуваючи за програмою Фулбрайт. Роль студента дозволяє мені обирати ті класи/предмети, які стосуються сфери мого дослідження, а роль викладача – зрозуміти яким чином працює вища американська школа, ознайомитися з викладанням дисциплін, матеріалами та вивчати досвід включення людей з особливими потребами в життя країни, як то кажуть, «з перших рук» фахівців – викладачів, вчителів шкіл, лідерів громадських організацій. Відразу хочу зауважити, що умови мого гранту не передбачають отримання ступеня.

Університет Вісконсіна-Плетвіл відкрив для мене можливість відвідувати класи разом з американськими студентами в ролі вільного слухача, мати доступ до всіх матеріалів, брати участь у дискусіях та виконувати зі студентами групові проекти. При цьому, я не отримую жодних оцінок, однак завжди є можливість отримати коментар від професорів стосовно виконаних завдань, що є надзвичайно цінним. Також я маю можливість бути учасником тренінгів, дискусій, презентацій для викладачів та брати участь в семінарах та конференціях. Дуже часто є гостем під час класів, де даю презентації, знайомлячи американських студентів та викладачів з Україною. Інколи маю можливість викладати психологічні дисципліни разом з американським професором для студентів. Таким чином, кожен мій день є новим та не схожим на попередній.

Час, що залишився планую присвятити класам в університеті та значну його частину перебуванню в школах, громадських організаціях, реабілітаційних центрах, виступах на конференціях. Сподіваюсь, що здобутий досвід в США відкриє можливість створювати дієві навчальні індивідуальні плани для учасників навчально-виховного процесу, які мають особливі освітні потреби, тим самим інтегруючи їх в академічне середовище та забезпечуючи їм право на здобуття якісної освіти.

ВІДМІННОСТІ АБО РЕСУРСИ ДЛЯ РОЗВИТКУ

Одна з відмінностей вищої американської школи від української, яку я помітила, є та, що перше на що звертає увагу американський студент, то це кількість індивідуальних годин консультацій які він матиме зі своїм науковим керівником впродовж семестру. Можливість мати години консультацій з викладачами дуже цінується американськими студентами, оскільки саме під час індивідуальних консультацій, як правило, і народжуються ідеї та розвивається критичність мислення, що потім підкріплюються в ході дискусій на заняттях.

Американська вища школа вже давно стала відомою своєю неформальністю та відкритістю у відносинах між викладачами та студентами: студент не боїться, що його питання розцінять як «дурне питання», а викладач не відкидає можливість допустити помилку. Також вільний вибір курсів, гнучкість у плануванні студентом власного графіку навчання, дискусії на заняттях, наявність ресурсів для проведення досліджень, облаштування класів, а також максимальна наближеність теорії до практики, до ринкової ситуації в країні – це і будуть, мабуть, основні риси і водночас відмінності у системі вищої освіти в США та в Україні.

Я до цього жодного разу не була у США. Я не скажу, що дійсно пережила культурний шок по приїзді до країни, однак «інший шок» відбувся зі мною згодом, коли я почала проводити своє дослідження та знайомитися з американською системою освіти. Пам’ятаю, як на початку свого перебування кожного разу, повертаючись з Університету Вісконсіна-Плетвіл, я задавалась питанням, яке інколи і досі часом виринає в моїй голові: «Що потрібно зробити Україні, щоб хоча б трішки наблизити нашу систему освіти до тих стандартів, які існують в американській вищій школі, і тим самим змінити життя українців на краще?». І моя відповідь, мабуть, буде очевидна: потрібно щоб більше таких студентів/викладачів, як ви, шановний читач, подавались на програму, здобували досвід, поверталися та будували ефективні команди для здійснення соціальних змін у рідній країні.

Рефлексуючи те, що я переживаю зараз, здобуваючи досвід в США, можу назвати лише одним - «переоцінка цінностей, новий погляд на світ та на себе». Відверто скажу, що не завжди легко бути в іншій країні і не завжди все розумієш, однак подолавши труднощі в адаптації, створивши нову сітку контактів та зрозумівши зміст американської освіти, кожен виходить з цього процесу змін абсолютно іншим: багатшим на досвід, знайомства та з вірою пробувати і творити нове і, головне, мати те життя, про яке мрієш у власній країні. Успіхів!

З повагою,
Фулбрайтівський стипендіат (2014-2015),
асистент кафедри соціальної та практичної психології,
соціально-психологічний факультет,
Житомирський державний університет імені Івана Франка
Інна Степанюк

P.S. Дякую за час, приділений на читання моєї історії. Якщо у Вас виникли питання стосовно участі в програмі, прошу надсилати їх на мою електронну пошту instepaniuk@gmail.com. Буду рада надати відповідь.

 

«Бізнес-Академія»

31.03.2015 року о 8.00 год.в 703 ауд. в рамках реалізації проетку «Бізнес-Академія» кафедри менеджменту та адміністрування за проханням студенської аудиторії відбудеться другий етап тренінгу «Організація робочого дня мерчендайзера: 8 кроків до успіху»

Тренер: Люлько Андрій (менеджер зі збуту ФОП Мартиненко)

Запрошуються всі бажаючі!!!!!

 

ПОЗИТИВНА ПСИХОТЕРАПІЯ

19 березня на СПФ відбувся майстер-клас, на якому відбулося знайомство із філософією, принципами і методами позитивної терапії, а також системою навчання на Базовому Курсі програми підготовки фахівців з позитивної психотерапії.

Майстер-клас провела доктор психології, сертифікований консультант у методах позитивної психотерапії, танце-рухової терапії, монодрами, огнітивно-поведінкової псиотерапії, майндфулнес психотерапії Вікторія Горбунова.

 

Науково-практична конференція «Психологія здоров’я»

Викладачі кафедри соціальної та практичної психології Тетяна Майстренко та Алла Весельська взяли участь у Міжрегіональній науково-практичній конференції «Психологія здоров’я», організованій Новоград-Волинським медичним коледжем (19 березня 2015 року). Викладачі провели майстер- класи «Психологія впевненої поведінки» (Майстренко Т.) та «Психологічні особливості самодопомоги: робота з особистісними символами» (Весельська А.). Під час конференції мали змогу поспілкуватися з колегами з навчальних закладів Житомирщини та Рівненщини. Приємне враження справили студенти медичного коледжу рівнем своєї підготовки та активною участю у роботі. Частина виступів на конференції була присвячена проблемі підтримання психічного здоров’я засобами мистецтва, своїм творчим доробком поділилися викладачі та студенти коледжу. Висловлюємо щиру подяку директору коледжу Олені Володимирівні Солодовник та заступнику директора Людмилі Анатоліївні Колесник за запрошення на конференцію. Бажаємо професійних успіхів та сподіваємося на тісну співпрацю.

 

Домашнє насильство? Тепер ми знаємо, що робити!

Студенти соціально-психологічного факультету зустрілися з психологами Жіночого інформаційно-консультативного центру, випускницями факультету Лесею Василюк (координатор центру), Оксаною Рожновою, Оленою Оконською. Зустріч 11.03.2015 р., проведена у формі відео лекторію, була присвячена особливостям надання допомоги потерпілим від насильства в сім’ї та запобіганню розповсюдження домашнього насильства. Студенти дізналися, як долати ситуації, пов’язані з залякуванням, погрозами, приниженням, зневагою, переслідуванням, образами, шантажем, дискримінацією, побоями. Крім того, цінною для студентів виявилась інформація, пов’язана з особливостями роботи психолога в подібних ситуаціях, та контакти соціальних служб, робота яких спрямована на допомогу потерпілим від насильства в сім’ї.

 

Наші студенти перші!

13 березня 2015 року студентка 4 курсу спеціальності «Психологія» Долінчук Ірина здобула перемогу в 2 етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Педагогічна та вікова психологія», що відбувся в м.Одеса на базі Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д.Ушинського. Тема наукової роботи -  «Особливості образу майбутнього подружнього партнера у юнацькому віці» під керівництвом кандидата психологічних наук, доцента Наталії Федорівни Портницької.

 

Тепер весна залишиться надовго!

Студенти соціально-психологічного творчо зустріли весну. За найкращими традиціями факультету цього дня звучала лірична поезія та музика В. Шинкарука. Студентська творча група (Є. Коваленко, Ю. Манілов, В. Могилянець, А. Сахненко, О. Рубан, К. Касьян, В. Бесидовська, Д. Пастушенко, В. Дранківський, С. Дубова) та викладачі О. Савиченко, С. Товщик, В. Мельниченко створили поетичну виставу за мотивами творчості В. Шинкарука «Я та моє «Я». Особливого, теплого колориту заходу надала присутність Ірини Шинкарук, яка не лише порадувала студентів власним акапельним співом, а й запросила учасників до подальшої творчої співпраці.

 

Бізнес-академія

Серія бізнес-тренінгів в рамках проекту «Бізнес-академія»

Кафедра менеджменту і адміністрування соціально-психологічного факультету оголошує початок серії бізнес-тренінгів в рамках проекту «Бізнес-академія» для менеджерів, маркетологів, економістів підприємств різних галузей господарювання, тих, хто хоче глибоко та різнобічно зрозуміти менеджмент як систему, підприємців-початківців, що мають намір підвищувати ефективність бізнесу, а також осіб, що замислюються почати власну справу.

Тренери проекту:

04.03.2015  р. – Олексій Геращенко – економіст-підприємець, викладач фінансів на МВА-програмах в КМВS (м. Київ);

18.03.2015  р о 9-30 – Андрій Люлько –менеджер зі збуту ФОП Мартиненко (м. Житомир). Тема виступу: «Менеджмент: очікування та реальність. Крок 1 – «Працевлаштування».

20.03.2015  р. о 11-00 – Андрій Борейко – начальник відділу дилерського продажу компанії «Київстар» (м. Київ). Тема виступу: «Організація системи дистрибуції в великих компаніях телеком бізнесу».

21.03.2015  р. – Олександр Богун – керівник відділу розвитку компанії Promo.ua (м.Київ).

7-8.04.2015 р. о 11-00 – Ваче Давтян – президент компанії Промкабель-Електрика, бізнес-тренер, працює над створенням «Школи розвитку лідерських якостей». Тема виступу: «Самоменеджмент та тайм-менеджмент».

                                                                 

Запрошуємо всіх бажаючих!!!! 

Коростень зустрічає викладачів соціально-психологічного факультету

10 лютого 2015 року на базі ЗОШ № 10 м. Коростеня Ситняківською Світланою Михайлівною, в рамках профорієнтаційних заходів, був проведений майстер-клас для учнів 11-а класу «Вік живи-вік учись» та інформування випускників про можливості та перспективи навчання на соціально-психологічному факультеті, однією із яких є вивчення фахових предметів іноземною мовою. У профорієнтаційному заході взяло участь 16 учнів ЗОШ № 10 м. Коростеня. З учнями був проведений тренінг англійською мовою з метою розвитку комунікативних здібностей.

Зустріч з майбутніми студентами Радомишля

24 лютого 2015 р. викладачки кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, Інна Миколаївна Палько та Наталія Леонідівна Тарасенко, провели серію профорієнтаційних заходів у навчальних закладах м. Радомишля (Радомишльський ліцей №1 ім. Т.Шевченка, Радомишльська гімназія, ЗОШ № 3, ЗОШ №4 ім. І.Самоплавського, ЗОШ №5 ім. В.Чорновола) з метою поінформування учнів про можливості вступу до ЖДУ ім. І.Франка, особливості та переваги навчання на соціально-психологічному факультеті.

Під час презентації були використані відеоматеріали про університет та соціально-психологічний факультет, роздані презентаційні роздаткові матеріали. Крім того, у межах поїздки відбулося підписання угоди про співпрацю між відділом освіти Радомишльської районної державної адміністрації та Житомирським державним університетом імені Івана Франка.  Щиро дякуємо дирекції шкіл та начальнику відділу освіти Радомишльської районної державної адміністрації Житомирської області Ростиславу Дмитровичу Складановському за організацію, супровід, приємне та змістовне спілкування.

Зустріч із учнями Любарської гімназії №1 та ЗОШ I-III ст. №2

19.02.2015 року на базі Любарської гімназії №1 та ЗОШ I-III ст. №2 викладач соціально-психологічного факультету кафедри соціальної та практичної психології Журавська Олена Вікторівна провела профорієнтаційну роботу з учнями 10-11 класів. В ході профорієнтаційної бесіди учні були проінформовані про:

- спеціальності, які можна здобути на соціально-психологічному факультеті;

-  майстер-класи, які пропонують викладачі соціально-психологічного факультету;

- запрошені на День відкритих дверей, який відбудеться 14 березня в ЖДУ імені Івана Франка та ознайомитися з керівництвом та студентами соціально-психологічного факультету;

- особливості емоційного стану перед ЗНО та профілактики стресу та продемонстровані деякі техніки аутотренінгу.

Соціально-психологічний факультет дякує методисту з психологічної  служби відділу освіти Любарської РДА Левадній Олені Анатоліївні, керівництву  та психологам шкіл за співпрацю.

 

Зустріч з учнями випускних класів Житомирської ЗОШ № 28 м.Житомира

12 лютого викладач кафедри соціальної та практичної психології Шмиглюк Оксана Геннадіївна провела профорієнтаційну зустріч із учнями 11-х класів ЗОШ № 28 м.

В ході зустрічі оговорювалися актуальні для майбутніх абітурієнтів питання. Учні ознайомилися із особливостями та можливостями навчання на соціально-психологічному факультеті.

За сприяння та організацію зустрічі, щира подяка директору ЗОШ №28 Глінчевській Яніні Анатоліївні, практичним психологам Ніні Василівні Деркач та Тетяні Петрівні Васьківській.

Козятин

Викладач кафедри економіки та маркетингу к.е.н. Клімова І.О. провела захід по профорієнтаційній роботі в спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів No 1 ім. Т.Г. Шевченка Козятинської міської ради Вінницької області.

Викладачем була надана детальна інформація про Житомирський державний університет імені Івана Франка, а особлива увага була приділена соціально- психологічному факультету та основним напрямам його діяльності.

Учнів цікавили питання забезпечення гуртожитком, оплата за навчання.

Вільнопілля

Викладачем кафедри економіки та маркетингу Міщук І.С. була проведена профорієнтаційна робота в ЗОШ с. Вільнопілля Житомирської області Ружинського району.

Учням отримали буклети соціально-психологічного факультету, з яких вони мали можливість отримати інформацію про правила вступу та про перелік майстер- класів, які проводяться для абітурієнтів. Активна зацікавленість була проявлена до спеціальностей «Психологія» та «Маркетинг».

Майстер-клас «Створи, мотивуй, дій» в ЗОШ No 26

Викладачі кафедри економіки та маркетингу Клімова І.О. та Пойта І.С. провели профорієнтаційну роботу та майстер-клас «Створи, мотивуй, дій» в ЗОШ No 26 м. Житомир.

Під час зустрічі учні мали можливість ознайомитися з основними елементами створення та реалізації товару. Особлива увага акцентувалась на процесі просування нового товару на ринок. Найбільшу зацікавленість учні виявили до спеціальностей: «Маркетинг», «Менеджмент», «Психологія».

Зустріч із учнми Малинської школи-ліцею №1 та ЗОШ I-III ст. №2

20.02.2015 року на базі Малинської школи-ліцею №1 та ЗОШ I-III ст№2 викладач соціально-психологічного факультету кафедри соціальної та практичної психології Журавська Олена Вікторівнапровелапрофорієнтаційну роботу з учнями 10-11 класів. В ході профорієнтаційної бесіди учні були проінформовані про:

- спеціальності, які можна здобути на соціально-психологічному факультеті;

-  майстер-класи, які пропонують викладачі соціально-психологічного факультету;

- запрошені на День відкритих дверей, який відбудеться 14 березня в ЖДУ імені Івана Франка та ознайомитися з керівництвом та студентами соціально-психологічного факультету;

Соціально-психологічний факультет дякує керівництву   шкіл за співпрацю.

майстер-клас "Рекламні можливості"

Викладачі кафедри економіки та маркетингу Калініченко О.О. та Пойта І.О. 24.02.2015 р. проводили профорієнтацію та майстер-клас "Рекламні можливості" у ЗОШ №19 м. Житомира

Зустріч із випускниками ЗОШ м. Овруча

19 лютого 2015 року доцент кафедри соціальної та практичної психології Ксенія Гавриловська провела профорієнтаційну зустріч із випускниками загальноосвітніх шкіл міста Овруч. Зустріч було проведено в приміщенні Овруцької гімназії ім. А.С. Малишка. Випускники мали можливість подивилися фільм про факультет, переглянути фотографії з життєпису СПФ, отримати відповіді на всі запитання щодо вступу, які їх цікавлять. За організацію зустрічі щира подяка Ірині Євгеніївні Шадурі, методисту методичного кабінету відділу освіти Овруцької РДА.

Вітаємо викладачів соціально-психологічного факультету з успішним захистом кандидатських дисертацій

Профорієнтація в Лугинському, Овруцькому, та Олевському районах

Студенти напряму підготовки «Менеджмент» Власюк Ігор, Юр’єв Ігор та Васильєв Роман активно приймали участь в загальнофакультетській профорієнтаційній програмі. Протягом «зимових канікул» вони зустрічались зі школярами 10-х та 11-х класів в загальноосвітніх закладах Овруцького, Лугинського та Олевського районів Житомирської області. Зокрема, студенти відвідали Липниківську ЗОШ І-ІІІ ступенів (Лугинський р-н), Словечанську ЗОШ І-ІІІ ступенів (Овруцький район) та Новобілокоровитську ЗОШ No3 (Олевський район). Під час зустрічей школярами було роздано буклети з інформацією про соціально-психологічний факультет, контактні дані та персональний записник для роботи на тренінгові. Варто відзначити, що розповідь про особливості навчання на соціально-психологічному факультеті з точки зору самих студентів, викликала великий інтерес та масу запитань серед школярів, як обіцяли відвідати майстер-класи та тренінги, що організовані факультетом в рамках програми «Майстерня успіху».

Тренінг «Друзі, Інтернет, захоплення – перешкоди чи ресурси?»

Тренінг «Друзі, Інтернет, захоплення – перешкоди чи ресурси?» був запропонований випускникам ЗОШ № 27 11 лютого 2015 року. За люб’язним запрошенням адміністрації школи та завдяки організаційним зусиллям Наталії Вікторівни – психолога школи, зустріч відбулася в актовій залі о 13.25.

На тренінг з’явились більше 30 осіб, їм був запропонований роздатковий матеріал: буклети з інформацією про соціально-психологічний факультет, контактні дані (для зворотного зв’язку здали лише 23 особи) та персональний записник для роботи на тренінгові.

Нажаль, тренінг був розрахований на 1,5 годин, однак для зустрічі було відведено 45 хвилин – урок (про це я дізналась після дзвоника, який сповістив про початок уроку і по пожвавленню учнів). Було б добре оговорювати заздалегідь час, однак вчителі вирішили так за мотивувати учнів піти на тренінг, бо після уроків їх кількість була б значно меншою – з одного боку це добре, але несподівано було для мене – я не все встигла зробити… Зміст тренінгу, його презентацію та матеріали я залишила психологові для подальшого обговорення зазначеної теми у межах інших заходів.

Після тренінгу випускники попрямували на уроки, тому вдалося зібрати лише невелику кількість біля дошки оголошень (з інформацією про контактні телефони, анонс тренінгів) для фото. Досвід спілкування з майбутніми випускниками та адміністрацією школи виявися дуже цікавим та корисним, сподіваюсь, для обох сторін. Дуже вдячна за пунктуальність, організованість, увагу і повагу психолога та адміністрації школи в організації роботи!

Зустріч з учнями 10-11 класів Вертикиївської та Коднянської ЗОШ

12 лютого викладачі кафедри соціальної та практичної психології Кирильчук І.В. та Весельська А.Л. провели профорієнтаційну зустріч з учнями 10-11 класів Вертикиївської та Коднянської загальноосвітніх шкіл.

Зустріч із учнями одинадцятого класу ЗОШ № 5 міста Житомира

Для сучасного абітурієнта актуальним є питання не тільки про підготовку та успішні результати ЗНО, а й проблема професійного вибору. В рамках профорієнтаційної роботи 16 лютого асистентка кафедри соціальної та практичної психології Литвинчук Алла Іванівна та студентка п’ятого курсу соціально-психологічного факультету Невмержицька Юлія провели зустріч із учнями одинадцятого класу ЗОШ № 5 міста Житомира. Учні познайомились із особливостями вступу й навчання на соціально-психологічному факультеті, а також взяли участь у тренінгу з профілактики емоційного вигорання. Майбутні абітурієнти дізналися про ознаки та чинники емоційного виснаження у навчальній діяльності та поділилися тим, як напружена навчальна діяльність впливає на ритм життя, на психологічне і фізичне самопочуття. Також учні визначили для себе способи профілактики та подолання виснаження під час підготовки до ЗНО .

ІІ тур Всеукраїнської учнівської олімпіади з економіки

14 лютого 2015 року найталановитіша молодь Житомирщини, а саме: учні 10-11 класів загальноосвітніх шкіл області взяли участь у ІІ турі Всеукраїнської учнівської олімпіади з економіки на базі Комунального закладу "Житомирського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей" Житомирської обласної ради. Слід відмітити, що членами журі на олімпіаді були викладачі соціально-психологічного факультету: кандидат економічних наук, асистент кафедри економіки та маркетингу Сергій Миколайович Ніколаєнко та кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та маркетингу Анатолій Устинович Уразов.

Зустріч з учнями 9-х та 10-х класів Озерненської гімназії Житомирського району

11 лютого кандидат психологічних наук Мазяр Олег Васильович зустрівся з профорієнтаційних питань з учнями 9-х та 10-х класів Озерненської гімназії Житомирського району. Зокрема, обговорювалися питання вибору місця подальшого навчання, оновлені правила вступу до вишів, особливості навчання на соціально-психологічному факультеті. Як колишній практичний психолог Озерненської гімназії, Олег Васильович розповів про типові труднощі випускників у виборі вишу, надав рекомендації щодо підготовки та проходження зовнішнього незалежного тестування.

Зустріч із учнями 11-х класів ЗОШ №33 та№35 м.Житомира

У рамках профорієнтаційної роботи 13 лютого викладач кафедри соціальної та практичної психології Котлова Людмила Олександрівна та викладач кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Котловий Сергій Анатолійович провели зустріч із учнями 11-х класів ЗОШ №33 та№35 м.Житомира.

Майбутніх абітурієнтів ознайомили із особливостями та перевагами навчання на соціально-психологічному факультеті. А також для цих учнів був проведений майстер-клас на тему: «Спілкуємося без конфліктів». Випускники були активними під час тренінгу, адже з ними обговорювалися ситуації, які виникають щодня як у шкільному житті, так і в повсякденному. Хочемо висловити вдячність за сприяння та організацію зустрічі із учнями заучу ЗОШ № 35 Рисич Таїсі Федорівні та практичному психологу ЗОШ № 33 Манжулі Оксані Сергіївні.

Зустріч із учнями в ЗОШ №22

Майстер-клас "Створи. Мотивуй. Дій" був проведений викладачами кафедри економіки та маркетингу в ЗОШ №22 (10-А класі). Учні мали можливість власноруч створити продукт і проявити свою креативність у його рекламуванні й продажі.

Зустріч із учнями випускних класів Барашівської ЗОШ

Профорієнтаційну зустріч із учнями випускних класів Барашівської ЗОШ провела 16 лютого доцент кафедри соціальної та практичної психології Гавриловська Ксенія Петрівна. У процес зустрічі було включено елементи методично-рефлексивного тренінгу. Працюючи в мікрогрупах, випускники шукали відповіді на запитання «Що заважає мені готуватися до ЗНО?» та «Що допомагає мені готуватися до ЗНО?» - з наступними презентаціями результатів роботи та їх обговоренням. Під час роботи панувала невимушена, творча атмосфера. Щира подяка за організацію зустрічі Шахворост Наталії Миколаївні , практичному психологу Барашівської ЗОШ.

Зустріч в школі № 10 м. Житомира

11 лютого 2015 року відбулася зустріч асистента кафедри соціальної та практичної психології Скаковської Ольги Анатоліївни з учнями 10-х класів загальноосвітньої школи № 10 м. Житомира. В ході зустрічі були висвітлені питання особливостей спілкування та взаємодії один з одним. Також було презентовано інформацію про специфіку навчання на соціально-психологічному факультеті, ознайомлено школярів з його традиціями.

ПРОФОРІНТАЦІЙНА РОБОТА КАФЕДРИ ЕКОНОМІКИ ТА МАРКЕТИНГУ

12 лютого 2015 р. асистентом кафедри економіки та маркетингу Калініченко О.О. була проведена профорієнтаційна робота з учнями 10 та 11 класів в Щигліївській ЗОШ І-ІІІ ступенів Коростишівського району Житомирської області.

13 лютого 2015 р. проводилась профорієнтація з учнями 11 А класу в Коростишівському НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів – ліцеї інформаційних технологій» ім. Л.Х. Дарбіняна Житомирської області.

Профорієнтаційна робота в місті Новоград-Волинський

Продовжуючи щорічну традицію проведення профорієнтаційної роботи на соціально-психологічному факультеті, 10 лютого 2015 року викладачі кафедри менеджменту і адміністрування завітали в загальноосвітні навчальні заклади  м. Новоград-Волинський та поспілкувалися із учнями 10-х та 11-х класів. Не зважаючи на те, що більшість із випускників, вже визначилось із подальшим вибором професії та навчальним закладом, в якому будуть здобувати вищу освіту, під зустрічі цікаво розпитували про особливості професії психолога, менеджера, соціального педагога та маркетолога. А також їх цікавили зокрема і фінансові питання  щодо вартості навчання, проживання в гуртожитку тощо.

Профорієнтаційна робота в м.Малин

В рамках проведення профорієнтаційної роботи на соціально-психологічному факультеті, 13 лютого 2015 року викладачі кафедри менеджменту і адміністрування відвідали учнів 10-х та 11-х класів в трьох загальноосвітніх навчальних закладах м.Малина. Протягом зустрічі, учні НВК «Школа-Ліцей №1 ім. Ніни Сосніної», ЗОШ №2 та ЗОШ №4 задавали багато питань які стосуються умов навчання на факультеті, особливостей вступної компанії 2015 року, а також їх цікавили зокрема фінансові питання – вартості навчання, проживання в гуртожитку тощо.

«Майстерня успіху»

15 листопада на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка стартував проект «Майстерня успіху». Один із найпрестижніших  факультетів найбільшого вишу Полісся запросив випускників шкіл та старшокласників взяти участь у серії тренінгів, ворк-шопів, майстерень від кращих викладачів. У листопаді-грудні вже відбулися майстер- класи, де учні могли обговорити проблеми вибору професії, психологічної підготовки до ЗНО, побудови кар’єри, проведення маркетингових досліджень, самопізнання та інших. Разом зі старшокласникам працюють досвідчені фахівці – науковці, практикуючі психологи та соціальні педагоги, професійні менеджери та маркетологи.

«Майстерня успіху» продовжила роботу і в період канікул, коли старшокласники мали можливість присвятити більше часу саморозвитку та самовдосконаленню. Наступні майстер-класи також будуть присвячені важливим для випускників темам – ефективному запам’ятовуванню, спілкуванню з однолітками, стратегіям виходу з кризових ситуацій, прийняттю важливих життєвих рішень.

У січні-лютому «Майстерня успіху» розширила свою географію – викладачі завітали з тренінгами у провідні школи міста та області. Запрошення до співпраці надійшло від шкіл усіх районів Житомирської області. Особливо популярними і затребуваними виявилися майстер-класи, присвячені проблемам психологічної підготовки до ЗНО та життєвого вибору.

Проект «Майстерня успіху» - безкоштовний, а долучитися до нього можуть всі бажаючі. Заняття відбуваються за адресою Житомир, вул. Велика Бердичівська, 40, корп. 4 (вхід з вул.Пушкінська), 703 аудиторія (з 25 лютого) або вул. Шелушкова, 10 (в період з 10 січня до 25 лютого).

Додаткова інформація та реєстрація на сайті соціально-психологічного факультету http://spf.zu.edu.ua/.

Зустріч в ЗОШ №21

5 лютого 2015 року відбулася зустріч викладача кафедри соціальної та практичної психології Мазяра Олега Васильовича з учнями 10-х класів загальноосвітньої школи № 21 м. Житомира. В ході зустрічі були висвітлені питання особливостей вступної кампанії, вибору майбутнього фаху та закладу подальшого навчання. Також було презентовано інформацію про специфіку навчання на соціально-психологічному факультеті, ознайомлено школярів з його традиціями.

«Як побороти ситуативну тривожність та впоратися із завданням»

В рамках профорієнтаційної роботи викладач соціально-психологічного факультету кафедри соціальної та практичної психології доцент Загурська І.С. провела тренінгове заняття на тему «Як побороти ситуативну тривожність та впоратися із завданням» з учнями 11 класу на базі Житомирської ЗОШ №33. Випускники виявили активність та інтерес до запропонованих видів роботи. Соціально-психологічний факультет чекає на таких студентів!

«Маю хороший емоційний стан – маю гарні результати»

6 грудня асистентка кафедри соціальної та практичної психології Алла Іванівна Литвинчук та студентка п’ятого курсу соціально-психологічного факультету Юлія Невмержицька зустрілись із одинадцятикласниками ЗОШ № 8 міста Житомира. В рамках профорієнтаційної зустрічі учні не лише познайомились із особливостями вступу та навчання на соціально-психологічному факультеті, а й взяли участь у тренінгу з профілактики емоційного вигорання у навчальній діяльності «Маю хороший емоційний стан – маю гарні результати».

Місцевий розвиток, орієнтований на громаду 

4 – 6 лютого 2015 р. в м. Острог (Національний університет «Острозька академія» ) відбулась щорічна зустріч з огляду і планування Мережі партнерських університетів проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». В 2015 році вперше в ній приймали участь представники Житомирських ВНЗ, зокрема ЖДУ імені Івана Франка, інтереси якого представляла завідувачка кафедри менеджменту і адміністрування Карпюк Ольга Анатоліївна. Захід відбувся в стінах Національного університету Острозька академія та зібрав представників 21 вищого навчального закладу. Протягом трьох днів учасники підбивали підсумки діяльності за 2014 р. та обговорили план заходів Мережі на наступний рік.

     
 

Цінності в економіці та бізнесі

Вітаємо студентів  4 курсу  напряму підготовки "Менеджмент" Андрушко Антоніну та Тимчук Юлію, які  стали переможцями відбіркового туру Зимової школи "Цінності в економіці та бізнесі" м. Суми. Від імені кафедри менеджменту і адміністрування, бажаємо не зупинятися на досягнутих успіхах, самовдосконалюватися та упевнено рухатись до омріяної мети!!!!\

     
 

Профорієнтаційна робота в смт. Любар

   

Викладачами кафедри менеджменту і адміністрування 02.02.2015р. проведено профорієнтаційну роботу в смт. Любар для учнів Любарського професійного ліцею.

Тренінг в ліцеї №25 ім. М.О. Щорса

Завищені вимоги до учнів старших класів і відповідальність за результати своєї діяльності, напруга, яка виникає у процесі навчання і підготовки до ЗНО, швидкий темп засвоєння матеріалу та великі вимоги, які ставляться до абітурієнтів є причиною виникнення емоційного виснаження.

В рамках профорієнтаційнї роботи факультету Житомирському ліцеї №25 ім. М.О. Щорса протягом жовтня студенткою 5-го курсу СПФ Юлією Невмержицькою проводилися тренінгові заняття, які мали на меті не лише познайомити учнів із факультетом, але сприяти профілактиці та зниженню рівня емоційного виснаження у старшокласників.

Основою тренінгу стали методи Позитивної психотерапії, які спрямовані на відновлення життєвого балансу, пошук методів і ресурсів для подолання емоційного виснаження в навчальній діяльності.

Ось кілька вражень учнів

Олена Береза, учениця 11 класу: «Мені дуже сподобався тренінг. По-перше, він дав змогу відволіктись від рутини та хоч на деякий час забути про проблеми в школі. Я дізналася багато чого нового для себе, відкрила нові можливості, які планую розвивати. Атмосфера була просто незрівнянна, настільки комфортно я себе не відчувала, мабудь, ніколи. По-друге, я вдячна за те, що не тільки відкрилася сама, а побачила нові сторони своїх однокласників, які впродовж тренінгу підтримували мене. Отож, я багато чого нового почерпнула для себе, зрозуміла, як можна звільнитися від надлишкового навантаження, як впоратися із втомою та стресом. А головне зберегти внутрішню гармонію».

Анна Антонюк, учениця ліцею: «Тренінг, напевно, всім дуже сподобався. Принаймні, байдужим не залишився ніхто. Стільки корисної інформації, стільки порад та стільки змін в житті, за такий короткий термін. Звичайно, сам тренінг був підібраний дуже добре і став актуальним саме в час підготовки до іспитів та ЗНО. Дякую, за гарний та з користю проведений час».

Профорієнтаційна робота в школах №6,30 міста Житомира та в Березівській ЗОШ

Викладачка кафедри соціальної та практичної психології Юлія Юріївна Дем’янчук відвідала з метою здійснення профорієнтаційної роботи школи №6,30 міста Житомира а також Березівську ЗОШ.

"Створи. Мотивуй та дій"

Кафедрою економіки та маркетингу проведено майстер-клас "Створи. Мотивуй та дій" для учнів 10-Б класу ЗОШ №22 м. Житомира.

Завданням майстер-класу було створення власного товару, його реклами та продажу.

«Єдина відома мені розкіш – це розкіш людського спілкування (Стратегія успішного спілкування)»

24 січня 2015 року о 10.00 в гуртожитку №5 у тренінговій кімнаті соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. Івана Франка був проведений тренінг «Єдина відома мені розкіш – це розкіш людського спілкування (Стратегія успішного спілкування)» доц. кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Залібовською-Ільніцькою Зоєю Володимирівною.

Тренінг проводився для учнів 11 класів Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 , ЗОШ №20.

Відповідно до теми тренінгу визначено мету: створити довірливу атмосферу під час групової роботи, познайомити з поняттями «спілкування», «розкіш»; формувати навички тілесного контакту, невербальної комунікації і координації сумісних дій; сприяти оволодінню правил і прийомів ведення бесіди.

У ході тренінгу використанні вправи «Знайомство»; «Що я пам’ятаю?» для тренування спостережливості під час спілкування; «Передай іншому» для закріплення прийомів невербального спілкування; «Спина до спини» для закріплення вміння слухати іншого; «Переказ тексту ( текст із ЗНО!)» для шліфування вміння передати інформацію; «Мовний етикет»; «Мої враження» для перевірки очікуваних результатів від проведення заняття.

Тренінг був результативним. Задоволеними залишилися і учасники тренінгу, і тренер. Світлини цьому підтвердження.

Профорієнтаційна робота в м. Новоград-Волинський

28 січня 2015 року викладачі соціально-психологічного факультету кафедри соціальної та практичної психології доценти Тичина І.М. та Загурська І.С. провели профорієнтаційну роботу з випускниками на базі Новоград-Волинської спеціалізованої школи №4.  На зустріч із викладачами прийшли учні одинадцятих класів, яких зацікавили спеціальності «Психологія», «Практична психологія», «Соціальна педагогіка», «Менеджмент» та «Маркетинг».

Випускники справили дуже приємне, позитивне враження на викладачів соціально-психологічного факультету. Соціально-психологічний факультет дякує керівництву Новоград-Волинської спеціалізованої школи №4 та заступнику завідувача Новоград-Волинського інформаційно-методичного центру Філанчук Світлані Валентинівні за професійну допомогу у вирішенні організаційних моментів зустрічі з учнями.

 

Вітаємо викладачів кафедри економіки та маркетингу з успішним захистом кандидатських дисертацій

Зустріч з методистами психологічної служби районних відділівосвіти

20 січня 2015 року у стінах Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася зустріч викладачів кафедри соціальної та практичної психології з методистами психологічної служби районних відділів освіти.

Профорієнтаційна робота в м. Бердичів

20 січня викладачі кафедри економіки і маркетингу провели профорієнтаційну роботу в місті Бердичів.

Подаруй Різдво бійцям АТО

Протягом листопада-грудня 2014 р. в ЖДУ ім. І. Франка було реалізовано благодійний проект "Подаруй Різдво бійцям АТО", головною метою якого був збір коштів для закупівлі теплих зимових речей бійцям, що перебувають в зоні АТО.

Благодійний проект "Подаруй Різдво бійцям АТО" був ініційований Студентською Соціальною Службою для Молоді, Центром міжкультурної толерантності, Центром гендерної освіти та включав кілька етапів: - 24-27 листопада 2014 р. – Благодійний Ярмарок «Подаруй Різдво бійцям АТО». До Ярмарки долучилися також студентські братства соціально-психологічного та фізико-математичного факультетів, ННІ іноземної філології, ННІ філології та журналістики, ННІ педагогіки. - 3 грудня 2014 р. – благодійний фестиваль інтерактивних театрів студентів третього курсу соціально-психологічного факультету напряму підготовки «Соціальна педагогіка» (32 та 33 групи). - 3 грудня-20 грудня 2014 р. – благодійний онлайн-аукціон «Подаруй Різдво бійцям АТО» (https://www.facebook.com/pages/Благодійний-аукціон-По..).

Загальна зібрана сума - 4117 грн.

Усі кошти були використані на придбання теплих речей для 30-ї окремої механізованої бригади (Новоград-Волинський):
- 10 комплектів термобілизни (10 шт.х190 грн. = 1900 грн.);
- 10 шт. гольфів (10шт.х95 грн. = 950 грн.);
- 10 пар рукавиць (10 шт.х40 грн. = 400 грн.);
- 10 шт. шапок (10 шт.х40 грн. = 400 грн.);
- 10 пар носків (10 шт.х35 грн. = 350 грн.).

Від імені усіх організаторів ми хочемо тричі сказати ДЯКУЮ:
Дякуємо усім студентам та тим, хто був активним у придбанні солодощів, виробів hand made і лотів за надану можливість допомогти бійцям на передовій.
Дякуємо авторам та авторкам робіт, які надали їх у якості лотів для участі в аукціоні!
Дякуємо швейній фабриці "Марічка", а також приватним підприємцям за хорошу знижку та розуміння ситуації!

24 грудня зібрана посилка з теплими речами для хлопців, солодкими подарунками та ще теплішими вітаннями з наступаючими новорічними святами була відправлена до місця призначення.
З нетерпінням чекаємо звісточки, що посилка благополучно добралася на схід України!

 

МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

23 грудня викладачі кафедри соціальної та практичної психології Татьяна Миколаївна Майстренко і Наталія Миколаївна Шикирава були членами журі з психології на міському конкурсі МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК.

 

Захист докторської дисертації Вікторії Горбунової

23 грудня 2014 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Інституту соціальної та політичної психології Д 26.457.01 відбувся захист докторської дисертації Горбунової Вікторії Валеріївни на тему «Психологія командо творення: ціннісно-рольова парадигма». Науковий керівник – доктор психологічних наук, старший науковий співробітник Горностай Павло Петрович. Офіційні опоненти: член-кореспондент НАПН України, доктор психологічних наук, професор Карамушка Людмила Миколаївна, Інститут психології імені Г.С. Костюка, НАПН України, завідувачка лабораторії організаційної психології; доктор психологічних наук, професор Бондарчук Олена Іванівна ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України, завідувачка кафедри психології управління та доктор психологічних наук, професор Карпенко Зіновія Степанівна Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника МОН України, завідувачка кафедри педагогічної та вікової психології.

Ми допоможемо зрозуміти та правильно обрати!

В рамках проекту «Майстерня успіху» соціально-психологічного факультету в суботу, 20 грудня старшокласники житомирських шкіл, майбутні абітурієнти, відвідали тренінг на тему “Пережити та вижити”. Під керівництвом викладачки факультету Наталії Портницької, учні говорили про складнощі та проблемні питання розподілу своїх сил та часу не лише в навчальногу процесі а й під час канікул.

Кожен учень індивідуально створював своє «Дерево ресурсу», в якому позначав як вже набуті якості характеру, так і ті, які прагне здобути. В другій частині заняття: «Що про вас розповість малюнок?» з учасниками проекту працював Олег Мазяр. Кожен учень міг ознайомитися з елементарними прийомами інтерпретації малюнків.

«Майстерня успіху» - це проект для сучасної молоді, оскільки не завжди проблемам професійно-орієнтованого спрямування надають достатньої уваги в загальноосвітніх закладах.

«Сьогоденний темп життя не дозволяє, інколи навіть дорослій людині, правильно себе організувати. Набагато важче в цій ситуації учням та випускникам шкіл, яким потрібно обирати професію, готуватись до шкільних екзаменів та ЗНО. Діти опиняються в такій ситуації, коли вони все мають встигнути, але не знають як це зробити. Тому викладачі факультету вирішили допомогти майбутнім студентам і розповісти, як не боятись ЗНО та екзаменів, як правильно організувати час готуючись до них, як не помилитись з вибором професії». – говорить Наталія Портницька.

Самі учасники проекту відзначають цікавість та корисність тренінгових занять, а також, дружелюбність викладачів, які з ними працюють.

« Цей  проет допомагає мені розкритися, допомагає знайти рішення певних моїх проблем. Я вже не настільки боюсь ЗНО, тому що знаходжусь в колі людей, які розуміють, підтримають та нададуть рекомендацію, якщо це буде необхідно» - переконана школярка Софія.

Багато учнів планують всупати до ВИШу, тому тренінг — це перша сходинка у їх прагненнях.

«Я можу поспілкуватись з моїми майбутніми викладачами, оскільки планую тут навчатись. Кожен майстер –клас  є цікавим та повчальним. І, як на мене, таких проектів має в нашому місті має бути більше» - важає Володимир.

Заняття відбуваються, щосуботи, зареєструватись можна на сайті університету.

 

Дар’я Пастушенко.

 

Клавдіївська фабрика ялинкових прикрас

21 грудня 2014р. кафедра соціальної педагогіки та педагогічної майстерності завітала до Клавдієвської фабрики ялинкових іграшок ім. Санта Клауса, однієї із п’яти по всій Україні. Протягом екскурсії всі дізналися, що Клавдіївська фабрика ялинкових прикрас була заснована в 1948 році. Спочатку свого існування вона виробляла скло для медичних потреб. Але вже в 1954 році підприємство було перекваліфіковано під виробництво новорічних ялинкових прикрас зі скла. З цього моменту фабрика розвивалася більше 30 років. У ці роки були створені цехи з виробництва гірлянд з фольги, штучних ялинок та ялинкових іграшок з «фольгованого паперу». У радянські часи на фабриці працювало понад 650 осіб, а наразі налічується понад 150 працівників. Виготовлені вручну ялинкові прикраси є справжніми витворами мистецтва. Зараз на фабриці працюють переважно жінки, оскільки процес склодуву потребує обережності, витримки та наполегливості.

Також під час екскурсії викладачі мали змогу познайомитися та побачити усі етапи виготовлення новорічних іграшок, починаючи від склодуву до готового вигляду. Крім того, було презентовано неймовірну колекцію вітчизняних та закордонних іграшок, представлених у музеї. А участь в майстер-класі по виготовленню ялинкових прикрас стала довершенням екскурсії.

Про те, що наближаються новорічні свята та популярність фабрики символізувала велика кількість відвідувачів, від дітей до дорослих, екскурсійних груп як з різних куточків України, так і з-за кордону. Та попри метушню і відсутність снігу на вулиці, справжній новорічний настрій також подарувала Казкова кімната, як подарунок від усіх)))

Радимо всім знайти нагоду та завітати до Клавдіївської фабрики ялинкових прикрас!!!

Детальнішу інформацію про фабрику Ви можете дізнатися за посиланням http://www.klavdievo.com/

 

Майстер-клас для учнів 11 класів «Вік живи-вік учись».

16.12.2014 року на базі ЗОШ № 16 м. Житомира Ситняківська Світлана Михайлівна, доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, в рамках профорієнтаційних заходів соціально-психологічного факультет провела майстер-клас для учнів 11 класів «Вік живи-вік учись». У майстер-класі взяло участь 10 учнів ЗОШ № 16, 28 та 26 м. Житомира. Учні були проінформовані про численні можливості, які відкриваються у разі вступу на соціально-психологічний факультет, однією із яких є вивчення фахових предметів іноземною мовою. З учнями був проведений тренінг англійською мовою на розвиток їх комунікативних здібностей. Учні заповнили міні-анкети та висловили бажання отримувати інформацію, необхідну для абітурієнта, в електронному вигляді.

 

Профорієнтаційна робота та майстерклас по підготовці до ЗНО (смт. Чуднів та Романів)

19 грудня 2014 року викладачі соціально-психологічного факультету провели профорієнтаційну роботу в смт. Чуднів та Романів Житомирської області. Учні 11-х класів мали можливість познайомитися з особливостями організації навчального процесу на факультеті та традиціями, які склалися впродовж більш ніж десяти років  існування. Також був проведений майстер-клас по вибору майбутньої професії та підготовки до ЗНО.

 

Співпраця кафедри менеджменту і адміністрування з французькими колегами

12 грудня Професор Менеджменту Anouk Grevin (Політехнічний університет м. Нант, Франція) разом із професором Михайлом Мельником (Associate Professor, PhD (Social Sciences) University Angelicum, Rome, Italy), зустрілися зі студентами напряму підготовки «Менеджмент» соціально-психологічного факультету. Лекція та проведений тренінг був присвячений темі етичного лідерства та менеджменту. Студенти брали активну участь в дискусії, що ще раз засвідчило про наявність ідентичність проблем менеджменту у Франції та Україні. В межах подальшої співпраці, професорами європейських університетів запропоновано прийняти участь в подальших освітніх та тренінгових проектах, зокрема у Зимовій школі - 2015 «Цінності в економіці та бізнесі», яка буде проходити з 2 по 8 лютого 2015 року у м. Сумах. Участь у школі є безкоштовною.

 

«Усі професії потрібні, усі професії важливі»

Світлана Миколаївна Коляденко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності провела майстер-клас «Усі професії потрібні, усі професії важливі» у рамках проекту соціально-психологічного факультету «Майстерня успіху». Разом з випускниками та випускницями шкіл обговорювали соціально-психологічні особливості вибору професії, а також взаємозв’язок професійного вибору із працевлаштуванням.

 

«Влада – це зобов’язаність, а свобода – відповідальність»

6 грудня 2014р. року Безсмертна Вікторія Ігорівна, старший лаборант кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, провела майстер-клас для абітурієнтів на тему «Влада – це зобов’язаність, а свобода – відповідальність» в рамках проекту соціально-психологічного факультету «Майстерня успіху».

 

"Дорослішай на здоров"я"

Тарасенко Наталія Леонідівна, асистентка кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, з 8-по12 грудня перебувала на тренінговій програмі підготовки педагогів-тренерів програми "Дорослішай на здоров"я" за підтримки Міністерства освіти і науки України, Агенства США з Міжнародного Розвитку (USAID), "Здоров"я жінок України" і Фонду Народонаселення ООН. Тренінгова програма спрямована на статеве виховання підлітків та молоді. Протягом навчання отримала багато емоцій, вражень, нових цікавих зустрічей та навчальних ситуацій.

Вітаємо переможців І туру Всеукраїнської олімпіади з психології та Конкурсу наукових робіт!

Перемогу в І турі Всеукраїнської олімпіади з психології здобули

Ткачук Ольга (І місце),

Турчик Світлана (ІІ місце),

Манілов Юрій (ІІІ місце).

 

Перемогу у І турі Конкурсу наукових робіт здобули

Яценко Альона (І місце),

Турчик Світлана (ІІ місце),

Долінчук Ірина (ІІІ місце).

 

Бажаємо всім учасникам олімпіади і конкурсу наукових робіт особистісного зростання та здобутків у психології, а переможцям – достойно представити наш факультет в наступних турах змагань! J

 

Результати захисту конкурсних робіт

Студент

Назва галузей наук, з яких проводиться Конкурс

Тема наукової роботи

Науковий керівник

Сума балів

за роботу

Сума балів за захист

Загальна сума балів

1.                    

Яценко Альона

Гендерні дослідження

Алгоритм досягнення професійної успішності у свідомості осіб, що займають керівні посади

Голентовська О.С

47.6

37.25

84.85

2.                    

Турчик Світлана

Педагогічна та вікова психологія

Вивчення типових видів та характеристик ціннісно-смислового ставлення до грошей серед студентів

Фальковська Л.М.

46.6

37.2

83.8

3.                    

Долінчук Ірина

Педагогічна та вікова психологія

Особливості образу майбутнього подружнього партнера у юнацькому віці

Портницька Н.Ф.

49

32

81

4.                    

Ткачук Ольга

Педагогічна та вікова психологія

Психологічні особливості сприймання образу справедливого вчителя у підлітковому віці

Загурська І.С.

46.46

33

79.46

5.                    

Волинець Богдан

Юридичні науки

Особливості інтелектуальної сфери осіб із різним рівнем схильності до злочинної поведінки

Гавриловська К.П.

44.33

32.75

76.83

6.                    

Рожкова Наталія

Юридичні науки

Проблема емоційного вигорання співробітників правоохоронних органів

Котлова Л.О.

44.86

31.5

76.36

7.                    

Кащук Яна

Педагогічна та вікова психологія

Сором’язливість як чинник поведінки у підлітковому віці

Мазяр О.В.

47

29.14

76.14

8.                    

Онищук Інна

Корекційна та соціальна педагогіка

Особливості використання арт-терапевтичних технік у розвитку дрібної моторики дітей дошкільного віку з вадами розвитку

Тичина І.М.

44.46

31

75.46

9.                    

Дубова Софія

Педагогічна та вікова психологія

Мотивація досягнення старшокласників у структурі вміння вчитися

Савиченко О.М.

47.25

28.16

75.41

10.                 

Манілов Юрій

Політичні науки

Структура мотивації досягнень сучасних політичних лідерів

Савиченко О.М.

44.12

30.16

74.28

11.                 

Дяченко Вікторія

Актуальні проблеми інклюзивної освіти

Особливості уявлень про «справедливість світу» підлітків, які навчаються в інклюзивних класах

 

Фальковська Л.М.

47

27

74

12.                 

Черняєва Вікторія

Теорія та методика професійної освіти

Дослідження ефективності окремих форм активізації навчального процесу у вищій школі

Кирильчук І.В.

44.86

26.8

71.66

13.                 

Левченко Тамара

Фізичне виховання та спорт

Особливості емоційних станів спортсменів на різних відрізках спортивної діяльності

Савиченко О.М.

44.18

24.33

68.51

14.                 

Троценко Андрій

Педагогічна та вікова психологія

Особистісні відмінності осіб із різним типом нервової системи

Мазяр О.В.

46.18

22.5

66.68

15.                 

Єрастова Надія

Педагогічна та вікова психологія

Дослідження образу «учня» у свідомості вчителя молодших класів

Шмиглюк О.Г.

43.81

12

55.81

 

Результати олімпіади

№ з/п

учасник

Середній бал за олімпіадні завдання

Бал за тестові завдання

Середній бал за наукову роботу

Загальна сума балів

1

Ткачук Ольга

47,61

16,5

46,46

110,57

2

Турчик Світлана

50,81

13,1

46,6

110,51

3

Манілов Юрій

51,69

14,5

44,12

110,31

4

Долінчук Ірина

43,4

12

49

104,4

5

Рожкова Наталія

44,15

14,4

44,86

103,41

6

Дзендзельовська Наталія

45,36

14,75

41,46

101,57

7

Дяченко Вікторія

38,9

15,5

47

101,4

8

Жигун Юлія

41,9

14,25

44,73

100,88

9

Дубова Софія

39,15

14

47,25

100,4

10

Фурман Олександра

42,15

12,95

45,2

100,3

11

Кащук Яна

39,38

13,75

47

100,13

12

Яценко Альона

40,23

12,25

47,6

100,08

13

Троценко Андрій

37,54

14,75

46,18

98,47

14

Байдюк Анна

44,92

10,88

39,93

95,73

15

Янчевська Вікторія

40,92

13,5

41

95,42

16

Волинець Богдан

37,36

12,6

44,33

94,29

17

Рижак Катерина

46,41

9,08

37,7

93,19

18

Левченко Тамара

31,9

16,73

44,18

92,81

19

Рудь Євгенія

37,54

10,35

43,6

91,49

20

Хомутовська Оксана

36,83

16,95

36,8

90,58

21

Войцехівська Юлія

37,16

16,65

36,7

90,51

22

Зарицька Богдана

41,08

13,65

34,9

89,63

23

Лобода Ольга

35,91

9,4

43,8

89,11

24

Попович Діана

41,33

10,75

35,1

87,18

25

Онищук Інна

30,09

11,35

44,46

85,9

26

Єрастова Надія

26,45

11,15

43,81

81,41

27

Галайко Вадим

25,63

15,65

38,1

79,38

28

Чупріна Світлана

34,63

7,08

29,7

71,41

29

Кухарчук Вікторія

13,81

12,75

44,66

71,22

30

Каплун Оксана

21,8

6,5

42,33

70,63

31

Пастушенко Дарія

22,5

10,44

34,3

67,24

32

Кубайчук Ольга

16,33

9,08

40,46

65,87

 

 

Профорієнтаційна робота (смт. Андрушівка та смт. Ємільчине)

18-19 листопада 2014 року представники соціально-психологічного факультету: Людмила Миколаївна Фальковська, Сергій Анатолійович Котловий та студент 62 групи – Сергій Михнюк взяли участь у профорієнтаційних заходах в смт. Андрушівка та смт. Ємільчине. Було представлено факультет, кафедри, спеціальності, що викликало інтерес серед випускників шкіл. Усі роздаткові матеріали були розібрані, що свідчить про зацікавленість цільової аудиторії навчанням на факультеті.

 

Профорієнтаційна робота (м. Бердичев)

21 листопада 2014 року представники кафедр соціально-психологічного факультету ЖДУ імені Івана Франка провела профорієнтаційну роботу в навчально-виховному комплексі «Школа-гімназія-ліцей» №10 м. Бердичева. Зустріч відбулася в актовій залі з учнями випускних класів.

 

«Ненависть не подолати ненавистю. Тільки любов’ю»

28 листопада 2014р. доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Павлик Надія Павлівна провела майстер-клас на тему «Ненависть не подолати ненавистю. Тільки любов’ю» для абітурієнтів. На майстер-класі учасники мали можливість дізнатися про зміст та методи протидії мові ненависті .

 

«Подаруй Різдво бійцям АТО»

У ЖДУ ім. І.Франка стартував благодійний ярмарок "Подаруй Різдво бійцям АТО". Головною метою є збір коштів для закупівлі теплих зимових речей бійцям, що перебувають в зоні АТО. Тривалість Ярмарки : 24-28 листопада 2014 р.

24 та 25 листопада активно запрацювали арт-майстерні на соціально-психологічному, крім того, можна було почастувати домашніх солодощів та написати листи з теплими побажаннями бійцям, що перебувають в АТО!

26 листопада Ярмарок "Подаруй Різдво бійцям АТО" став загально університетським заходом, він проходив на 2 поверсі (корпусу №4) та тривав з 10.00!

Більше фото з перших двох днів Ярмарку - https://vk.com/album-58649801_206849684

 

«Правильний вибір – запорука успіху»

У суботу, 22 листопада, на СПФ пройшов майстер-клас на тему «Правильний вибір – запорука успіху». На ньому майбутні абітурієнти мали змогу ознайомитися з комп’ютерними інноваціями у профорієнтаційній роботі. Ось як це було…

 

«Створи, мотивуй, дій»

22 листопада викладачами кафедри економіки та маркетингу Пойтою І.О. та Калініченко О.О. був проведений майстер-клас для абітурієнтів 2015 р. «Створи, мотивуй, дій». Метою даного майстер-класу було ознайомити присутніх з особливостями маркетингової діяльності та ознайомити з перевагами професії маркетолога.

Майстер-клас проводився у вигляді ділової гри, учасники мали можливість створити власні товари, прорекламувати та реалізувати їх, а також визначити свої конкурентні переваги серед виробників.

 

Соціально-психологічний відсвяткував День студента по-мистецьки!

17 листопада у межах мистецького проекту «7 картин на 7 небі» студенти соціально-психологічного презентували широкому загалу власні мистецькі твори. Олександра Борисова, Ольга Лобода та Валерія Гончаренко розкрилися як художниці, Віталій Буравський та Дар’я Пастушенко представили власну поетичну творчість. Потішили слухачів гості факультету – студенти ННІ педагогіки: Анна Краснобока, Сергій Амоленкан, Віталій Залуцький, Тетяна Шиян, які створили цікавий вокально-інструментальний мікс, який підтримав та посилив творчу атмосферу заходу.

Дорогі студенти, зі святом Вас! Успіхів Вам у навчанні та дозвіллі, відкривайте в собі нові світи, не забувайте про творчість. Усі Ви талановиті, головне – вчасно це помітити!

 

Благодійні кошти для "Хоспісу святої Олени"

19 листопада студенти соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка відвідали «Хоспіс святої Олени» (м.Коростень) з волонтерською акцією та благодійною допомогою в рамках реалізації Інформаційно-просвітницької кампанії "Паліативна допомога - справа кожного!" Житомирської обласної Асоціації фахівців соціальної сфери за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Благодійні кошти для "Хоспісу святої Олени" (на які був придбаний необхідний для закладу водонагрівач) студенти зібрали, підготувавши благодійну виставу "Будинок життя" (Соціально-інтерактивний "Театр життя"), що відбулася 6 листопада в Міському палаці культури (м.Житомир) та була підготовлена з метою привернення уваги до проблем невиліковних хворих. Крім того, для майбутніх соціальних педагогів та психологів був проведений семінар "Соціально-психологічна робота в сфері паліативної та хоспісної допомоги".

Соціально-інтерактивний "Театр життя" дякує своєму глядачеві від імені "Хоспісу святої Олени" за Ваше тепло, допомогу та увагу!

Дякуємо!

 

Всеукраїнський тренінговий курс на основі посібника "Компас"

Викладачі соціально психологічного факультету з 2 по 8 листопада 2014р. взяли участь та успішно засвоїли Всеукраїнський тренінговий курс на основі посібника "Компас" для молодіжних тренерів з питань освіти з прав людини та трансформації конфліктів. У ході роботи Тарасенко Наталія Леонідівна та Безсмертна Вікторія Ігорівна, викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності оволоділи новими методиками роботи з молоддю з питань просвіти та освіти у сфері прав людини, апробували нові методи трансформації конфліктів.

 

Форум-театр

6 та 13 листопада студенти 32 та 33 груп спеціальності "Соціальна педагогіка" соціально-психологічного презентували для першокурсників свої залікові форум-вистави! До уваги глядачів був представлений спектр соціальних проблем, зокрема, студенти 32 групи презентували вистави "Кохання проти війни", "Доторкнись і пробач", студенти 33 групи - "Таємниця крізь роки" та "Бути людино, коли..". Більше фото за посиланням https://vk.com/albums-58649801

Форум-театр - методика інтерактивної роботи, що полягає в пошуку в рамках запропонованого спектаклю разом з учасниками і учасницями шляхів вирішення проблеми або виходу із складної життєвої ситуації

 

«Рух проти ненависті»

12 листопада 2014 р. у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича (відділ мистецтв) відбулася презентація фотопроекту «Емоції: слова, що творять мову ненависті або любові» та колективної монографії «Енциклопедія прав людини: соціально-педагогічний аспект».

Презентація мала на меті привернути увагу фахівців соціальної сфери, бібліотекарів, учителів, викладачів, громади міста до цілей і стратегії реалізації національної кампанії «Рух проти ненависті»; налагодити зв'язки у сфері прав людини; актуалізувати проблеми Інтернет-насильства, кібербулінгу та протидіяти поширенню дискримінаційного контенту у ЗМІ.

Проект реалізується українським національним комітетом кампанії «Рух проти ненависті» у межах руху Ради Європи «No Hate Speech Movement» ? Молодь за права людини онлайн.

Участь у заході взяли Національний координатор кампанії «No Hate Speech Movement» в Україні, доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності ЖДУ ім. І.Франка Надія Павлівна Павлик, проректор з наукової і міжнародної роботи Житомирського державного університету імені Івана Франка, доктор педагогічних наук, професор Наталія Андріївна Сейко, директор Департаменту сім'ї, молоді та спорту Житомирської ОДА Світлана Миколаївна Гресь, викладацький склад та студентство ЖДУ ім. І.Франка, представники загальноосвітніх навчальних закладів та професійно-технічних навчальних закладів м. Житомира й області, громадськість.

Організацією, національним координатором кампанії в Україні, є Асоціація КВН України. У Житомирській області реалізацію кампанії підтримують Житомирська обласна молодіжна громадська організація «Паритет», Центр міжкультурної толерантності ЖДУ ім. І.Франка, Житомирська обласна асоціація фахівців соціальної сфери та навчальні заклади. Так, наприклад, заступник з навчально-виховної роботи ЗОСШ № 16 м. Житомира Алла Володимирівна Виговська розповіла про досвід реалізації кампанії «No Hate Speech Movement» в умовах навчального закладу.

Крім того під час заходу відбулася мистецька презентація фотопроекту «Емоції: слова, що творять мову ненависті або любові» (ідея: Інна Палько, Надія Павлик; реалізація: Володимир Павловський, арт-студія «4Route». Фото: актори Соціально-інтерактивного «Театр Життя», волонтери Центру міжкультурної толерантності Житомирського державного університету імені Івана Франка). Фотопроект був створений з метою привернення уваги громадськості до наслідків поширення Інтернет-контенту, зокрема мови ненависті, в середовищі дітей і молоді.

 

Ділимося гарною новиною!

12 листопада 2014 р. у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича (відділ мистецтв) відбулася презентація фотопроекту «Емоції: слова, що творять мову ненависті або любові» та колективної монографії «Енциклопедія прав людини: соціально-педагогічний аспект».

Презентація мала на меті привернути увагу фахівців соціальної сфери, бібліотекарів, учителів, викладачів, громади міста до цілей і стратегії реалізації національної кампанії «Рух проти ненависті»; налагодити зв'язки у сфері прав людини; актуалізувати проблеми Інтернет-насильства, кібербулінгу та протидіяти поширенню дискримінаційного контенту у ЗМІ.

Проект реалізується українським національним комітетом кампанії «Рух проти ненависті» у межах руху Ради Європи «No Hate Speech Movement» ? Молодь за права людини онлайн.

Участь у заході взяли Національний координатор кампанії «No Hate Speech Movement» в Україні, доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності ЖДУ ім. І.Франка Надія Павлівна Павлик, проректор з наукової і міжнародної роботи Житомирського державного університету імені Івана Франка, доктор педагогічних наук, професор Наталія Андріївна Сейко, директор Департаменту сім'ї, молоді та спорту Житомирської ОДА Світлана Миколаївна Гресь, викладацький склад та студентство ЖДУ ім. І.Франка, представники загальноосвітніх навчальних закладів та професійно-технічних навчальних закладів м. Житомира й області, громадськість.

Організацією, національним координатором кампанії в Україні, є Асоціація КВН України. У Житомирській області реалізацію кампанії підтримують Житомирська обласна молодіжна громадська організація «Паритет», Центр міжкультурної толерантності ЖДУ ім. І.Франка, Житомирська обласна асоціація фахівців соціальної сфери та навчальні заклади. Так, наприклад, заступник з навчально-виховної роботи ЗОСШ № 16 м. Житомира Алла Володимирівна Виговська розповіла про досвід реалізації кампанії «No Hate Speech Movement» в умовах навчального закладу.

Крім того під час заходу відбулася мистецька презентація фотопроекту «Емоції: слова, що творять мову ненависті або любові» (ідея: Інна Палько, Надія Павлик; реалізація: Володимир Павловський, арт-студія «4Route». Фото: актори Соціально-інтерактивного «Театр Життя», волонтери Центру міжкультурної толерантності Житомирського державного університету імені Івана Франка). Фотопроект був створений з метою привернення уваги громадськості до наслідків поширення Інтернет-контенту, зокрема мови ненависті, в середовищі дітей і молоді.

 

Благодійна вистава "Будинок життя"

Благодійна вистава "Будинок життя" Соціально-інтерактивного "Театру життя", що відбулася 6 листопада в Міському палаці культури та підготовлена з метою привернення уваги до проблем невиліковних хворих, зібрала благодійні кошти для підтримки «Хоспісу святої Олени» (м.Коростень).

Зібрана СУМА становить 2937 грн. Дата поїздки до хоспісу узгоджуються, Показати повністю..детальний звіт за довірені нам благодійні внески додамо одразу після поїздки.

Ми вдячні Всім за підтримку, адже біда чужою не буває, бо для когось вчора вже немає, а завтра може не прийти. Є тільки сьогодні. Життя в даний момент....Захід організовує Житомирська обласна Асоціація фахівців соціальної сфери за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження». Паліативна допомога – це підхід, який покращує якість життя пацієнтів (дорослих і дітей) та членів їх сімей, які зіткнулися з проблемами, пов’язаними зі небезпечним для життя захворюванням, дізналися про шляхи запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, точній діагностиці та правильному лікування болю та інших проблем, незалежно від їх характеру – фізичних, психологічних, соціальних чи духовних (ВООЗ).

 

On 28 October, 2014 Marketing & Management Department held a meeting with Ms. Natalia Rybak, General Director of MB Quest LLC Ukraine, multi-national research organization that provide a wide range of services to pharmaceutical and biotechnological companies in the field of international clinical studies of medical products and devices.

Besides, Mr. Livy, American Business tutor was also involved in presentation agenda.

This event was held in interactive Q&A format in English and the third year talented students took an active part in live conversation communicating exclusively English language during the presentation.

The main topics of the meeting:

  • -   New time for Ukraine
  • -   Why we should study and use English in our life?
  • -   About International companies , investments , career opportunities
  • -   Marketing study: Marketing, Advertising, Brand, Public relations, Launch, Market research     

At the lecture the speakers told their vision on European integration vector in Ukraine that would have a positive impact on further development of international business in Ukraine, they also shared their skills, knowledge and experience, required for the work in an international company.

 

Квест-посвята у першокурсники

5 листопада Студентське бреатство влаштувало захоплюючу подорож першокурсників університетом на козацьку тематику.

Щоб досягнути своєї цілі їм довелося пройти вісім випробувань, кожне з яких підготував відповідний комітет РСБ. Команди пройшли крізь найнесподіваніші перепони від української рулетки, головоломок, забаганок отамана, фізичних випробувань. Всі п’ятдесят чотири учасники проявили неабияку завзятість, відповідальність та кмітливість. Переможених не було, кожна з команд виявилась кращою на певній ділянці квесту.

Але найспритнішими, найкмітливішими, найвідважнішими, найрозумнішими виявилися переможці квесту, учасники команди "Максимум", студенти 14 групи. З чим їх ще раз і вітаємо.

Першокурсники пообіцяли *поганяти* і РСБ. Тож із нетерпінням чекаємо відповіді найактивніших!!!

 

Human Capital Forum 2014

20 жовтня 2014 року студенти спеціальностей «Маркетинг» та «Менеджмент» разом з завідувачем кафедри «Економіки та маркетингу» Вікарчук Ольгою Іванівною стали учасниками виставки-форуму по управлінню людським капіталом «Human Capital Forum 2014», яка відбулася в м. Київ ВК «КиївЕкспоПлаза». Вони мали змогу прослухати семінари та відвідати майстер-класи за наступними блоками:

  • Рекрутинг, оцінка і підбір персоналу. Навчання, адаптація та мотивація персоналу.
  • Трансформація бізнесу і HR.
  • Трансформація себе. Трансформація навчання. Панельна дискусія для директорів.
  • Управління персоналом. Навчання і розвиток персоналу. Лідерство.
  • Трансформація управління та розвитку. Бізнес-гра.
  • Трансформація лідерства та корпоративної культури. Панельна дискусія.
  • Також змогли стати учасниками панельної дискусії для директорів «Трансформація бізнесу» та «Навіщо підприємству HR».

 

Кафедра менеджменту і адміністрування навчає студентів основам Human Resource-менеджменту

Доцент кафедри Т.В. Боцян – учасник багатьох міжнародних програм обміну та навчання за кордоном, поділилася зі студентами правилами успішного працевлаштування. Семінар-тренінг було присвячено вирішенню основних проблем, що виникають при працевлаштуванні, найпоширенішим помилкам при написанні резюме та мотиваційного листа, правилам проходження успішної співбесіди.

 

Фотопроект он-лайн кампанії «Рух проти ненависті» «ЕМОЦІЇ: Слова, що творять мову ненависті або любові»

Фотопроект он-лайн кампанії «Рух проти ненависті» «ЕМОЦІЇ: Слова, що творять мову ненависті або любові»

Ідея: Інна Палько, Надія Павлик. Реалізація: Володимир Павловський, арт-студія «4Route» Фото: актори Соціально-інтерактивного «Театр Життя», волонтери Центру міжкультурної толерантності Житомирського державного університету імені Івана Франка: Сергій Товщик, Арсеній Шелестюк, Віталій Гребенюк, Влад Могилянець, Іван Карплюк, Сергій Михнюк, Дар?я Рудніцька, Анастасія Рашко, Інна Слободенюк, Юлія Рибачук, Юлія Хмілевська, Ярослава Кондратенко.

 

Флешмоб до Всесвітнього дня паліативної допомоги

У рамках відзначення Всесвітнього дня паліативної допомоги (11 жовтня) студентами соціально-психологічного факультету ЖДУ та Житомирської обласної Асоціації фахівців соціальної сфери за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» проведено молодіжний флешмоб. Метою флешмобу було привернути увагу широкої громадськості до проблеми надання допомоги паліативним хворим, де відображено шлях невиліковно хворої люди: від ізоляції в суспільстві до здобуття розуміння та підтримки тощо. Зазначимо, цього року Всесвітній день паліативної допомоги відзначають у 20 областях України.

Паліативна допомога – це підхід, який покращує якість життя пацієнтів (дорослих і дітей) та членів їх сімей, які зіткнулися з проблемами, пов’язаними зі небезпечним для життя захворюванням, дізналися про шляхи запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, точній діагностиці та правильному лікування болю та інших проблем, незалежно від їх характеру – фізичних, психологічних, соціальних чи духовних (ВООЗ).

 

15 жовтня 2014 року Наталія Тарасенко, асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, взяла участь у загальноучилищних батьківських зборах за темою «Особливості організації навчально-виховного процесу. Проблеми адаптації першокурсників» у ДПТНЗ "Житомирське вище професійне училище сервісу і дизайну". Виступ стосувався проблем статевого виховання, збереження репродуктивного здоров’я сучасної молоді та основ планування сім’ї та відповідальності і ролі батьків у цьому процесі. Після загальних зборів відбулися збори у класних групах.Збори розпочали заступники директора з НВР та НВЧ – Малова Н.Ю. та Ткачук В.П. щодо організації навчально-виховного процесу в училищі.

 

Освітні інновації на кафедрі економіки та маркетингу

9 жовтня 2014 року студенти спеціальностей «Маркетинг» та «Менеджмент» разом з викладачами відвідали Міжнародну виставку реклами та маркетингу «REX», яка відбулася в ВК «КиївЕкспоПлаза». Студенти були ознайомлені з діяльністю провідних рекламних компаній України, діяльність яких представлена на:

  • WIFI-реклама – новий вид медіа;
  • Локальне просування торгівельних мереж;
  • Поліграфія - важливий канал маркетингових комунікацій.

 

Learning speak English fluently!

8 жовтня на кафедрі менеджменту і адміністрування відбулася зустріч студентів з паном Niq Tognoni в рамках проекту Outbound (Американської Ради з Міжнародної освіти). Пан Tognoni прочитав студентам лекцію англійською мовою на тему якості бібліотечних послуг в Чикаго, штат Іллінойс.

 

«7 картин на 7 небі» - Олена Славова

6 жовтня на соціально-психологічний факультет після затяжних літніх канікул повернулися художні полотна. На зміну «реалістичному», «голому» реалізму картин Юрія Камишного прийшли вишукані фантастично-символічні полотна Олени Славової.

Музично-поетичний фон зустрічі забезпечили Євген Коваленко та Ксенія Ціпоренко, теплу атмосферу створили викладачі та студенти СПФ.

 

Візит до „Ремісничої майстерні”

Студенти спеціальності „Менеджмент” відвідали Музей „Ремісничий двір” під відкритим небом, де представлено тисячі експонатів, про кожен з яких господар може розповісти цілу історію. Власник музею – житомирянин Федір Євтушенко – більшу частину свого життя збирає та колекціонує старовинні речі, ремісниче приладдя, фотоапарати, предмети побуту. На екскурсії у Музеї вже встигли побувати численні гості із-за кордону, проте житомиряни навіть не здогадуються про існування такого унікального закладу на Крошні.

 

Organic Milk

4 жовтня студенти та викладачі кафедри „Менеджменту і адміністрування” побували на заводі з переробки екологічно чистого молока ТОВ «ОРГАНІК МІЛК», потужністю – 30 тон на добу. Компанія має повний завершений цикл виробництва від вирощування кормів, утримання поголів’я м’ясо-молочного стада до переробки молочної сировини та виробництва кінцевого продукту споживання. Сучасний фермерський комплекс європейського зразка та новітній високотехнологічний молокопереробний завод дозволяють досягати показників найвищої якості продукції. ТОВ «Органік Мілк» входить до складу вертикально інтегрованої компанії, що складається з чотирьох компліментарних підприємств, які функціонують у сфері органічного рослинництва й тваринництва. Відвідувачі мали змогу скуштувати органічну продукцію на дегустації на навіть придбати її за цінами виробника.

 

День працівника освіти на соціально-психологічному факультеті!

Більше інформації про благодійну акцію в групі факультету http://vk.com/socio_psychological_faculty?w=wall-8623727_4504

 

''Made in Ukraine''

23 вересня на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка відбувся фестиваль першокурсників з промовистою назвою ''Made in Ukraine''.

«Кожного дня життя дарує нам все нові й нові враження, відкриває у нас невідомі й нерозкриті раніше таланти. А ми, у свою чергу, пізнаємо і випробовуємо себе у незвичних ролях. Однак талант - це праця, яка втілюється у життя лише при нагоді, і нам ,першокурсникам соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету ім. Івана Франка, випала така нагода, презентувати себе, свої таланти і можливості широкій публіці на фестивалі першокурсників з гучною назвою ''Made in Ukraine''. Тематика концерту була патріотичною, учасники виконували виключно українські пісні, вірші і танці. Також підкреслю те, що головною метою концерту була благодійність, кожен студент мав змогу допомогти українській армії.

Тому, хочеться подякувати всім, хто підготував і втілив у життя цей захід. Сподіваюся, що у нашому студентському житті буде ще багато таких чудових моментів.»

Автор Тетяна Слюсар
Помічник Мирослава Радевич

 

Розвиток інклюзивної освіти в Житомирі

З 24 по 26 вересня 2014 року в Житомирі проходив п’ятий міжнародний семінар в рамках проекту з інклюзивної освіти «Розвиток інклюзивної освіти: створення мережі. Створення спільноти». Організатори семінару - Житомирський обласний благодійний фонд «АРКА», україно-італійська загальноосвітня приватна школа «Всесвіт» у співпраці з Житомирським державним університетом імені Івана Франка – вже вкотре зібрали разом тих, хто небайдужий до проблем інклюзії та має досвід у роботі з дітьми з особливими потребами: ЗОШ № 30, СНВК № 59, ЗОПШ «Сяйво», україно-італійська ЗОШ «Всесвіт»; громадські організації: «Діти сонця», «Молодь. Жінка. Сім’я»; спортивний клуб «Додзе»; благодійні організації: «Сім’я», «Місія в Україну», Міжнародний освітній центр «Всесвіт»; Житомирська обласна ПМПК. Науковими координаторами проекту були професор Болонського університету та директор громадської організації «ІСКОС» Емілія-Романія Андреа Кортезі. Семінар відбувся за підтримки Житомирської обласної та міської ради, управління освіти Житомирської міської ради. З вітальним словом учасникам семінару виступили ректор університету Петро Юрійович Саух, декан соціально-психологічного факультету Лариса Петрівна Журавльова, заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради Раїса Леонідівна Кошевич, депутат обласної ради Ярослав Дмитрович Долгих , депутат міської ради Неля Дмитрівна Ковалюк.

Професор Дімітріс Аргіропоулос (Італія) у своїй науковій доповіді «Деференційна педагогіка – робота з дітьми з особливими потребами у школі та суспільстві» наголосив на важливості об єднання зусиль навчальних закладів, громадських організацій та політиків у вирішенні проблеми інклюзії та можливості створення інклюзивного середовища в Украйні: «Добра політика створює умови, щоб політики дбали про всіх людей, у тому числі й про людей з особливими потребами. «Право» – ключове слово, яке приводить до іншого ключового слова - «відповідальність». Ми – ті люди, які на практиці впроваджуємо проект, тому маємо відповідально відноситись до своєї ділянки роботи. Напрямок на розвиток інклюзивної освіти є сьогодні одним з пріоритетних. Італія в авангарді всіх країн Європи, вона включає досвід та різноманітні підходи до проблеми. Ці надбання стали уже культурою. Люди з особливими потребами відрізняються від інших, і тому завдання лікарів, педагогів, вихователів – вміти визначати міру таких відмінностей. Це все вони мають робити для того, щоб зробити все можливе, щоб такі люди себе почували такими, як всі. З одного боку – вони відрізняються, з іншого – такі як всі. Зусилля всіх тих, хто сприяє розвитку інклюзії веде до створення певної спільноти». Професора Дімітріса Аргіропоулоса було посвячено в Почесні професори Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Своїм досвідом інклюзії поділились директор загальноосвітньої україно-італійської школи «Всесвіт» Марія Петрівна Левченко, директор школи № 30 Нечипорук Тетяна Анатоліївна, педагогічний колектив приватної школи «Сяйво». Всі учасники проекту мають плідні напрацювання в цьому напрямку та усвідомлюють необхідність створення спільноти заради майбутнього.

Завдяки проекту ми побачили цілісну картину розвитку інклюзивної освіти в Житомирі та перспективи співпраці з європейською громадськістю.

 

Освітні інновації на кафедрі економіки та маркетингу

Для студентів спеціальностей «Маркетинг» та «Менеджмент» в процесі навчання проводяться майстер-класи, тренінги, інтерактивні ігри відомими фахівцями у галузі маркетингу, економіки, управління та іноземні спеціалістами з питань міжнародного маркетингу і управління.

У вересні відбувся майстер-клас англійською мовою генерального директора MB Quest, LLC Наталії Рибак з питань маркетингових досліджень іноземних ринків.

Американським викладачем, консультантом, тренером Mr. LEVI був проведений тренінг «Знання іноземних мов відкриває світ».

 

Презентація книги Горбунової Вікторії Валеріївни «Виховання без нервування»

17 вересня 2014 року відбулась презентація книги докторантки Інституту соціальної і політичної психології НАПН України, доцента, психолога-практика, письменниці Горбунової Вікторії Валеріївни «Виховання без нервування».

В новій книзі Вікторія Валеріївна не лише зрозуміло пояснює про особливості спілкування з вашими дітками, а й допомагає «впоратися з упертюхами, ледарями, плаксіями, розбишаками, крикунами та хитрунами» та ділиться історіями з власної багаторічної психологічної практики.

Книгу «Виховання без нервування» можна буде придбати найближчим часом у книгарнях міста

 

Профорієнтаційну роботу вже розпочато!

3 вересня 2014 року викладачка кафедри соціальної та практичної психології Гречуха Ірина Анатоліївна зустрілась з класними керівниками Черняхівської гімназії на тему «Міжособистісне спілкування в системі «вчитель-учень».

Також в рамках профорієнтаційної роботи Ірина Анатоліївна поспілкувалась з учнями випускних класів та розповіла про особливості вступу та навчання на соціально-психологічному факультеті.

Корисна інформація для майбутніх абітурієнтів

 

Перший дзвоник

1 вересня 2014 року соціально-психологічний факультет вітав першокурсників, що приєдналися до дружної родини франківців.

Перший навчальний день для першокурсників виявився насиченим. Студенти зустрілись з п’ятим міністром освіти і науки України, академіком НАН України Кременем Василем Григоровичем, а також познайомилися з дирекцією факультету та кураторами груп.

 

Міжнародна громадська організація «Молодь на Роздоріжжі»

30 серпня 2014 року на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулась зустріч з директором Міжнародної громадської організації «Молодь на Роздоріжжі» Джимом Вандером з метою проведення міжрегіонального просвітницького семінару стосовно здорового способу життя молоді та профілактики соціальних девіацій.

Участь у зустрічі взяли участь студенти соціально-психологічного та представники освітніх закладів Житомирщини. Основними темами обговорення були: просвітницька робота стосовно збереження здорового способу життя та профілактики соціальних девіацій серед молоді, ознайомлення із роботою Міжнародної громадської організації «Молодь на Роздоріжжі» та особливостями впровадження соціальної програми «Молодь на Роздоріжжі».