Соціально-психологічний факультет

Про факультет Деканат Кафедри факультету Студентське братство Наукова діяльність Проекти факультету Новини

Вступні іспити - 2010.

На соціально-психологічному факультеті відбулися вступні іспити бажаючих здобути ОКР "Спеціаліст" та "Магістр".

Літо. Відпустка. Ремонт.

На соціально-психологічному факультеті у самий розпал літа, відпусток та канікул, на фоні здачі вступних іспитів та роботи приймальної комісії - триває ремонт. Далі no comment...

Випуск - 2010

30 червня в Житомирському державному університеті Імені Івана Франка відбулося Свято вручення дипломів.
Урочисте вручення дипломів студентам соціально-психологічного факультету деканом Олександром Леонідовичем Музикою відбулося в міському будинку культури.

Після напружених державних іспитів, захисту бакалаврських і магістерських соціально – психологічний факультет випускає 486 фахівців із психології,  соціальної педагогіки та менеджменту. Нажаль, не всі студенти вчасно отримують диплом одного з найстаріших житомирських факультетів. Причина – збій у роботі київської установи, що виготовляє дипломи. Але це не завадило студентам гідно відсвяткувати свято своєї професійної зрілості. Спочатку були урочистості біля рідного четвертого корпусу, де самим з кращих дипломи вручав ректор Петро Саух, заступник голови облдержадміністрації Ігор Орлов та міський голова Віра Шелудченко. 

Запам’яталися випускникам слова пісень улюбленого професора Володимира Шинкарука:  «Талант – це праця, знання – це сила!» і «Більше не буде в нас першої пари», «Більше ніколи й ніхто нас не викличе у деканат». Володимир Федорович знайшов сили і час вшанувати своєю присутністю неформальну частину свята, яку більшість студентів провела у «Королівський бочці». А вручали дипломи як завжди урочисто у міському палаці культури. І, як завжди (це для викладачів): вперше (це для випускників) спогади, смуток, розставання з друзями, сльози розчулення, счасливі посмішки батьків, квіти і подарунки, на сцені одна за одною групи студентів, декан соціально – психологічного факультету Олександр Музика, заступники Олег Мазяр і Алла Весельська, секретар Наталія Хоменко і методист заочної форми навчання Ольга Голентовська.

 

Університет Житомира і університет Болоньї пахнуть однаково

19 червня 2010 року у конференц-залі Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулася робоча зустріч фахівців університету, міського управління освіти та пред ставниці провінції Емілія-Романья Федеріки. Обговорювалися проблеми завершальної частини спільного проекту «Протидія торгівлі неповнолітніми в Україні та Молдові», який завершиться 27 грудня 2010 року.

Університет взяв на себе зобов’язання розробити спеціальну навчальну програму і підготувати до неї волонтерів з числа студентів-соціальних педагогів, які проходитимуть практику у соціальних службах для дітей, сім'ї та молоді.

Крім того, на фахівців університету покладено завдання підготувати і провести опитування щодо ефективності цієї роботи.

Сеньйора Федеріка підкупила всіх своєю доброзичливою посмішкою, а ще тим, що мовила, переступивши поріг нашого навчального закладу: «Запах університету!» Приємно, що університет Житомира і університет Болоньї пахнуть однаково.

Гості з Італії сподобалася неофіціина програми, а саме спільне висадження олеандра середземноморського і нашого кримського чагарника на галявині, якою опікується соціально-психологічний факультет.  

Сеньора Федеріка не погордувала замастити руки житомирською землею, була природною, щирою. «Аривидерчі», – сказав їй декан Олександр Музика. «До побачення», – відповіла Федеріка. І вдвох вони засміялися, тому що зрозуміли, що це половина їх словникового запасу на італійській та українській мовах. Але це поки що. Бо болонський процес для ЖДУ тепер абсолютно близька категорія.

Співробітництво двох університетів, яке започаткувалося так симпатично, без сумніву  стане більш тісним та плідним.

 

Чорнобривців насіяла Alma-mater

17 червня 2010 року на соціально-психологічному факультеті відбулась акція «Чорнобривців насіяла Alma-mater». У всіх на пам’яті найбільша в Житомирі тюльпанова галявина, яку створили викладачі та студенти соціально-психологічного факультету. Але тюльпани відпочивають до наступної весни. Викладачі Ірина Тичина, Людмила Фальковська, Наталія Портницька, Олена Музика, Оксана Шмиглюк, Ольга Голентовська, Світлана Крамарчук, Сергій Товщик, Юлія Дем'янчук, Віктор Кириченко, Анна Стрельченко та студенти Ігор Сарнавський, Інна Степанюк акуратно викопали і відсортували цибулини. А на їх місці висаджено понад 10 тисяч саджанців чорнобривців та айстр. Квіткові дива творять люди. Ідея щодо розсади прийшла в розмові з завідувачем кафедри охорони праці А.О. Аннамухамедовим. Н.І. Корево, завідувачка агробіостанції, поділилася квітами. П.С. Желіхівський організував їх доставку. А вирівнювали площу, очищували її від бур’янів студенти-добровольці на чолі з деканом Олександром Леонідовичем Музикою та його заступницею з організаційно-виховної роботи Аллою Леонідівною Весельською. Країна має знати своїх героїв. Ось їх імена: Валентина Огороднік, Володимир Оснадчук, Валентина Мельник, Григорій Боровський, Дмитро Скорик, Ірина Бондарчук, Катерина Лимарчук, Людмила Нелеп, Надія Скляренко, Олег Ляшенко, Олександр Козак, Олена Клопотовська, Олена Мачинська, Олеся Грибан, Ольга Завертайло, Ольга Фадюк, Марина Мисник, Микола Козак, Руслан Клопотовський, Світлана Войтюк, Тарас Шевчук, Яніна Медведєва.

Державні іспити на соціально-психологічному факультеті

Години хвилювань в коридорі, чекання біля дверей та ще й невідомість всього того, що відбувається за зачиненими дверима – все це не про студентів соціально-психологічного факультету, які в червні здають державні іспити, оскільки де ще дозволять користуватися усім необхідним на екзамені та ще й дається на це цілих дві години! Саме стільки часу відводиться студентам на те, щоб виконати другу частину екзаменаційних завдань, професійно-орієнтованих, під час виконання яких студенти мають змогу користуватися всіма можливими джерелами та мережею Інтернет.

ПОЗ – спеціальні завдання, в яких змодельовані ситуації майбутньої професійної діяльності і вирішення яких потребує комплексного застосування учбових вмінь і знань: від аналізу і до визначення проблеми, її теоретичного аналізу, підбору літературних джерел, застосування спеціальних і статистичних методів обробки даних, демонстрації певних практичних прийомів роботи до групової рефлексії і складання програми саморозвитку. В основі ПОЗ лежать базові методики з курсів, які, відповідно до освітніх стандартів, виносяться на державні іспити. Цікавий той факт, що під час виконання ПОЗ студенти відкривають не лише для викладачів, але в першу чергу для себе свої приховані таланти. З’являється величезний творчий потенціал, вражаючі акторські здібності та просто нереальна винахідливість. Перша ж частина екзамену містить тести і теоретичне завдання, які виконуються в аудиторії, з обмеженням часу і контролем викладачів.

22 квітня 2010 року на соціально-психологічному факультеті відбувся ІІІ міжрегіональний семінар «Впровадження у навчальний процес програми ціннісної підтримки розвитку здібностей та обдарованості» в рамках освітнього експерименту (наказ №230 управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації від 27.08.2008 р.).

Програма ціннісної підтримки розрахована на співпрацю між науковцями і педагогами-практиками, у результаті якої кожен педагог-учасник експерименту отримає право на власну модифікацію програми «Три кроки» із врахуванням вимог і особливостей конкретної педагогічної ситуації.

У семінарі взяли участь представники Лабораторії психології творчості Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України, Інституту обдарованої дитини АПН України, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г Короленка, Управління освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації, Кафедри психології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Житомирського центру науково-технічної творчості, Житомирського обласного педагогічного ліцею... (читати далі)

 

19 квітня 2010 року Розквітли тюльпани! Більше 2000 тюльпанів своїм квітом радують нас біля 4 корпусу Житомирського державного університету імені Івана Франка (з вул. Пушкінської).  Студенти та викладачі соціально-психологічного факультету їх висадили до 90 -річчя університету. На цей раз велике тюльпанове серце ми присвячуємо 65-й річниці з Дня перемоги у Великій Вітчизняній війні.

У березні-травні 2010 року на базі соціально-психологічного факультету проходить "Фестиваль практичної психології".

 

У лютому 2010 року студенти та викладачі соціально-психологічного факультету та ННІ філології та журналістики долучилися до доброчинної акції громадської організації «Студентьки клуб» - «На два життя одразу».

Подробиці на офіційному сайті проекту http://studclub.org.ua

 

4 березня 2010 р. Володимир Шинкарук взяв участь у традиційному, ним самим колись започаткованому, святі соціально-психологічного факультету «Вільний мікрофон». Цього разу свято відбулося під знаком античності: боги, богині, лаврові вінки.
«Привіт, скільки зим і літ,
Наче з вишні цвіт
Облітають наші с тобою роки»
- співав бард.
Ну а дипломантами стала група невимовно вродливих факультетських красунь (Марія Пилипенко, Валентина Чепель, Анастасія Цимбалюк, Наталія Грозь, Катерина Лаврова, Катерина Корзун, Ольга Ключинська, Ірина Рубель, Юлія Поліщук) на чолі з талановитою психологинею і геніальною дизайнеркою Наталією Погорєловою.
Археофаг також вразив: вокально-балетний номер за участю приголомшливого танцюриста, старшого викладача кафедри економіки та менеджменту Сергія Ніколаєнка, елегантної Олесі Гульчевської та пластичної Ірини Ткачук. Вікторія Липовецька та Антон Маліновський як справжні небожителі не танцювали, а літали над сценою. Але свої серця глядачі віддали несподіваній Айзат Ішембаєва. У чужій країні, не зовсім розуміючи ще мову, вона щиро дякувала їм українською.

Коштами студентів і викладачів соціально-психологічного та інших факультетів університету збудовано пандус біля корпусу №4. 3 грудня 2009 року, якраз у день інвалідів було відкрито і випробувано студентами Юрієм Баришевим і Анною Базилюк, які у своїх виступах дали високу оцінку споруді. Виступили також декан соціально-психологічного факультету Олександр Музика, професор Володимир Шинкарук, організатор волонтерської групи доцент Надія Павлик, студенти Юлія Ференц, Катерина Корзун, Катерина Курамова, Надія Усик та Тетяна Онищенко.

15 жовтня 2009 року студенти та викладачі соціально-психологічного факультету встановили свій перший рекорд України. У день 90 річчя Житомирського державного університету імені Івана Франка 1000 студентів танцювали народний танець "Яків". Цей факт зацікавив "Книгу рекордів України", тому у номінації "Масові заходи"  тепер увіковічено ім'я нашого факультету та університету.