Ошибка при обработке файла SSI

Соціально-психологічний факультет

Про факультет Деканат Кафедри факультету Студентське братство КМС Проекти факультету Новини

Всеукраїнський конкурс:  "Україна: 20 років державотверення"

Тепер уже студенти!

12 серпня на соціально-психологічному факультеті відбулися організаційні збори з приводу поселення студентів у гуртожиток та відпрацювання трудового семестру. На зустріч завітали понад 100 першокурсників зі своїми батьками. Декан факультету, Олександр Музика, та голова студентського братства Юлія Покотило розповідали про життя на факультеті та відповідали на поставлені запитання. Зустріч пройшла у дружній атмосфері і завершилася екскурсією до гуртожитку № 5. Вітаємо нових мешканців 7-го неба!

Бергвольдпроект або НАШІ В ЛІСІ!

Бергвольдпроект – це міжнародний екологічний проект, зародився він у Швейцарії, сьогодні поширений у таких європейських країнах як Австрія, Німеччина, Польща, Угорщина і вже 5-й рік – в Україні.

«Бергвольд» з німецької перекладається як «гірський ліс», тобто проект спрямований на захист та підтримку гірських лісів; в Європі він існує постійно, в Україні – лише влітку (кінець липня – серпень) у двох лісництвах – Кедринському та Ужанському (Закарпаття). Концепція українського варіанту проекту значно відрізняється від європейської (швейцарської, зокрема), у першу чергу специфікою фінансування – у Європі його фінансують власне ті люди, які бажають працювати у лісі (сплачують оргвнесок), в Україні ж фінансування проходить за рахунок коштів саме швейцарських ентузіастів.

  • Сутність проекту у тому, що волонтери протягом 7-10 днів працюють у лісі під керівництвом лісників. Робота надзвичайно цікава і різноманітна, а саме:
  • робота у шкілці (місці, де засівають і вирощують малесенькі лісові дерева – смереки, кедри, ялиці – див. фото). Цікаво те, що для того, аби засіяна смерека виросла сантиметрів на 10 – потрібно приблизно 10 років. А ви ще купуєте живі ялинки на базарі?
  • просвітлення (коли ці маленькі садженці висаджують у горах, їх швидко «заглушають» бур’яни, наприклад малина, ожина і т.д.), тому робота на просвітленні потребує розчистки місця під сонцем для лісових культур.
  • створення і розчистка стежок-серпантинів (один з найулюбленіших видів роботи волонтерів) – коли потрібно довго гуляти у гірському лісі по спеціальним стежкам для лісників, туристів, місцевих жителів і усувати усі неприємності, що їх створює природа – розчищати завали, видаляти коріння дерев і власне молоденькі дерева і кущі, що намагаються на цій самій стежці  вирости, дивитися, аби стежка була безпечною – дотримувався певний кут нахилу її до гори.
  • огорожа та прибирання гірських джерел.
  • будівництво мостів та дамб – найстрашніша біда для лісової місцевості і досі величезні повені, які змивають будь-який зв'язок між селами, та й узагалі все змивають… Тому волонтери будують безпечні дамби та мости.

Усі роботи проводяться під керівництвом кваліфікованих лісових інженерів з Швейцарії і під супровід розповідей лісників. Взагалі дуже цікаво! Ще у програмі були – похід у гори, знайомство з полониною, похід у найближче село (Брустури, або Лопухово – унікальне селище, куди майже немає доріг), екскурсії по Мукачеву, Хусту, дерев’яним храмам Закарпаття, знайомство з буйволиною фермою та ласування лісовими багатствами. Серед волонтерів були люди з усіх куточків України, багато хто зі статусами, постами та досвідом; а також швейцарські волонтери – вони і вразили мене найбільше. Наприклад, Біатріс – соціальний педагог і володарка власного шматочку лісу у Альпах – розказала про надзвичайно цікаві нюанси професійної підготовки соціальних педагогів у Швейцарії (для того, щоб стати там соціальним педагогом необхідно мати мінімум 23 роки від дня народження – тобто вибір має бути свідомим; мінімум 1 рік некваліфікованої роботи у соціальному закладі; навчання триває 2 роки, після чого ще 1 рік практики соціальним педагогом – і лише після цього отримання диплому). Або Франсуа – лісовий топографу минулому, фермер у теперішньому – йому 69 років, він абсолютно сповнений сил і життєвої енергії, працював значно витриваліше та якісніше, ніж молоді українці J. Я почувалася абсолютно щасливою поза цивілізацією, соціальними мережами, телефонним зв’язком і т.д. Жили у будинку лісника (на фото), їли справжню гуцульську їжу, купалися у гірській річці, спілкувалися вечори на проліт біля ватри… Отримала величезну практику англійської мови. Багато чому навчилася. Медитувала поруч з розкішною карпатською природою. Тобто, у наступному році поїду знову, хто зі мною?

Щиро ваша, Надія Павлик.

Літні пригоди студентів соціально-психологічного факультету

 Наші студенти навіть в літні канікули поєднують відпочинок з роботою. Багато хто з них їде влітку працювати в дитячі табори Криму. У цьому році таких романтиків близько п’ятдесяти . З травня по липень дві студентки соціально-психологічного факультету працювали в таборі «Нахімовець» , що  біля міста Севастополь. Щороку туди приїздять відпочивати діти з шкіл-інтернатів і дитячих будинків м. Москви. «Спочатку ми трохи злякалися,- розповіла нам Паливода Ольга, студентка 34 групи, - бо навіть не знали, чого чекати від цих дітей. Нам розповідали, що з московськими інтернатами дуже важко працювати. Але познайомившись з дітьми, ми зрозуміли, що помилялися. Всі вони, без виключення, дуже хороші і дружелюбні. В мене був загін з школи-інтернату з колекційною спрямованістю, так званих дітей «сьомого виду». Було легко і приємно з ними працювати. Діти дуже класні. На мою думку, я отримала величезний досвід роботи. І на морі побувала.  Наступного літа теж планую поїхати працювати в табір з цими ж дітьми». 

6 липня 2011 року студенти та викладачі соціально-психологічного факультету відправились шукати квітку папороті в с. Немиринці Ружинського району на «Купальські роси». Своєю красою гостів свята вразив «Купальський парк», розважали самобутні фольклорні колективи (родзинкою став виступ гурту «Чіп»), а біля озера кожен міг спробувати себе у майстер-класах з народних промислів, проте справжня магія розпочалася, коли сонце почало сідати за обрій… Увінчані віночками, дівчата водили хороводи, гості брали участь у прикрашені Купала та Марени, запусканні вінків та вогняного колеса, а найсміливіші стрибали через чарівне купальське вогнище. Кульмінаційним моментом стало піротехнічне шоу. Проте без відповіді лишилося наступне питання – чи знайшли ми квітку папороті? Думаю, так, але кожен свою, адже хтось здійснив свою мрію, у когось з’явилася нова, а ще добрим помічником був хороший настрій, дружна компанія та веселощі. Таким стало для нас Івана Купала – свято єднання вогню та води, музики, танцю і жартів…

22-25 червня 2011 року в с. Світязь Шацького району Волинської області відбувся семінар для обміну досвідом між тренерами з ґендерної обізнаності, ґендерної чутливості та запобіганню насильству в сім’ї Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні (Проект виконується Програмою розвитку ООН). Наш університет на семінарі представляли викладачки соціально-психологічного факультету, сертифіковані тренерки – Надія Павлик (напрямок – ґендерна політика) та Олена Остапчук (напрямок – ґендерна освіта). Проект є унікальним за своїм змістом, адже об’єднав громадських діячів, викладачів та працівників правоохоронних органів задля поширення ідей ґендерної рівності в Україні. Протягом листопада 2010 р. – червня 2011 року у системі підвищення кваліфікації по всій Україні проводилися тренінги для державних службовців (ґендерна політика), освітян (ґендерна освіта), дільничних інспекторів (запобігання насильству в сім’ї). Організатори проекту повідомили, що на час проведення семінару тренінги відвідали більше 15 тис. освітян і 12 тисяч державних службовців. Програма семінару була різноманітною та об’єднувала лекції, структурні вправи, дискусії, перегляд документальних фільмів й зустрічі з обміну досвідом. Крім того, організатори включили у програму семінару надзвичайно цікаві авторські лекції, зокрема:

  • «Українське жіноцтво в історико-етнографічній перспективі» Оксани Кісь (кандидат історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України, голова Львівської міської громадської організації Науково-дослідний Центр «Жінка і суспільство», експерт Гендерної експертної платформи ГІАЦ «КРОНА»);
  • «Комунікаційні стратегії для донесення змістів ґендерної політики консервативним групам в Україні» Михайла Мінакова (доктор філософських наук, голова Фонду якісної політики, викладач Києво-Могилянськоїй Академії та західних університетів (зокрема, Гарвардського та Оксфордського університетів);
  • «Церква та фемінізм» Наталії Вашрової (соціолог, викладачка Українського Католицького Університету);
  • «Ґендер та зміни клімату» Маргарити Янкаускайте (міжнародний експерт (Литва), викладачка Академічного департаменту медіа Європейського гуманітарного університету, володарка щорічної національної жіночої премії за мужність (International Women of Courage Award) заснованої у 2007 році Кондолізою Райс, керівниця проектів Центру розвитку рівних можливостей).

Так що, шановні студентки і студенти, чекайте наступного навчального року – і ми зможемо поділитися з вами отриманими знаннями та досвідом! Щиро ваша, Надія Павлик.

 

«Дні Франції» на соціально-психологічному факультеті!!!  

26 травня на факультет завітав президент Французької агро-індустріальної асоціації «KI-France» Жан-Ів Лярвор.  Мета візиту: співпраця з університетом та перспектива стажування наших студентів у Франції. Приїзд Жана-Іва викликав неабиякий інтерес у викладачів, студентів, вчителів і, навіть, абітурієнтів.  На «Сьоме небо» ми запросили друзів із ЗОШ №20 та Житомирської міської гімназії №3 - вчителів іноземної мови та учнів, що поглиблено вивчають французьку. Зустріч відкрив декан Олександр Музика. Він привітав гостей факультету та висловив щиру надію на довгу та плідну співпрацю. Допомагала у проведенні семінару студентка ІІ курсу екологічного факультету ЖНАЕУ Еліна Мілевич. Вона проходила стажування у Франції, тому із задоволенням поділилась враженнями, а також відповіла на питання учнів та студентів. Спілкування з Жаном-Івом вийшло на новий рівень, коли студенти, учні та вчителі шкіл почали вільно говорили французькою. Цікава дискусія завершилася думкою, що викладання французької в університеті є необхідністю, адже школи готують абітурієнтів з високим рівнем володіння мови. Тепер, завдяки співпраці з Жаном-Івом Лярвором, учням не потрібно їхати в інше місто, щоб навчатися у виші і при цьому вдосконалювати свою французьку. Декан відгукнувся на пропозицію вчителів іноземної мови щодо поглибленого вивчення французької, англійської, польської та німецької мов і викладання фахових дисциплін іноземними мовами. Олександр Леонідович наголосив, якщо не менше 10 абітурієнтів зі знанням мови поступить на ту чи іншу спеціальність факультету, то їм буде забезпечене поглиблене вивчення мови та стажування за кордоном. Така можливість уже передбачена навчальними планами. Умови стажування у Франції є більш вигідними, ніж програма, яку пропонує американська компанія «Work and Travel». Соціально-психологічний факультет дбає не тільки про своїх студентів,а й про своїх МАЙБУТНІХ студентів!

12-13 травня відбулася міжвузівська науково-практична конференція, присвячена Дню науки.

Соціально-психологічний факультет взяв участь у 10 секції «Історія, філософія. Педагогіка та психологія. Філологічні науки». Вступне слово мала проректор з наукової роботи ЖДУ ім. Івана Франка, професор Наталя Андріївна Сейко. Успіху та творчого натхнення  науковцям-початківцям побажали керівник секції  професор Олександр Леонідович Музика та секретар секції, доцент кафедри Ольга Михайлівна Савиченко. Учасники конференції  поділилися науковими пошуками, враженнями та відкриттями зі своїми колегами із Житомирського державного технологічного університету, Житомирського військового інституту ім. С.П. Корольова Національного авіаційного університету та із Житомирського національного агроекологічного університету.  Серед виступаючих були як викладачі, так і студенти факультету: Олег Васильович Мазяр, Віктор Васильович Кириченко, Марія Гонохіна, Наталя Грозь, Інна Дорош,   Володимир Загоровський, Надія Нестерчук,  Іванна Сержанська та Анна Татаріна. Особливе враження конференція справила на студентів, адже для деяких з них – це перший досвід такої роботи. Враженнями ділиться студент ІІ курсу Володимир Загоровський: «Конференція стала неабиякою подією мого студентського життя. Особисто я брав участь у ній вперше. Це чудова нагода продемонструвати свої роботи іншим студентам-науковцям, почути цікаві виступи, подивитися презентації та познайомитись з майбутніми колегами-однодумцями. Хочеться подякувати організаторам за такий досвід науково-практичної роботи.»

 

11-12  травня відбувся захист курсових робіт студентів ІІ-ІІІ курсів. Вітаємо наших молодих науковців з успішним початком наукової діяльності! P.S. Всім іншим бажаємо натхнення та творчих успіхів під час доопрацювання.

20 квітня пройшла волонтерська акція «Чистий четвер у садибі Євгена Концевича», яка стала вже традиційною на соціально-психологічному факультеті. На жаль, відомого талановитого письменника вже немає в живих, тому волонтерів тепло зустріла господиня обійстя Людмила Василівна. В атмосфері позитивного весняного настрою, з жартами і посмішками пройшла нелегка робота по благоустрою господи. Кращою нагородою стали теплі слова подяки, а приємним сюрпризом – подарунок. Волонтери отримали ексклюзивне видання останньої збірки Євгена Концевича. Наші трудівники-добровольці вкотре переконалися, що волонтерська робота, як і свято «Чистий четвер», очищає не лише оселі, а й душі. Розпочати творити добро ніколи не пізно! Приєднуйтесь!

Дякуємо усім учасникам акції «Чистий четвер»: Андрій Сочинський, Руслан Колосов, Руслана Веселовська, Роман Пухальський, Вадим Кравчук та Віталій Кіслий.

Є гарна традиція: прибирати та очищати свої оселі перед Великоднем. Не виключення і родина соціально-психологічного факультету! Дякуємо студентам, які взяли активну участь у імпровізованій акції «Чистий четвер на факультеті»!

22 квітня у Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему «Чорнобильська катастрофа: 25 років по тому. Міждисциплінарний аспект». У рамках круглого столу обговорювалися соціальні, психологічні, медичні, екологічні наслідки аварії на ЧАЕС. До участі у роботі круглого столу долучилися проректор з наукової роботи ЖДУ, професор Наталія Андріївна Сейко, декан соціально-психологічного факультету, професор Олександр Леонідович Музика, керівник Житомирської організації Червоного Хреста Олександр Володимирович Богдан, представник Житомирського обласного центру соціальних служб для молоді та директор Житомирського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей Тетяна Сергіївна Матвієнко, директор лабораторії екосистемологічного моніторингу стану довкілля ЖДУ Іван Владиславович Хом’як, викладачі та студенти соціально-психологічного та природничого факультетів ЖДУ. Учасники конференції звернули особливу увагу на доповідь Наталії Андріївни Сейко, в якій вона відзначила, що згідно статистичних даних за період після аварії на ЧАЕС народилося 111 тис. дітей, які є або були студентами вишів, тому дуже важливо знати та розуміти їх психологію.

Олександр Леонідович Музика, аналізуючи психологічні особливості людей, які проживають на забруднених територіях, зазначив, що вони переживають стан «довготривалої паніки» (поняття, введене доктором психологічних наук, академіком В.О. Моляко у 1992 р.), тому дуже важливо створювати там гідні умови для існування людей, виводити ці райони із депресивного стану, давати людям перспективу у житті, оскільки пільги та виплати нічого принципово не змінюють. Про роботу, яку проводить Червоний Хрест розповів керівник організації. Зокрема, Олександр Володимирович відзначив, що працівники організації проводять систематичні дослідження патології щитовидної залози і готові поділитися власними здобутками аналізу цієї проблеми.

Доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності Н.П. Павлик виголосила думку про те, що допомога, яку надає держава або громадські організації цим регіонам, має бути адресною, враховувати потреби кожного окремого села чи громади. Цікавим прикладом цього є Житомирський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей, який знаходиться у с. Кобилин Овруцького району. У ньому перебувають понад 50 дітей з соціально неблагополучних сімей північних районів області. Працівники Центру роблять усе можливе, щоб створити для таких дітей гідні умови життя. У рамках Круглого столу було підписано угоду про співпрацю між соціально-психологічним факультетом ЖДУ та Житомирським обласним центром соціально-психологічної реабілітації дітей. Неабиякий інтерес у присутніх викликали науковий доробок лабораторії екосистемологічного моніторингу стану довкілля ЖДУ. Директор лабораторії Іван Владиславович Хом’як присвятив свою доповідь руйнуванню міфів про Чорнобильську катастрофу. У ході обговорення доповідей присутні дійшли думки про те, що надзвичайно важливим є змінити психологію людей, переорієнтувати їх з очікування допомоги від держави на розбудову власного життя.

7 квітня у Всесвітній день здоров’я відбулося урочисте відкриття Спартакіади серед викладачів та співробітників ЖДУ ім. І. Франка. Соціально-психологічний факультет за здоровий спосіб життя та популяризацію спорту, тому із задоволенням приймає участь у змаганнях! На урочисте підняття прапору запросили капітанів команд – наш декан Олександр Музика чудово справився з новою роллю.

Перше змагання (із самого «спортивного» виду спорту) із шахів відбулося 8 квітня. Нашу команду представили Ярослав Мойсієнко та Ольга Дем’янчук. Справилися, «втомилися», а в понеділок 11 квітня уже підтримували своїх на змаганнях із настільного тенісу. Честь команди СПФ з тенісу захищали Володимир Шинкарук (так-так, саме ВІН!) та Володимир Фещук. Не встигли оговтатися від «тенісного азарту», як настав вівторок 12 березня – день змагання з волейболу. Наша команда - Олександр Музика, Ірина Тичина, Сергій Ніколаєнко, Олег Мазяр, Сергій Товщик, Ярослав Мойсієнко та Володимир Фещук - виклалися на всю силу, але могли б отримати гран-прі за кількістю та видовищністю  падінь. Олександр Леонідович так прокоментував змагання: «Програв той, хто не брав участі! А всі хто приймали – виграли!» Завершення спартакіади – мініфутбол, в який команда зіграла чудового сонячного дня 18 квітня. Склад нашої соціально-психологічної Ліги: Олег Мазяр, Сергій Ніколаєнко, Сергій Товщик, Олексій Котвіцький, Ярослав Мойсієнко та Володимир Фещук. Дякуємо всім активним учасникам і, звичайно, нашим чарівним вболівальницям!

     
     

Свято цвітіння сакури – прекрасна і дивовижна традиція в Японії. Цьогоріч його відмінили у зв’язку з трагічними подіями на островах, але люди досі збираються у парках і милуються біло-рожевим цвітом… Чудові традиції інших народів варто поширювати та підтримувати. Найближчим часом сакура зацвіте і на соціально-психологічному факультеті!  А щоб квітуче деревце радувало якомога більше людей, студенти разом з деканом Олександром Музикою висадили 20 саджанців черешні на території університету та біля кожного гуртожитку. Щеплення проведемо через рік і будемо чекати на власне свято цвітіння сакури. Саджанці дикої черешні привезла першокурсниця Інна Онищук.  Їй особлива подяка.

Також дякуємо нашим студентам, що приймали активну участь у створенні свята, а це: Інна Руденко, Катерина Куранова, Тетяна Іллюченко, Олег Ляшенко, Сергій Михнюк, Віталій Кислий, Вадим Кравчук, Роман Блажиєвський, Артем Ударов, Олександр Завадський, Юлія Підвисоцька, Артем Міліневський та Максим Бучинський.

Освіта для життя. Соціально-психологічний факультет дбає про працевлаштування своїх випускників

Як пташки готують своїх пташенят до першого польоту, так і соціально-психологічний факультет створює всі умови для благополучного старту своїх студентів-випускників. 24 березня на 7-му небі ЖДУ ім. І. Франка відбувся ярмарок вакансій для студентів соціально-психологічного факультету. Освіта для життя! – це не тільки слоган інформаційної кампанії, це напрям підготовки фахівців на факультеті. Сучасне життя – динамічне. Щоп’ятнадцять  років – технологічна революція. Одні професії відмирають, інші – набувають нового змісту. Сучасний випускник має бути готовим до навчання впродовж життя. Для цього на факультеті розробляються і діють інформаційні технології, зокрема кожен студент і викладач має доступ до індивідуальної сторінки у системі управління навчальним процесом «Універсум». Від збільшення кількості годин на іноземну мову ми перейшли до викладання фахових дисциплін іноземними мовами. Це революційний крок. А ще для студентів факультету моделюється ситуація вибору: від навчальних дисциплін до варіантів пошуку роботи. Пошук роботи – це актуальне питання для кожного випускника, яке потребує відповідальних та виважених рішень, організованості та послідовності.  Як не помилитися у виборі? Куди звернутися для вдалого працевлаштування? Скільки коштують ці послуги? Які вакансії користуються попитом роботодавців? – на ці та інші питання відповідали учасники консультативного семінару.

Традиційно відкрив ярмарок декан факультету Олександр Музика. Активне обговорення у форматі «питання-відповідь» тривало близько години і завершилось он-лайн реєстрацією резюме однієї з випускниць на сайті державної служби зайнятості. Приємно, що на заклик факультету відгукнулися як державні установи, так і приватні кадрові агенції. Серед запрошених гостей були представники Житомирського обласного центру зайнятості: Поліна Іванівна Куриленко, Світлана Василівна Карпович та Лариса Степанівна Голімбевська; директор кадрового центру «Вакансія+» Любов Сергіївна Солопій; HR-менеджер рекрутингового центру «Максимус» Вікторія Леонідівна Кириленко та представники служби з питань працевлаштування випускників: Алла Василівна Якубовська та Людмила Володимирівна Заглада. Представники кадрових агенцій оголосили список вакансій, в якому виявилося місце для всіх спеціальностей  факультету. Особливим попитом користуються фахівці з менеджменту і сфери послуг із знанням іноземної мови. Інтерес випускників викликала програма  Центру зайнятості з початку власної справи. Жваву дискусія  почалася з повідомлення центру про сприяння перекваліфікації фахівців у  вигляді оплати за навчання як з боку центру, так і з боку працедавців. Приємно відзначити, що захід не носить формального характеру і має реальне продовження – у суботу 26 березня студенти соціально-психологічного факультету мають змогу безкоштовно зареєструвати свої резюме у КЦ «Вакансія+», а також отримати консультацію щодо працевлаштування та успішної співбесіди.

22 та 23 березня 2011 року на соціально-психологічному факультеті відбувся передзахист курсових робіт. Вітаємо студентів, які успішно пройшли передзахист: 2 курс – Наталію Абаронову, Катерину Бабійчук, Аріанну Бараболюк, Інну Білоусову, Ірину Білоусову,  Маріанну Броновицьку, Юлію Войтевич, Олену Гарцулу, Марію Гонохіну, Наталію Грозь, Лілію Гулу, Юлію Дацюк, Яніну Дударчик, Володимира Загоровського, Світлану Івашко, Оксану Клочкову, Ольгу Ключинську,  Катерину Козюк, Катерину Корзун,  Дар`ю Костенко, Крістіну Кузьмінську, Катерину Лаврову, Тетяну Маркову, Ганну Моргулець,  Олену Мороз,  Людмилу Нечай, Оксану Огненко, Тетяну Онищенко, Вікторію Палій, Руслану Пантус, Вікторію Пашкевич, Олександру Перчук, Оксану Радул, Інну Руденко, Марину Синчук, Юлію Сологуб, Ольгу Столярову, Анну Татарину, Анну Цимбалюк та Тетяну Шпаківську;    3 курс -  Віталію Бахур, Юлію Бондаренко, Катерину Бондарчук, Ірину Вдовиченко, Альону Войтенко, Тараса Гавриловського, Олену Гвоздієвську, Ганну Герасимчук, Сніжану Дацюк, Юлію Кабанову, Юлію Курту, Артема Міліневського, Юлію Оверчук, Романа Пухальського, Людмилу Севрук, Ларису Слободенюк, Таїсу Суй, Надію Трушківську, Ярославу Тушинську, Олену Чернецьку та Ольгу Шафранович. Бажаємо успіхів на захисті!

22 березня 2011 року завідувачка кафедрою соціальної педагогіки та педагогічної майстерності доцент Світлана Миколаївна Коляденко з ініціативи  Анрушівського районного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та особисто директора Тетяни Вікторівни Юрченко провела профорієнтаційно-консультативну зустріч з класними керівниками ЗОШ м. Анрушівки та району.

22 березня 2011 р. на соціально-психологічному факультеті відбулося перше засідання дискусійного відеоклубу в рамках проекту «Формування толерантності до представників етнічних та  меншинних груп населення через просвіту студентської молоді» організованою Житомирської обласною  Асоціацією фахівців соціальної сфери за підтримки Американської асоціації юристів Ініціатива з верховенства права (ABA/ ROLI). Засідання відеоклубу відвідала Олена Родіоненко, старший юрист Американської асоціації юристів.

19 березня у рамках співпраці з Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України відбувся консультативний семінар професора Олександра Музики «Технології створення позитивного іміджу політика».

Вітаємо Юлію Пащенко, із перемогою у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у галузі педагогічна та вікова психологія! Юля та її науковий керівник поділилися своїми враженнями.

Юлія Пащенко, студентка 54 групи соціально-психологічного факультету: Всеукраїнський конкурс наукових робіт! Ось де можна показати і перевірити власні знання та вміння, набуті за роки навчання в університеті. Для мене запрошення до ІІ туру конкурсу було несподіваним, адже прийшло всього за день до від’їзду. Тому довго вагалася, чи їхати, але все ж вирішила спробувати і, як виявилось, недаремно. ІІ тур проходив у Переяслав-Хмельницькому – чудовому, красивому, старовинному місті. Зустріли нас привітно й дуже тепло. Все було організовано на досить високому рівні. Дуже приємним було, що, окрім захисту наукових робіт, ми відвідали кілька визначних музеїв міста (адже в місті їх аж 30!) і таким чином доторкнулися до історії міста. Щодо самого конкурсу, то він проходив у формі науково-практичної конференції, на якій були присутні як студенти з різних міст України, так і викладачі з різних вищих навчальних закладів. Чесно кажучи, захист наукових робіт на нашому соціально-психологічному факультеті є значно серйознішим. Жодної хвилини не шкодую про своє рішення поїхати на конкурс, особливо, враховуючи те, що повернулася додому з дипломом ІІ ступеня!  

Олег Мазяр, науковий керівник, викладач кафедри соціальної та практичної психології: З Юлею Пащенко я ближче познайомився на третьому курсі під час роботи над курсовою роботою. Одразу приємно здивувало, що на першу консультацію Юля прийшла уже з конкретними запитаннями. Здавалося, що мої зауваження вона розуміла з півслова, а тому на консультаціях завжди була небагатослівною. Часто студенти на консультаціях багато говорять, питають, й у керівника складається враження, що вони усе розуміють правильно, і тому можна сподіватися на гарний результат. Натомість результату ніякого нема. Юля ж після першої консультації кудись поділася, а потім прийшла майже з готовою роботою. Та ще й з якою! Відверто кажучи, я навіть спершу подумав, що курсову писала не вона. Ніколи в житті я не бачив такої класично виконаної курсової роботи. Це була перша і, здається, єдина робота, яку я взагалі не форматував. Мої підозри підкріплювалися тим, що на заняттях Юля зовсім не виділяється на тлі інших студентів. Лише з часом я зрозумів, що це така життєва стратегія – зайве не світитися, а доводити все справами. Ось і після перемоги Юля навідріз відмовлялася звітуватися за свій успішний вояж перед Олександром Леонідовичем. Ледве вмовив. Точніше, зобов’язав. Мабуть, з психологічної точки зору, не зовсім годиться порівнювати студентів між собою. Та хотілося б зауважити: саме із такими студентами, як Юля Пащенко, працювати легко і приємно. Коли нема звичної студентської інфантильності, невиконаних обіцянок, прихованих негативних емоцій, елементарної недисциплінованості, тоді у наукового керівника зникають гнітючі почуття «емпатійного рабовласника», який щось вимагає і сам від того страждає.

16 березня 2011 року у стінах Студентської соціальної служби для молоді Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулася презентація проекту «Ґендерна просвіта молоді Житомирщини» за фінансової підтримки Українського Жіночого Фонду (далі – УЖФ). Проект реалізується спільно із Центром гендерної освіти ЖДУ ім. І. Франка та ЖОАФСС (Житомирською обласною асоціацією фахівців соціальної сфери) і  спрямований на підвищення рівня ґендерної обізнаності молоді Житомирщини шляхом проведення серії тренінгів, «ґендерного геокешингу» та випуску газети на ґендерну тематику. Реалізація проекту у напрямку забезпечення ґендерної рівності за трьома напрямками створить можливість для розширення кількості залучених осіб із цільової аудиторії проекту.          Координаторками проекту є Юлія Демусь (студентка ННІ філології та журналістики), Ольга Добрякова (випускниця соціально-психологічного факультету), Юлія Покотило (студентка соціально-психологічного факультету), випускниці «Школи гендерної рівності» Центру гендерної освіти, а також переможниці конкурсу «Перший крок до успіху - 2010», організованого УЖФ.

Проект стартував із січня 2011 р., а завершення його заплановане на кінець квітня. На сьогодні, маємо 3 випуски молодіжної гендерно-чутливої газети «Акцент», аналогів якій немає в Україні, проведені по 2 тренінгових заняття із вихованцями Коростенського будинку дитячої творчості, учнями/ученицями Черняхівської гімназії на теми «Гендер і суспільство. Провідні агенти гендерної соціалізації», «Протидія насильству та торгівлі людьми». Гендерно-чутлива газета «Акцент» розповсюджується у Житомирському державному університеті імені Івана Франка, Житомирському державному технологічному університеті, Житомирській філії державної академії статистики, обліку та аудиту Держкомстату України, Житомирській ЗОШ №8,  вихованцям Будинку дитячої творчості та школах м. Коростеня, Черняхівської гімназії, вихованцям Житомирського обласного будинку-інтернат та ін.  Реалізація третього напрямку проекту – проведення «гендерного геокешингу» планується у квітні місяці із залученням студентської молоді ЖДУ ім. І. Франка, а також інших навчальних закладів м. Житомир. З питань участі у проекті звертатися у 806 ауд.  (аудиторія Центру гендерної освіти та СССМ) IV корпусу – Наталія.

15 березня викладачка кафедри соціальної та практичної психології Тетяна Миколаївна Майстренко взяла участь у роботі семінару-наради з приводу організації Всеукраїнського експерименту з упровадження медіа-освіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх шкіл. Семінар був організований лабораторією психології масової комунікації та медіа-освіти Інституту соціальної та політичної психології (м. Київ). У роботі семінару взяли участь представники освітніх та громадських організацій Києва, Житомира, Вінниці, Сум, Полтави, Луганськ,  Черкас, Тернополя, Харкова, Дніпропетровська.

Заступник директора інституту кандидат психологічних наук Любов Антонівна Найдьонова ознайомила присутніх з Концепцією впровадження медіа-освіти в Україні. У своєму виступі вона звернула увагу на те, що саме психологи та соціальні педагоги найкраще підготовлені до викладання медіаосвітнього курсу «Медіакультура» у школах. Співробітник лабораторії Наталія Іванівна Череповська як одне з провідних завдань цього курсу вбачає у формуванні критичного ставлення школярів до медіа-продукції. Цікавим був виступ кандидата психологічних наук Олени Леонідівни Вознесенської про особливості сімейної медіапедагогіки. Виходячи з досвіду своєї роботи, вона вбачає альтернативу забороні працювати на комп’ютері у спільній роботі батьків і дітей по створенню медіапродукту.

Досвід використання системи управління навчальним процесом «Універсум», яка діє на соціально-психологічному факультеті, викликав інтерес у присутніх спеціалістів. Інформацію про дослідження з медіапсихології ви можете знайти на сайті «Телекритика». 

3 та 10 березня 2011 р. у рамках Доброчинного марафону «Подаруй дитині радість» відбулася поїздка волонтерів СССМ з числа студентів 12 групи (Катерина Іванова, Дарина Козій, Сергій Михнюк, Вікторія Папченко,)  соціально-психологічного факультету до Житомирського будинку-інтернату. У рамках поїздки дітям були роздані канцприладдя, художня література та проведені тренінгові заняття із вихованцями на тему «Я + інші» з метою формування у підлітків навичок групової взаємодії та активного слухання за методикою «рівний-рівному». Адміністрація СССМ висловлює ще раз подяку усім, хто долучився до Доброчинного марафону, адже завдяки Вашому небайдужому ставленні та невеличкому внеску з’явилося багато посмішок на  обличчях дітей, а передані канцприладдя та література допоможуть розвивати їм свої творчі здібності та художні смаки.

10-11 березня у Києво-Могилянській академії відбулася VI всеукраїнська студентсько-аспірантська філософська конференція «Філософія: нове покоління. Філософія та науки». На цю конференцію на пленарне засідання мали честь бути запрошеними студентки соціально-психологічного факультету Юлія Золотуха, Юлія Покотило та аспірант кафедри філософії Сергій Петрович Яцик. Організатори конференції радо привітали делегацію з ЖДУ ім. І.Франка, оскільки наш університет вперше приймав участь в конференції НаУКМА. Також було відмічено, що студентки 3 курсу соціально-психологічного факультету беруть участь у пленарному засіданні конференції філософського спрямування.  Дівчата діляться враженнями.

Юлія Золотуха: «Хоч це був мій другий виступ на конференції, проте я дуже хвилювалася. Тема моєї роботи «Вчинок як категорія психології і ключове поняття філософії екзистенціалізму».  Нещодавно я захопилася поглибленим вивченням філософії, тому для мене було актуальним дослідження зв'язку філософії з психологією. Було досить складно виступати перед викладачами та аспірантами філософських факультетів різних вузів України, проте аудиторія з цікавістю сприйняла висвітлений мною матеріал та розпочала дискусію. Якщо чесно, то я не очікувала такої реакції на мій виступ, тому із задоволенням відповідала на поставлені запитання. Мені було дуже приємно спілкуватися з професорами філософських наук. Як виявилося, брати участь у конференції не так страшно, як здавалося, тому в подальшому планую займатися активними дослідженнями в галузях науки».

Юлія Покотило: «Оскільки я на волонтерських засадах являюсь тренеркою в Центрі ґендерної освіти при нашому університеті, то своє дослідження вирішила присвятити зв’язку філософії та ґендерної теорії. І, як потім виявилося, не даремно. Адже після виступу розпочалося активне обговорення висвітлених мною питань. Аудиторія з цікавістю ставила запитання та активно обговорювала проблеми ґендерної нерівності. Цікавим є той факт, що модератор мав необережність поставити запитання стосовно поєднання рис маскулінності та фемінності в особі чоловічої статі, на що отримав вичерпну відповідь і з рештою зауважив, що дана тема потребує подальшого дослідження. Від свого виступу я отримала масу задоволення та зрозуміла актуальність обраної мною теми».

16 березня в Студентській соціальній службі для молоді ЖДУ ім. І.Франка відбулася презентація проекту “Формування толерантності до представників етнічних та  меншинних груп населення через просвіту студентської молоді”, який реалізовується Житомирською обласною  Асоціацією фахівців соціальної сфери (ЖОАФСС). До роботи в реалізації проекту залучені викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності та студенти соціально-психологічного факультету (загалом 10 осіб) за підтримки Американської асоціації юристів Ініціатива з верховенства права (ABA/ROLI). Проектом охоплені Житомир та Житомирський регіон, його тривалість 9 місяців. Ціллю проекту є підвищення рівня обізнаності громадськості щодо питань толерантності до представників етнічних та меншинних груп населення шляхом організації неформальної освіти для студентської молоді. В межах проекту передбачається дослідження рівня толерантності серед студентської молоді, освітня тренінгові програма для студентів, створення силами студентського аматорського театру інтерактивної вистави, що присвячена висвітленню теми формування міжкультурної толерантності, протидії дискримінації, проведення засідань дискусійного відеоклубу та інших проектних заходів.

Детальна інформація на офіційному сайті проекту - http://sssm.zu.edu.ua

Вільний мікрофон - 2011

На соціально-психологічному факультеті з 2010 року до спеціальностей «Психологія» та «Соціальна педагогіка» введене викладання фахових дисциплін іноземною мовою. Викладачі: Деркач Ніна Олександрівна та Ситняківська Світлана Михайлівна.

Нещодавно бібліотека університету отримала спеціалізовану літературу іноземною мовою. Українсько-американський доброчинний фонд "Сейбр-світло" розповсюджує в Україні англомовну літературу на безкоштовній основі. Надають зразки примірників з метою популяризації такої літератури, - розповідає завідувачка бібліотеки ЖДУ ім. І.Франка Ренькас Броніслава Мирославівна.  Можна збільшити примірниковість за рахунок благодійних внесків за кожну книгу окремо. Вартість внеску залежить від книги та видання і варіює від 50 до 120 грн.

Книги з психологічної тематики, менеджменту, економіки, управління та соціальної педагогіки будуть передані до бібліотеки кафедри соціальної та практичної психології, та використовуватимуться під час занять з фахових дисциплін іноземною мовою.

Скоро розподіл. Як це було торік

 

10 березня на соціально-психологічному факультеті відбулося засідання студентського наукового товариства. Серед присутніх: проректор з наукової роботи, професор Наталія Андріївна Сейко, керівник наукового відділу, доцент Наталія Дмитрівна Борисенко, декан соціально-психологічного факультету, професор Олександр Леонідович Музика, заступник декана з виховної роботи Алла Леонідівна Весельська та голови студентських наукових товариств факультетів: Юлія Мінгальова (фізико-математичний), Юлія Дацюк (соціально-психологічний), Марина Винокурова (природничий), Юлія Редчиць (історичний), Марія Башинська (інститут філології та журналістики) та Марина Шевченко (інститут іноземної філології).

Юлія Дацюк, звітуючись про наукову роботу студентів СПФ, відмітила результати проведеної олімпіади з психології та в он-лайн режимі продемонструвала особливості роботи у СУНП «Універсум», а саме: можливість самостійно обирати та реєструвати тему курсової або дипломної роботи, завантажувати інструктивно-методичні матеріали, завантажувати і переглядати основні наукові праці викладачів кафедр факультетів.

Наталія Андріївна відзначила, що на соціально-психологічному факультеті СУНП «Універсум» має об’єднуюче, стилеформуюче значення: «Студент бачить весь фон наукових праць, а себе сприймає як частину цієї наукової роботи». При цьому зауважила недостатній рівень активності наукових гуртків та запропонувала більш продуктивно використовувати технічні та інформаційні ресурси, які надає факультет. Наталія Дмитрівна, у свою чергу,  внесла пропозицію подати інформацію про роботу студентських наукових товариств у мережу Інтернет. Це стане приводом до наукового спілкування не тільки зі студентами інших курсів, але й із інших університетів. Останніми нововведеннями із шановним товариством поділився  Олександр Музика: на факультеті встановлено Wi-Fi  (систему безпровідного доступу до Інтернет), завдяки чому тепер кожен студент може із власного ноутбука підключитися до всесвітньої мережі. Також вдалим є тестування програми «Антиплагіат», яка, на відміну від більшості таких програм, має не репресивне, а навчальне значення. Перш, ніж здати курсову чи дипломну студент, а також і науковий керівник, матимуть змогу перевірити її самостійно. Після обговорення та підведення підсумків засідання було затверджено план роботи товариства на березень-квітень.

Весна на соціально-психологічний приходить разом із Володимиром Шинкаруком. Цьогоріч квітуча красуня завітала до нас 3 березня. Зустрічали її повним аншлагом  під звуки «Веснянки» у виконанні хору Весельської.  Вступне слово мав декан Олександр Музика і сказав традиційне: «У південній півкулі весна починається 1 вересня, у північній – 1 березня. А на соціально-психологічному факультеті весна починається тоді, коли їй це дозволить Володимир Шинкарук!» Після привітання на сцені з’явилися двоє: Володимир Шинкарук і Гітара. Так почався вечір Першого дня весни… Стискалося серце від ліричних віршів, захоплювало дух від нових пісень та гуртом сміялися над коломийками. 101 аудиторія не витримала такого напливу почуттів та емоцій і «вимкнула» світло Володимир Федорович під бурхливі оплески продовжив концерт, а вдячні глядачі підтримали його світлом мобільних телефонів. Ну яка ж весна без романтики! Такий «двохвилинний інтим» допоміг перелаштуватися на іншу хвилю – Володимир Шинкарук виконав еротичний етюд.

устрічати весну допомагав Віктор Мельниченко. Він, як завжди, смішив гуморесками та випромінював позитивний настрій. Найромантичнішим моментом був виступ Вікторії Горбунової. «Чудовий психолог, письменниця, прекрасна жінка, що втілила свою мрію про маленьке життя, МАМА!» - так відрекомендував Вікторію Валеріївну Володимир Шинкарук. Уривок зі своєї книги «Мрія про маленьке життя» заслужив оплески глядачів, які не замовкали декілька хвилин.

На завершення професор Олександр Музика виголосив свою найкоротшу в кар’єрі промову: «ВЕСНА! Крапка!»

2 березня у актовому залі ЖДУ ім. Франка у рамках 2-го туру Чемпіонату КВН Житомирщини виступила збірна команда соціально – психологічного та історичного факультетів «Парк ім.Гагаріна». Команда показала високий рівень підготовки, завдяки чому зайняла друге місце.

Вітаємо наших студентів! Бажаємо натхнення та нових перемог!!!

Сьогодні ви учні, а завтра – наші студенти!

Відтепер позитивна психотерапія – в Житомирі

Йдеться про те, що вперше у Житомирі на соціально-психологічному факультеті відбувся майстер-клас із позитивної психотерапії, – методу, визнаного Європейською асоціацією психотерапії і Світовою Психотерапевтичною Радою, який інтегрує в собі технічні прийоми, методики класичних підходів (гештальт-терапія, психодрама, еріксонівський гіпноз, арт-терапія тощо) і водночас – має своєрідну філософію, надзвичайно актуальну для українського сьогодення. Філософія позитивної психотерапії – не погляд на світ через «рожеві» окуляри оптимізму, зовсім ні! В основі – центрація психолога не на проблемі, не на симптомах – а на РЕСУРСАХ, які УЖЕ Є у клієнта, і треба лише допомогти йому ці ресурси віднайти, навчитися їх застосовувати – і вже за якийсь час людина сама, без допомоги психолога, зможе вирішувати свої внутрішні/зовнішні проблеми, негаразди, конфлікти тощо. Ресурси – це наші сильні, успішні сторони, які, як виявляється, ми не завжди співвідносимо зі своїми проблемами. І психолог, який працює у методі позитивної психотерапії уміє допомогти людині знайти свої ресурси, побачити їх, прикласти їх до проблеми – і вирішити її. Таким чином, для позитивного психотерапевта і минуле, і майбутнє – не джерело проблем, а джерело ресурсів! Майстер-клас провів психотерапевт Юрій Кравченко, тренер-викладач Вісбаденської академії Психотерапії (Німеччина) та Українського Інституту Позитивної крос-культурної психотерапії і менеджменту.

Учасники майстер-класу, а їх було більше 80, висловили бажання продовжити навчання цьому методу, і на початку квітня 2011 року стартує тривала навчальна програма з позитивної психотерапії, яку вестимуть фахівці Українського інституту крос-культурної позитивної психотерапії і менеджменту. Учасники програми отримують крім українських сертифікатів і дипломів державного зразка, ще й міжнародний сертифікат, що даватиме право працювати консультантом у будь-якій країні Євросоюзу. Учасниками програми будуть студенти і викладачі соціально-психологічного факультету, практичні психологи міста й області.

26.02.2011 відбувся день відкритих дверей на соціально-психологічному факультеті. Вітаємо наших майбутніх абітурієнтів!

21 лютого кафедрою соціальної та практичної психології було проведено І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Психологія». Дякуємо всім учасникам та вітаємо наших переможців!
 
І місце – Олена Криворучко (45 група, науковий керівник І.С. Загурська)
ІІ місце – Оксана Радул (25 група, науковий керівник В.В. Горбунова)
ІІІ місце – Ярослава Тушинська (33 група, науковий керівник О.М. Савиченко)

Зима все ніяк не натішиться: вкриває землю снігом та  пощіпує морозом… А соціально-психологічий факультет готується до весни . На 7-му небі лунають дзвінкі ніжні голоси дівчат  - хор Весельської  поновив репетиції. Цьогоріч перший день весни із Володимиром Шинкаруком  зустрічаємо 3 березня о 18:00 у 101 аудиторії.
   

На факультет завітали випускниці Надія Дятел та Олександра Щербата. Ностальгічно поблукали коридорами, заглянули в аудиторії. Аж тут і декан прийшов. Радість від зустрічі була взаємною . Олександра ділилася своїми враженнями від роботи у дитячому садочку. Надія пригадала своє навчання в магістратурі Київського університету імені Тараса Шевченка. Декану та заступникам приємно було чути з уст колишньої студентки про високий, навіть за столичними мірками, рівень підготовки, який дає факультет.
На фото декан СПФ професор Олександр Музика, заступник з навчально-методичної роботи Ірина Тичина, заступник з організаційно-виховної роботи Алла Весельська та випускниці Надія Дятел та Олександра Щербата.

На кафедрі соціальної та практичної психології – подія! Її можна назвати святом, а можна – рекордом України. Бо де ще є кафедра, троє викладачів якої впродовж року стали лауреатами престижного літературного конкурсу «Коронація слова». Цього разу іменинник – доцент Віталій Климчук. Розділити радість з нашим деканом (він же й завідувач кафедри) професором Олександром Музикою прийшли раніше вже короновані особи професор Володимир Шинкарук та доцент Вікторія Горбунова (вона ж і дружина Віталія Климчука). Віват, кафедра! Браво, маестро!

У суботу, 22 січня, на 7 небо завітала Заслужена артистка України Ірина Шинкарук. Пили каву з деканом, обговорюючи питання психології творчості. Ірина ностальгічно згадувала своє навчання в університеті, а Олександр Леонідович пригадав її – кращу студентку, що сиділа у третьому ряду справа у 101 аудиторії. Більш уважної та зацікавленої студентки важко собі уявити…

За підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту делегація українських лідерів молодіжного руху взяла участь у 17-му Всесвітньому фестивалі молоді та студентства, який відбувся у Південно-Африканській республіці, м. Преторія з 13 по 21 грудня 2010 року. У роботі з’їзду взяла участь викладачка соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. Івана Франка Надія Павлівна Павлик. Далі - її враження від поїздки:

Про Африку.

Найбільше позитивно вразило:

  • На першому місці, все ж таки, флора і фауна. Такої краси я ще ніде не бачила! Дуже багато зелені, вона різноманітна: цвітуча, квітуча, пахуча та плодюча, ніби ти перебуваєш у зеленому морі. Сафарі – супер!!! Відчуття, які варто хоча б раз в житті пережити кожному: не замучені сумні тварини в тісних клітках, а величезні простори з левами, ягуарами, крокодилами, зебрами і т.д. «Мадагаскар» дивилися? Мультфільм повністю відповідає дійсності!       
  • Сліди англійських колоністів у вигляді неперевершеної архітектури церков, будинків, парків (та й сучасних доріг й швидкісних трас, напевно). Під час апартеїду ці квартали були виключно «білими», обслуговуючий персонал з африканців пускали лише за перепустками та в певні часи та місця. Сьогодні це єдині будинки (з тих, що я бачила, звісно), які не огороджені колючим дротом, мають достатньо високі й широкі вікна та проходи між собою.
  • Оскільки я працюю викладачем в університеті, то мене вразив як сам університет Південної Африки, побудований у вигляді круїзного лайнера в одній з найвищих точок міста (див. фото), так і студентські гуртожитки – бунгало на 2-х осіб, з паркінгом, що охороняється, безкоштовною сучасною пральнею, басейном під відкритим небом з лазурною водою, екзотичним парком, озброєною охороною, цілодобовою гарячою і холодною водою, волейбольним майданчиком та підстриженими газонами. Точно можу сказати: про студентів у Африці дбають!

Найбільше негативно вразило:

  • високий рівень криміногенності в країні (навіть вдень на вулицю білій жінці без чоловіків – зась, а вночі і з чоловіками не варто; біля входів у публічні місця – заборона зброї; вікон майже немає – скрізь решітки, двометрові паркани з колючою проволокою та підведеною електрикою; у місті відсутні лавочки навіть на зупинках, а на тих небагатьох домах, де є фундамент – колючий дріт – аби не провокувати скупчення людей);
  • соціальні ініціативи держави не підтримуються (більшість темношкірого населення досі проживає у так званих «африканських гетто» - заміських районах без світла, води, газу та інших послуг, які насправді було б важко провести в «будинки» з картону та фольги. Розміри таких «будинків» настільки малі, що більшість речей зберігається на даху будинку або ближніх деревах. Оскільки держава багата, то поруч побудовано котеджні містечка, в які місцевому населенню можна вселятися абсолютно безкоштовно. І що ви думаєте? Вони пустують. Оскільки вселившись туди – необхідно легалізуватися, сплачувати комунальні послуги, влаштуватися на роботу та/або навчання (яке, до речі, також безкоштовне, навіть вища освіта) і т.п. Так і стоять ці будиночки порожні;
  • «специфічність» менталітету африканського населення – вони нікуди не поспішають, нічого не знають, постійно групуються і танцюють. Ілюстрацією можуть слугувати такі історії з життя: 5 африканців видають обіди учасникам фестивалю (черга близько 200 людей), починає лунати музика, волонтери перестають видавати обід і починають танцювати J; прийшов хтось з адміністрації, зробив їм зауваження – троє повернулися до роботи, двоє так і залишились танцювати. Або ще: ловимо таксі (нас 7 людей), зупиняється – називаємо місце призначення та ціну; водій думає, зупиняє ще одне таксі, про щось з ним дуже жваво говорить, потім третє (ми стоїмо, чекаємо; вони – голосно і швидко про щось розмовляють, жестикулюють); хвилин через 10 усі троє сідають у свої машини та роз’їжджаються (наспілкувалися). А ми стоїмо J. Взагалі, танцюють африканці постійно і скрізь.

 

Доброчинність як вияв соціальної активності

Протягом листопада-грудня 2010 року Студентською соціальною службою для молоді Житомирського державного університету імені Івана Франка (далі СССМ) було проведено серію благодійних акцій, спрямованих на допомогу соціально незахищеним верствам населення. Уже 3 роки поспіль реалізуються два проекти: доброчинний марафон «Подаруй дитині радість» та акція щодо збору книг, аудіо-, відеопродукції для поповнення фонду шкільних бібліотек м. Житомира та області. Подібні громадські ініціативи мають позитивні результати. Так, зокрема, великими зусиллями та небайдужим ставленням студентів до становища бібліотек зібрані книжкові фонди було передано Міській дитячій бібліотеці м. Житомира, Троковицькій сільській бібліотеці Черняхівського району Житомирської області та 8 будинкам сімейного типу Житомирської області за участю волонтерів та дирекції СССМ. Щороку акція видозмінюється  за формою проведення, за цільовою аудиторією, за типом установи, куди передаються книги. Не став винятком і цей рік, адже головними учасниками акції «Подаруй книгу бібліотеці» є викладачі університету, а зібрана література буде розподілена між шкільними бібліотеками міста. За період проведення книжкової акції було зібрано 160 книг.

Висловлюємо вдячність проректору з соціально-економічних питань і міжнародної науково-педагогічної роботи, Кухарчуку П.М. (8 книг); кафедрі соціальної педагогіки та педагогічної майстерності (69 книг) соціально-психологічного факультету, кафедрі української філології (24 книг) та кафедрі слов’янських і германських мов (7 книг) ННІ філології та журналістики; кафедрі медико-біологічних основ фізичного виховання та спорту (14 книг), кафедрі фізичного виховання (28 книг) факультету фізичного виховання та спорту; кафедрі історії України (1 книга) історичного факультету; кафедрі психології і педагогіки (9 книг) інституту післядипломної освіти. Вважаємо за доцільне подальше залучення саме викладацького складу до подібних ініціатив.

Також цього року наш університет долучився до акції «Подаруй книгу українцям», мета якої полягала у зборі україномовної літератури для осередку  української діаспори у Польщі. Головними організаторами виступили кафедра соціальної педагогіки та педагогічної майстерності та СССМ.

Традиційним для грудня в діяльності СССМ є проведення Доброчинного марафону, який цього року офіційно стартував 14 грудня і був продовжений до 20 грудня 2010 р. на прохання студентів, котрі прагли внести свою часточку у покращення життя дітей, які цього потребують. У марафоні взяли участь студенти 11 гр., 12 гр., 14 гр., 16 гр., 22 гр., 23 гр., 24 гр., 26 гр., 27 гр., 32 гр., 33 гр., 44 гр. соціально-психологічного факультету, 11 гр., 21 гр., 25 гр., 26 гр., 27 гр., 34 гр., 52 гр. ННІ іноземної філології, 16 гр. ННІ педагогіки, 13 гр., 31 гр. ННІ філології та журналістики, а також викладачі кафедри соціальної педагогіки та педагогічної майстерності, кафедри економіки та менеджменту, кафедри української філології. Найактивніші групи та кафедри будуть відзначені дипломами та подяками від оргкомітету СССМ.

Ще однією щорічною волонтерською ініціативою є новорічне привітання дітей викладачів та співробітників університету від Діда Мороза та Снігуроньки. ЦЦього року радість та посмішки від спілкування із ними сяяли на обличчях 15 дітей: 13 дівчаток та 2 хлопчиків. Дякуємо усім студентам, викладачам, співробітникам університету, волонтерам СССМ за соціальну активність, за небайдуже ставлення до оточуючих. Саме завдяки Вам з’явиться посмішка на обличчях дітей напередодні Нового року, адже зібрані речі будуть передані волонтерами СССМ в інтернатні заклади м. Житомира та Житомирської області. З найкращими побажаннями у наступаючому Новому році, адміністрація СССМ.

Соціально-психологічний вітає з Новим Роком!!!

23 грудня у актовій залі університету було чути радісний сміх, шум від повітряних кульок, які мали властивість лопати від незграбних дитячих рученят, лунала музика та співучі голоси студентів соціально-психологічного (цього вечора співали не лише студенти, але не будемо забігати наперед) Новорічний карнавал блискуче відтворили ведучі Артем Міліневський та Ольга Столярова, а зашкодити їм не вдалося навіть занудному режисеру (за сценарієм), а в житті талановитому актору та ведучому практикума «Театр життя» Володимиру Анатолійовичу Хмельницькому.

Один за одним глядачів дивували святкові номери: підопічні Давида Найфонова, як завжди, заряджали енергією; номер Артема Міліневського та Оксани Горай був надзвичайно емоційним і нагадував уривок драматичного спектаклю; веселим і оригінальним було вітання від кафедри економіки та менеджменту  - своєрідний «театр тіней», в якому розіграли актуальні проблеми студентів; і, нарешті, команда КВН «Шанель №5» - дівчата просто випромінюють радість та позитив! Особливу сміливість (та безсумнівно співочий талант J) проявили і викладачі факультету – Сергій Андрійович Товщик у дуеті з Юлією Худяковою налаштував зал на ліричний настрій, а образ Сергія Миколайовича Ніколаєнка, який співав з  Іриною Станішевською, викликав безаперечний захват публіки. З Новим Роком викладачів і студентів привітав декан Олександр Музика.

Навзаєм його привітали із присвоєнням вченого звання професора. Володимир Шинкарук особисто допоміг одягнути червону професорську мантію, в якій наш декан був схожий на Діда Мороза. Олександр Леонідович, зворушений такою увагою, пішов до свого місця у супроводі чарівних дівчат-снігурочок. А от до дітей викладачів і студентів завітав справжній Дід Мороз. Він за допомогою казкових помічників зібрав всіх діток у залі і кожному вручив подарунок. Малюки факультету щиро сміялися, раділи,  водили хороводи та зовсім не хотіли покидати сцену, яка подарувала їм справжню новорічну казку. Шановні наші викладачі та студенти! Вітаємо Вас із Новим Роком та Різдвом Христовим! Бажаємо здійснення Ваших мрій та справжнього новорічного дива.

23 грудня відбулася відкрита вступна професорська лекція «Аксіопсихологія обдарованості» декана соціально-психологічного факультету Олександра Леонідовича Музики.  Ця подія продовжила багаторічну традицію класичних університетів – читання публічних лекцій на честь присвоєння вченого звання. Почесними слухачами лекції були доктори наук, професори Михайло Васильович Левківський, Леонід Семенович Монастирецький, Василь Зіновійович Свиридюк, Михайло Михайлович Заброцький, Олена Євгенівна Антонова, а також проректор з навчально-методичної та виховної роботи Дмитро Андрійович Вискушенко, завідувачки кафедр факультету – доценти Світлана Михайлівна Дмитрієва, Світлана Миколаївна Коляденко, Ольга Іванівна Вікарчук, викладачі університету. До обговорення лекції долучилися доктори наук, професори Андрій Андрійович Герасимчук, Олена Петрівна Поліщук, Віктор Михайлович Мойсієнко.

Олександр Музика презентував авторський підхід до проблеми обдарованості. Лекція захопила як маститих професорів, так і студентів-першокурсників. Результати досліджень, приклади із власного досвіду, внутрішня полеміка, несподіване формулювання питань – виступ професора був теоретично насиченим та емоційним.

Двадцятирічний шлях професора в університетській науці увінчаний не лише теоретичними розробками та публікаціями, число яких давно перевалило за сотню. На соціально-психологічному факультеті діє система управління навчальним процесом «Універсум», співавтором якої він є. У наукових дослідженнях використовуються розроблені ним «Методика моделювання ціннісної свідомості», «Методика вивчення динаміки здібностей». У школах області діє авторська програма професора Олександра Музики «Три кроки». Незабаром всі бажаючі, а особливо це стосується абітурієнтів, отримають on-line доступ з мережі Інтернет до розроблених ним тестів ціннісно-мотиваційної готовності до вибору професії соціального педагога, психолога, менеджера. Студенти, де деканом професор Олександр Музика, навчаються, виконуючи «Професійно-орієнтовані завдання» з однойменного посібника з грифом МОН.

Професор закінчив лекцію так: «Талантам треба помогти! Нездари – ті самі проб’ються». Це його кредо і як декана, і як науковця. Найтеплішим моментом зустрічі було вітання колишніх аспірантів, а зараз вже кандидатів психологічних наук Вікторії Горбунової, Віталія Климчука, Інни Загурської, Наталі Портницької, Наталі Никончук, Ірини Тичини, Ольги Савиченко, а також тих, хто готуються до захисту – Зої Косарєвої, Тетяни Майстренко та «програміста серед психологів» Юрія Оснадчука.

Отже, цього Нового Року соціально-психологічний факультет зустрічає свого Діда Мороза у професорській мантії!

     
     

PSYCON - 2010

3-5 грудня 2010 року викладачі та студенти соціально-психологічного факультету взяли участь у роботі Всеукраїнської конференції з психодіагностики та психотерапії «Псикон - 2010». Це одна з найбільших в світі психології конференція, яка проходить за підтримки видавництва психологічних тестів «ОС Україна» та психологічного центру «ALTERA» (м.Київ).

Цього року конференція зібрала не лише психологів з України, а й з країн Європи та пострадянського простору: Д.О. Леонтьєва (Москва, Росія), Н.І. Сарджвеладзе (Тбілісі, Грузія), О.Рохленка (Ельтвілле-на-Рейні, Німеччина), М.О. Батуріна (Челябінськ, Росія), І.Л. Коломиєць (Санкт-Петербург, Росія), О.М. Рязанцева (Санкт-Петербург, Росія) та інших. Однак, як відзначили організатори конференції, найбільшою була делегація з Житомира – 28 учасників. Серед них не лише викладачі кафедри соціальної та практичної психології: Віталій Климчук, Вікторія Горбунова, Інна Степанюк та Наталія Хоменко, але також і студенти: Юлія Балан, Анна Бойко, Катерина Бондарчук, Аліна Іщенко, Олена Мазур, Віра Малашик, Оксана Остапенко, Ольга Остапчук, Олена Пантус, Юлія Пащенко, Людмила Поцпова, Оксана Рожнова, Оксана Свительська, Наталія Стародубова, Марина Синчук, Світлана Тесленко, Ганна Туманевич, Надія Усик, Валентина Чепель та випускники Світлана Гаєвська, Віталія Власюк та Алла Ликова. Не було меж здивуванню і допитливості Антоніни Талько та Данила Хомчука, які лише у вересні стали студентами, але вже встигли привідкрити для себе світ психології. Всі учасники мали змогу взяти участь у майстер-класах, презентаціях, доповідях. Доценти В.О.Климчук та В.В.Горбунова презентували на круглому столі адаптований болгарський тест інтегративності у роботі з персоналом.

«Цікаво, вражаюче, неймовірно! Отримали інформацію, яку переварювати будемо ще цілий місяць…», – з такими враженнями повернулись студенти соціально-психологічного факультету з конференції.

     
     
     

Вихід за межі буденності, здатність перетворити своє життя та життя тих, хто поряд на свято – одна з основ професії психолога.  Вечір 30 листопада для тридцяти  студентів та викладачів соціально психологічного факультету став святковим виходом (чи то пак виїздом) з буденності навчальної діяльності у самий розпал семестру до Київської національної опери ім. Т.Г.Шевченка. У межах спецпрактикуму «Хоровий спів» керівник проекту, заступник декана соціально-психологічного факультету Алла Леонідівна Весельська давно практикує поїздки на відомі вокальні та балетні постановки, які зараз учасниками спецсемінару сприймаються як традиційні. Цього разу студенти мали можливість познайомитися з славетною постановкою П.І.Чайковського «Лебедине озеро», яка протягом трьох годин тримала увагу глядачів залу на одному подиху.

 

Письменники студентам - книги, студенти письменникам - любов.

Зустріч студентів і викладачів соціально-психологічного факультету та ННІ філології та журналістики з письменниками: Вікторією Горбуновою, Сергієм Пантюком, Максимом Кідруком. Модератор - заслужений дія культури і мистецтв України, професор Володимир Шинкарук.

26 листопада студенти та викладачі соціально-психологічного факультету та ННІ філології та журналістики ЖДУ імені Івана Франка вшанували пам’ять жертв голодомору хвилиною мовчання та запалили свічки – вогні вічної скорботи. В продовження акції - висадили 33 плакучі верби. Дерева зеленітимуть не тільки в Житомирі: біля університету, біля студентських гуртожитків, біля пам’ятника жертвам Голодомору, а й у містах та селах області. Вікторія Попенко висадить деревце на Тернопільщині, а Наталя Грозь – у Молдові. Примітно, що й садженці викладачі та студенти виростили самі. Навесні висадили живці, а восени отримали вже невеличкі деревця. В акції взяли участь декан соціально-психологічного факультету Олександр Музика, директор ННІ філології та журналістики Віктор Мойсієнко, професор Володимир Шинкарук, завідувачка кафедри слов’янських та германських мов Наталя Місяць, заступники декана Марія Масловська та Алла Весельська та ін.

 

"Культура добросусідства"

23 листопада на соціально-психологічному факультеті відбулася презентація спецкурсу «Культура добросусідства». Власний проект представили члени творчої групи освітнього проекту «Культура добросусідства»: керівник творчої групи, завідувач відділу етноконфесійних досліджень Кримського відділення Інституту сходознавства НАН України Маргарита Анатоліївна Араджионі; керівник ГО «Інформаційно-дослідницький центр «Інтеграція і розвиток», доцент кафедри міжмовної комунікації і журналістики Таврійського національного університету Олег Костянтинович Смирнов.

бМета проекту: створення і впровадження в програми освітніх закладів  (дошкільні закладі, школи, вузи, інститут післядипломної освіти) інтегрованого курсу "Культура добросусідства" для етнічної просвіти дітей і дорослих, формування толерантних взаємовідносин між представниками різних етнічних і конфесійних груп, набуття навичок ненасильницького розв'язання конфліктних ситуацій. Бажаючих прийняти участь у презентації виявилося чимало. Серед них соціальні педагоги та практичні психологи шкіл та гімназій Житомира Оксана Євгеніївна Сірош, Зінаїда Борисівна Норинчак, Анна Віталіївна Труніна, Світлана Борисівна Гаєвська, Олена Михайлівна Бардук, а також спеціаліст І категорії Служби у справах дітей Вадим Станіславович Жамок; заступник директора з виховної роботи Житомирського екологічного ліцею Галина Валеріївна Журавська; практичний психолог Коростишівського педагогічного коледжу Лариса Володимирівна Мартинюк; начальник відділу  міжнародних зв’язків ЖДУ Тетяна Анатоліївна Салій, проректор з наукової роботи Житомирського державного університету імені Івана Франка Наталя Андріївна Сейко; проректор з соціально-економічної роботи Петро Михайлович Кухарчук; голова польського наукового товариства Ірина Владиславівна Баладинська; завідувач науковою редакцією «Руська співдружність» Євгеній Романович Тіміряєв; голова міжнародного німецького культурного товариства «Відергебурт» Володимир Володимирович Піньковський. Будемо сподіватися, що спецкурс сприятиме вихованню соціально- компетентних, критично мислячих і толерантних осіб, свідомих громадян і патріотів своєї Батьківщини, добре обізнаних з рідним краєм, які прагнутимуть відповідально керувати його життєдіяльністю, зберігати і приумножувати його природний, економічний і культурний потенціал.

18 листопада відбулася робоча зустріч декана соціально-психологічного факультету Олександра Музики з представниками Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини: деканом технолого-педагогічного факультету Станіславом Івановичем Ткачуком; завідувачем заочним відділенням Людмилою Сергіївною Давидовою; директором Інституту природничо-математичної та технологічної освіти, професором Олександром Миколайовичем  Коберником; деканом факультету початкової освіти, доцентом Борисом Андрієвичем Якимчуком та з проректором з навчально-методичної роботи та дистанційної освіти, доцентом Тетяною Дмитрівною Кочубей. Гостей цікавила організація навчальної роботи, особистісно-розвивальні проекти. Олександр Леонідович з приємністю пригадував уманські враження від наукової конференції.

Особливий інтерес в уманчан викликала комп’ютерна система управління навчальним процесом «Універсум», яка вже 8 років діє на факультеті. Майже двогодинна розмова з демонстраціями викликала взаємну зацікавленість. Особливо вразило уманських колег те, що всі викладачі й студенти мають доступ до СУНП «Універсум» з мережі Інтернет. Попередня домовленість про співпрацю стала результатом зустрічі.

Дарунки від Володимира Шинкарука

Свій подарунок до Дня студента зробило подружжя Шинкаруків. Людмила Василівна передала, а Володимир Федорович доправив з десяток декоративних кущів. Самі їх назви звучать, як музика: форзиція, керія, ясмин, бульдонеж. Помили, посадили і… А студентський гуртожиток знову сповнений пісень. У студентів є два свята: День студента й… кожен день!!! Зі святом!!!

На каву до декана.

Кава таїть в собі величезну магію та силу, а смачне експресо – це взагалі мистецтво – мистецтво відчувати ті речі, які непомітні на перший погляд. Мистецтво та кава – речі нероздільні за своєю суттю. В переддень головного студентського свята щастя 40 студентам соціально-психологічного факультету дарувала виставка Євгенії Гапчинської та кава, на яку всіх запросив декан Олександр Леонідович Музика. Студенти купалися в теплій, невимушеній, майже домашній атмосфері, яка панувала в Кавоманії. Панувала ілюзія того, що картини художниці зовсім не намальовані, а зроблені з тістечок, еклерів та круасанів. Отже, і традицію не порушено (щорічна кава студентського активу у декана) та й нового додалося.

Житомирський плейбек-театр запрошує на перфоманс... "Коли всі вдома"...  

11 листопада о 18.15 на соціально-психологічному факультеті відбувся другий виступ плейбек-театру під назвою «Коли всі вдома…». Добре, коли всі вдома. Правда? Після важкого дня ми всі поспішаємо додому. У затишну, теплу та рідну оселю. Приходимо і так хочеться поділитися з кимось своїми переживаннями, новинами, а може просто розказати, як у нас пройшов день. У ці моменти ми розповідаємо масу історій. Деякі з них маленькі, деякі великі, а трапляються і смішні… іноді, навпаки, сумні, від деяких захоплює дух, а, буває, і настрій піднімається. Але кожна з них заслуговує на увагу ...

Усі  ці переживання і були вкладені у історії глядачів, а також відтворені акторами театру імпровізації. В залі перебувала затишна домашня атмосфера, створена студентами та викладачами факультету.

У середу 3 листопада у рамках проекту «Запобігання торгівлі неповнолітніми в Україні та Молдові» відбулася зустріч студентів соціально-психологічного факультету з директором ЖІКЦ  (жіночого інформаційно-консультаційного центру) Іриною Германівною Бабенко.  Організатор зустрічі – Центр соціально-психологічних досліджень ЖДУ імені Івана Франка.

Розповіли про специфіку роботи центру та притулку при ньому. Як відомо, цифри – найкрасномовніший аргумент. 146 потерпілих отримали реінтеграційну допомогу у центрі; 89 – матеріальну допомогу; 64 – юридичну; працевлаштувалися – 9; відновили права на соціальний захист – 7. Особливо вразила студентів історія жінки, яка 20 років провела у турецькому полоні.

На зустрічі стало очевидним, що проблема торгівлі людьми є актуальною для України (і для Житомирщини зокрема); необхідна тісна співпраця державних і громадських організацій, щоб цю проблему вирішити.

Ірен Роздобудько на соціально-психологічному факультеті.

Несподівано, але, мабуть, невипадково, на соціально-психологічний факультет завітала Ірен Роздобудько – знана українська письменниця. Розмову декана Олександра Музики із знаменитістю допомагала підтримувати її колега доцент Вікторія Горбунова. І кава. Мабуть між співрозмовниками виникла симпатія, оскільки було домовлено про наступну зустріч, власне, читацьку конференцію.  Є й точка дотику – роман «Перейти темряву» про торгівлю людьми – це тема, яка досліджується на факультеті спільно з Болонським університетом. А ще Олександр Леонідович закинув вудочку щодо участі пані Ірен в його психологічних студіях творчості й обдарованості. Здається, вдало.

Ананасним букетом проводжаючи осінь...

Повертаюсь додому з впевненим почуттям найщасливішої людини у світі, посміхаюсь перехожим, наспівуючи його пісні. Як же хочеться подякувати за розмаїття та щирість почуттів, нестримність емоцій… 28 жовтня у актовій залі університету з концертною програмою «Проводжаючи осінь…» виступив заслужений діяч мистецтв України, професор Володимир Шинкарук.

Заручившись підтримкою учнів та друзів, він протягом майже двох годин дарував глядачам посмішки та гарний настрій. «Він – як колись!» - чую, як позаду перешіптуються студенти. І справді… Важко стримати сльози від ліричних пісень та віршів, незвично голосно сміятися з усіми глядачами від влучних жартів та гуморесок.  Підтримали свого наставника учні. Особливо запам’ятався виступ Альони Сердечної «Я немічна». Налаштував всіх на веселу хвилю Віктор Мельниченко, а тоді ще й «Клямка» впала! Привітати Володимира Шинкарука прийшли друзі та колеги.

Дарували квіти, бажали здоров’я та натхнення. Не обійшлося без несподіванки! Наш декан Олександр Музика привітав митця букетом… із ананаса!!! Виявляється, це давня, і майже сімейна, традиція двох друзів, яка не залежить ні від нагоди, ні від пори року. Володимир Федорович, задоволений та розчулений, передав ананас дружині – своїй найвідданішій та найдорожчій у світі шанувальниці.

Ось так ми проводжали осінь...

СТУДЕНТИ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ЗАЙШЛИ У ПРОЧИНЕНІ ДВЕРІ ДУХОВНОЇ РЕСПУБЛІКИ

12 жовтня 2010 року студенти соціально-психологічного факультету взяли участь у VI Мистецькому фестивалі «Зоряна Україна», присвяченому творчості письменника-фантаста та громадського діяча Олеся Бердника, що відбувся в Житомирській обласній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича. Талісманом перфоменсу стала картина заслуженого художника України Юрія Камишного «Жива ще мати у господі». Прочинені двері із залишками оберегової синьої фарби якогось незбагненно-тібетського відтінку і такої ж барви, оригінальна рама з автентичними селянськими кованими клямками й завісами.

Палиця й стоптані капці, як констатація таланту, – десь у гіперпросторі – чи то всередині картини, чи то поза нею? –  не відразу й зрозумієш. Крізь прочинені двері душу гріє сонячне світло… Перфоменс відкрила відома українська письменниця – Громовиця Бердник.

Від душі, з любов’ю до людей і по-акторському майстерно вона презентувала збірку «Покривало Ізіди». Очільниця проводу Духовної Республіки Валентина Бердник- Сокоринська немало часу витратила на автографи, які щедрою рукою роздавала всім добрим людям. «Олександру Музиці – на Щасливу Дорогу, на Успіх від родини автора» – так написано в книзі, яку придбав на фестивалі наш декан.

2-3 жовтня 2010 року  на базі «Супутник» відбувся туристський зліт-змагання  команд вищих навчальних закладів міста Житомира, присвячений Всесвітньому Дню туризму. Учасники змагалися зі спортивного орієнтування, спортивної техніки, топографічної підготовки та медичної підготовки. Серед студентів соціально-психологічного факультету відзначилася студентка V курсу Марина Ткачук, яка посіла І місце в загальнокомандному заліку та виборола ІІ місце зі спортивного орієнтування туристського зльоту-змагання. Марина старанно навчається та здобуває кваліфікацію менеджера, проте їй вдається бути успішною і в спорті, що є свідченням особистісного росту. Саме такі люди досягають успіху в житті та заслуговують на справжнє визнання. Наші щирі вітання, Марино!

Соціально-психологічний вітає колег

30 вересня 2010 року в актовій залі Житомирського державного університету імені Івана Франка відбувся концерт присвячений Дню працівників освіти. Привітали викладачів і студенти соціально-психологічного факультету. Андрій Шмідт виконав пісню «Старі фотографії», Яна Кащук виконала спортивний танець «Кличу райдугу». Відкривав концерт народною піснею «Ой, там на вершечку» академічний  хор першокурсників соціально-психологічного факультету під керівництвом заступника декана з організаційно-виховної роботи, хормейстера Алли Весельської.

У складі хору: Березовська Анастасія, Бочковська Анастасія, Бредіхіна Наталія, Волотівська Аліна, Галіч Анна, Гетьман Олена, Гончаренко Наталія, Грищук Анастасія. Заставна Тетяна, Зелінська Тетяна, Іргел Людмила, Кравченко Алла, Лісовська Наталія, Майданович Марія-Христина, Нонік Лілія, Перішко Варвара, Попенко Вікторія, Пріструм Яна, Прохорчук Анна, Прохорчук Світлана, Рудюк Анна, Савчук Тетяна, Тимчук Таїсія, Строган Алла, Чорноус Наталія, Шапіренко Вікторія,  Шемітько Ірина, Широкова  Марія, Якухно Інна. Тремтіння колін майже ніхто не помітив.

І чи то холодно було, чи то наша університетська аудиторія не зовсім розібралася в тонкощах академічного багатоголосого співу, але аплодисменти вийшли якимись занадто ввічливо-здивованими.

Фестиваль першокурсників - 2010 

21 вересня 2010 року пройшов «Фестиваль першокурсників» соціально-психологічного факультету. Після кастингу та довгих репетицій студенти ще раз довели, що талант – це праця! Відкрила концерт Наталія Гончаренко з піснею «Україна».

Яке це велике і прекрасне диво – поезія! Вірш Ліни Костенко «Все сказане лишилось несказанним» прочитала Ольга Фурман. Розкрились і співочі таланти наших першокурсників: запальну пісню «Дівчина-весна» виконала Алла Строган, а задушевною «Маминою сорочкою» порадувала Тетяна Заставна. Запам’ятався глядачам і захоплюючий танець Яни Кащук «Кличу райдугу».

Звичайно, що студенти першокурсники згадують школу та своє дитяче життя. Подарунком для них став показ шкільних фотографій та пісня у виконанні Андрія Шмідта «Старі фотографії». Фінальним номером був хор студентів-першокурсників під керівництвом Алли Весельської.

І звичайно не обійтись без нашого улюбленого гімну факультету! Всі учасники та їх творчі наставники разом з усім залом завершили фестиваль веселою нотою. До нових зустрічей!  

     

 

18 вересня 2010 року студентка IV курсу соціально-психологічного факультету Анастасія Черненко здобула І місце у Кубку України з тріатлону, що проходив у м. Маріуполі.

Щиро вітаємо Настю та її тренера - Анатолія Васильовича Крюкова, заслуженого тренера України, Головного тренера з тріатлону у Житомирській області.

Зичимо наснаги та нових здобутків !!!

     

"Ми - студенти"

23 вересня о 10:00 викладачі та студенти соціально-психологічного факультету розпочали адаптаційний тренінг для першокурсників «МИ – СТУДЕНТИ».

Тренерами виступили асистенти кафедри соціальної та практичної психології Ірина Анатоліївна Гречуха та Оксана Геннадіївна Шмиглюк, ко-тренери – студентки другого курсу Олена Гарцула та Катерина Лаврова.

Мета тренінгу – успішна адаптація першокурсників до умов вищого навчального закладу, знаходження оптимальних моделей поведінки в студентському середовищі, формування цілісного образу майбутньої професії. Такі тренінги проходять на початку кожного навчального року і вже стали гарною традицією факультету – подарунком для' першокурсників від викладачів та майбутніх колег. Цьогоріч на організаторів заходу чекав сюрприз – із записаних сорока студентів з’явилося троє, що лише підтверджує необхідність проведення таких занять із першокурсниками.

Викладачі кафедри запропонували студентам написати есе - поділитися власними почуттями, відрефлексувати поведінку. Есе будуть надруковані на сайті разом з фотографіями майбутніх психологів. Тренінг буде проведений повторно під назвою «МИ СТАЄМО СТУДЕНТАМИ».

Ними пишається соціально-психологічний факультет !!!

8 вересня – це особливий день для нашого колективу. Письменники професор Володимир Шинкарук і доцент Вікторія Горбунова отримали заслужені нагороди. Володимир Федорович – відзнаку «За заслуги» від Житомирської адміністрації та обласної ради, а Вікторія Валеріївна – диплом лауреата конкурсу «Коронація слова» «Вибір видавців – 2010» за пронизливо-щемний психологічний роман «Мрія про маленьке життя».   Увечері в кабінеті декана Олександра Музики точилася некваплива розмова. До гурту долучилися доцент Віталій Климчук та молодий талановитий журналіст Віктор Мельниченко. Володимир Федорович багато розповідав, жартував, показував фотографії, радів успіхам своїх учнів. Словом, був душею компанії. 

ч

Студенти спеціальності "Психологія" та "Практична психологія" прослухали курс лекцій зі "Вступу до спеціальності"

Свято першого дзвоника - 2010.

31 вересня 2010 року о 10 годині дня відбулися урочистості з нагоди Дня знань та початку навчального року. Цього року ряди студентів соціально-психологічного факультету поповнили 138 студентів-першокурсників. Незмінними та традиційними на цьому святі були вітальні слова ректора університету П.Ю.Сауха, виконання гімну університету та запуск повітряних кульок як символ вічного стермління людини до знань та істини. Майбутнім студентам запам'ятаються слова заслуженого діяча мистецтв України Володимира Шинкарука, який закликав усіх "не пропустити нічого у цьому житті". Після офіційних урочистостей відбулися збори студентів-першокурсників соціально-психологічного факультету на яких декан факультету представив студентам кураторів академічних груп та ознайомив майбутніх психологів, менеджерів та соціальних педагогів з традиціями факультету.