Новини соціально-психологічного факультету

Про факультет Деканат Кафедри факультету Студентське братство Наукова діяльність Проекти факультету Новини

 

СПФ – це Україна

18 червня на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулась акція «СПФ – це Україна» на підтримку військових Житомирщини, зініційована студентським братством факультету разом з доцентом кафедри соціальної та практичної психології Ольгою Михайлівною Савиченко.

Допомагав у реалізації задуму – прикрасити одну з стін факультету мапою України – заслужений художник України Юрій Камишний.

Емоційний виступ гурту «Rabbit's foot» разом з наймолодшими гостями факультету – Андрієм Журавльовим, Максимом Портницьким та Андрієм Савиченком, пісні асистентки кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Оксани Горай та поезія Володимира Шинкарука, яку зачитала студентка 28 групи Софія Дубова створили особливу атмосферу єднання серед учасників акції.

Нагадуємо, що триває збір коштів для військових 95-ї аеромобільної бригади. Факультет дякує всім, хто взяв участь у акції та підтримав військових!

 

Уже другий рік поспіль проводиться загально університетський захід «Найкращий наставник академгрупи», в якому кращі куратори усіх факультетів та ННІ демонструють свої здобутки у виховній роботі з групами. Цьогоріч соціально-психологічний факультет представляла 23 група, напряму підготовки 6.010106 Соціальна педагогіка на чолі з куратором Наталею Тарасенко. За підсумками конкурсу, який відбувся 20 травня 2014р., журі нагородило Наталію Леонідівну номінацією «Найкреативніший куратор року», з чим ми і вітаємо групу та наставника!

 

21-22 травня на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету Імені Івана Франка міжнародна організація «Cross Roads», громадська організація «Молодь на Роздоріжжі» в Україні презентувала тренінг-семінар «Молодь вирішує все». Координувала проект асистент кафедри соціальної та практичної психології Ірина Анатоліївна Гречуха.

Метою тренінгу була виховання цілісного характеру на основі вивчення моральних аспектів міжособистісного спілкування, надання інформації про шляхи передачі інфекцій, що передаються статевим шляхом та вірусу імунодефіциту людини, тощо.

Враженнями поділились учасники тренінгу:

«Найбільший інтерес викликала темі ВІЛ-інфікування. Мені було цікаво і корисно доповнити свої знання щодо цієї хвороби.»

«Зацікавило інтерактивне навчання для дітей, а також проведення цікавих лекцій з поєднанням в поєднанні з практичними заняттями.»

«Найбільш зацікавила тема формування цілісного характеру, бо зараз вона є актуальною для мене. А також тема про ВІЛ-інфекцію, тому що дізналася багато нового, до цього мала загальне уявлення про проблему.»

 

20-21 травня на кафедрі соціальної та практичної психології соціально-психологічного факультету відбувся захист курсових робіт другокурсників напряму підготовки «Психологія» та «Практична психологія».

 

Вільний мікрофон

Нещодавно на факультеті вже традиційно відбувся "Вільний мікрофон".

Це стало справжнім виром емоцій та почуттів. Чуттєвість Ольги Ткачук, емоційність Юлії Хмілевської, неперевершений вокал рудої пари факультету Вікторії Багінської та Валерії Гончаренко, загадковість Ольги Алексейчук та щирість Даші Чудовської нікого не залишили байдужими. Гурт «Fresh» відкривали концерт, вони показали справжній клас в танці. Буравський Віталій виступив із власним віршем під акомпанемент фортепіано у виконанні Дар’ї Ільчук.

На свято завітали переможці минулого року Катерина Бабенко та Олексій Андріюк і своїм виступом нагадали, що не дарма саме вони варті головної нагороди.

Справжнім відкриттям стала Ольга Лобода з презентацією своїх неперевершених картин, однакове враження вона справила як на публіку так і на журі, відповідно своїм талантом і виборола головну нагороду свята «Вільний мікрофон». Не можна не згадати вже про візитівку кожного концерту гурт Rabbits Foot, хлопці як завжди були на висоті, порадували публіку гарною, якісною музику. Свято видалось хороше =)

Керівник практикуму «Організація масових заходів»
Оксана Горай

 

Засідання Студентського наукового товариства на соціально-психологічному факультеті

15 травня відбулося чергове виїзне засідання Студентського наукового товариства на соціально-психологічному факультеті. Голова СНТ, Юлія Білошицька представила результати роботи за 2013-2014 навчальний рік.

Розглянули наукові досягнення студентів в галузі психології, соціальної педагогіки, менеджменту та маркетингу. Представники інших факультетів та інститутів мали змогу ознайомитися із тематикою досліджень студентів, які проводяться на соціально-психологічному. Свої роботи представили Наталія Гончаренко, Роман Безуглий, Тетяна Савчук, Сергій Михнюк.

Наставник СНТ, Алла Леонідівна Весельська, звернула увагу на міждисциплінарні зв’язки досліджень і запрошувала до співпраці при написанні наукових робіт студентів інших факультетів та інститутів.

 

«Головне, що ми є один в одного, головне, що ми просто є…»

6 травня 2014 року в актовій залі ЖДУ імені Івана Франка відбулася прем’єра тематичної вистави соціально-інтерактивного «Театру життя», присвячена святкуванню Дня Перемоги.

Перед виставою стояла чітка та зрозуміла мета – звернутися до пам’яті глядачів, актуалізувати героїчні події минулого, дозволити студентам, викладачам та гостям заходу пережити хвилюючі моменти викликані відомими музичними композиціями, поезіями, присвяченими подіям далекого сорок п’ятого.

У виставі взяли участь понад двадцять молодих акторів-аматорів, багато хто вийшов на сцену вперше, однак спільна діяльність та сильна емоція об’єднали молодих людей в один дружній колектив якому вдалося створити оригінальну , емоційну, хвилюючу історію, яка знайшла відгук у серцях глядачів.

 

Зустріч декана соціально-психологічного факультету, професора Лариси Петрівни Журавльової з учасниками фестивалю «Людина року», який цьогоріч був присвячений десятиріччю факультету.

 

Майстер-клас з танце-рухової терапії

15 травня на соціально-психологічному факультеті в рамках Фестивалю практичної психології відбувся черговий майстер-клас. Цього разу учасники на практиці ознайомились з основами танце-рухової терапії. Ведуча майстер-класу – лікар-психолог, сертифікований танце- терапевт Наталія Аврамчук.

 

Студенти соціально-психологічного взяли участь у волонтерській акції «Діти за мир у всьому мирі»

9 травня до Дня Перемоги благодійна організація «Планета для дітей» провела акцію «Діти за мир у всьому мирі», до якої на волонтерських засадах долучилися студенти соціально-психологічного факультету: Багінська Вікторія, Бурківська Марія, Бурова Руслана, Войцехівська Юлія, Дубова Софія, Коваленко Євген, Косянчук Марія, Кравчук Сергій, Манілов Юрій, Михнюк Сергій, Мурга Дар’я, Пастушенко Дар’я, Фомюк Василь та Юрчук Анна.

Студенти допомагали дітям розфарбовувати фігуру голуба – символ миру.

Заступник голови Студентського братства СПФ

Сергій Михнюк

(Фото з вотермарками з сайту GEOMETRIA http://geometria.ru/trc-global-ua/events/780458)

 

13 травня студентки 34 групи Юля Бобрик, Руслана Гиляка та Валентина Закусило висадили біля нашого навчального корпусу кали.

 

У Житомирі студенти надихнулись історіями успіху людей з особливими потребами

Студенти першого курсу соціально-психологічного факультету ЖДУ імені І.Франка почули «Історії, що надихають…».

Презентацію 24 квітня з нагоди річниці сектору «Інклюзивний читальний зал» Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича провели координатор Юлія Покотило, бібліотекар Анастасія Рабош та користувачі читального залу Ольга Любенко та Юрій Шевчук.

«Основні завданя іклюзивного читального залу - подолання замкнутості людей з особливими потребами, сприяння їх соціальній адаптації, забезпечення самореалізації та інтеграції їх в суспільство. Наші користувачі, не зважаючи на вади мовлення, зору чи опорно-рухового апарату, можуть так само, як і інші, доносити інформацію до аудиторії, цікаво її подати. Це, на нашу думку, допоможе зменшити фобію громадськості до таких людей», - пояснила мету, яка рухала організаторами зустрічі координатор Інклюзивного читального залу Юлія Покотило.

 

"Людина року" 2014

29 квітня в актовій залі Житомирського державного університету імені Івана Франка відбувся фестиваль «Людина року». Щорічна урочистість цього разу була особливою: соціально-психологічний факультет святкував своє десятиріччя.

Були нагороджені найкращі викладачі, студенти та співробітники факультету, зі сцени звучали слова вітань від гостей та друзів соціально-психологічного. Кульмінацією свята стала пісня «Соціально-психологічний факультет», подарована Володимиром Шинкаруком з нагоди десятиріччя.

Соціально-психологічний факультет

Володимир Шинкарук

Ти завжди у пошуку, завжди у творчому злеті,
І разом із часом невпинно крокуєш вперед.
Ти народився в дві тисячі третім,
Соціально-психологічний факультет!

Крізь ніч пробивається сонячний ранок упертий,
На нашім з тобою годиннику час перемін.
Ми віддаєм тобі душу і серце,
Знань і любові просим у тебе взамін.

Прожиті з тобою щасливі роки незабутні,
Нові покоління допишуть колись твій портрет.
Ти відкриваєш нам двері в майбутнє,
Соціально-психологічний факультет!

Цього року номінації розподілились так:

  1. Номінація «Особистісне зростання» — кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної та практичної психології Людмила Котлова, студент 42 групи Сергій Михнюк.

  2. Номінація «Один за всіх» — заступник декана з навчальної роботи Сергій Ніколаєнко, студент 31 групи Сергій Михнюк.

  3. Номінація «Veni. Vidi. Vici» — кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри соціальної та практичної психології Олег Мазяр, студентка 44 групи Анастасія Лисенко.

  4. Номінація «Разом до життя» — асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Інна Палько, студент 31 групи Віталій Гребенюк.

  5. Номінація «VIP-адмін» — кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної та практичної психології Віталій Климчук, студент 31 групи Віталій Білоцький.

  6. Номінація «Світ без меж» — асистент кафедри соціальної та практичної психології Інна Степанюк, студент 32 групи Андрій Юрченко.

  7. Номінація «Вперше на СПФ» — кандидат педагогічних наук, професор кафедри соціальної та практичної психології Михайло Михайлович Заброцький, студент 31 групи Віталій Гребенюк, студент 17 групи Владислав Дранківський, студент 17 групи Дмитро Дяченко.

  8. Номінація «У творчому злеті» — методист заочної форми навчання соціально-психологічного факультету Катерина Марчук, студент 28 групи Юрій Манілов.

  9. Номінація «Стиль факультету» — асистент кафедри соціальної та практичної психології Віктор Кириченко, старший лаборант кафедри соціальної та практичної психології Володимир Фещук, студентка 28 групи Олександра Атаманська.

  10. Номінація «Подвійний удар» — кандидати психологічних наук, доценти кафедри соціальної та практичної психології Наталія Портницька та Ольга Савиченко, студенти 28 групи Олександра Атаманська та Юрій Манілов.

Решту фото дивіться в альбомі групи http://vk.com/album-8623727_194093079

 

"Голий реалізм" від Юрія Камишного

29 квітня на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка у межах мистецького проекту «Сім картин на сьомому небі» відбулось відкриття виставки заслуженого художника України Юрія Камишного під промовистою назвою «Голий реалізм»!

Така неординарна назва визначилась самою експозицією – картини не мають ні рам, ні, навіть, назв, тож сприймання не обтяжується зайвими умовностями, полотна «промовляють» безпосередньо до глядача.

Митецьку естафету Юрію Камишному передала Євгенія Заброцька, картини якої радували нас кілька весняних місяців.

За ініціативи кураторки проекту «Сім картин на сьомому небі» Катерини Марчук та за підтримки Юрія Камишного маємо унікальну можливість долучитися до роботи автора, давши назви картинам. Отже, соціально-психологічний оголошує конкурс на кращі назви картин. Переможці будуть нагороджені під час закриття виставки.

(Дата закриття буде оголошена пізніше)

Що потрібно для участі?

  1. Звичайно ж відвідати виставку.

  2. Залишити кілька рядків вражень у книзі відгуків.

  3. У книзі ж відгуків написати назви, що на вашу думку найкраще відповідають полотнам.

ОСЬ І ВСЕ. Це просто :)

 

16 квітня на соціально-психологічному факультеті відбувся майстер-клас з Психодрами, який провів Павло Петрович Горностай - доктор психологічних наук, фахівець в галузі психології та психотерапії особистості.

Учасники майстер-класу не тільки дізнались про теоретичні засади й історію методу, а й побачили елементи практичної роботи у методі Психодрама.

Детальніше про метод: http://users.i.kiev.ua/~p_gorn/psychodrama.htm

 

16-17 квітня на кафедрі соціальної та практичної психології відбувся передзахист дипломних та магістерських робіт студентів напрямів «Психологія» та «Практична психологія».

 

Відкриті заняття викладачів кафедри соціальної та практичної психології:

15 квітня - відкрите лабораторне заняття асистента Хоменко Наталії Василівни з курсу «Практикум із загальної психології» на тему «Організація та вимоги до дослідження міжособистісних стосунків у групах та колективах».

16 квітня - відкрита лекція старшого викладача Фальковської Людмили Миколаївни з курсу «Загальна психологія» на тему «Поняття про волю».

 

Закриття ІV Спартакіади серед викладачів та співробітників Житомирського державного університету імені Івана Франка

15 квітня відбулось закриття ІV Спартакіади серед викладачів та співробітників Житомирського державного університету імені Івана Франка та нагородження переможців змагань.

Соцально-психологічний взяв участь у змаганнях та виборов ІІ місце з волейболу (збірна команда університету, капітан збірної – заступник декана соціально-психологічного факультету Сергій Миколайович Ніколаєнко) та ІІІ місце з шахів (асистенти кафедри соціальної та практичної психології Ольга Григорівна Дем’янчук та Ярослав Вікторович Мойсієнко).

Вітаємо наших спортсменів та бажаємо подальших перемог!

 

12 квітня соціально-психологічний факультет Житомирського державного університету імені Івана Франка радо вітав випускників шкіл на Дні відкритих дверей!

Гості факультету зустрілись з деканом, доктором психологічних наук, професором Ларисою Петрівною Журавльовою.

Також всі бажаючі відвідали майстер-клас «5 кроків до успішного ЗНО», який провела асистент кафедри соціальної та практичної психології Журавська Олена Вікторівна.

Детальніша інформація для абітурієнтів тут: http://www.zu.edu.ua/spf/spel.html

 

Лабораторне заняття з курсу «Психологія інклюзивної освіти»

9 квітня 2014 року студенти 34 групи спеціальності «Практична психологія» в рамках вивчення курсу «Психологія інклюзивної освіти» разом із викладачем кафедри соціальної та практичної психології Інною Степанюк відвідали Інклюзивний читальний зал Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича. Радо зустріла студентів та розповіла про особливості роботи читального інклюзивного залу координатор Юлія Покотило, випускниця соціально-психологічного факультету.

 

10 квітня відбувся розподіл випускників соціально-психологічного факультету.

 

Соціально-психологічний факультет взяв участь у ІV Спартакіаді серед викладачів та співробітників університету.

 

День здоров`я на соціально-психологічному

7 квітня на соціально-психологічному відбувся флешмоб до Дня здоров’я, організований студентським братством факультету.

Голова житлово-побутового комітету СПФ Андрій Юрченко:

Особисто мені сподобався цей день, адже ми змогли об’єднатися в одне ціле, створити атмосферу єдиної сили та продемонструвати, що хлопці на соціально-психологічному не просто «є» але, що ми «є сильними і здоровими» та завжди готові допомогти нашим дівчатам, захистити їх.

Змагання з жиму лежачи, які проводяться вже вдруге поспіль на нашому факультеті значно покращилися, адже зросла кількість учасників – це спонукає кожного самовдосконалюватися та рости далі.... Ми щороку встановлюємо нові рекорди і я вірю, що наступного року ми досягнемо нових перемог. =)

 

Зробимо Україну чистою!

В рамках всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою!» активісти Фонду громади Житомира та Молодіжної громадської організації «Сучасний Формат» зініціювали та провели 5 квітня масштабне прибирання занедбаного дитячого садочку по вулиці Крошенська 10.

На прибиранні були присутні і студенти соціально-психологічного.

"Взагалі було цікаво, атмосфера - дружня. Я, наприклад, могла зустріти багато друзів, яких не бачила дуже довго. Також була унікальна можливість познайомитись з першим курсом поближче! Великою несподіванкою було те, що для студентів під час прибирання території дитячого садочка лунала музика. Це надавало особливий стимул не замерзнути, адже на вулиці було досить прохолодно в той день. Особисто я провела час дуже весело, так само як і кожен волонтер!" - ділиться враженнями Оксана Ковтонюк.

Обласний координатор всеукраїнської акції "Зробимо Україну чистою", ЖОМГО "Сучасний формат" Наталія Лігацька:

Від імені молодіжної громадської організації «Сучасний Формат» висловлюємо щиру подяку студентам соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. І. Франка за активну участь у всеукраїнській екологічній ініціативі «Зробимо Україну чистою – 2014», яка відбулася 5 квітня 2014 року в Житомирі. Завдяки спільним зусиллям ми прибрали територію занедбаного непрацюючого дитячого садочка №58 по вул. Крошенська, 10.

 

1-го квітня дівчата соціально-психологічного факультету вирішили пожартувати над нашими хлопцями (головою студентського братства соціально-психологічного факультету Сергієм Кравчуком, головою житлово-побутового комітету СПФ Андрієм Юрченком, керівником групи порядку СПФ Віталієм Білоцьким, студентом 36 групи Іваном Карплюком, студентом 31 групи Ігорем Рубченком і випускником СПФ Андрієм Сочинським) та відправили їх до Коростишівського району в село Городське.

Цікаво, що там чекало наших хлопців, та як вони повернулися додому?

З самого ранку хлопці навіть не очікували, що попрямують до "Культурно-мистецького центру "Поліська хата", де їх радісно зустрінуть та запросять до столу. Поснідавши, вони сповнились сил та енергії і жваво взялись до роботи. Таким помічникам була рада Інна Аркадівна Величко - голова обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавців, і координатор проекту. Перша спільна справа - нарізка очерету для покрівлі даху. Наші козаки не тільки жваво справилися з цим завданням, а й повеселилися та пожартували один з одного. Також вони вирівняли ділянку «українського саду» біля будинку, тим часом як в самому будинку на їх чекав смачний обід. Відпочивши, задоволені та щасливі хлопці відправились додому, щоб вже найближчої суботи продовжити волонтерську справу.

Голова житлово-побутового комітету СПФ

Андрій Юрченко

 

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з напрямку "Актуальні проблеми інклюзивної освіти"

Вітаємо студенток Вікторію Дяченко, Інну Онищук та Тетяну Савчук із участю у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з напрямку "Актуальні проблеми інклюзивної освіти". III призове місце на конкурсі здобула Вікторія Дяченко за роботу над дослідженням "Вплив роботи практичного психолога на формування у юнаків уявлення про інклюзивну освіту". Науковий керівник конкурсанток асистент кафедри соціальної та практичної психології Інна Степанюк.

Вітаємо студентів та їхнього наукового керівника і бажаємо подальших успіхів!

 

ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з гендерних досліджень


21 березня 2014 року студент соціально психологічного факультету Павло Климчук взяв участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих дослідників за підсумками туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з гендерних досліджень.

Вітаємо з ІІ призовим місцем Павла Климчука та наукового керівника Ксенію Петрівну Гавриловську.

Бажаємо натхнення для подальших успіхів! 






 

Відкрита лекція з курсу «Психологія релігії»

27 березня відбулась відкрита лекція кандидата психологічних наук, доцента кафедри соціальної та практичної психології Гавриловської Ксенії Петрівни з курсу «Психологія релігії» на тему «Змінені стани свідомості в структурі релігійного досвіду».

 

Вітаємо студентів ІV курсу Лисенко Анастасію та Безуглого Романа, а також наукових керівників Портницьку Наталію Федорівну та Савиченко Ольгу Михайлівну з перемогою у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у галузі «Педагогічна та вікова психологія»!

 

Майстер-клас «Психологічне консультування: сучасні проблеми та перспективи»

26 березня на соціально-психологічному факультеті відбувся майстер-клас професора кафедри психології Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія сковороди, практикуючого психолога Хомич Галини Олексіївни. Тема майстер-класу - «Психологічне консультування: сучасні проблеми та перспективи».

 

Викладачі кафедри соціальної та практичної психології продовжують проводити відкриті заняття.

20 березня відбулось відкрите заняття асистентки кафедри соціальної та практичної психології Марчук Катерини Анатоліївни з курсу «Етнопсихологія» на тему «Проблема норми і патології у контексті етнопсихологічних досліджень»

 

У контексті святкування 200-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка актори соціально-інтерактивного «Театру життя» створили власну, неповторну, гостросоціальну виставу «За що я Вкраїну люблю? Чи варт вона огня святого?».

Текстами Тараса Шевченка заговорили студенти та викладачі соціально-психологічного, - влучно, гостро, про події, які сьогодні болять кожному українцю.

 

Студенти соціально-психологічного набувають нового професійного досвіду в Житомирській загальноосвітній школі-інтернат

У нас була чудова можливість відвідати Житомирську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат для дітей, що потребують корекції розумового розвитку, з метою проведення досліджень та тренінгових занять. Вони були спрямовані на вивчення особливостей психічного життя, набуття соціальних навичок та вміння знаходити ефективні шляхи вирішення конфліктів.

Діти були дуже різні, не лише за віком чи статусом, але й за інтересами, мріями, бажаннями. Вони радісно ділилися, ким вони мріють стати у майбутньому, цікавилися про професію психолога та розповідали про свої заняття в школі. Окрім справжнього задоволення від спілкування з дітьми, їх відкритості та щирості, ми отримали цінний професійний досвід. Під час спілкування з учнями, безперечним виявився факт, що всі вони потребують любові, вони вчаться її демонструвати, і в кожного це по-своєму.

Приємним для нас було те, що адміністрація школи, і зокрема заступник директора С.М. Лесик та психолог А.В. Гавриленко, організувала час і місце для проведення тренінгових занять з учнями і попередньо проінформували про наш прихід. Діти в свою чергу зустріли нас з усмішками і кожного разу чекали зустрічі з нами, що мотивувало нас розробляти тренінгові вправи.

Якщо перед першою зустріччю з дітьми студенти відчували певне хвилювання, тривогу, то наступні проходили легко та невимушено, діти зустрічали з посмішками, радісно бралися за нові завдання, що надзвичайно допомагало студентам окрім виконання завдання, ділитися своєю радістю, а можливо і частинками любові з дітьми.

Під час проведення тренінгових занять були труднощі та успіхи. Зокрема труднощі полягали в особливостях психофізіологічного розвитку дітей:

- не могли писати, тому ми їм допомагали;

- малюючи малюнок деякі з них використовували один колір, тому ми пропонували додати у малюнок інші кольори;

- ми мали використовувати сленг, тому що діти нас сприймали як вчителів, які прийшли їх оцінювати;

- в класах були наявні лідери та аутсайдери, тому ми прикладали багато зусиль, щоб згуртувати клас;

- деякі з них були замкнуті і не хотіли нічого говорити, тому ми декілька разів повторяли їм і за необхідності пояснювали.

Надихали нас успіхи:

- діти на останніх заняттях допомагали одне одному;

- діти навчилися вибачатися і вибачати;

- діти почали частіше висловлювати власну думку, незважаючи на оцінку оточуючих;

- панувало безоціночне прийняття одне одного;

- навчились говорити і приймати компліменти;

- набули навичок подолання конфліктів.

Ми були одні із перших студентів соціально-психологічного факультету, хто практикував тренінгові заняття з учнями, котрі мають вади розумового розвитку. Ось деякі відгуки вдячних студентів:

«Дякуючи такому досвіду, я тепер знаю як знаходити підхід до таких дітей, як з ними працювати та спілкуватися …»

«Було дуже цікаво та корисно отримати подібний досвід спілкування з такими дітьми. Я сподіваюсь, що наші зусилля та небайдужість допоможуть як на сьогоднішньому етапі , так і в подальшому.»

«Я вважаю, що цей досвід був для мене досить значимим, так як я побачила одну із найскладніших сторін роботи психолога.»

«Відвідування школи-інтернату виявилось новим і надзвичайно цінним досвідом для мене. Я побачила нову для себе сторону практичної діяльності психолога, перспективи такої роботи. Мене здивувала щирість дітей, з ними було приємно спілкуватися та працювати.»

Досвід показав, що таку форму роботи можна використовувати у практичній діяльності психолога. Проте заздалегідь необхідно вивчити особливості психофізіологічного розвитку кожної дитини та виховання у сімейному середовищі, міжособистісні стосунки в класі та інтереси учнів.

Студенти соціально-психологічного факультету
Анастасія Бочковська, Вікторія Дяченко,
Інна Онищук, Юлія Невмержицька
Анна Галіч, Анастасія Рєткова
Олександр Завадський

 

Майстер-клас: PLAYBACK

13 березня на соціально психологічному факультеті відбувся майстер-клас з PLAYBACKу.

Ведучий Ярослав Мойсієнко - викладач, психолог, майстер плейбек-театру, сертифікований консультант у методі проблемно-орієнтованого консультування (з використанням ТА-підходу та психодрами), учасник навчального проекту з психодрами рівня «психодрами-практик» (PIFE –Європейський Інститут Психодрами).

Детальніше про метод. http://www.zu.edu.ua/spf/playback.html

 

«7 картин на 7 небі» від Євгенії Заброцької

6 березня на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка відкрилась виставка картин Євгенії Заброцької – української художниці, членкині Національної Спілки художників України.

Картини Євгенії Заброцької, насичені теплим, м’яким сяйвом, принесли весну на соціально-психологічний факультет.

Візуальне звучання робіт художниці доповнювалось поезією Марії Хімич, музичним супроводом піаністок Людмили Маківської і Вікторії Хирогирта та саксофоніста Вадима Орихівського.

Сподіваємось, сонячні картини Євгенії Заброцької подарують вам теплий, весняний настрій.

Свої враження можна залишити в книзі відгуків у 702 аудиторії.

 

Вітаємо студентів ІV курсу нашого факультету: Лисенко Анастасію та Безуглого Романа, які будуть представляти наш факультет в рамках ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у галузі «Педагогічна та вікова психологія».

Науково-практична конференція відбудеться 20-21 березня 2014 року у Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди.

Бажаємо успіху і перемоги!

 

Фестиваль практичної психології триває!

5 березня майстер-клас з методу символдрама представила психолог-консультант Жіночого інформаційно-консультативного центру та організатор проекту психологічної просвіти ПсиПункт у місті Житомирі Алла Ликова.

Детальніше про метод та про майстра можна дізнатись за посиланням http://psypunkt.com.ua/

12 березня відбувся майстер-клас з психодрами у стилі «positum» докторанта Інституту соціальної і політичної психології НАПН України, доцента Климчука Віталія Олександровича.

Завдяки Віталію Олександровичу присутні дізнались «як консультувати ефективно, екологічно та етично». ;)

 

Викладачі кафедри соціальної та практичної психології продовжують проводити відкриті заняття:

28 лютого – відкрита лекція кандидата психологічних наук, доцента Кулаковського Тараса Юрійовича з курсу «Персонал-технології» на тему «Поняття про персонал-технології»

3 березня - відкрита лекція кандидата психологічних наук, доцента Портницької Наталії Федорівни з курсу «Психологія творчості» на тему «Стратегіальна організація творчої діяльності (підхід В.О. Моляко)».

5 березня - відкрита лекція кандидата психологічних наук, доцента Тичини Ірини Миколаївни з курсу «Психологія професійної орієнтації» на тему «Професійна переорієнтація на шляху особистісного та професійного розвитку людини».

 

Американський професор на СПФ

27 лютого 2014 року в рамках Фестивалю практичної психології на соціально-психологічний факультет з відкритими лекціями завітав професор в сфері клінічної психології Денніс Оуен Боуен (США). Тематика лекцій: «Когнітивно-поведінкова терапія» та «Короткотермінова терапія, спрямована на вирішення проблеми».

Свій перший візит на факультет професор Боуен означив як «щирий та теплий» та сподівається завітати до нас ще не один раз.

Більше про Фестиваль практичної психології та про лектора пропонуємо переглянути в інтерв’ю за посиланням http://ctv.ua/video/item419.html або на каналі Youtube http://www.youtube.com/watch?v=y57PBXacszg

Лекції американського професора стали можливими завдяки зусиллям викладача соціально-психологічного факультету Інни Степанюк та тренера-консультанта центру розвитку сім’ї та особистості «Навички життя» Вікторії Бржезицької

 

Студенти соціально-психологічного факультету візьмуть участь у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за напрямом "Актуальні проблеми інклюзивної освіти"

Вітаємо студенток 4 курсу соціально-психологічного факультету: Дяченко Вікторію, Онищук Інну та Савчук Тетяну, які будуть представляти наш факультет в рамках ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук за напрямом "Актуальні проблеми інклюзивної освіти". Конференція відбудеться 26 березня 2014 року у Відкритому міжнародному університеті розвитку людини "Україна".

 

Фестиваль практичної психології!

З лютого на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка проходитиме Фестиваль практичної психології, присвячений десятиріччю факультету.

20 лютого 2014 року в рамках Фестивалю відбувся майстер-клас з монодрами, який провела докторантка Інституту соціальної і політичної психології НАПН України, доцент Горбунова Вікторія Валеріївна.

Вікторія Горбунова є сертифікованим психологом-консультантом у методах монодрами, позитивної психотерапії, танце-рухової терапії; членом Асоціації Політичних Психологів України, Союзу психологів і психотерапевтів України, Українського Інституту Когнітивно-поведінкової Терапії , Всесвітньої Організації Позитивної Психотерапії (WAPP).

З розкладом усіх наступних заходів можна ознайомитись тут.

 

Викладачі кафедри соціальної та практичної психології продовжують проводити відкриті заняття.

19 лютого 2014 року відбулась відкрита лекція докторанта Інституту соціальної і політичної психології НАПН України, доцента Климчука Віталія Олександровича з курсу «Математичні методи у психології». Тема лекції - «Описові статистики».

 

Флешмоб «НАДІЯ Є»!

15 лютого - Міжнародний день онкохворої дитини. Житомиряни, за ініціативи благодійної організації "Разом до життя", влаштували флешмоб біля центрального входу в ТРЦ Глобал - лампадками виклали фразу "НАДІЯ Є". Такі флешмоби одночасно відбулися по всій країні.

Дякуємо Студбратству соціально-психологічного факультету та всім студентами, які долучилися до акції та підтримали окнохворих діток і їх родини!

 

З 10 по 12 лютого викладачі кафедри соціальної та практичної психології провели ряд відкритих лекцій:

Докторантка Інституту соціальної і політичної психології НАПН України, доцент Горбунова Вікторія Валеріївна - лекція з курсу «Основи психосемантики» на тему «Поняття про психосемантику».

Кандидат психологічних наук, доцент Загурська Інна Станіславівна – лекція з курсу «Психологічна служба в системі освіти» на тему «Організація та планування роботи практичного психолога».

Кандидат психологічних наук, старший викладач Мазяр Олег Васильович – лекція з курсу «Основи психокорекції» на тему «Психокорекційна практика як основна форма діяльності практичного психолога».

 

Результати конкурсу «Краще фото біля сітілайту»!

Подарунки конкурсу "Краще фото біля сітілайту" знайшли своїх переможців! Юрій Манілов та Марія Косянчук отримали художні книги від Вікторії Горбунової - викладача СПФ, докторанта Інституту соціальної та політичної психології, а у "вільний від роботи час" - лауреата Всеукраїнського літературного конкурсу "Коронація слова"! Усі презенти з особистим автографом авторки! Вітаємо наших творчих студентів і чекаємо на наступні конкурси.

 

З 5 по 7 лютого на соціально-психологічному факультеті Житомирського державного університету імені Івана Франка працювала експертна комісія по акредитації напрямів підготовки 6.030102 «Психологія», спеціальностей 7.03010201 «Психологія», 8.03010201 «Психологія» за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, спеціаліст і магістр та ліцензуванню спеціальності 8.03010301 «Практична психологія» за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістр.

Склад акредитаційної комісії:

Данилюк Іван Васильович – декан факультету психології, завідувач кафедри загальної психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор психологічних наук, професор

Саннікова Ольга Павлівна – завідувач кафедри загальної та диференційної психології Інституту психології Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського», доктор психологічних наук, професор.

Склад ліцензійної комісії:

Ямницький Вадим Маркович – завідувач кафедри практичної психології та психотерапії Рівненського державного гуманітарного університету, доктор психологічних наук, професор.

Хомич Галина Олексіївна- кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної та практичної психології, Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди.

Комісія позитивно оцінила можливості соціально-психологічного факультету та кафедри соціальної та практичної психології щодо підготовки майбутніх психологів.

 

Заочний Концерт на соціально-психологічному!

21 січня 2014 року студенти заочної форми навчання соціально-психологічного факультету вкотре довели, що володіють потужними енергетичними надможливостями! За п'ятнадцять днів напруженої та інтенсивної зимової сесії вони не лише успішно склали заліки та екзамени, але й підготували та провели «Заочний концерт», присвячений 10-річчю соціально-психологічного факультету. Захід готувався у співпраці з акторами соціально-інтерактивного театру «Театр життя» під керівництвом методиста заочної форми навчання Катерини Марчук та керівника театру Інни Палько. Учасники заходу подарували глядачам гарний настрій та позитивні емоції. У відповідь студенти заочної форми навчання подарували їм та усім викладачам факультету велетенський іменний 20-кілограмовий торт! Усі лишилися задоволені!

 

Дорогі викладачі, співробітники та студенти соціально-психологічного!


З наступаючим Вас Новим роком! Нехай усе задумане та намріяне здійсниться, відновляться сили, зміцниться здоров’я, з’явиться святковий настрій! Нехай новорічна казка принесе до Ваших домівок щастя, спокій та добробут.

Бажаю Вам великих та маленьких, очікуваних та неочікуваних життєвих радостей!

З повагою та любов’ю, Лариса Петрівна Журавльова.  









 

Соціально-психологічний зустрів нового волонтера Корпусу Миру США в Україні

25 грудня 2013 року соціально-психологічний факультет радо приймав в себе нового волонтера Корпусу Миру США в Україні Нейтона Овсяного.

Соціально-психологічному неймовірно пощастило знову мати в себе добровольця зі Штатів, адже ще не так давно свою місію на факультеті закінчила волонтерка Корпусу Миру Нікі Оманідзе. Це свідчить про те, що волонтерам у нас подобається Про це ж зазначив вже потім в розмові і Нейтон, який на волонтерських засадах працюватиме на посаді викладача факультету до червня 2015 року.

Перша зустріч волонтер була ознайомчою. Він зустрівся з керівництвом університету, зокрема, міжнародного відділу, з деканом соціально-психологічного факультету, завідувачами кафедри, викладачами та студентами, а також оглянув корпуси університету, заглянув до читального залу та студентського кафетерію. На запитання: «Як Ви розглядаєте свою волонтерську діяльність в університеті?», волонтер відповів: «Для мене важливо спочатку ознайомитися із структурою факультету та відчути його атмосферу. Хочу допомагати тим, хто потребуватиме моєї допомоги».

Планується, що Нейтон викладатиме курси «Розмовна базова англійська мова», «Комунікативна англійська за фахом (психологія, економіка, менеджмент)», вести дискусійні клуби, та, можливо, розробляти соціальні проекти з викладачами та студентами. З січня починаються заняття з викладачами, а з лютого – зі студентами (про час та дати учасникам буде повідомлення додатково).

Бажаєте стати учасником навчальних занять, дискусійного клубу, вдосконалити свій рівень володіння англійською мовою та долучитися до співпраці з волонтером Корпусу Миру США в Україні, просимо звертатися до координатора проекту на факультеті Інни Степанюк, асистента кафедри соціальної та практичної психології (702 ауд.).

 

Залікове заняття з дисципліни «Основи сценарної роботи соціального педагога»

18 грудня в актовій залі ЖДУ імені Івана Франка відбулося залікове заняття з дисципліни «Основи сценарної роботи соціального педагога» для студентів третього курсу спеціальності "Соціальна педагогіка".

Оскільки заняття мало хоч і експериментальний, але конкурсний характер, тому зазначимо результати:

Номінація "Найкраща режисура"- Соціально-інтерактивний театр "За рамками реальності", керівник - Ольга Кисла, режисер - Ганна Ланчук. Вистава "Любов чи обов’язок" (32 група).

Номінація "Соціальна значущість теми"- Соціально-інтерактивний театр "Почуття", керівник - Інна Степанчук, режисер – Галина Симончук. Вистава "Голод душі" (33 група).

Номінація "Найкраща сценарна робота"- Інтерактивний театр "Вітер змін", керівник – Ірина Ясінська, режисер - Андрій Юрченко. Вистава "Voiceless" (32 група).

Номінація "Майстри взаємодії з глядачем"- Соціально-інтерактивний театр "Вище неба", керівник – Олена Ковтунович, режисер – Маргарита Безугла. Вистава "7 хвилин" (33 група).

Дипломами "Найкраща акторська гра" були відзначені студенти: 33 групи - Олена Ковтунович та Ірина Плітко, а також студент 32 групи - Андрій Юрченко.

Крім того, номінація "Приз глядацьких симпатій" також знайшла свого улюбленця, ним став Інтерактивний театр "Вітер змін", вистава "Voiceless" (32 група).

А перемогу у Конкурсі здобув Соціально-інтерактивний театр "Вище неба" з виставою "7 хвилин" (33 група).

Величезна подяка гостям, нашим випускникам, що приєдналися до заходу в якості компетентного журі та змогли розділи з нами всі емоції. Впевнена, що кожен з Вас має пишатися проробленою за семестр роботою!

Сподіваюся, що даних захід став для Вас не просто заліковим заняттям з дисципліни "Основи сценарної роботи соціального педагога", а й цікавим експериментом, можливістю випробувати свої власні організаторські та акторські сили, здобути нових друзів, перебороти труднощі та привідкрити для себе нові можливості!!!

Дякую Вас усім за роботу! Хоч було не легко, але ми багато чого змогли ВИТВОРИТИ в цьому семетрі! Дякую Вам усім!

ВІТАЮ ВСІХ З УСПІШНИМ ДЕБЮТОМ!!!

Організатор Конкурсу, викладач кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майтерності Інна Палько

Результати Конкурсу наукових робіт з гендерних досліджень та Конкурсу наукових робіт "Актуальні проблеми інклюзивної освіти"

 

«Є дещо краще ніж синиця в руках» - УСФР®

19 грудня в Києві пройшов 9-ий Український студентський фестиваль реклами – це головний професійний фестиваль в Україні для студентів та молоді, що спеціалізуються в сфері реклами, маркетингу і PR. Щорічна кількість учасників Фестивалю перевищує 1000 чоловік з України, Росії, республіки Білорусь, країн ближнього і далекого зарубіжжя. Головою журі 9-го УСФР став Анже Йереб, гуру української реклами, креативний директор рекламного агентства Kaffeine Communications, президент клубу ADC * UA.

Свою роботу на конкурс подали викладач кафедри менеджменту і адміністрування Ліна Юріївна Луференко зі студенткою 4 курсу Наталією Гончаренко. За розробку рекламної кампанії нового бренду органічної молочної продукції «Молочарські смаколики» вони отримали високі оцінки журі конкурсу та стали фіналістами у номінації «Проект рекламної кампанії» та «Фірмовий стиль».

Всіх учасників УСФР організатори конкурсу запросили на 6-ий Кримський міжнародний студентський фестиваль реклами – КримСаФаРі-2014, який пройде в Севастополі на початку липня 2014 року.

 

Соціально-психологічний святкує Новий рік

17 рудня 2013 року в актовій залі ЖДУ імені Івана Франка відбувся новорічний концерт соціально-психологічного факультету.

За хорошою традицією факультету викладачі та студенти об’єдналися у дванадцять несподіваних новорічних номерів та подарували гостям та гостенятам свята феєрверк позитивних вражень та яскравих емоцій.

Наймолодші глядачі отримали від Діда Мороза та Снігуроньки новорічні побажання та святкові подарунки. І хоч Новий рік на соціально-психологічний прийшов несподівано рано, але зустріли його з відчиненими серцями та гарним настроєм.

 

Флешмоб до Міжнародного дня толерантності

Вперше Центр Міжкультурної толерантності ЖДУ разом з випускниками школи міжкультурної толерантності та студентами 32, 33 груп у флешмобі присвяченому Міжнародному дню толерантності!

Дякую Вам за Ваше старання і підтримку!

Керівник Центру міжкультурної толерантності Інна Миколіївна Палько

PS. Учасники, a спробуйте відшукати себе на відео!

 

ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з педагогіки та психології

15 грудня 2013 року соціально психологічний факультет радо вітав учасників ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з педагогіки та психології. Учні спробували сили у знанні педагогіки та психології, переможці нагороджені дипломами:

Диплом І ступеня

Портницька Анна Андріївна, учениця 11 класу ліцею №25 (Практичний психолог - Шаран О.С.)

Дипломи ІІ ступеня

Поліщук Юлія Іванівна, учениця 11 класу ЗОШ №5 (Практичний психолог -Попатенко О.А.)
Глухоман Тетяна Миколаївна, учениця 11 класу ЗОШ №33 (Практичний психолог -Манжула О.С.)

Дипломи ІІІ ступеня

Гончарук Богдан Сергійович, учень 11 класу ліцею №2 (Практичний психолог -Кіпер А.В.)
Металіді Дар’я Олександрівна, учениця 11 класу ЗОШ №14 (Практичний психолог -Подорожня Ю.П.)
Чипурна Тетяна Сергіївна, уч. 11 класу гуманітарної гімназії №23 (Практичний психолог -Сідорьонок Н.М.)
Загара Олександр Мирославович, учень 11 класу ЗОШ №28 (Практичний психолог -Деркач Н.В.)

 

Благодійний концерт "Подаруй світло"

10 грудня 2013 року в актовій залі Житомирського державного університету ім. Івана Франка за ініціативи соціально-психологічного факультету відбувся благодійний концерт «Подаруй світло».

Мета заходу – допомогти та підтримати маленького Сашка Петренка, що разом з родиною бореться з тяжкою хворобою.

У соціальних мережах, зокрема у групі Вконтакті соціально-психологічного факультету, студенти знаходять слова підтримки для батьків, пропонують свої ідеї та волонтерські проекти. Саме до таких небайдужих студентів, що «подарували світло» Сашку, влаштувавши концерт, звертається асистентка кафедри соціальної та практичної психології Ольги Дем’янчук:

>«Дякую усім учасникам та глядачам благодійного концерту "Подаруй світло"! Це був прекрасний насичений вечір! Маленький Сашко з родиною зміг побачити і відчути тепло ваших сердець. Спробую персонально подякувати усім при зустрічі, але особливо хочу відмітити Віталія Гребенюка. Ти чудова і дуже добра людина! Ти серце цього концерту. Просто знай це. Ну і звичайно (шукайте себе :): Саша і Саша, Даша і Даша, Сергій, Оля, Софія, Юля, Валерія, Женя, Юра, Влад і Діма, дівчатка із улюбленого рок-гурту, назву якого я ніколи не вимовлю :)... цей список на нашому факультеті можна продовжувати нескінченно... На благодійному заході були пораховані кошти: вдалося зібрати 7 700 гривень. Гроші ми передали батькам малюка. Студенти, дорогі мої, я знаю, що попереду у вас сесія. Недоспані ночі, часові аврали і все таке... Як викладач, я буду приймати у вас заліки, вимагати конспекти і "лоскотати нерви" :) Але. Вважайте, що сьогодні ви на "відмінно" склали ваш перший іспит. Іспит на людяність. А він найважливіший за усі навчальні сесії. Продовжуйте, любі мої, даруйте світло, яке переповнює вас.»

Якщо Ви теж хочете допомогти Сашку, станьте учасником групи та долучайтеся до проектів, які пропонують волонтери: http://vk.com/club60633229

«Марафон написання листів»

9 грудня 2013 року студенти соціально-психологічного факультету долучилися до «Марафону написання листів», приуроченого до Міжнародного дня прав захисту людини. Щорічно цю акцію підтримки прав людини влаштовує міжнародна правозахисна організація Amnesty International .

У заході взяли участь більше тридцяти міст України. В Житомирі цією акцією опікувались голова Житомирської обласної громадської молодіжної організації «Жінка» Віталіна Севрук та координаторки «Марафону написання листів» Ірина Ченцова та Олена Хіменчук.

Кожен небайдужий мав змогу, написавши листа, підтримати тих, чиї права та свободи порушуються.

 

Флешмоб до Дня Збройних Сил України

6 грудня соціально-психологічний відсвяткував День Збройних Сил, влаштувавши флешмоб «Тризуб».

Похмура погода та мокрий сніг не налякали студентів та викладачів. Вишикувавшись у формі національного герба України, учасники привітали сильну половину людства зі святом.

 

Команда Enactus отримала грант від компанії Метінвест!

У вересні компанія Метінвест оголосила про спеціальний конкурс для команд Enactus Україна під назвою «Територія підприємництва». Мета конкурсу – досягнення стійких, позитивних і вимірюваних результатів щодо вирішення соціальних проблем у регіонах України за допомогою підприємницької діяльності.

Для участі у спецконкурсі було представлено 20 проектних ідей. Експертна комісія компанії ретельно їх вивчила і, згідно з умовами конкурсу, визначила десять найкращих, автори яких отримають гранти на реалізацію своїх проектів. У десятку фіналістів увійшов проект «Make good art» команди нашого університету!

За командою буде також закріплений консультант з числа співробітників Метінвесту, який допомагатиме студентам успішно втілити свій проект у життя. Результати проектів будуть представлені на фіналі спецконкурсу в квітні 2014 р.

 

Відбувся I Національний форум «Бізнес і університети»

27 листопада відбувся I Національний Форум «Бізнес і університети», який зібрав разом понад 200 представників університетів, компаній, профільних органів влади, медіа, вітчизняних і міжнародних експертів.

I Національний Форум «Бізнес і університети» був присвячений ключовим для України проблемам, а саме: налагодження ефективного партнерства між бізнесом і університетами, шляхи збалансування очікувань роботодавців і вузів з підготовки фахівців, розвитку STEM - освіти для інноваційного розвитку України. Також розглядалися питання: чи вчать університети підприємництву; як повернути випускників вузів в малі міста; виживуть університети в епоху онлайн-освіти. На заході виступили з доповідями міжнародні спікери: керуючий партнер з освітніх проектів EY, Стефані Фейхі (Stephanie Fahey), Австралія, директор Британської Ради в Україні, Мартін Даул (Martin Dowle), засновник Eliademy Сотіріс Макрігіанніс (Sotiris Makrygiannis), Фінляндія. На секторальних сесіях форуму були розглянуті найважливіші аспекти партнерства між вищими навчальними закладами та бізнесом у банківському, аграрному та IT секторах. В роботі форуму взяли участь завідувач кафедри менеджменту і адміністрування Олена Харчишина та доцент кафедри Ольга Янковська. У рамках форуму «Бізнес і університети» вперше були представлені результати дослідження «Якісна вища освіта: роль партнерств», співавтором якого є Ольга Янковська та інтерактивна карта партнерств бізнесу та університетів в Україні за підтримки компанії Microsoft Україна).

 

Переможниці І туру Всеукраїнської олімпіади з психології та Конкурсу наукових робіт про участь у конкурсі

4 грудня відбулося оголошення результатів І туру Всеукраїнської олімпіади з психології та Конкурсу наукових робіт.

Ми поспілкувались з переможницями Анастасією Лисенко (перше місце в конкурсі наукових робіт) і Надією Іваніцькою (перше місце в І турі Всеукраїнської олімпіади з психології) та дізнались більше про їх враження від олімпіади.

1. Вітаємо з перемогою! І зразу ж запитання: що надихнуло взяти участь у конкурсі?
Надія: Спасибі. Це сталось випадково, одногрупниця розповіла, що хоче взяти в участь в олімпіаді, тоді подумалось, чому б і мені не спробувати. Це цікавий досвід, і невелике випробування себе як психолога.
Анастасія: Мені просто захотілось спробувати свої сили у такому конкурсі, отримати певний досвід , який, можливо, у майбутньому знадобиться.

2. Що виявилось найскладнішим (захист наукових робіт, тестування, ПОЗ), чому? А може нічого не викликало труднощів? ;)
Надія: Труднощів не виникало, оскільки я впевнена в своїх знаннях. Була лише одна складність під час написання олімпіади: розуміла, що є дуже багато всього, що можна написати, проте для цього не вистачило б ні часу, ні сил, ні листочків, тому доводилось багато скорочувати, а про щось не згадувати. :)
Анастасія: Кожний етап конкурсу був досить складним і до кожного необхідні були специфічні уміння, а тим паче, знання.

3. Як готувались до олімпіади?
Надія: Готувалась як всі. Можна сказати з першого курсу, читаючи, слухаючи деяких викладачів, здаючи всі пережиті сесії. Але особливо допомогло те, що зараз закінчую навчальний базовий курс з позитивної психотерапії. Оскільки він дав мені не лише хорошу теорію з консультування, але й здатність знайти в собі ресурси.
Анастасія: Чесно кажучи, я не готувалась (якщо не враховувати 3,5 роки мого навчання), мені здається, що до олімпіади за кілька днів не підготуєшся, занадто великий об’єм знань необхідний.

4. Що можете порекомендувати чи побажати майбутнім учасникам?
Надія: Вірити в себе. Nothing is impossible!
Анастасія: Спробувати свої сили. В будь-якому випадку, досвід, навіть якщо трапиться негативний, але все ж таки це досвід і він приносить користь у нашому житті . І обов’язково вірити у себе чи мати таких людей, які допоможуть тобі у цьому.

Бажаємо дівчатам удачі та успіхів на науковому шляху!

 

Результати І туру Всеукраїнської олімпіади з психології та Конкурсі наукових робіт.

 

«7 картин на 7 небі» - Галина Касянчук

«Художник творіннями своїми нікому нічого не доводить, його завдання – зобразити емоції так, щоб їх відчули» (О. Блок)

5 грудня 2013 року на соціально-психологічному факультеті відкрилась виставка житомирської художниці Галини Касянчук.

Художниця вдало поєднує творчість із роботою шкільного вчителя образотворчого мистецтва, керує гуртками «Юний художник», «Ультрамарин», опікується студією творчості «Менора».

Свій стиль Галина Касянчук визначила як інтуїтивний живопис.

Акварельна ніжність робіт Галини Касянчук гармонійно поєдналась з музичною імпровізацією Євгена Коваленко та поезією Зоряни Головецької і Юлії Кручак.

Запрошуємо відвідати виставку та залишити свої враження у книзі відгуків.

 

Семінар з Нікою Оманідзе

4 грудня 2013 року на соціально-психологічному факультеті відбувся семінар «Комунікативний підхід у викладанні психологічних дисциплін та англомовні ресурси в підготовці майбутніх фахівців" за участю волонтера Корпусу Миру США в Україні Нікі Оманідзе.

Семінар підготувала та провела Нікі Оманідзе, волонтер Корпусу Миру США в Україні. Автору новини не хочеться писати та повідомляти читача про те, що це був останній ? семінар Нікі Оманідзе на соціально-психологічному факультеті, та, зокрема, в Україні, оскільки завершується місія волонтера.

Про свій від’їзд та повернення до Сполучених Штатів не хоче говорити і Нікі, натомість пропонує подарунок для усіх викладачів та студентів соціально-психологічного факультету – величезна підбірка англомовних електронних ресурсів (статтей, монографій, словників, довідників, аудіо та відео матеріалів), які Нікі використовувала у своїй роботі під час викладання курсів «Загальна психологія», «Вікова психологія» та «Розмовна англійська мова» впродовж двох років своєї волонтерської діяльності. Власне, про це і був семінар. Також Нікі Оманідзе ознайомила студентів та викладачів із специфікою роботи з англомовними базами даних електронних американських бібліотек. Відтепер і студенти, і викладачів знають, де безкоштовно шукати та у вільному доступі використовувати іноземні джерела для наукових досліджень, та серйозно задались питанням удосконалення рівня англійської.

Англомовну електронну «валізу знань», залишену в подарунок від Нікі Оманідзе, вже зовсім скоро кожен зможе знайти на електронних ресурсах у лаборантів кафедри соціальної та практичної психології.

Інна Андріївна Степанюк
асистент кафедри соціальної та практичної психології

 

Соціальні педагоги освоюють майбутню професію «практично»

2 грудня 2013 року студенти другого курсу спеціальності «Соціальна педагогіка» повернулися на навчання після тритижневої практики у школах міста Житомира.

Як зазначає керівник практики 23 групи, асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Інна Палько: «Наші студенти стали справжніми помічниками соціальних педагогів: вони працювали з документацію соціально-психологічної служби навчально-виховного закладу, активно допомагали у повсякденній роботі фахівцям служби, проводили виховні заходи соціально-педагогічного спрямування та ін. Цікавим аспектом стала зустріч наших студентів з майбутніми абітурієнтами; було представлено інформацію про особливості вступу та навчання у Житомирському державному університеті імені Івана Франка, зокрема, на соціально-психологічному факультеті, а також про специфіку навчання та особливості креативного студентського життя. Переконана, що перша практика стала хорошим стартом для студентів у подальшому їхньому професійному зростанні, а для мене, як керівника, абсолютним показником успіху є бажання студентів до подальшої співпраці зі школами та подяка і готовність шкіл зустрічати наших практикантів наступного року!».

Квест та флешмоб до Міжнародного дня толерантності

27 листопада, у рамках відзначення Міжнародного дня толерантності, на території університету відбувся тематичні квест та флешмоб. Організатором виступив Центр міжкультурної толерантності ЖДУ ім. І.Франка, а учасниками - випускники двох останніх Шкіл міжкультурної толерантності.

Організатори квесту подарували унікальну можливість чотирьом командам-туристам здійснити кругосвітню подорож до шести країн-станцій, на кожній з яких, щоб пройти випробування, командам довелося застосувати всі свої знання, уміння та навички міжкультурної комунікації та взаємодії, набуті за час навчання в Школі МКТ. Переможених не було, адже попри швидку чи менш інтенсивну подорож, всі учаски квесту отримали захоплюючі враження, а ще учасники були відзначені сертифіками. Запаленим пригодами, завзятим та кмітливим учасникам не стала перепоною навіть різка зміна погоди, адже квест завершився виконанням спільних танців народів світу та створенням нового флешмобу!

Керівник Центру міжкультурної толерантності Інна Миколіївна Палько

 

День студента на СПФ

А як ви відсвяткували день студента? Це питання було мабуть найактуальнішим у студентських колах протягом останнього тижня. І не дивно, адже день студента це свято що об’єднує усю молодь країни і дозволяє ненадовго забути про буденність навчання, дає змогу відчути по максимуму іншу сторону студентського життя, ту за яку студентські роки називають найкращими.

Соціально-психологічний не міг пропустити нагоду відсвяткувати цей день, і продовжуючи традицію концертів на сходах, влаштував свято прямо при вході на "сьоме небо". Звичайно не обійшлося святкування без привітальних слів декана соціально-психологічного факультету професора Журавльової Лариси Петрівни, яка відмітила що в душі вона також студентка, а отже, це і її свято також. Продовжили святкову програму вже знана талановита співачка Валерія Гончаренко, новоспечена команда КВН «Джентельмени» та виступ гурту Сьоме небо, який представив свою авторську пісню «Виноград». Дебютом концерт став для ведучих, студенток 17 групи Дар`ї Пастушенко та Катерини Рижак.

Враженнями поділився заступник голови культ-масового комітету студентського братства Юрій Манілов

 

«7 картин на 7 небі» - виставка Нікі Оманідзе

20 листопада в рамках проекту «7 картин на 7 небі» відбулася презентація картин волонтерки Корпусу миру США в Україні, викладачки кафедри соціальної та практичної психології Нікі Оманідзе. Мистецьку естафету їй передали художниця Олена Харчишина та фотограф Михайло Заброцький.

Малювати Нікі Оманідзе почала в Україні, тож не дивно, що й дебютна виставка відбулась саме тут. Різнобарвні, насичені кольором та детально промальовані роботи відбивають внутрішній світ самої авторки – такий же яскравий та загадковий.

Творча атмосфера підтримувалась грою на гітарі Кейсі Меггі – колишнього волонтера Корпусу Миру США в Україні та поезією Олі Гаврилової – учасниці літературного мистецького об’єднання «Оксія». Поезія та музика посилили звучання творчості Нікі Оманідзе.

Виставка триватиме до 6 грудня, тож завітайте до 702 аудиторії та насолодіться картинами Нікі Оманідзе.

 

19 листопада студенти соціально-психологічного факультету взяли участь у семінарі «Як організувати самостійну подорож Європою?»

Завдяки керівнику центру розвитку особистості «Локус», громадському активісту та досвідченому мандрівнику Юрію Шивала присутні дізнались про те, як найкраще та найзручніше подорожувати Європою, як з найменшими перепонами отримати «візовий доступ», а також, як, маючи обмежені фінансові можливості, побачити на власні очі всесвітньовідомі пам’ятки європейської культури.

 

Проект «Однокашники»

14 листопада 2013 року в актовій залі університету відбулася посвята першокурсників у психологи, соціальні педагоги, менеджери та маркетологи соціально-психологічного факультету.

Першокурсники, скуштувавши каші разом з деканом Ларисою Петрівною Журавльовою та наставниками академічних груп та виголосивши клятву на вірність, заприсяглись у вірності та любові соціально-психологічному факультету.

 

Круглий стіл з волонтерами із Японії та Південної Кореї

13 листопада соціально-психологічний факультет разом із Житомирським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зустрічав гостей з Японії та Південної Кореї. Об'єднала усіх присутніх тема волонтерства, тобто добровільної допомоги, яка не передбачає грошової винагороди. Відкрила роботу Круглого столу декан соціально-психологічного факультету, доктор психологічних наук, професор Лариса Петрівна Журавльова. Вона привітала гостей та зазначила, що тема волонтерської діяльності є актуальною для наших студентів та викладачів: факультет має налагоджену систему роботи волонтерських загонів, наші студенти-психологи та соціальні педагоги є активними учасниками благодійних проектів, які підтримують та координують викладачі. Директор центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ольга Іванівна Юрченко представила гостей та відзначила важливість такої співпраці. Набуко Оморі, керівник волонтерської делегації із центру «Сан» в Японії розповіла, що метою Круглого столу є знайомство з волонтерською діяльністю в Україні та обмін досвідом.

Викладачі та студенти соціально-психологічного із радістю розповіли гостям про волонтерську роботу Студентської соціальної служби для молоді, соціально-драматичного «Театру життя», а також про роботу в громадській організації «Діти сонця», про заняття з дітками у міжнародному благодійному фонді «Місія в Україну». Студенти-волонтери 3-4 курсів (Кондратенко Ярослава, Шелестюк Арсеній, Савчук Тетяна, Онищук Інна, Безуглий Роман, Зіник Анастасія, Горяча Анна, Смирнова Ольга, Євніцька Яна, Демчук Катерина) поділились особливою, внутрішньою стороною волонтерської роботи, яка не завжди помітна сторонньому глядачеві: почуття потрібності та важливості, які вона викликає, особистісні перетворення, що відбуваються в людині, коли вона дарує іншим тепло та радість, робить життя яскравішим та мальовничішим. Наші студенти не одинокі в своїх почуттях, волонтерка з Японіїї Чучида Тазу, художниця в стилі «аніме» та авторка десяти дитячих книжок, розповіла про свій досвід роботи. Допомагаючи постраждалим після цунамі, в рідній Японії, вона зрозуміла, що волонтерство – це набагато більше, ніж просто гуманітарна чи фізична допомога, в першу чергу – це моральна підтримка постраждалих, це тонкий зв'язок, який дає можливість відчути своїм серцем серце іншої людини.

А наскільки відкрите твоє серце?

Долучайся до волонтерської діяльності та допомагай людям, які цього потребують! (більше інформації шукай у групі СПФ у соціальних мережах, або звернись до активу студбратства факультету).

 

Один день з студентського життя

Білецький В’ячеслав, 11 група.

Я першокурсник і мені все в новину. Прохання описати один день з життя студента застало зненацька.

Здавалося б, ну що складного, бери й пиши. Та я не можу вибрати якийсь один! Вважаю що дні всі досить різноманітні та унікальні.

Розповісти про свій буденний день?))) Починається все банально, прокидаюся не рано, о 9.00, але для «сови» як я і такий час вбивчий, тому навчання в другу зміну якраз для мене. А далі кожнісінький день не схожий на інший: сьогодні наприклад ти разом з командою «Enactus» готуєш соціальний проект, наступного дня – оновлюєш стрічку новин на сайті факультету, або ж займаєшся своїм власне проектом.

А розповісти про те, як нещодавно з одногрупниками брали участь у квесті до Хеллоуіну? Розважились гарно, а вирізаний мною гарбуз (з очима навхрест) був найкращим, і я впевнений в цьому.

Чи може розповісти про поїздку до Львова? Старовинне місто просто вражає! Раджу завітати кожному, а в гарному товаристві подорож стане незабутньою.

Ну от, замість одного дня - про все потроху, але я не можу вибрати щось одне – життя студента насичене подіями і дуже швидке.))) А тепер мушу поспішати, бо сьогодні ж Посвята у першокурсники!

Олександра Атаманська, 28 група

Життя другокурсника надзвичайно веселе. Процес адаптації у вузі давно минув, ти вже звик до нових людей, ритму життя, а після літніх канікул точно знаєш, чим хочеш займатися.

Я обрала студентське братство, з яким кожен день проходить особливо. Сьогодні ми готуємо квест-посвяту для першокурсників у стилі «Хеллоувін». Мені як організатору потрібно прийти раніше, щоб підготувати всі матеріали. Цього ранку швидше мене збиралися хіба що пожежники (але дуже добре, що ми з ними так і не зустрілися – квест пройшов вдало і без «надзвичайних ситуацій» =)

Приходимо на зустріч і виявляється, що наша «серйозна підготовка» дала маху - усе дороблюється в останній момент. Вирізаємо і підписуємо карти, одягаємо костюми, вирізаємо гарбузи, навіть аптечку підготували – хто ж знає, як першокурсники будуть реагувати на наші завдання та чорні балахони ?. Під час спільної роботи відчуваєш величезну підтримку своїх одногрупників. Швидко, але якісно ми виконали усе і з невеличким запізненням розпочали.

Бігаючи із фотоапаратом від однієї станції до іншої, втомлюєшся більше за учасників. Але це приємна втома і вона однозначно була варта цього.

В кінці дня приходиш додому і згадуєш смішні випадки, переглядаєш фото і дивуєшся, що в тебе ще вистачає сил для щирого сміху. Під такі приємні спогади так круто засинати…

Горяча Анна 34 група

Кожен день студентського життя ти переживаєш море бурхливих емоцій. Вівторок починається з того, що я проспала. Як можна проспати на другу зміну, запитаєте ви? Дуже просто, якщо ти півночі просидів у соціальній мережі з думкою про те, що в тебе ще купа часу на переробку звіту, а наступні півночі власне працюєш зі звітом.

Окрім занять в університеті я ще займаюся волонтерською діяльністю. Це безкорислива добровільна робота у благодійній організації «Місія в Україну». Швидко збираюся, і йду допомагати вихователю проводити заняття з особливими дітками, які мають інвалідність. Після занять направляюсь до університету. Забігаю на старостат, далі пари… Я майбутній практичний психолог, тому навчання для мене цікаве, але не таке легке як здається на перший погляд. На третьому курсі наступає криза трьох років. Часто виникають думки: чи правильно я обрала професію, чи дійсно ЦИМ я хочу займатися. Саме тому, я думаю, третій курс - найважчий.

Після навчання я йду в Богунську міську раду на заняття з «Школи міського самоврядування». Прослухавши лекцію, втомлена повертаюся додому, де маю ще спланувати наступний день та, як староста, закинути в інтернет завдання для групи (при цьому важливо не затримуватися у соціальній мережі, щоб знову не проспати другу зміну ?)

На цьому обов'язкові справи закінчуються, і можна ще трохи відпочити, переглянувши улюблений серіал з чашкою гарячого чорного чаю з лимоном.

Сергій Михнюк, 42 група

Середа. Стукіт коліс за вікном. Четвертий рік навчання у ВУЗі. Питання: «А що я роблю у потязі, чому не на заняттях?»

Справа у життєвій позиції. Друзі, окрім навчання, до четвертого курсу ви маєте обрати для себе інші способи самореалізації: тренінги, акції, заходи на будь-який смак.

І ось я у потязі «Київ – Миколаїв», який прямує у теплий край південної України. Там буде черговий науковий семінар, а отже, зустрічі з новими людьми: студентами, громадськими діячами, політиками, представниками ЗМІ. Поруч вірний друг Сергій, голова Студбратства соціально-психологічного факультету, з яким пройшли «і вогонь, і воду»… Що ж готує нам цей 2-денний семінар у Миколаєві? На душі якесь приємне відчуття новизни.

Думаєте, це складно – поєднувати навчання із активним громадським життям? Це, перш за все, корисно, оскільки середовище формує особистість. І чим більш багатогранна особистість, тим краще їй вдається влаштуватися у житті. Тому моя порада – працюйте над собою, знаходьте час на громадську діяльність.

А потяг набирає швидкість і несе нас у ніч. Ось і провідник світло погасив, лишивши ледь жевріючі лампадки. Шкода, що цей день вже догорів, але завтра життя відкриє нові можливості та перспективи у новому місті і з новими людьми.

Ось вони, студентські роки, у всій своїй красі, такі різноманітні і такі ж швидкі, як потяг «Київ – Миколаїв».

 

31 жовтня відбулася презентація збірки «Музика віконного рояля» Катерини Марчук

Вітаємо Катерину Марчук з презентацією першої поетичної збірки «Музика віконного рояля»!

Автор передмови до збірки, доктор філологічних наук, професор Петро Васильович Білоус налаштував присутніх на поетичний лад словами: «буває, в молодості багато хто береться за перо, чи, сидячи за комп’ютером творить слова, якими хоче виразити свої почуття, свої думки, але проходить час і це минає. Я думаю, що Катя Марчук належить до тих, для кого поезія, слово поетичне не минає і не мине ніколи, бо це є сутність мабуть її духовного життя… Можу побажати ніколи не розлучатися з поезією, бо це дуже важливо в людському житті, де дуже багато буденщини, іноді багато жорстокого, грубого, а поезія – це прихисток для душі і треба цей прихисток самому творити, жити в ньому й дарувати світле слово іншим людям і, я думаю, що сьогодні це слово буде вам дароване».

Щира, палка поезія цілком захопила слухачів. Здавалося, присутні боялись навіть оплесками порушити створену атмосферу, адже актори «Театру життя» не просто декламували вірші, а створили п’єсу-мозаїку, скомпоновану з маленьких клаптиків – частин життя. Починається дощ, і актори виринають з парасольками прямо із глядацького залу. Ось пара закоханих у ніжних обіймах, а ось самотня дівчина, яку залишив коханий. Кожен рядок поезії – це маленька драма, яку «Театр життя» майстерно доніс глядачеві. Поезія Катерини Марчук переповнена емоціями і почуттями, якими авторка щедро ділиться із читачем.

Якщо ж вам так і не вдалося потрапити на презентацію, або ви хочете особисто поспілкуватися із автором – 7 листопада на 17.30 запрошуємо до Літературного музею, де відбудеться презентація збірки для широкого загалу.

 

Тематичний квест-посвята

30 жовтня, напередодні Хелоувіна, на території університету відбувся тематичний квест. Організаторами виступили члени Ради студентського братства соціально-психологічного факультету, а учасниками - першокурсники, запалені бажанням долучитися до братства. Щоб досягнути своєї цілі їм довелося пройти дев’ять випробувань, кожне з яких підготував відповідний комітет РСБ. Команди пройшли крізь найнесподіваніші перепони від танців, головоломок, забаганок пірата до заплутаного "павутиння", чистки картоплі, фізичних випробувань та пошуку грошей у дуже неоднозначних та відразливих консистенціях. Всі п’ятдесят чотири учасники проявили неабияку завзятість, відповідальність та кмітливість. Переможених не було, кожна з команд виявилась кращою на певній ділянці квесту.

Але найспритнішими, найкмітливішими, найвідважнішими, найрозумнішими виявилися переможці квесту, учасники команди "Інфернальні янголи ", студенти 18 групи. З чим їх ще раз і вітаємо.

Голова інформаційного комітету

Олександр Ковальчук

 

Степанюк Інна про Інклюзію в Україні та Британії

8 жовтня 2013 року асистент кафедри соціальної та практичної психології Інна Степанюк побувала на Українському радіо Національної радіокомпанії України в м. Києві http://radioukr.com.ua/ua/, де в інформаційно-музичній програмі "Обрії" розповіла про свій досвід стажування в реабілітаційному центрі Британії та про інклюзію людей з інвалідністю в Україні та Британії. Розмову вела журналістка Українського радіо Віолетта Карлащук. В прямому ефірі програма звучала 12 жовтня 2013 року http://schedule.nrcu.gov.ua/grid/channel/period/item-listen-popup.html?periodItemID=234966

 

Профорієнтаційна робота

25 жовтня 2013 року в рамках проекту профорієнтаційної роботи соціально-психологічного факультету викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності відвідали та прийняли участь в роботі «Ярмарки вакансій», організованої управлінням освіти Любарської райдержадміністрації та Любарським районним центром зайнятості. Під час зустрічі представників багатьох вищих навчальних закладів міста Житомира з одинадцятикласниками – майбутніми абітурієнтами Любарського району було представлено інформацію про особливості вступу та навчання у Житомирському державному університеті імені Івана Франка, зокрема, на соціально-психологічному факультеті, а також продемонстровано фільм про науку, особистісний розвиток і життя молодої людини під час підготовки до майбутньої професійної діяльності.

 

Стажування у Франції

Викладачі та студенти соціально-психологічного факультету у період з 28 вересня по 6 жовтня відвідали Францію з метою стажування у ДВНЗ м. Шартр та м. Вік-ан-Бігор. Житомирський державний університет ім. Івана Франка вже понад три роки співпрацює з даними ВНЗ, реалізуючи обмінні програми стажування як для українських, так і французьких викладачів і студентів. Цього разу до Франції на стажування було направлено дві групи.

Перша група складалась виключно із викладачів соціально-психологічного факультету і працювала у місті Шартр, що за 90 км на південний захід від Парижу. Тема проекту: «Організація підготовки і підвищення кваліфікації фахівців з менеджменту у Франції». Учасники делегації обмінялись досвідом із французькими колегами, вивчили матеріально-технічну базу і систему організації навчального процесу у ДВНЗ міста Шартр, відвідали Університет Св. Квентіна м. Версаль, а також цілу низку французьких підприємств, де ознайомились з особливостями організації виробничого процесу і підвищення кваліфікації фахівців. У вільний час українська делегації змогла відвідати м. Орлеан та низку визначних місць міста Шартр, у тому числі знаменитий собор Нотр Дам де Шартр.

Друга група складалась з викладачів і студентів соціально-психологічного факультету, а також кількох студентів інших факультетів – історичного, фізико-математичного та іноземної філології. Стажування проходило у місті Ві-ан-Бігор, що на півдні Франції у районі Середніх Піренеїв. Тема проекту: «Організація роботи служби управління персоналом на підприємствах Франції». Учасники проекту ознайомились із особливостями організації виробничого процесу і служби управління персоналом на малих і середніх підприємствах, системою міжнародного управління персоналом компанії «Майсадур», досвідом розподілу обов’язків і вимогами до кваліфікації персоналу у Державному Піренейському заповіднику, вивчили досвід Торгово-промислової палати міста Тарб щодо підготовки і підвищення кваліфікації фахівців. Культурна програма включала відвідання м. Лурд, Багнер-дю-Бігор, Сент-Джон-де-Люз, печери Св. Бертрана у Піренеях.

Підчас подорожі до Франції і назад наші викладачі і студенти також змогли відвідати такі визначні європейські столиці як Прага, Париж, Брюссель та Берлін.

 

Враженнями від поїздки до США в рамках програми «International Visitor Leadership Program» ділиться асистент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Наталія Тарасенко

Осінь для всіх і кожного на нашому факультеті розпочалася по-різному. Хтось одразу поринув у викладацьку діяльність, а дехто поєднував роботу та здобував новий досвід, нові враження за кордоном. Серед таких осіб була і я. Моє закордонне стажування відбувалося у Сполучених Штатах Америки з 21 вересня по 12 жовтня 2013 р. Метою поїздки було вивчення досвіду державної політики США та громадських організацій щодо існуючих кампаній для жінок і дівчат у сфері репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Програма відбулася за підтримки держдепартаменту США та «Bureau of Educational and Cultural Affairs International Visitor Leadership Program» і передбачала відвідування п’яти міст у п’яти штатах: Вашингтон, Солт Лейк Сіті, Айова Сіті, Шарлот, Нью-Йорк. Координаторами Програми виступив «Institute of International Education». Стажування включало у себе ознайомлення із загальною політичною структурою країни; відвідування органів виконавчої влади та державних установ у сфері здоров’я та планування сім’ї; ознайомлення із різними напрямками роботи громадських організацій у сфері репродуктивного здоров’я та планування сім’ї.

Загалом щодня ми мали 5-6 зустрічей із різними типами організацій, серед них: School of Public Health and Health Services (SPHHS) The George Washington University, U.S. Department of Health and Health Services Office of Women’s Health, Susan G. Komen for the Cure, American Art Therapy Association, Youth Service America (YSA), Together for Girls, UNAIDS, Office of Global Women’s Issues and the Office of Global Youth Issues, School Health Bureau, Arlington County Public Health Division, Thomas Jefferson Middle School, State Government Initiatives to Support Women’s Health, Girls on the Run, Utah Department of Health, Women Infant and Children (WIC) Program, University of Utah, Women’s Resource Center (WRC), Wasatch Community Center (JCC), Iowa City as a Blue Zone Community, the Emma Goldman Clinic, Eastwind Healing Center, University of Iowa Hospitals and Clinics, Women’s Health Care Center, University of Iowa Hospitals, Mobile Clinic, Iowa Women’s Foundation, School Health Fair, YWCA Central Carolinas, Girl Scouts of America - Hornet’s Nest Council, Girl Talk Foundation Inc., Room at the Inn, Mecklenburg Country Health Department, The Door, Girls, Inc. of New York, SPARK and International Day of the Girl та ін.

Результатом цих зустрічей стало налагодження контактів, обмін досвідом та нові колосальні знання з означеної тематики. До того ж період перебування у м. Шарлот збігся із міжнародною датою боротьби проти раку молочної залози, тому ми радо долучилися до пробігу, що включав понад 27 тис. осіб (жінок, чоловіків, молоді, сімей). Це був перший мій досвід участі у подібному масштабному заході з означеної тематики. Ми були приємно вражені кількістю учасників, організаційною підготовкою; для всіх пробігти або пройти п’ять миль (приблизно дев’ять кілометрів) було досить легко, бо робили люди це або з нагоди святкування і перемоги своїми рідними цієї хвороби, або в пам'ять про тих людей, кого вже немає поряд.

Загальна програма стажування включала у себе і відвідування американських сімей. Ми двічі мали таку нагоду і нам було дуже приємно, що нас привітно зустрічали господарі та їхні друзі, тепле спілкування проходило у розмовах про культурні особливості обох країн.

До того ж у рамках культурної програми нам були організовані невеличкі екскурсії різними містами, проте наймасштабніше нам вдалося відвідати Нью-Йорк. Організатори Програми надали можливість прогулянки Гудзонською затокою до Статуї Свободи, відвідати Бродвейський мюзикл «Король Лев», що неймовірно вразив нас постановкою, декораціями, грою акторів. Ейфорія від побаченого протрималася аж до повернення в Україну.

Кожне відвідане місто запам’яталося по-своєму: потужними організаціями, архітектурою, природою, географічним розташуванням, кліматичними особливостями, культурними родзинками.

Три тижні пройшли і швидко, і повільно водночас. Подібні поїздки завжди сприяють саморозвитку, новим відчуттям, здобуттям нового досвіду та впровадженням його у наукову діяльність.

Бажаю усім викладачам та викладачкам, студентам та студенткам завершити цей навчальний рік та розпочати наступний лише із приємними поїздками як у межах України, так і поза її межами.

З повагою, Наталія Тарасенко,
асистент кафедри соціальної педагогіки
та педагогічної майстерності )))

 

Результати фотоконкурсу "ЖДУ-2013"

Вітаємо Ковальчука Олександра, студента другого курсу, напряму підготовки «Менеджмент» з перемогою у фотоконкурсі «ЖДУ-2013»!

Центр іпотерапії «Тріумф»

19 жовтня 2013 року студенти заочної форми навчання соціально-психологічного факультету спеціальності «Соціальна педагогіка» відвідали захід, присвячений 4-річчю з дня заснування центру іпотерапії «Тріумф», який проходив в обласному Палаці культури. Керівник центру Олеся Олегівна Марчук поділилася зі студентами досвідом роботи з дітьми із обмеженими функціональними можливостями. Крім того, вона озвучила плани на найближче майбутнє – крім іпотерапії, центр «Тріумф»

 

Соціально-психологічний затанцював «Якова» до Дня університету

17 жовтня перед навчальним корпусом №4 зібрались викладачі та студенти соціально-психологічного факультету, щоб запальним танцем «Яковом» привітати рідний університет з 94-м Днем народження.

 

Сім картин на сьомому небі

15 жовтня в рамках мистецького проекту соціально-психологічного факультету «7 картин на 7 небі» відбулося відкриття виставки художнього фото професора кафедри соціальної та практичної психології Михайла Михайловича Заброцького .

Враженнями поділились гості виставки:

Дякую за чудові моменти життя, які Ви вловили фотоапаратом . Ось дивлюсь зараз на фото природи і розумію, що світ навколо нас просто прекрасний!

Доцент кафедри соціальної та практичної психології Інна Станіславівна Загурська

Шановний Михайле Михайловичу, Ваші роботи надзвичайні! Правду кажуть: талановита людина талановита в усьому. Дякуємо Вам за цю чудову виставку. Завдяки їй ми подивились на світ іншими очима.

Студентка 29 групи, напряму підготовки "Психологія" Мельник Ольга Миколаївна

Дорогий Михайле Михайловичу!

Спасибі, що бачите життя і показуєте його нам. Ми часто дивимось під ноги, а Ви бачите небо. Тепер упіймані Вами миттєвості тішитимуть наші очі на «сьомому небі». Дякую.

Асистент кафедри соціальної та практичної психології Катерина Анатоліївна Марчук

 

Підсумки представлення результатів наукових досліджень у електронній бібліотеці університету

Перше місце в рейтингу інститутів та факультетів з представлення результатів наукових досліджень у електронній бібліотеці університету (628 публікацій) здобув соціально-психологічний факультет. Кафедра соціальної та практичної психології також очолила цей рейтинг серед кафедр університету (422 публікації).

Вітаємо усіх викладачів факультету та бажаємо їм творчої наснаги.

 

Урочисте вручення студентських квитків!

9 вересня в актовій залі університету куратори груп урочисто вручили студентські квитки усім студентам першого та п’ятого курсів. Декан соціально-психологічного факультету Лариса Петрівна Журавльова привітала учасників свята з отриманням звання студента та побажала їм у такому ж складі через недовгий час отримати дипломи.

 

Соціально-психологічний на симфонічному концерті

4 жовтня у місті Житомирі пройшов культурно-масовий захід, якого з нетерпінням очікували всі поціновувачі класичної музики. До нас завітав Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії з програмою «Gala-Verdi», присвяченої 200-річчю з Дня народження Джузеппе Верді. Цього святкового вечора до числа вдячних і задоволених слухачів долучилися Алла Леонідівна Весельська (викладач кафедри соціальної та практичної психології), Олена Сергіївна Криворучко та Алла Іванівна Литвинчук (лаборанти кафедри соціальної та практичної психології) разом із студентами факультету, отримавши непересічне задоволення від прослуховування оркестрової музики, а також знаменитих арій з опер "Аїда", "Ріголетто", "Набуко" та "Сила долі".

 

Команда Enactus ЖДУ ім. Івана Франка

18 вересня відбулася презентація команди Enactus ЖДУ ім. Івана Франка. На зустрічі студентів ознайомили з діяльністю міжнародної організації Enactus та представили проекти, які команда реалізувала та захистила минулого року у Донецьку (Донбас Арена) та Києві (Прем'єр Палац).

Від імені креативного колективу команди Enactus запрошуємо студентів до плідної співпраці! (за інформацією звертатися до Гончаренко Наталії (41 група).

 

Стажування у Великій Британії

«Приємно бути вдома після 2.5 місяців перебування у Британії. Однак, не легко знову повертатися до української реальності, яка є іншою…»

Про своє стажування в Англії розповідає асистент кафедри соціальної та практичної психології Інна Степанюк:

Які були Ваші перші враження про британців та країну, яка славиться Оксфордом та Кембріджем, Біг Беном, королівською родиною на чолі з Елизаветою II та є колискою англійської культури та традицій?

Про мої перші враження важко сказати, бо не знаю, що було перше? Але, мабуть, перші враження про Британію я ще отримала в Україні, коли здійснювала посадку на літак британських авіаліній. Скажімо так: українці відрізнялися від британців, які разом стояли в черзі на посадку в літак.

Чому саме Британію Ви обрали місцем для стажування?

Коло моїх наукових інтересів – психологія інклюзивної освіти та робота з людьми з інвалідністю. Англія одна з найбільш населених країн Європи, де проживають люди з інвалідністю і всі вони є абсолютно інтегрованими в британське суспільство. От мені і стало цікаво подивитися як же працює механізм інклюзії для людей з інвалідністю в Англії, оскільки Україна, на жаль, є далеко позаду в цьому питанні поряд з іншими розвинутими країнами. Вибір впав на Англію ще й тому, що країна є англомовною, а це полегшувало для мене можливість спілкування з людьми.

Де проходило Ваше стажування?

Я працювала в центрі реабілітації та активного відпочинку для людей з інвалідністю «Калверт Траст Кілдер» (“Calvert Trust Kielder”), який розташований в заповідній зоні регіону Нортумберленда, неподалік від Ньюкасла, Англія.

Чим саме Ви там займалися?

Якщо дослівно перекласти ключову ідею центру, то це звучатиме як «виклик та переборювання інвалідності за допомогою використання активних форм роботи». Ось ми і намагалися всі разом переборювати інвалідність у людей, які її мають за рахунок залучення їх до активних форм терапії та соціалізації: катання на байдарках, плавання, арттерапія, заняття в сенсорній кімнаті, сходження на вершини, участь у вітрильному спорті та перебування на «високих мотузках», катання на екстремальних гойдалках та на ручному велосипеді, стрільби з лука та лазерних рушниць, прогулянок навколо озера, дискусійних клубів та тематичних вечорів, екскурсій. Перші два тижні для мене були ознайомчі. І тут слід сказати величезне спасибі керівництву центра, яке дало мені можливість випробувати все і обрати ту ділянку роботи, яка мене цікавить найбільше. Ну, а ви вже здогадалися, мабуть, що я обрала. Звісно, це арт терапія та заняття в сенсорній кімнаті. Перший місяць роботи виступала в ролі асистента на заняттях, а далі вела сама сесію, що на перших порах було нелегко. Також іноді я була супроводжуючою під час різних соціальних заходів: відвідування театрів, боулінгу, ботанічних садів, центрів розваг, замків та інших місць відпочинку Англії та Шотландії. Досвід роботи в центрі показав наскільки Англія є розвинутою в плані інклюзії людей з інвалідністю в суспільство. Медична модель пояснення інвалідності вже давно замінена в Британії на соціальну. Британці розглядають інвалідність не як успадковану властивість людини, а як соціальні умови, які і обмежують людей з інвалідністю на шляху їх інтеграції. В Британії всі почувають на рівні, про що не скажеш, на жаль, про нашу країну. Наведу простий приклад: Чи може людина з вадами зору купувати продукти в супермаркеті в Україні без допомоги іншої людини? В Британії це не викликає для неї абсолютно ніяких труднощів, оскільки на вході в супермаркеті британець зможе отримати собаку-поводиря, який добре обізнаний з усіма торгівельними відділами та, наприклад, на команду «їжа» пес заведе сліпу людину до потрібного відділу. Це лише один із мільйонів прикладів інклюзії в Британії.

Ви вже дали відповідь на моє наступне питання про статус людей з інвалідністю в Британії, дякую. Наступне, про що хотілося запитати, то це про англійську культуру, традиції, мову та самих британців. Чи були у Вас складнощі в адаптації та у спілкуванні?

Ментальність та культура британців є іншою і мені чимось дуже нагадує американську: вони такі ж виважені в рішеннях, логічні та організовані, ніколи не запізнюються, дотримуються дедлайнів, завжди мають чергову книжку в кишені, з величезною пошаною говорять про королівську родину та бережуть англійські традиції та культуру, дуже полюбляють фаст-фуди та колу. Адаптація не викликала особливих труднощів, оскільки, як правило, до всього якісного та хорошого швидко звикаєш?. Про якість та високі стандарти життя британців взагалі не хочеться згадувати, оскільки, тоді задаєшся питанням чим українці гірші та чому ми так далеко позаду.

Британці говорять різною англійською, в залежності від того в якій частині країни живуть. Відповідаючи на питання про мову. Повільну, чітку та «як у словнику» англійську швидше, мабуть, можна почути ближче до центральних та південних регіонів (Манчестер, Бірмінгем, Лондон), а от швидку та з низкою діалектів – на півночі країни (Ньюкасл, Едінбург, Глазго). Я працювала майже на кордоні Англії з Шотландією, тому діалект британців був дуже відчутний.

Про що будете згадувати найбільше?

Перше, що завжди буду згадувати, то це команду соціальних працівників, з якими я працювала, методи роботи та клієнтів центру, кожен з яких має свою життєву історію. Однак, окрім цього, ще згадуватиму академічний дух Оксфордського університету, який не можу порівняти ні з чим іншим. В період стажування мені випала унікальна нагода там побувати. Коледжі Оксфорду 16-17 століття вражають не лише своєю архітектурою та старовиною, а також тим, наскільки все плавно переплітається та поєднується там із сучасними технологіями та способом організації навчання. І третє, про що буду згадувати, то це про купання разом з клієнтами та працівниками центру в Північному морі з температурою води 12 градусів.

Вибороти грант на стажування не легке завдання. Як Вам це вдалося? І чи можливо викладачам та студентам соціально-психологічного там побувати? Що для цього їм потрібно зробити?

Все починається з бажання та здатності володіти іноземною мовою. Знання іноземної мови відкриває величезні можливості для стажування, участі у міжнародних семінарах та конференціях, обміну досвідом та дозволяє зростати особисто. В моєму випадку, все так і почалося. Спочатку було бажання, однак, не моє, а Олександра Леонідовича Музики. Кілька років тому він поставив мені умову: хочеш працювати на кафедрі, то маєш знати іноземну мову, щоб читати курс з психології іноземною мовою. Я завжди була закохана в англійську мову. Підтягнувши рівень англійської на мовних курсах та на індивідуальних заняттях з приватним вчителем, я вирішила випробувати свої навички спілкування англійською та набути досвід в сфері психології інклюзії, спочатку в Швейцарії, ну і нещодавно в Англії.

«Те, що може зробити одна людина, те може зробити й інша» Я не пам’ятаю, кому належать ці відомі слова. На факультеті створені можливості для вивчення іноземних мов. І тоді залишається лише відшукати в собі той мотив та бажання для вивчення. Ну а далі вже справа часу - пошук грантів, а їх на сьогодні вистачає, та заповнення аплікаційних форм.

Налагоджена співпраця з центром, де я проходила стажування, дає можливість студентам пройти практику, а викладачам – стажування. Відкритим залишається питання мови. Однак, у студентів та викладачів соціально-психологічного факультету є час на удосконалення мови, щоб вже наступного літа поїхати та відчути дух Британії.

Також усі студенти та викладачі мали можливість поставити власне питання та більше дізнатися про Англію, англійську культуру та про методи інклюзії людей з інвалідністю в суспільство, переглянути фото та відео на презентації, яку Інна Андріївна проводила 27 вересня 2013 року об 11.00 в 703 ауд. на соціально-психологічному факультету. Приємно відзначити, що на презентацію завітали колеги з міжнародного благодійного фонду «Місія в Україну» та маленькі друзі разом зі своїми вихователями з Житомирської громадської обласної організації «Діти Сонця».

 

«Крок до успіху»

«Крок до успіху» У перший день навчального року кореспондент «Крок-радіо» Віктор Мельниченко зустрівся з новим деканом соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету ім. Івана Франка, доктором психологічних наук, професором Ларисою Петрівною Журавльовою.

 

Одинадцятий Фестиваль першокурсників

23 вересня актова зала університету зібрала викладачів та студентів, підтримати фестиваль першокурсників.

«Вітаємо факультет з одинадцятим Фестивалем першокурсників! Вітаємо факультет з десятирічним ювілеєм! Нам, першокурсникам 2013, пощастило відкрити нове десятиріччя на соціально-психологічному!» - лунало зі сцени.

Студенти першого курсу у черговий раз приємно вразили факультет своїми оригінальними виступами. Повен зал глядачів гучними оплесками та підбадьорливими вигуками підтримував дебютантів: Вероніку Свінціцьку з авторським віршем про студентське життя (12 гр.), фортепіано – Карина Котлярська (15 гр.); дуети «Без бою» - Дмитра Дяченка (17 гр.), Юлії Рибачук (14 гр.) та «Behind blue eyes» - Христини Войної (17 гр.) та Влада Драпківа (17 гр.); солістів Дар’ю Чудовську «I’m out a Love» (13 гр.), Ірину Достав із композицією «Зелен клен» (18 гр.), Юлію Хмілевську, що виконала пісню «Crush» (12 гр.); молоду КВНівську команду «0.7 коли», ведучих свята - Яну Любарчук (14 гр.) та Олексія Можаровського (10 гр.).

Переважну більшість номерів було відібрано для участі у загальноуніверситетському святі, присвяченому до Дня працівника освіти, а отже всі бажаючі зможуть насолодитись запальними виступами СПФівців.

 

Літо 2013 на соціально-психологічному факультеті

Цього літа студенти третього курсу підтримали щорічну традицію соціально-психологічного факультету – педагогічну практику проходили у дитячих таборах України. Студентки 34 групи Іванна Ганжа та Тетяна Крепчук нещодавно повернулися із дитячого табору відпочинку «Берег», та хочуть поділитись здобутим досвідом:

«На противагу всім іншим, літо 2013 року минуло не так, як всі попередні. І де тільки не довелося побувати, навіть у приймальній комісії . Проте, особливо вражаючими стали дні, проведені на берегах сонячного Криму, в найкращому дитячому таборі відпочинку «БЕРЕГ».

Ми прибули до табору на період трьох змін. Чесно кажучи, дуже хотіли бути вожатими, але стали керівниками гуртка «Каляки - Маляки». І тут знадобились навички, здобуті під час проходження практикуму «Мистецькі студії» в Інни Аркадіївни Величко - ми допомагали дітям оволодіти різними цікавими техніками малювання. Також ці заняття нам були цікавими з професійної точки зору, адже малюнки дітей могли багато про що розповісти, тому часто наші заняття називались просто - Арттерапія. Діти з радістю відвідували мистецькі уроки, а ми були завжди готові радо поділитися власним досвідом.

Життя в таборі - подорож, яка зближає всіх, хто бере в ній хоч найменшу участь. Воно дає можливість показати себе, свої здібності, знайти веселих та цікавих людей та хороших друзів! Дякуємо за чудово проведений час усім вожатим, адміністрації та нашим дітлахам!»

 

«International Visitor Leadership Program»

Вітаємо асистента кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Наталію Тарасенко з перемогою у внутрішній програмі Державного департаменту США Відділу у справах освіти та культури «International Visitor Leadership Program» та виграшем поїздки до Сполучених Штатів Америки (з 21 вересня по 12 жовтня 2013р). В рамках теми «Ініціативи щодо зміцнення здоров'я для жінок і дівчаток» Наталія Тарасенко планує вивчення досвіду політики США та громадських організації у сфері репродуктивного здоров’я населення та планування сім’ї.

Національні маршрути за межами Вашингтона будуть включати: Солт Лейк Сіті, штат Юта; Айова-Сіті, штат Айова; Шарлотт, Північна Кароліна і Нью-Йорк.




 

Презентація Ради Студентського Братства та СУНП „УНІВЕРСУМ”

11 вересня на соціально-психологічному факультеті відбулася презентація Ради Студентського Братства. Присутні дізналися більше про діючі комітети: інформаційний, культурно-масовий, міжнародний, науковий, організаційний, побутовий та фінансовий.

Присутнім сподобалась незалежність та активність членів «братства», тож більше сорока першокурсників поспішило долучитися до цієї студентської спільноти. Крім того, голова інформаційного комітету Олександр Ковальчук представив систему управління навчальним процесом «Універсум».

 

Соціально-психологічний долучився до святкування Дня міста

6 вересня житомиряни зустріли 1129-ту річницю народження свого міста. Студенти та викладачі СПФ із радістю долучились до молодіжного квесту «Легенди Житомира», - влаштували тематичний флеш-моб. Гуртуватись та заряджатись гарним настроєм почали ще під стінами альма-матер, а продовжили – урочисто пройшовши вулицями Житомира.

 

Перший старостат

Цього року на денній формі навчання соціально-психологічного факультету аж тридцять п’ять академічних груп, з них дев’ять груп – першокурсники. Вітаємо з призначенням старост першого курсу: Пухтаєвича Антона, Колодюк Тетяну, Рудніцьку Дар’ю , Рашко Анастасію, Криворучко Наталію, Пенду Анастасію, Жмурко Валентину, Обертович Оксану, Слончак Світлану.

Бажаємо цікавої праці та натхненного навчання.

 

Перша кураторська година – співпраця з першого дня знайомства

Не гаючи часу, одразу після Першого дзвоника куратори провели першу кураторську годину. У ній взяли участь навіть батьки, що з гордістю спостерігали, як їх діти, тепер вже студенти,  розповідали про свої захоплення, мрії  та бажання. Також першокурсники тісніше познайомились та дізнались більше один про одного, адже навчатися пліч-о-пліч вони будуть щонайменше чотири роки.

Удачі та натхнення вам, дорогі студенти!

 

На старт! Увага! Марш!

Новий навчальний рік стартував уже сьогодні. Двісті вісімнадцять першокурсників прослухали свою перші лекції, що ввели їх у світ обраної спеціальності. Лекційні аудиторії були заповнені вщерть молоддю, що горіла бажанням здобувати знання. Майбутні маркетологи розпочали навчання лекцією з предмету «Національна економіка» (лектор – старший викладач Інна Олександрівна Клімова),  студенти-менеджери заслухали лекцію з  «Економічної теорії» проведену лектором - кандидатом економічних наук доцентом Анатолієм Устиновичем Уразовим. Сьогодні студенти напрямку «Соціальна педагогіка» дізналися про основи обраної професії із курсу «Вступ до спеціальності» (лектор -  кандидат педагогічних наук доцент Інна Володимирівна Літяга), університетський шлях  студентів із напрямків «Практична психологія» та «Психологія» також розпочався з лекції до курсу «Вступ до спеціальності», яку для них провела доктор психологічних наук професор Лариса Петрівна Журавльова. На завершення побажаємо першокурсникам завершити навчальний рік так само впевнено, радісно і з сяйвом жаги до знань в очах, як вони його і розпочали.

Свято Першого дзвоника на соціально-психологічному факультеті

31 серпня 2013 пролунав перший дзвоник для студентів соціально-психологічного факультету.  Атмосфера свята, радісних передчуттів  та сподівань зуміла розсіяти кількаденну негоду і останні промінчики літнього сонця благословили першокурсників у добрий путь.  Привітавши студентів, ректор університету  професор Петро Юрійович Саух передав символічну залікову книжку та ключ до знань, який отримала наша першокурсниця Дар’я Рудницька. Запуск повітряних кульок, що став  вже традиційним, напророкував  щасливі та незабутні студентські роки, сповнені  злетів та перемог.  На завершення свята із привітаннями та побажаннями натхнення, наполегливості та успіху виступила декан факультету доктор психологічних наук професор Лариса Петрівна Журавльова.

 

Соціально-психологічний факультет вітає з обранням деканом професора Ларису Петрівну Журавльову

Декан соціально-психологічного факультету, доктор психологічних наук, професор Журавльова Лариса Петрівна У 1980 році закінчила Житомирський державний університет ім. І.Я. Франка. З 2009 року по 2013 працювала в Житомирському агроекологічному університеті на посаді проректора з науково-педагогічної, виховної роботи та зв’язків з громадськістю.

Автор більше 80 наукових праць, ряду соціально-психологічних відео тренінгів для слухачів школи резерву кадрів. Член спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук зі спеціальностей 19.00.01 – загальна психологія, історія психології та 19.00.07 – педагогічна та вікова психологія у Південноукраїнському національному педагогічному університеті ім. К.Д. Ушинського і зі спеціальності 19.00.01 – загальна психологія, історія психології у Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара.

Здійснює керівництво науковою роботою студентів, аспірантів, докторантів. Наукові інтереси: психологія емпатії, екологічна психологія, психологія особистості.